Šta je novo?

portable vs. normalno instalirani programi

Ne znam da li pričam na svahiliju...kakve veze ima portable sa portabilnim. Neko je to lupio nekada na netu i svi ste prihvatili bez razmišljanja o pravopisu.
Može eventualno portabilitni programi od:
"Software portability, the portability of a piece of software to multiple platforms"

Sad` svi sedite, kec k`o vrata.

Edit: ***, sad` kad` vidim ovo:"Software portability, software that can easily be ported to multiple platforms", ispada da može i ovako i onako - možda - u svakom slučaju nezahvalno za posrbljavanje.

Poslednja izmena:
Neko se tako izrazio, a niko nije reagovao dok se ti nisi uključio. Treba reći portabl aplikacija i to je to.
Evo ga i na svahili jeziku: polepole tu

@bobiska
A, po tebi, rec portabilan znaci sta?

Neko se tako izrazio, a niko nije reagovao dok se ti nisi uključio. Treba reći portabl aplikacija i to je to.
Evo ga i na svahili jeziku: polepole tu
Da, reagovali su sa "vidi piglu retardinja". Šta ćeš, mladi i "neukusni".

@bobiska
A, po tebi, rec portabilan znaci sta?
Ne znam šta bih pomislio pravo da ti kažem, zato sam i stavio edit u jednom od prethodnih postova (prvi na ovoj strani). Otprilike, program koji je dostupan da se na njemu vrše intervencije u smislu rada na drugim OS i sl. Nije ni bitno, samo mi nelogično zvuči portable-portabilan...

Poslednja izmena:
Po meni "portabilan" je prenosiv, sto bi bilo ekvivalentno znacenju reci portable.

brate, nedokazan si.

rech port je nastala u terminima pomorstva, gde je obelezavala levu stranu vozila, i za razliku od rechi "starboard" vodi poreklo josh iz anglosaksonskog.

e sad - u pomorstvu, svaki brod je uglavnom imao podeshen port side za oruzani sukob sa neprijateljem, kasnije i rupe, gde se ispaljivalo na protivnika.

tek kasnije su brodovi bili prilagodjeni da se oruzija upotrebljavaju sa obe strane.

u medjuvremenu, oruzija, siege, i ostala streliva, dobila su naziv - port weapons, jer su ih prenosili sa pozicije na poziciju, na levo, da bi gadjala.

tako je nastao termin - portable

dakle - prenosivo.

danas termin obuhvata sve shto moze da se prenese, a postoji i van prenosivog stanja - portable.

portt u IT terminologiji verovatno vodi isto poreklo - neshto sa strane u shta mozesh da bodesh

jel se sad razumemo, i jel znash da si pogreshio ?

Mogu li da zamolim da date listu omiljenih portable aplikacija, bez obzira da li su free ili ne?
Meni bi najviše koristio pdf printer/editor.

Koristio bih i:
Daemon tools (ili sličan)
TC,
WinRAR
Neki foto viewer/editor (Fast stone)
ffdshow?

Nemam iskustva sa ovim, zanima me šta je moguće. Instalirao bih na ext 2.5" HDD
Unapred hvala!

brate, nedokazan si.

rech port je nastala u terminima pomorstva, gde je obelezavala levu stranu vozila, i za razliku od rechi "starboard" vodi poreklo josh iz anglosaksonskog.

e sad - u pomorstvu, svaki brod je uglavnom imao podeshen port side za oruzani sukob sa neprijateljem, kasnije i rupe, gde se ispaljivalo na protivnika.

tek kasnije su brodovi bili prilagodjeni da se oruzija upotrebljavaju sa obe strane.

u medjuvremenu, oruzija, siege, i ostala streliva, dobila su naziv - port weapons, jer su ih prenosili sa pozicije na poziciju, na levo, da bi gadjala.

tako je nastao termin - portable

dakle - prenosivo.

danas termin obuhvata sve shto moze da se prenese, a postoji i van prenosivog stanja - portable.

portt u IT terminologiji verovatno vodi isto poreklo - neshto sa strane u shta mozesh da bodesh

jel se sad razumemo, i jel znash da si pogreshio ?

Da, sve vreme sam razmišljao u pravcu "standalone" aplikacija i ovo mi je zvučalo bzvz. Ako gledaš u smislu prenosivosti (na fleški npr.) onda može.
Usput, nije "oružije" nego oružje i nije "strelivo" nego streljivo 🙂

Poslednja izmena:
Mogu li da zamolim da date listu omiljenih portable aplikacija, bez obzira da li su free ili ne?
Meni bi najviše koristio pdf printer/editor.

Koristio bih i:
Daemon tools (ili sličan)
TC,
WinRAR
Neki foto viewer/editor (Fast stone)
ffdshow?

Nemam iskustva sa ovim, zanima me šta je moguće. Instalirao bih na ext 2.5" HDD
Unapred hvala!

na prvoj stranici user magla je postavio linkove ka sajtovima za skidanje aplikacija (ima cini mi se sve potrebno sto si naveo)

Nazad
Vrh Dno