Šta je novo?

port capturing

Marsovac

Mlađi referent
VIP član
Učlanjen(a)
16.11.2001
Poena
630
imam mali problem...
LAN sa nekoliko racunara pod DOS-om i jedan komp pod W98... na W98 je nakacen printer, e a ove DOS masine (klijenti) bi trebali da stampaju na taj stampac pod W98... (podrazumeva se da je enable-ovan printer sharing i ostalo)
znaci moje pitanje je kako se pod DOS-om odradjuje port capturing iz comandne linije da bi ove DOS makine mogle stampati na taj stampac... jednom davno sam to citao kako se radi al` sam zaboravio gde kakav sam smotan...

ajd` ako nego moze i zna nek` mi pomogne...
Silver-u osecaj se prozvanim... :D :D

hvala unapred... :wave;

Ako se vec moram osetiti prozvanim, odgovoricu ti da takav mazohizam nisam jos radio, tj cisti DOS & Win98. Tacnije, tada kada sam umrezavao DOS-bazirane masine, Win98 nije ni postojao (a ni Win95) preciznije. To sam odradjivao putem Novell Personal Netware-a 1.2 ili pomocu Win 3.11 fWG (net naredbom). Novell Personal Netware je jako lepo sve to odradjivao u peer-to-peer mrezi, a mogao je da se kaci i na Novell servere 2.0-3.12 (4+ nisam probao). Ukoliko su masine bas bile krsh, posao je mogao da odradi Novell Lite (jedna disketa), ali nije hteo da saradjuje sa ostalim novelima (tadasnji de-facto standard), a pogotovo nemam pojma kako bi to sve funkcionisalo sa Win98. Sam, cisti ms dos je nesposoban za tako nesto, jer (namerno) ne podrzava mrezne servise - mora to da se odradi sa dodatnim softverom. Ah, da, Novell Dos 7.0 je imao veci deo Personal Netware-a ugradjen, pa se sa tim dosom moglo umrezavati.

Potrazi instalacioni cd Windows NT Workstation ili Server-a.
Na tom cd-u se nalazi instalacija MS Client-a.
Onda su ti potrebni dos ndis drajveri za dos za koju vec karticu imas, a sto se tice samog podesavanja, to ces morati sam ili da nekome platis ;)

ok ocigledno nisam bio dovoljno jasan...
mene interesuje samo onaj PORT CAPTURING...
znaci komanda iz prompta...
koliko se secam to se radilo ovako nekako:
capture LPT1 > bla, bla queue1 recimo ili nesto slicno...

tamo su vec navodno podesene te 386-tice da se konektuju (valjda sa Novell lite-om) na mrezu... sa tim nece biti problema, mene dakle interesuje ono gore navedeno...

anyway hvala na odgovorima... al` ako saznate jos nesto ili mi sad mozete vise pomoci hvala unapred...

drugarski :wave;

Pa nisi nam sve rekao (recimo za nwlite) a i ovo sto smo ti rekli stoji - sam cist msdos, to ne moze da uradi, nego mu treba neki dodatni softver. Jednostavno nije svestan mreze i ne moze sam da "ponudi" lpt na sharing da bi ga ti sa udaljene masine pokupio.
I to je jedan od mreznih servisa, dakle, nije "samo port capturing" i ne podrazumeva se sam po sebi u OSovima koji je operisu u mrezi.

Ukoliko je i Novell lite u pitanju, ne moras nista da kucas iz komandog prompta; odes u njegov dir (mislim da se zvao nwlite) i tu imas net.exe. Otkucas "net admin" i dobices sve konfiguracione dijaloge.

Tu su nakon nwlite-a menjali neke stvari; ako se dobro secam, root account za nwlite je bio "supervisor", a vec od Personal Netware-a je bio "administrator". Dakle, ako sam se prevario za ono "net admin", otkucaj lepo "net /?" pa ce ti sam reci. Jeste, moze to i iz komandne linije, pa da se stavi u autoexec.bat, ali lakse i lepse je to isto uraditi preko menija i dijaloga, pa neka on to zapise lepo u svoje conf fajlove.

Pa da nisam sve rekao jer nisam ni imao sve ove informacije... to je neka firma za koju moj cale radi programe, a on mi je sitne detalje zaboravio reci... :D
anyway onda ce ovo najlakse resiti sa nwlite-om ako je tako kako ti kazes...
malko cu da procackam taj novell lite i konfiguraciju, ali mislim da nece biti onda vecih problema ako se tako jednostavno moze konfigurisati, a na caletu je onda da u program implementira to stampanje na mrezni stampac...

jedno big hvala... :)

Ma cale ti nema nikakvih problema sa time; kao sto bi koristio LPT1: za lokalnu stampu, tako sada koristi LPT2: koji ne postoji fizicki, nego pokazuje na neki udaljeni racunar, tipa \\printer_server\queue. Dakle, samo umesto LPT1: stavi LPTn: u zavisnosti na koju oznaku si ti mapirao port.
Posto se to sve ionako odvija na 386-ticama u, najverovatnije text-modu, stampa ionako mora da bude linijska (verovatno samo neki izvestaji iz baze), i ne moraju da se koriste ni drajveri ni da se implementira neki svoj device context za stampu.

C:\>net use /?
The syntax of this command is:

NET USE [devicename | *] [\\computername\sharename[\volume] [password | *]]
[/USER:[domainname\]username]
[/USER:[dotted domain name\]username]
[/USER:[username@dotted domain name]
[[/DELETE] | [/PERSISTENT:{YES | NO}]]

To ti, u praksi, znaci (npr):
net use lpt1 \\imekompjutera\imestampaca
Isto tako, ako koristis DOS client, mozes komandom NET, pa show printers, browse ...

Probaj sve je jednostavno.

Baby

hvala svima na pomoci...

drugarski :wave;

C:\>net use /?
The syntax of this command is:

NET USE [devicename | *] [\\computername\sharename[\volume] [password | *]]
[/USER:[domainname\]username]
[/USER:[dotted domain name\]username]
[/USER:[username@dotted domain name]
[[/DELETE] | [/PERSISTENT:{YES | NO}]]

To ti, u praksi, znaci (npr):
net use lpt1 \\imekompjutera\imestampaca
Isto tako, ako koristis DOS client, mozes komandom NET, pa show printers, browse ...

Probaj sve je jednostavno.

Baby

Nazad
Vrh Dno