Šta je novo?

Porez!!!!!!!!!!!!!!!

• Začetnik teme Začetnik teme jox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

jox

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
680
Zanima me konkretno za sta je u oblasti memorijskih kartica i MP3 player-a skinut porez. Do danas sam bio ubedjen da je porez skinut na sve memorijske kartice, na sve MP3 playere koji sadrze ili rade sa flash memorijom, a da za MP3 diskmene nije skinut porez. A danas mi rekose u FormTech-u da im nije skinut porez na Diva MP3 pleyere koji imaju internu flash memoriju, i primaju compact kartice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
M

Pa zakon je tu prilično jasan. Na memorije i memorijske kartice je ukinut porez, na MP3 plejere nije. Bez obzira da li koriste CD-ove ili fleš memorije.

Istom logikom bi se moglo tražiti da se na digitalne foto aparate ne plaća porez jer svi koriste memorijske kartice.

Jedina veza MP3 plyera sa kompjuterima je USB, a ako čita diskove onda ni to 🙂. Ne vidim razlog ukidanja poreza za mp3 playere...

jos samo neko da me ubedi da memorijski mp3 player moze da se poveze sa TV-om ili sa tosterom i da se snimi muzika na njega.....🙁

ali MP3 player sa flash memorijom predstavlja uredjaj koji se sastoji od flash memorije, procesor, i software i sve te stavke su pojedinacno povlascene sto se tice poreza... znam da mozda razmishljanje nije na mestu, ali buni me to sto su u COmputer Land-u ukinuli porez na njih.

Da ali kompjuter fantastično funkcioniše i bez nekog fenserskog mp3 playera od 500€. Ko oce da plati 500€ neka plati i državi (znači ne Ðeliću, nego školama, bolnicama, putarima, pandurima...) tih 100€...

Shvatite jednom, porez na kompjutere je ukinut da bi oni postali pristupačniji. A da li ste svesni zašto kod nas treba kompjuteri da budu pristupačniji? Zato što smo kompjuterski siromašna i nepismena zemlja. Znači da bi neka porodica sa prosečnim primanjima mogla nekako da sklopi nekog durona, 256 sdr, matsonica i samsung 753s, zato je ukinut porez. Kakvi bre kamioni, avioni, mp3 playeri?

U sređenoj zemlji(što mi nismo, ali postajemo), samo dve stvari ne možeš da izbegneš, smrt i porez. Tako da mislim da već ovo priče oko poreza postaju suvišne.

Bane®, moram da primetim da se a40 vrlo dobro prodaju bez poreza 😉)

2nd to none je napisao(la):
Bane®, moram da primetim da se a40 vrlo dobro prodaju bez poreza 😉)
Naravno, ali nažalost, neće moći još dugo...🙁

milanbb je napisao(la):
jos samo neko da me ubedi da memorijski mp3 player moze da se poveze sa TV-om ili sa tosterom i da se snimi muzika na njega.....🙁

Odlicno receno!

Mislim da je tamo navedeno da se porez nece obracunavati na sve komponente koje ne mogu da vrse svoju funkciju bez racunara. Mislim da MP3 player sa flash memorijom to definitivno ne moze (osim onih koji imaju FM).
Bedak 🙁

Znači da bi neka porodica sa prosečnim primanjima mogla nekako da sklopi nekog durona, 256 sdr, matsonica i samsung 753s, zato je ukinut porez. Kakvi bre kamioni, avioni, mp3 playeri?
Pre kupovine računara, ta ista porodica mora da se izbori sa računima i troškovima života koji rastu, pa rastu. Kompjutersko opismenjavanje nesrećnih ljudi koji jedva krpe gaće je farsa, kao i još mnogo drugih sjajnih akcija koje se sprovode...

ivanhoe je napisao(la):
Pre kupovine računara, ta ista porodica mora da se izbori sa računima i troškovima života koji rastu, pa rastu. Kompjutersko opismenjavanje nesrećnih ljudi koji jedva krpe gaće je farsa, kao i još mnogo drugih sjajnih akcija koje se sprovode...
OK to što si rekao, ali definitivno ovo nije mesto za nastavak ovakve rasprave. Možeš ti na to da gledaš kako hoćeš i da ti sve u životu bude farsa, a možeš i da probaš nekako drugačije, to je tvoja stvar, ja samo znam da nećemo dalje da nastavljamo 🙂.

Bane® je napisao(la):
OK to što si rekao, ali definitivno ovo nije mesto za nastavak ovakve rasprave. Možeš ti na to da gledaš kako hoćeš i da ti sve u životu bude farsa, a možeš i da probaš nekako drugačije, to je tvoja stvar, ja samo znam da nećemo dalje da nastavljamo 🙂.
Onda briši post, upozoravaj, banuj, šta već. Glupo je da komentarišeš na ličnom nivou, a da mi onda zabraniš da ti odgovorim 😉
Elem, kad su u pitanju mp3 plejeri, u pravilniku o utvrđivanju računara i računarske opreme, stav 3, piše da se računarskom opremom smatraju uređaji koji svoju funkciju ne mogu obavljati kada nisu priključeni na računar. MP3 plejeri definitivno sviraju i kad nisu povezani sa računarom, pa se u tom smislu na njih i dalje može naplaćivati porez, a ne zato što koštaju 100, 500, ili 1000 evra. Vrlo je diskutabilno šta je luksuz i na šta se po tom kriterijumu može ili mora plaćati porez.

Prosle nedelje sam u jednoj firmi sam kupovao kuler i dok sam cekao dami ga donesu slusao sam sta prica jedan komercijalista jednoj zeni koja je dosla da kupi komp. o tom ukidanju poreza na kompjutere. "gospodjo porez je ukunut samo na komponenete bez kojih racunar ne moze da radi odnosno maticna ploca, procesor, memorija, graficka, monitor, tastatura i mis a na sve ostale komponente (zvucna, CD-rom...) mora da se plati tih 20% poreza".
Prosto nisam moga da verujem sta covek prica. Video zena nema pojma sta je komp i ajde da zaradimo malo na njoj. A najcrnje u svemu tome je sto ta firma (ne bi bilo u redu da kazem kako se zove) je puna ko brod se blamira za tih bednih 50€ po konfiguraciji i hoce da zaradi na obicnim smrtnicima.

pa sve dok budemo imali takav stav, "(ne bi bilo u redu da kazem kako se zove)", te firme ce i dalje tako raditi... zato ja prvi podrzavam da se to kaze, da se napise par javnih poruka, na koje ce te firme reagovati popravljanjem odnosa prema klijentima, koji je sada KATASTROFALAN!!!

jox je napisao(la):
pa sve dok budemo imali takav stav, "(ne bi bilo u redu da kazem kako se zove)", te firme ce i dalje tako raditi... zato ja prvi podrzavam da se to kaze, da se napise par javnih poruka, na koje ce te firme reagovati popravljanjem odnosa prema klijentima, koji je sada KATASTROFALAN!!!
Recicu ti samo BMW Radulovic ako znas gde je to znas i na koju firmu mislim.

Problem je u samom pravilniku koji je napisan tako kako je napisan. Ko još nije, nek pročita. Ipak mi se čini da većina firmi ne naplaćuje porez na komponente i da se stvari po računima konačno pišu onako kako treba.

ivanhoe je napisao(la):
Problem je u samom pravilniku koji je napisan tako kako je napisan.

Uopšte nije problem, za neke stvari je vrlo jasan:

"Računarskom opremom se, u smislu člana 1. ovog pravilnika smatraju svi uređaji koji se priključuju na računare opisane u članu 1. ovog pravilnika, a koji ne mogu ostvarivati svoju osnovnu funkciju nezavisno, odnosno kada nisu priključeni na računar"

Dakle dok ne izmisle zvučnu karticu i cd-rom koji mogu ostvarivati svoju funkciju i kada nisu povezani na računar, na njih se porez ne plaća.

Opet, MP3 plejeri i digitalne kamere svoju funkciju OSTVARUJU nezavisno, i kad nisu priključene na računar, pa zato na njih porez nije ni ukinut.

mikis je napisao(la):
Opet, MP3 plejeri i digitalne kamere svoju funkciju OSTVARUJU nezavisno, i kad nisu priključene na računar, pa zato na njih porez nije ni ukinut.
kao i zvucnici koji su eksplicitno navedeni u zakonu. 😕
bottom line: zakon je los, svako ko ima dobre volje moze da ga prejebe, bez pravnih posledica.:hair:

Bahati [SiD] je napisao(la):
kao i zvucnici koji su eksplicitno navedeni u zakonu. 😕
bottom line: zakon je los, svako ko ima dobre volje moze da ga prejebe, bez pravnih posledica.:hair:

Izvini, kako to zvučnici sviraju a da nisu priključeni na kompjuter? 😀 Ne propisuje zakon šta se oslobađa od poreza, nego pravilnik (podzakonski akt). Sigurno će se naći neko ko će recimo uvesti Bose kućne surround zvučnike, fakturisati kao da su kompjuterski, a razliku staviti sebi u džep, ali koliko god zakon i tumačenje bili precizni naći će se neko ko će naći načina da ih izvrda.

mikis je napisao(la):
Izvini, kako to zvučnici sviraju a da nisu priključeni na kompjuter? 😀 Ne propisuje zakon šta se oslobađa od poreza, nego pravilnik (podzakonski akt)
jel ovo ozbiljno pitas? 😀 pazi, ako ne bi znao kako da upotrebis z-560, recimo, bez kompjutera, onda verovatno ne vredi razmeniti misljenje s tobom. 😀
pod "zakon" mislio sam na ceo paket (zakon o izmenama i dopunama zakona o porezu na promet+podzakonski akt/pravilnik/uredba o blizem definisanju racunara, racunarske opreme i sofvera). izvini sto se nisam izrazio na nivou pozitivne pravne doktrine. :beat:

jel ovo ozbiljno pitas? 😀 pazi, ako ne bi znao kako da upotrebis z-560, recimo, bez kompjutera, onda verovatno ne vredi razmeniti misljenje s tobom. 😀

Pa šta, zato što kompjuterske zvučnike možeš da priključiš na vokmen ili DVD plejer, ne treba da budu tretirani kao kompjuterska oprema i oslobođeni od poreza? Pa ništa, ajde da pišemo peticiju da se opet uvede porez na kompjuterske zvučnike. A mogu ja da kupim i Chieftec kućište sa 5 ventilatora i da u njemu hladim pivo, pa hajde da oporezujemo i njega cheers

mikis je napisao(la):
Pa šta, zato što kompjuterske zvučnike možeš da priključiš na vokmen ili DVD plejer, ne treba da budu tretirani kao kompjuterska oprema i oslobođeni od poreza?
😀 ne, bas obrnuto! treba osloboditi i plejere.i sta bi na kraju, zvucnici mogu ili ne mogu da se koriste bez kompa? a mp3 plejeri? misljenja sam da plejeri mnogo vise zavise od kompjutera, nego zvucnici. jel se slazes? ,)

😀 ne, bas obrnuto! treba osloboditi i plejere.i sta bi na kraju, zvucnici mogu ili ne mogu da se koriste bez kompa? a mp3 plejeri? misljenja sam da plejeri mnogo vise zavise od kompjutera, nego zvucnici. jel se slazes? ,)

Ok, ajde onda i televizore da oslobodimo od poreza jer mogu da ga povežem na TV out 😉 I Hi-Fi pojačala, naravno. Meni Sony pojačalo i B&W zvučnici služe isključivo za slušanje muzike sa kompjutera, jel mogu da tražim povraćaj poreza? A što ne bi skinuli porez i na digitalne kamkordere, i oni bez računare nemaju mnogo smisla? Kad smo već kod toga hajde da potpuno ukinemo poreze i carine 🙂

I da ne karikiramo mnogo, treba poći od namere zakonodavaca: da se računari učine dostupniji narodu i da se poradi na podizanju informatičke pismenosti u ovoj zemlji. Kada mi dokažeš da su MP3 plejeri neophodni za to, složiću se sa tobom da porez treba ukinuti. Naravno da bih i ja voleo da nema poreza ni na plejere ni na digitalne fotoaparate, ali činjenica je da se i bez toga može, i da država treba od nečega da živi.

cekaj da probamo ovako:
1. poreza je oslobodjen hardver koji svoju funkciju ne mogu da obavljaju bez racunara
2. zvucnici vrlo malo zavise od kompjutera a oslobodjeni su od poreza po ovoj definiciji
3. mp3 plejer se ne moze koristiti bez pomoci racunara
4. ni televizor, ni pojacalo, ni bilo sta drugo cega mogu trenutno da se setim ne zavisi vise od kompjutera od mp3 plejera.

jel bi po ovoj logici trbalo i mp3 plejeri da budu oslobodjeni od poreza?

jo ili po? 😀

ps. ok je to, mp3 plejer nije neophodan za "kompjuterizaciju" zemlje, ali je nista manje nepotreban (u tom smislu) od skenera, stampaca, "dzojstikova" i "tablica".

Ma batalite te egzotike, malopre su nam u ministarstvu rekli da se porez placa i na osnovne ploce, procesore, graficke... kad se prodaju odvojeno od racunara, a ne placa se na hard disk, CDROM, memorijsku karticu... Ovde se ne zna ni ko pije, a svi placaju.

Nazad
Vrh Dno