Šta je novo?

Porez na digitalne aparate?

placa li se ili ne porez na digitalne aparate?
hvala unapred...
Placaju ga cak i firme, osim ako imaju misljenje ministarstva trgovine da im je to sredstvo za rad (foto radnje i slicni).

Porez na digitalce mozes izbeci samo uz izjavu,oni nisu na spisku komponenti koje su oslobodjeni poreza

Sa jedne strane, obzirom na broj mesta u Beogradu na kojima je moguce odraditi fotke sa digitalaca, to je smesno, a u unutrasnjosti da ne govorim. Bez kompjutera i Ink Jet stampaca, digitalni fotoaparat u Jugi je mrtav.

Ali, uzevsi u obzir da se za cenu iole bolje digitalca moze uzeti "solidan" polovan auto, kakvih je 80 % na nasim ulicama, u ovoj zemlj, oni su ipak luxuz koji treba oporezovati... 🙂

Nisu luksuz pa da ih treba zbog toga oporezovati,vec normalna roba kao i obican fotoaparat,video rekorder,televizor,vokmen,radio....
Kod nas vlada pogresno misljenje da samo na luksuzne robe treba da se placa porez,sto je veoma pogresno.Svuda se u svetu placa i porez na hleb,mleko,struju,telefon,a silom prilika kod nas su ukinuli za hranu i kompove

Calibra 4WD je napisao(la):
Nisu luksuz pa da ih treba zbog toga oporezovati,vec normalna roba kao i obican fotoaparat,video rekorder,televizor,vokmen,radio....
Kod nas vlada pogresno misljenje da samo na luksuzne robe treba da se placa porez,sto je veoma pogresno.Svuda se u svetu placa i porez na hleb,mleko,struju,telefon,a silom prilika kod nas su ukinuli za hranu i kompove

Daj, gde nisu luxuz. Pa iole bolji aparat je oko 500 Eura.

U Beogradu se i mogu zaraditi pare.

Ali, probaj malo da zadjes u unutrasnjost, Kragujevac, Krusevac, Bor, Sabac....., tamo gde su nekada bili "privredni giganti" a sada se nista ne desava, sve stoji, ljudi primaju minimalce, gaje paradajz i kokoske da bi imali da jedu. Probaj njima da prodas digitalni aparat za hiljadu maraka.

Tamo se bre gleda da se kupi najevtiniji film, jednom godisnje da se slikaju deca ili nesto slicno, a fotografije se jos uvek rade 9x13....

Porez na digitalce mozes izbeci samo uz izjavu,oni nisu na spisku komponenti koje su oslobodjeni poreza.
Preciznije: samo uz izjavu za dalju prodaju (a onda nekom moras i da prodas). Ne moze se odbiti porez prostom izjavom 'osnovno sredstvo' bez prilozenog misljenja ministarstva. 🙁 To mnogi ne znaju pa da ne bude posle problema sa inspekcijom...

Nismo se razumeli,ja nisam mislio da dig aparati jesu ili ne luksuz,vec
da se porez ne placa samo za luksuz nego NA SVU robu sto se kupuje.
Tako je barem u svim NORMALNIM drzavama,sto mi jos nismo.

A sto si tice da li su digitalci luksuz ili ne tu bi mogao u 3 recenice da ti dokazem da su ustvari obicni fotoaparati luksuz sa obzirom na cenu filma,razvijanja,neuspelih slika...

ZorMi je napisao(la):
Preciznije: samo uz izjavu za dalju prodaju (a onda nekom moras i da prodas). Ne moze se odbiti porez prostom izjavom 'osnovno sredstvo' bez prilozenog misljenja ministarstva. 🙁 To mnogi ne znaju pa da ne bude posle problema sa inspekcijom...

P3 za digitalce se moze dobiti na osnovu opisa delatnosti. Recimo stamparija koja ima u opisu delatnosti, graficka obrada i priprema stampe i jos nesto vezano za dizajn bez problema dobija P3 za digitalce.

Mica je napisao(la):
Ali, uzevsi u obzir da se za cenu iole bolje digitalca moze uzeti "solidan" polovan auto, kakvih je 80 % na nasim ulicama, u ovoj zemlj, oni su ipak luxuz koji treba oporezovati... 🙂

Mico, izem ti solidan polovan auto za 300-1000 evra ,)

Jadni smo mi ako je 500 evra luksuz, ali kako ne bi bili i digitalci kada su uveli i porez na luksuz - radio u kolima...

JOBAH je napisao(la):
Mico, izem ti solidan polovan auto za 300-1000 evra ,)

Jadni smo mi ako je 500 evra luksuz, ali kako ne bi bili i digitalci kada su uveli i porez na luksuz - radio u kolima...

Jao, pa valjda znas sta znace navodnici, kada se stave....

Da smo jadni, pa naravno da jesmo, kao zemlja naravno.

Sto se tice vrednosti prosecnog automobila, stani na raskrsnicu bilo kog grada u srbiji, a pa probaj da izbrojis automobile vrednije od 500 - 1000 eura, (osim bas u centru Beograda) a tek ako to uradis negde u provinciji....

Sve same zastave, lade i ostali krsevi stari preko dvadeset godina.....

Ma ne znam ja o cemu ti pricas... evo citam u novinama, vlada kupila nove Pasate... cheers

JOBAH je napisao(la):
Ma ne znam ja o cemu ti pricas... evo citam u novinama, vlada kupila nove Pasate... cheers
evo citam u novinama, zatvoren off topic na benchmark forumu.:wave;

Nazad
Vrh Dno