Vraćao sam miševe, šporete od 40 hiljada, pegle za kosu i još svakakve stvari.
Svi će prodavci da se bune i da ti izmišljaju kako to ne može, kako nema reklamacije (nevezano od vraćanja robe zbog nezadovoljstva kako ista radi u roku od 14 dana) bez računa, garancije itd. Ne treba ti ni fiskalni, ni garancija.
Reklamirao sam ženine timberland čizme kojima se pokvario rajferšlus posle godinu i po dana i samo na osnovu serijskog broja na kutiji dobio nove.
Da, imaš pravo sve da vratiš u roku od 14 dana bez objašnjena... da, imaš pravo da reklamiraš robu bez računa i garancije, samo na osnovu serijskog broja, kao i da izabereš hoćeš li popravku, zamenu za isti uredjaj ili povraćaj novca.
Neko neće praviti problem, mnogi hoće, samo pripretiš inspekcijom, a onim bezobraznijima je i dovedeš i da vidiš kako svi pevaju.
Pokvario mi se gorenje multipraktik, menjao za mikser, blender i cediljku za citruse, pa blenderu nožice nisu bile lepo balansirane i dobio sam takodje novi.
Kupio sam braun električni brijač, koji me je samo nenormalno čupao i bio je potpuno beskoristan, tražio zamenu za nešto drugo, bio odyeban, napisao žalbu i umesto da čekam 7 zakonskih dana u kojem roku prodavac ima obavezu da mi odgovori, posle 5 minuta sam uzeo neki masažer umesto brijača.
Čim je izašla 6870, pazario sam gainward čini mi se, stalno se restartovao drajver, probao na više mašina, čist sistem, xp, sedmica itd... neće... dobio novi primerak, ista stvar, uzeo sapphire, koja je radila daleko bolje, nisam hteo i nju da vraćam nego sam odlučio da sačekam da izađu novi drajveri i posle jedno dva apdejta, radila je bez većih problema...
Uzeo sam Candy šporet od 40 soma, doneli mi ga, nisu ga raspakovali i kao žure, aj' potpiši ovo, zapališe, ja otvorim šporet, on izubijan izudaran na sve strane, a ja videh posle da sam potpisao papir kako sam pregledao robu, da je ista ispravna i da se ne prihvata reklamacija po tom osnovu. Zovem ja radnju, majke im majčine na finjaka, dobijem sutradan novi primerak. Uzmem da ispečem nešto, kad s desne strane sve zagoreva, a s leve ni boju da dobije i tako nekoliko jela. Zovem ih ja opet, kažem nisam zadovoljan, ne peče dobro, hoću novi ili ćemo da se družimo sa žalbama i inspekcijom, kažu ok, uzmem elektrolux koji radi kao sat.
Ćale je uzeo LG lcd od 32 inča i, baš kao što si ti sarkastično rekao, nijansa zelene nije bila kako treba, posle svih mogućih podešavanja i zezanja, analogni signal, digitalni, sd, hd materijal itd sve je vuklo na zeleno i slika nikako nije mogla da se izoštri kako treba. Otišao sam s njim u radnju, priključili tv, ista stvar, prodavac je rekao kako je televizor po njemu ispravan i da mu ništa ne fali, a naravno nije imao pojma ništa o televizorima i gledao nas je kao štuka dok smo mu objašnjavali u čemu je problem, a čim sam na kraju pomenuo inspekciju, zvao je šefa i odmah pristao na zamenu, povraćaj, šta god... uzeli smo samsung koji radi kako treba i čak i na difoltnim podešavanjima ne pravi probleme kao njegov prethodnik.
Treba li da nabrajam dalje?
Naravno da ne treba da zloupotrebljavaš novi zakon o potrošačima, jer su u medjuvremenu donošene neke dopune istog baš zbog zloupotreba, ali i pored svega toga ti svoja prava imaš i treba svako da ih iskoristiš, ako zatreba, pogotovo ako robu ne možeš da probaš pre kupovine, normalno je da možeš da je vratiš pošto je doneseš kući, probaš i shvatiš da to nije ono što si želeo i što po specifikacijama i reklami treba da bude. Ako uređaj ne zadovoljava tvoje potrebe i ne radi ono što treba, iako je tehnički ispravan, zamena ili povraćaj novca je tvoje pravo. Ako kupiš mikser koji je potpuno ispravan, a ne može da umuti šlag, normalno je da možeš da ga vratiš. Ako kupiš lcd od 50 inča i soma evra i ne sviđa ti se slika, iako si pustio npr neki bluray ili hd kanal, naravno da možeš da ga vratiš u roku od 14 dana, samo mora da bude u mint stanju i svom originalnom pakovanju.
Prodavac će se ponašati prema tebi samo onoliko loše koliko mu ti dozvoliš.
Izvinjavam se za oftopičarenje, ali morao sam da odgovorim...