Šta je novo?

Poredjenje miseva?

Učlanjen(a)
11.03.2011
Poena
159
Ljudi koji je vama po dizajnu preciznosti i kvalitetu najlespi i najbolji od ovih miseva?

1. R.A.T. 3
2. Razer imperator
3. CM sentinel z3ro g
4. Mionix naos 3200
5. Roccat kone +
5. Roccat kova +
6. Gigabyte m6890
7. Razer copperhead

U sustini ovo je bitka miseva do 50 e. Sta vi mislite?

Ja sam uzeo Kone+ posle starog Konea koji mi je izdrzao 3godine i prezadvovoljan sam, jedino sto Kone+ pre spada u klasu do 100jura.

gde ima imperator za 50jura?

Mislio sam oko 50 e ..10-15 +/-

Dosta sam procitao na internetu,retko ko poredi te modele,obicno ljudi koji testiraju jednu marku ne testiraju drugu. Neko volii razer ,neko roccat neko r.a.t. , a mene zanima ako je vec neko probao barem neke od tih, pa cisto da uporedi , eto to je to :)Logitech je kao mercedes stari,traje sto godina i smori vise. Zato njega nisam ni nabrojao,zato sto sam ceo zivot imao logitechove modele,i jesu oni izdrzljivi i sve, ali nekako sam se zasitio sa njima,i probao bih nesto novo. Razer mi deluje ok, recimo deathadder, ali ljudi se zale na skrol itd, ne bih ni da uzmem mis da mi traje godinu dan/a. :) E sad roccat kone je ok,medjutim vecina se zali na lose dugmice ,skrol itd, sto je sve pobojsano u verziji kone + ali to je vec mozda malo previse da se da za mis. Eto i zato sam zaokruzio bitku do 50 e. :)

Mislio sam oko 50 e ..10-15 +/-

Dosta sam procitao na internetu,retko ko poredi te modele,obicno ljudi koji testiraju jednu marku ne testiraju drugu. Neko volii razer ,neko roccat neko r.a.t. , a mene zanima ako je vec neko probao barem neke od tih, pa cisto da uporedi , eto to je to :)Logitech je kao mercedes stari,traje sto godina i smori vise. Zato njega nisam ni nabrojao,zato sto sam ceo zivot imao logitechove modele,i jesu oni izdrzljivi i sve, ali nekako sam se zasitio sa njima,i probao bih nesto novo. Razer mi deluje ok, recimo deathadder, ali ljudi se zale na skrol itd, ne bih ni da uzmem mis da mi traje godinu dan/a. :) E sad roccat kone je ok,medjutim vecina se zali na lose dugmice ,skrol itd, sto je sve pobojsano u verziji kone + ali to je vec mozda malo previse da se da za mis. Eto i zato sam zaokruzio bitku do 50 e. :)

Koristio do sada:

MX500
Razer Lachesis
Logi G5
Logi G9
Razer Deathadder
Rat 7
Kone+ (koristim trenutno)

Šta te zanima u vezi kog miša?

Jel' istina da Pacov7 ima tako vrljav senzor?

Jeste istina je. Philips twin eye pln 2032 ima po meni dva velika problema. Prvi je takozvani z bug, tj pri svakom dizanju miša s podloge, kurzor skače na dole i levo i kad u sred žara borbe podigneš miša da ga centriraš na podlozi i pogubiš se totalno. Druga mana mu je ta što je jako osteljiv na prašinu, a pogotovo vibracije. Kad pojačam malo ton dok gledam neki film, od basa se pomera kurzor 'ladno... Laserski senzori nikako nisu za igrače, za tu svrhu imaju previše mana. Ja sam imao i roccat kone + (reklamirao ga i dobijao 5 komada i svaki je završio crknut ili polu crknut, pa sam uzeo drugi miš na kraju) i razer naga molten i još tonu skupih miševa, ali g400 koji sada imam ih sve šije po pitanju preciznosti. Ergonomija nije baš po mom ukusu i svašta bih mu zamerio, ali za ove pare teško. Jedini miš koji nisam probao do sada, a voleo bih, jeste provereni deathadder... on mi je sledeći na listi za odstrel. Što se tiče one prve liste, nijednom ne bih ni prišao na 2 metra. Prošli su davno ti dani kada sam se nadao da ću za 100 evra dobiti boljeg miša nego za 30-40 i sl...

Što se tiče one prve liste, nijednom ne bih ni prišao na 2 metra. Prošli su davno ti dani kada sam se nadao da ću za 100 evra dobiti boljeg miša nego za 30-40 i sl...

Istina. Bling-bling fazoni definitivno vise ne prolaze. Ja se zayebah pa sam sa A4Tech 747 (sjajni Avago) presao na CM Storm Inferno (Twin Eye). Za duplo vise para, duplo vece sranye. Ali sam sam kriv. Poneo me marketing ;)

Jeste istina je. Philips twin eye pln 2032 ima po meni dva velika problema. Prvi je takozvani z bug, tj pri svakom dizanju miša s podloge, kurzor skače na dole i levo i kad u sred žara borbe podigneš miša da ga centriraš na podlozi i pogubiš se totalno. Druga mana mu je ta što je jako osteljiv na prašinu, a pogotovo vibracije. Kad pojačam malo ton dok gledam neki film, od basa se pomera kurzor 'ladno... Laserski senzori nikako nisu za igrače, za tu svrhu imaju previše mana. Ja sam imao i roccat kone + (reklamirao ga i dobijao 5 komada i svaki je završio crknut ili polu crknut, pa sam uzeo drugi miš na kraju) i razer naga molten i još tonu skupih miševa, ali g400 koji sada imam ih sve šije po pitanju preciznosti. Ergonomija nije baš po mom ukusu i svašta bih mu zamerio, ali za ove pare teško. Jedini miš koji nisam probao do sada, a voleo bih, jeste provereni deathadder... on mi je sledeći na listi za odstrel. Što se tiče one prve liste, nijednom ne bih ni prišao na 2 metra. Prošli su davno ti dani kada sam se nadao da ću za 100 evra dobiti boljeg miša nego za 30-40 i sl...

+1

***, nisam bio pri kompu par dana. Moja preporuka za DeathAdder.

Najviše na svetu bih voleo da postoji miš sa telom CM spawn-a (claw grip koristim, sa primesama finger tipa), pa onda da ima avago s3888 ili s3668 (novi i stari deathadder) ili ovaj iz spawna: avago s3090, ali da mu konačno odrade upotrebljiv firmware, pošto mi je miš bio neupotrebljiv sa sva tri raspoloživa firmware-a... a na kraju da kao drajver koristi logijev gaming software, koji koristi g400 i koji je fantastičan (čak je zasenio i roccat kone + softwer, što je na kraju jedino što je i valjalo kod konea +, barem meni...

Nije mi jasno kako niko još uvek nije uspeo da ukroti avago s3090 senzor i da ga načini upotrebljivim. CM spawn sa 800 dpi umesto krugova crta kocke, pa s drugim firmwareom mu je lod užasan, pa ne valja 1000 MHz pooling rate na trećem firmware-u, ne mogu ni da popamtim šta je sve naopako radilo na svakom firmware-u.

Treba mi samo 800 DPI native (pa da može da se cepa po potrebi 400, 1600 itd DPI bez interpolacije), cm spawn telo (ili nešto nalik g9x, ali bez glupih maskica, taj miš je takođe fail) i, naravno, logijev novi software.

Nadam se samo da će logi uspeti da ukroti 3090 senzor i da će izbaciti upotrebljiv miš sa novim software-om, ali samo da ne napravi neki kardinalan kiks, kao sa g300 gde su mu turili senzor u PM, umesto u centar.

Voleo bih da razer izbaci neki refresh ili naslednik deathaddera, kao i da napravi neki funkcionalniji software, pa možda i od njih da se ponadam nečemu.

Eto, to bi za mene bio savršen miš, a dok se logi-razer ili neko treći (zowie eventualno) ne smiluju, ja ću da giljam ovaj g400, za koji su mi glavne zamerke oblik koji mi ne odgovara (za palm usere je dušu dao) i očajne teflonske stope, koje ću valjda uskoro zameniti nečim valjanijim... tako da kad se sve sabere i oduzme, za palm usere kojima ne smeta angle snapping, od mene sve preporuke za g400. Za one koji ne vole angle snapping, njima ostaje deathadder, za koji bih i ja voleo da mi dopadne šaka...

Sharpshooter, kakav je software od DA? Da li može da se veže exe za različite profile pa da ih sam menja po potrebi, a da se ne zablentavi? Malko me samo brine nedostatak još ponekog dugmeta na samom mišu, gde bi legla neka dodatna komanda, makro itd, da ima samo još dva dugmeta ispod skrola, verujem da bi bio još bolji.

Poslednja izmena:
G400 od PID LZ13333 pa navise (dakle, nove serije) nema predikciju (angle snapping).

Kupujem misa do 5k, ali nemam pojma sta da uzmem. Na vise mesta sam procitao razlicite stvari i sad sam totalno izgubljen.
Smekao sam Sentinel Zero G i Kova + ali sada vidim da neki imaju problema i ne preporucuju. G400 nisam razmatrao jer sam do sada samo imao najobicnije miseve, pa nisam hteo nesto dosadno, sto se tice dizajna. Za Razer DA sam cuo da ima problema sa senzorom, a ovde vidim preporuke. :wall:
Ne znam sta da radim, pomagajte!

DA ili g400 i nemoj da bacaš pare na nešto skuplje od toga. G400 nikako nije dosadan, a to ćeš saznati kad instaliraš i pokreneš njegov softver. DA nisam lično koristio, ali to je proveren miš. Na svaki miš će da se žale da mu nešto fali i to sve stoji. Svakom mišu nešto fali. Za DA se neki žale da mu riknjava skrol, da klizi zbog sjajne plastike itd itd... dok nekima radi godinama bez problema. Za g400 se žale na kvalitet skrola, isti je kao na mx518, tj loš i neugodan za korišćenje. Ali barem ne crkava tako pomahnitalo kao na roccatovim miševima npr. Sve zavisi koliko siluješ miša dok ga koristiš. Ako satima dnevno igraš CS ili slično, svaki miš će pre ili kasnije da ti capne (uglavnom pre u ovom slučaju)... ali ako koristiš normalno miš, ne iživljavaš se nad njim kad te roknu ili slično, potrajaće ti. Imaš garanciju od minimum 2 god na svakog miša, a posle te 2 god koliko izdrži, dobro je... Ja sam lično imao najgore iskustvo sa roccat kone +, pet puta sam ga menjao u roku od godinu dana i svaki put dobijao novi miš i svaki put je u kraćem vremenskom roku crkao ili je došao sa nekom falinkom, uglavnom vezanom za skrol ili senzor, a miš koštao 100 evra kad sam ga uzeo prvi put. Dok recimo logitech mx 600 imam već 5 godina i tek sad počeo da mu zeza skrol pomalo...

Moj ti je savet ili g400 (ima ga za manje od 3000 din, čini mi se) ili DA, koji je oko 5000 din. ako ti se mnogo znoje šake, možeš da baciš pogled i na DA black edition, koji ima onu gumiranu plastiku sa strane umesto one sjajne, možda ti više odgovara, a ista cena.

Preko 5000 din nemoj da daješ i ne loži se na DPI od milion hiljada itd itd.

Ja lično koristim 800 DPI i ne menjam ga uopšte, jer treba da navikneš šaku na određene refleksne pokrete i da izgradiš takozvanu "muscle memmory". To znači da, npr, za okret od 180 stepeni u FPS-u napraviš pokret mišem od, npr, 10 cm. Tvoja šaka treba da se navikne da za taj okret od 180 stepeni uvek pređeš istu razdaljinu s mišem na podlozi. ako stalno menjaš DPI, to nikad nećeš moći da izvedeš, jer na različitim DPI vrednostima morati da s mišem prelaziš različita rastojanja i nećeš moći da izgradiš "mišićnu memoriju". Ako stalno koristiš isti DPI, vremenom će za okret od 180 stepeni šaka sama da cimne tačno onoliko koliko treba da se uvek okreneš tano za tih 180 stepeni.

Ima još jedna caka... većina igrača voli da podesi miša na maksimum DPI, npr na 3200 DPI, pa onda da menja ingame sens. Tu postoji jedan problem, a taj je da kod većine igara, kad smanjiš ingame mouse sens ispod određene tačke, dobiješ ogromnu negativnu akceleraciju. To je veoma izražen problem sa BF3 na primer. Ja sam morao čak da povećam ingame sens, a da na mišu stavim 400 dpi, da bih izbegao akceleraciju, a zadržao osetljivost sličnu 800 DPI koju koristim na desktopu i u igrama.

Po meni je bitnije da miš ima što manji nativni DPI, bez interpolacije, što može da bude korisno za grafičke dizajnere i sl, kojima je često potrebna što manja osetljivost, kako bi izvlačili što sitnije i detaljnije pokrete prilikom crtanja, pomeranja objekata itd, kako bi lakše došli tačno do onog piksela koji im treba.

Malo sam skrenuo s teme, ali eto da ponovim, moj predlog je g400 ili DA, ja lično trenutno ništa drugo ne bih uzimao u obzir...

G400 od PID LZ13333 pa navise (dakle, nove serije) nema predikciju (angle snapping).

Uff, moj PID je LZ12923.

Kako je moguće da su to izveli s postojećim senzorom? Jedino ako nisu ubacili onaj polu refresh avago 3095 u te nove serije ili nešto slično... Uff, samo da mi uskoro crkne skrol ili slično, pa da dobijem novi primerak :d

Majke im ga, šta radi ovaj logitech...

Poslednja izmena:
upravo narucio za ortaka ss ikari optical za 4200 pa videcemo kakav je kad stigne za dan-dva :D

Ovo je drugi put da se baš nadam da će nešto da mi crkne.

Prvi put je bilo za multipraktik od 14k din, koji je bio spejs šatl bez pojaseva za vezivanje (da ne oftopičarim baš previše). Hvala Bogu, crkao je, pa sam sad uzeo mikser, blender, mlin za kafu i cediljku za citruse umesto novog primerka šit šatla. :d

Valjda će i ovom g400 da pandrkne nešto uskoro, barem skrol...

Mada, kakav sam baksuz, verovatno ću dobiti opet neki stariji model, pošto, koliko sam upućen, ona fora sa logijevom nalepnicom na kutijama novih modela nije 100 posto proverena stvar i ne garantuje primerak sa novijim firmverom.

Evo par zanimljivih linkića sa specifikacijama većine miševa na tržištu. Tu piše maltene sve o senzorima koje koriste i njihovim specifikacijama, skrolovima, mikroprekidačima itd itd, kao i nekim specifičnim manama vezanim za pojedine modele.

https://spreadsheets.google.com/pub?key=0AosJbEwEG9GpdEpBMGc1ZXo0S3BLQm1YQ09jeVZ6bEE&w=100&h=650

https://spreadsheets.google.com/pub?key=0AosJbEwEG9GpdENDZGJCcl9ITzdvSW5mcGJLYVB2YVE&w=100&h=650

Poslednja izmena:
Kao sto kaze @Kobayashi Maru za G400 i ja se slazem, mis je odlican za taj novac. Imao sam ga pre 3 meseca i u to vreme sam ga platio 2200 din, dok sada vidim kako kosta 3500 din?? Ako je razlog za poskupljenje od 60% ta nova serija, onda ne mogu da tvrdim da je najbolja kupovina za taj novac, mada opet i nema sta bolje kupiti za isti novac. Sto se tice G400 preciznosti i optickog senzora , mis je izuzetno precizan sto ume i da zasmeta. To nisam odmah mogao da znam, nego sam primetio tek kada sam prodao G400 i kupio G500. Kod G400 gotovo nema negativne akceleracije, mis radi trenutno i izuzetno precizno kako se povlaci, sto rezultira izuzetno ostrim pokretima. Za fps, odnosno CS i ostale pucacine je dusu dalo, ali za svakodnevni rad i za koriscenje u grafickim programima ume malo da zasmeta. Stice se utisak da G400 prilikom brzog pokreta preleti par milimetara dalje nego gde bi trebao da stane. Za to nije kriv G400 vec korisnik, jer kada nas mozak proceni gde mis treba da se zaustavi, motorika i ruka ce uvek kasniti za malo. Zbog svoje jezive preciznosti optickog senzora G400 tacno staje gde se ruka pomeri. Kod G500 koji posedujem trenutno, taj problem se resava ili dovodi na minimum u podesavanjima na software-u prilikom namestanja akceleracije. G500 i ako zastareo proizvod, je generalno za klasu bolje odradjen od svog mladjeg brata. Jedina zamerka je skrol, koji ima vrhunske mogucnosti i dizajn, ali je nekako labaviji, to je verovatno zato sto nismo navikli na takav tip skrola.
Za fps gaming, G400 je bolja solucija od G500, dok za povremeni gaming i rad sa grafickim programima G500 je ipak bolje resenje. Potraga za savrsenim misom je mukotrpni posao, svakom ce nesto da fali.

@Kobayashi Maru gledajuci kvalitet logitech proizvoda, sumnjam da ce ti se pokvariti mish :D A i bolje da ne bude u pitanju skrol, secas se da Iris Mega ne menja za nove, vec popravlja iste :)

Brate, napisah esej i relouduje mi se stranica sama i ode sve :lupko:

Da, u pravu si, Iris popravlja miševe, tako da ću verovatno uvaliti burazu ovaj stari g400 kad budem bio siguran da ću u radnji dobiti novi bez predikcije. Moram samo prvo da potvrdim da li su u onim pakovanjima sa logitech nalepnicom zaista ti novi modeli sa novim firmverom.

Ne mogu da kucam ponovoceo esej (što je možda i bolje, da manje smaram), pa ide zato short verzion. Po meni ne postoji preterana preciznost i akceleracija je pošast koju treba izbrisati sa lica zemlje. Miš treba da poseduje mogućnost pokreta 1:1. Po meni (a i mnogim daleko stručnijim od mene) treba se držati jednog DPI-ja za sve svrhe i izgraditi mišićnu memoriju šake, tako da ona sama refleksno ide tamo gde treba i sporim i bržim cimovima miša, umesto da mozak pokušava da računa brzinu, razdaljinu (što je sporo, a i nemoguće kad postoji random akceleracija), itd i stalno se bori sa akceleracijom i menjanjem DPI-a. Mnogi, recimo, koriste mali DPI za snajpovanje, pa neki srednji za brze reflekse u zatvorenom, pa treći za cepanje na otvorenom sa neke razdaljine, pa četvrti za vožnju tenkova i rukovanje tureta, a to ne valja jer tako korisnik nikada neće razviti mišićnu memoriju. Ja sam se posle svih kone pluseva, g9ikseva, nagi i ostalih prevara za velike pare praktično preporodio s ovim g400 i primetio veliko poboljšanje u igranju. Naravno, ako ti akceleracija baš znači, uvek je možeš uključiti u drajverima, g400 poseduje tu mogućnost takođe, ali ne znam što bi se neko cimao s time. Bolje je da se uzme neka platnena podloga sa većim trenjem za preciznost u desktop okruženju, a neka brža plastična za igranje ili one sa dve strane, grubom i finom, nego da držiš pet miševa na stolu. Dovoljna su po meni dva, jedan dobar optički žični za gaming i jedan bežični za surfovanje iz kreveta itd, recimo Logitech Anywhere Mouse MX™ http://www.logitech.com/en-us/mice-pointers/mice/devices/anywhere-mouse-mx, koji ima skrol kao i g500, plus radi na staklu itd itd. Moja sledeća kupovina će verovatno biti prediction free g400 i Logitech Anywhere Mouse MX™ koji će zameniti dosadašnji mx600 bežični... i to je za mene to. Mišićna memorija se jako dobro vežba i na desktopu. Probaj da pomeraš kurzor sa start dugmeta do iksića na browzeru npr različitim brzinama, prvo sporo, pa nekoliko bržih cimova... i svaki put treba da ti završi kurzor na iksiću ili što bliže njemu. Ja se tako kao Monk igram na desktopu i mogu reći da izgleda šašavo, ali deluje :d

Samo da se naviknem na izostanak predikcije, jer sam se taman navikao na nju s ovim g400.

Poslednja izmena:
ja takodje koristim g400 od pre par meseci, a od 2009 sam koristio mx518...kad je nesto toliko dobro, ne zelim da eksperimentisem sa drugim misevima :D

Brate, napisah esej i relouduje mi se stranica sama i ode sve :lupko:

Da, u pravu si, Iris popravlja miševe, tako da ću verovatno uvaliti burazu ovaj stari g400 kad budem bio siguran da ću u radnji dobiti novi bez predikcije. Moram samo prvo da potvrdim da li su u onim pakovanjima sa logitech nalepnicom zaista ti novi modeli sa novim firmverom.

Ne mogu da kucam ponovoceo esej (što je možda i bolje, da manje smaram), pa ide zato short verzion. Po meni ne postoji preterana preciznost i akceleracija je pošast koju treba izbrisati sa lica zemlje. Miš treba da poseduje mogućnost pokreta 1:1. Po meni (a i mnogim daleko stručnijim od mene) treba se držati jednog DPI-ja za sve svrhe i izgraditi mišićnu memoriju šake, tako da ona sama refleksno ide tamo gde treba i sporim i bržim cimovima miša, umesto da mozak pokušava da računa brzinu, razdaljinu (što je sporo, a i nemoguće kad postoji random akceleracija), itd i stalno se bori sa akceleracijom i menjanjem DPI-a. Mnogi, recimo, koriste mali DPI za snajpovanje, pa neki srednji za brze reflekse u zatvorenom, pa treći za cepanje na otvorenom sa neke razdaljine, pa četvrti za vožnju tenkova i rukovanje tureta, a to ne valja jer tako korisnik nikada neće razviti mišićnu memoriju. Ja sam se posle svih kone pluseva, g9ikseva, nagi i ostalih prevara za velike pare praktično preporodio s ovim g400 i primetio veliko poboljšanje u igranju. Naravno, ako ti akceleracija baš znači, uvek je možeš uključiti u drajverima, g400 poseduje tu mogućnost takođe, ali ne znam što bi se neko cimao s time. Bolje je da se uzme neka platnena podloga sa većim trenjem za preciznost u desktop okruženju, a neka brža plastična za igranje ili one sa dve strane, grubom i finom, nego da držiš pet miševa na stolu. Dovoljna su po meni dva, jedan dobar optički žični za gaming i jedan bežični za surfovanje iz kreveta itd, recimo Logitech Anywhere Mouse MX™ http://www.logitech.com/en-us/mice-pointers/mice/devices/anywhere-mouse-mx, koji ima skrol kao i g500, plus radi na staklu itd itd. Moja sledeća kupovina će verovatno biti prediction free g400 i Logitech Anywhere Mouse MX™ koji će zameniti dosadašnji mx600 bežični... i to je za mene to. Mišićna memorija se jako dobro vežba i na desktopu. Probaj da pomeraš kurzor sa start dugmeta do iksića na browzeru npr različitim brzinama, prvo sporo, pa nekoliko bržih cimova... i svaki put treba da ti završi kurzor na iksiću ili što bliže njemu. Ja se tako kao Monk igram na desktopu i mogu reći da izgleda šašavo, ali deluje :d

Samo da se naviknem na izostanak predikcije, jer sam se taman navikao na nju s ovim g400.

hehe odavno sam i ja imao te problema sa reloudovanjem stranice ili zapucavanjem browsera prilikom psotovanja, slanja pm-a i ostalog, pa kada uradis back ono se sve obrise i poludis, e onda sam povremeno poceo da koristim ctrl+c i lako cu da povratim veci deo :)
Sto se tice odabira novog bez predikcije, verovatno jeste on, cim mu je cena skocila za 60%, a i u krajnjem slucaju mozes da ga vratis prvih 7 dana ako nisi zadovoljan. A i odredjene radnje ce ti dozvoliti da ga isprobas kod njih pre kupovine.
U pravu si, samo treba da se razvije misicna memorija i da telo navikne, posle sve klizi po loju. Najlakse i najbolje je na oko 800-1000dpi u nativnom windows rezimu, ako steknes tada memoriju sve posle ide lako. I ja se razmisljam o jednom bezicnom, lepo bi mi legao ovaj Anywhere model, taman za surf i premotavanje filmova sa udaljenosti. :)

Anywhere je dušu dao za multimediju, a ovaj novi g400 ću verovatno da uzmem, samo prvo da poručim teflonske stope za njega da vidim hoće li biti neki boljitak s ovim starim, jer me ove užasno nerviraju, po ivicama se skuplja sve i svašta i nekako mi je teže da mrdam miša u sitnim pokretima, piksel po piksel, mada to je i do podloge, koja je plastična i prilično brza... Kad budem uzimao novi, samo ću da tražim da mi otvore, pogledam pid broj i kažem ok ili njente...

I ja koristim ctrl c, ali ponekad zaboravim, i to baš kad otkucam neki esej :lupko:

Hvala Kobayashi i ostali, bice onda jedan od ta dva, verovarno g400. I sto kaze Forceptor, ako usmes, javi jos jednom utiske :)

Dogov"n"oreno :d:d:d:d

Samo da se oporavim od finansijske injekcije koju sam pukao u tehnomaniji za šporet i ženinu peglu za kosu i avijatorke. Ako se javi neki dobri samarićanin da mi sponzoriše kiriju, kupujem ga odmah i pravim review na sto strana :d:d:d

Imam rat 5 i citam za ono pomeranje kursora kad se mis odvaja od podloge i tacno je. Ali imam i mx518 i reko aj da ga nakacim da vidim kako ce on da se ponasa prilikom odvajanja od podloge. Isto kao rat 5 samo sto rat 5 vuce dole desno, a mx518 gore levo. Onda sam otisao dalje u testu :) Stavim kursor na centar ekrana pa brojim koliko puta treba da odvojim misa od podloge dok mi kursor ne dodje do kraja desktopa. Za rat-5 treba preko tridestet puta dok za mx-518 treba 16 puta, znaci mx518 "bezi" duplo vise od rat 5. Toliko o tome.

Nalepiš malo selotejpa na polovinu rupe od senzora na mx518 (i bilo koji drugi optički miš koji ima veći LOD) i rešio si problem. LOD može da se smanji za 2-3 CD-a (CD ili DVD opšteprihvaćena je merna jedinica za merenje LOD-a na glodarima). Probaj više puta da nameštaš selotejp ili nešto slično dok LOD ne bude najmanji moguć, a da ne zakloni samu putanju senzora. Kod optičkih senzora je to mana uglavnom sočiva koje ide preko senzora (logitech se i nije baš proslavio kao Zowie po pitanju sočiva) i to se može rešiti sa lepljenjem trake, dok kod twin eye senzora je to hardverski problem u samom senzoru i ne može da se reši. U igrama se daleko više oseti Z bug sa twin eye senzora, nego veći LOD na nekom optičkom mišu. Probao sve ovo i govorim iz nekog iskustva... Imam i mx518 i g400 i na oba imaju malko poveći LOD, ali i bez lepljenja trake mi ne smeta toliko jer se pri podizanju kursor samo malo pomeri u stranu, ali se privraćanju uglavnom vrati na isto mesto, tako da to i nije toliko strašno, dok je kod twin eye senzora to lutrija i u igri nikad ne znaš šta će da se desi kad podigneš miš (samo ti odjednom krstić ode u donji desni ćošak, čime se ekspresno gine). Možda je na tvom mx518 malo pomereno sočivo, probaj da ga malo džaraš prstima da vidiš da l' će da legne na mesto i smanji doživljaj, mada sve to možda zavisi i od primerka do primerka, lepo reče MMM, verovatno je tvoj primerak defektan. Takođe, testiranje takvih stvari na desktopu i podizanje miša u žaru borbe nije ista stvar. Miš se često cima i u neku stranu i svi ti faktori utiču na to da li će se desiti problem, a tu twin eye senzori posebno fejluju. Sve u svemu, na g400 nisam nijednom imao problem u žaru borbe u nekoj igri, tj da mi se pogubi kurzor pri podizanju miša i da zaginem ko' blesav. U svakom slučaju, twin eye senzori nemaju problema sa akceleracijom, kao avago 9500 (g9x, g500, g700, xai, sensei, kone +), tako da su svakako bolji izbor od avaga 9500 po meni. Ali su zato pored z buga strašno osetljivi i na najsitnije vibracije (od kućišta, basova na zvučnicima itd) i hoće kurzor malo da zapleše tango.

Sve u svemu, mislim da sam isprobao skoro sve senzore na tržištu sem DA (koji je provereno fantastičan, pogotovo stariji avago s3688 s 3g DA), ali ovaj na g400 je milina, pogotovo s firmverom bez predikcije, koji jedva čekam da probam. Avago 3090 koji koristi CM spawn po meni još nije ukroćen i ima probleme sa sva tri firmvera, pa sam zato morao da vratim spawna, (ostaje mogućnost da je nešto bilo i do mog primerka, jer sam imao i dosta simptoma koji nisu prijavljivani često na forumima) ali cooler masterovi firmveri za njega su svakako žešće izbagovani.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno