Šta je novo?

popularnost Linuxa

@doct.cor:
Vidis... Nije Linux kriv zasto nema drivera za neke uredjaje.. kriv je proizvodjac tog uredjaja jer ne zeli da napise Linux driver. A zasto ne zeli? Ima mnogo razloga a jedan od tih razloga je i MS koji uslovljava proizvodjace.
Sa druge strane dosta kartica koriste slicne chipove pa za Linux postoje genericki driveri. Ako neko napise driver za mreznu ili wireless kartu sa nekim chipsetom vrlo verovatno ce raditi i na drugim karticama baziranim na istom chipu. To sto imas driver za neki uredjaj to je samo dobra volja nekog tamo daleko koji je seo i napisao Linux driver. Ljudi su ponekad toliko daleko isli da su ucitavali Windows DLL driver file i njega koristili da upravljaju nekim uredjajem (npr... Holywood+ MPEG2 dekoderska karta).

To sto tebi Ubuntu nije nasao uredjaje ne znaci automatski da je Linux krsh i ruzan. Ja sam isti taj Ubuntu instalirao na nekoliko mesta i nisam imao nikakve probleme.. Sve uredjaje je pronasao. Imam cak i jednu masinu na kojo sam krenuo sa Ubuntu 6.10, pa live upgrade na 7.04, pa na 7.10, pa na 8.10 i taj sistem i dalje radi. Reci mi da li ti je ikada uspeo upgrade Windowsa? Ako mi odgovoris da je lakse ponovo instalirati Windows nego raditi upgrade onda nema potrebe dalje da pricamo.

@morbius

Vratio sam se winu ali u svakom slucaju hvala za driver

Ako ti je ruzan i krsh onda se vrati na Windows. Ako ti je komplikovano to samo znaci da mu pristupas sa predrasudom i da se uopste nisi potrudio da skapiras kako neke stvari rade. Postoje distribucije koje izgledaju isto kao Windows.. Imaju start meni, okviri za prozore su isti, ... tek kada udjes u neka podesavanja primetis da to nije Windows. npr.. www.linux-xp.com ili http://www.puppylinux.org/home ili projekat vixta.. Ali nevidim razlog zasto vuka oblaciti u magarece krzno.

Jednog dana kada budes morao da platis to sto koristis mozda ces promeniti plocu. Do tada imas mogucnosti da naucis da koristis i neki drugi OS.

Kao prvo nisam rekao da je krs, rekao sam da je ruzan u odnosu na vistu i 7 (to je moje misljenje) interfejs i sam sistem je komplikovan, nema tu onih programa na koje sam navikao, nemogu da iskoristim moc graficke karte u igrama, druga stvar je 700gb ntfs-a sa svakakvim datotekama i jos mnogo toga u mom slucaju, tako da bih, veruj mi pre platio win sada nego li koristio linux, jer nema nijednog razloga koji me je privukao

Ovo je moj slucaj i misljenje nemojte ga shvatati kao uvredu ili sta vec, svaka cast fanovima linuxa i samom sistemu

@morbius
Vratio sam se win-u ali u svakom slucaju hvala na driveru

Poslednja izmena:
Kao prvo nisam rekao da je krs, rekao sam da je ruzan u odnosu na vistu i 7 (to je moje misljenje) interfejs i sam sistem je komplikovan, nema tu onih programa na koje sam navikao, nemogu da iskoristim moc graficke karte u igrama, druga stvar je 700gb ntfs-a sa svakakvim datotekama i jos mnogo toga u mom slucaju, tako da bih, veruj mi pre platio win sada nego li koristio linux, jer nema nijednog razloga koji me je privukao

KDE 4.2 je pljunuti win7, odnosno win7 je pljunuti KDE 4:

desktop.png

Interfejs nije komplikovan - prozori ko prozori, mozes da ih otvoris, zatvoris, min/max, pomeras, levi/desni klik, copy&paste, sve isto kao na svim ostalim OS-evima koji imaju GUI. Neke stvari su cak i bolje uradjene u linuxu - recimo virtuelni desktop, ili jednostavno oznacavanje necega u prozorima oznaceni text automatski tretira kao copy a paste je srednje dugme misa (vrlo jednostavna i prakticna stvar).

Programi koji ti fale - ovo se verovatno u vecini slucajeva odnose na igre :) Jeste, tu nemas neki veliki izbor, ali sve opengl igre (quake engine, ut engine, WoW) rade odlicno na linuxu, nativno ili koriscenjem wine-a. Recimo meni WoW u linuxu daje vise frejmova koriscenjem 'nazovi' emulatora tj wine-a nego nativni wow u XP. Potpuno nativne linux igre, recimo UT ili Quake su otprilike 10% brze na linuxu. Pa sad ti vidi ko ti tacno 'zakida' na moci tvoje graficke kartice :)

Ostali programi u 95% slucajeva imaju linux surogate, ali kao sto si lepo primetio sve se svodi na - naviku. Kada kazes 'platio bih windows' razmisli da li bi platio i sve te gigabajte Photoshopa, AutoCAD-a, 3dmax-a, ostalih Adobe alata itd; ovi softveri kostaju po 2-3k evra pa i vise. A sa druge strane mogao bi da prodjes sa drugacijim programima koji su tu negde po mogucnostima, a ne kostaju nista. Znam ja da ce pirata uvek biti i da ce skup softver uvek moci da se nadje 'besplatno', ali samo na trenutak zamisli da sve sto si instalirao na svoj windows moras i da platis...ne izgleda lepo zar ne? :)

Ovo je moj slucaj i misljenje nemojte ga shvatati kao uvredu ili sta vec, svaka cast fanovima linuxa i samom sistemu

Ja ovo nase 'pisanije' ne shvatam kao uvredu (za druge ne znam), nego diskutujemo i pobijamo neke ukorenjene predrasude.

Po mom iskustvu najvecu odbojnost prema linuxu imaju upravo ljudi koji cine glavninu posetilaca ovog foruma, a to su windows power useri. Jednostavno nije lako preci sa dobro poznatog okruzenja u nesto novo i drugacije.

Poslednja izmena od urednika:
KDE 4.2 je pljunuti win7, odnosno win7 je pljunuti KDE 4:

Ovo prvo je prilicno opasna tvrdnja, obzirom da je KDE 4 prilicno stariji od win7, a ne bih zeleo da neko pomisli da je to nedajboze kopija windowsa ;)

Sto se drajvera tice, na mom racunaru radi sve sem tv kartice bez drajvera (ja obicno instaliram atijeve drajvere za graficku jer daju bolje 3d performanse, ali i oni podrazumevani nisu tako losi), za windows imam gomilu cd-ova. Da se razumemo kada kazem da radi bez drajvera mislim da ne moram ja da ih instaliram, znam da tu drajver ipak postoji...
Mozda vista menja neke stvari u tom pogledu, ali je ocajno spooraaa :S:

Navike su cudo i potpuno razumem coveka, ja se u windowsu osecam ko riba na suvom... I tu ne mislim samo na nedostatak nekih stvari u interfejsu nego i na potpunu nesposobnost konzole i nedostatak onih sitnih programcica koji se mogu iskombinovati da se zavrsi 90% stvari koje se na windowsu rade rucno ili instaliranjem jos gomilu programa od kojih svaki radi sve za tacno jedan slucaj, modularnost 0.

Ono sto ne razumem je to da gomila korisnika ima ogromne predrasude i svoju pricu zasniva na "nekad sam probao jedan linux, sve mi je bilo nepoznato i odustao sam". To je otprilike kao kad bi neko rekao, nekad davno sam imao windows 95, to je bio opsti raspad i ja dakle znam da su svi buduci windowsi losi...

Sa druge strane ja ne zelim da svi predju na linux, da bi se to postiglo morao bi da se "upropasti sistem" i dovede na *****-frendly nivo. Koliko puta sam se nervirao sto pri instalaciji windowsa ne postoji neki combobox u kome bi bile opcije pocetnik, srednji i napredni korisnik, pa da mi lepo po instalaciji postavi sve opcije kako treba, a ne da posle svake instalacije par dana sredjujem sistem i klikcem da hocu da mi pokaze sve fajlove na mom racunaru, da sam siguran da hocu to da uradim i sl...

yooyo je pomenuo apgrejd, mozda se to vama ne cini toliko korisnim, ali je to fantasticna mogucnost. Ja sam pre ~4 godine instalirao ovaj linux sa koga pisem na starom racunaru (tad je to bio Slackware 10.1), u medjuvremenu sam ga apgrejdovao (10.1->10.2->11.0->12.0->12.1->12.2) i jos uvek imam originalni desktop. ;)
Planiram da ga preselim uskoro i na novu masinu...

Poslednja izmena:
Ovo prvo je prilicno opasna tvrdnja, obzirom da je KDE 4 prilicno stariji od win7, a ne bih zeleo da neko pomisli da je to nedajboze kopija windowsa ;)

Pa zato sam i napisao 'odnosno win7 je pljunuti kde 4.2' :)

razmisli da li bi platio i sve te gigabajte Photoshopa, AutoCAD-a, 3dmax-a, ostalih Adobe alata itd; ovi softveri kostaju po 2-3k evra pa i vise.
Eh... Pa, i na Windowsu se koriste besplatni programi, zar ne? Zašto bi neko na kućnom kompu uopšte koristio Photoshop i slične zveri? ;)

Jer je to popularno i ljudi to žele. Ne znam zašto ekšli...

Ha ha ha linux ruzan,xp je pravi gabor,treba mu milion programa da bi na nesto licio,u linux ubacis samo jednu temu i dobijes ekstra izgled.

Ma kakva tema, samo smanjis taskbar, ukljucis da bude transparentan, ubacis "always on top" dugme u titlebar prozora i vec je dosta lepsi od svih windowsa. (Ovo je prica za KDE).

Poslednja izmena:
E, opet sam probao Kubuntu (8.10 Live, 64bit), na novom, ali low-level kompu (Sempron 3200, Foxconn ploča, sa SIS grafikom, 512MB...). Sistem počne da se podiže, dođe do onog ekrana kad se ispiše KDE 4.2 i na sredini počnu da se pojavljuju "ikonice" dok se učitava desktop, drajveri za uređaje i slično (***, ne znam kako se tačno to zove, a sada nisam ni uspeo da vidim šta tu tačno piše :( ). E, tu se delimično pojavi prva ikonica i onda se na trenutak sve zamrzne, pa se ta ikonica ponovo pojavi, pa se zamrzne i tako u krug :(

Malo ću se igrati sa ovim KUbuntuom za vikend, na laptopu koji je valjda puno prilagođeniji...

Probaj da 'provrtis' konzole sa ctrl+alt+f1-ctrl+alt+f12, mozda kubuntu live ima 'logging' konzolu podesenu da javlja greske i poruke pri dizanju sistema.

Bila je priča o tome da su netbookovi uticali na blago povećanje Linuxa... Međutim:

Linux ne prolazi više tako sjajno na netbook tržištu

Procenjuje se da će Linux ove godine učestvovati sa 10% na tržištu netbook računara. Iako je bio dominantan u prvoj generaciji netbook uređaja, Linux ima sve manji udeo nakon odluke Microsoft-a da izbaci posebnu verziju Windows XP operativnog sistema, koju nudi po posebno povoljnoj ceni. Faktor koji utiče je svakako veliko omasovljavanje netbook računara, u kombinaciji sa upoznatošću šireg kruga korisnika sa Windows platformom i navikama koje su ranije sticali. Stoga je situacija za Linux sve teža. Procenjuje se da će ove godine učestvovati svega sa 10%, iako je u 2008. godini Linux bio na čak 70% svih netbook računara.

http://www.benchit.rs/BenchIT-vesti...lazi-vise-tako-sjajno-na-netbook-trzistu.html

Zapravo Linux savrseno radi :) Naterao je MS da drasticno spusti cenu OS-eva za netbookove. Ako to nije fantastican rezultat onda ne znam sta je.

Asus kao začetnik netbookmanije nije najbolje igrao; Xandros nije baš reprezentativno rešenje za Linux. Doduše, i s druge strane nije bilo dobrih odgovora. Ubuntu je čekao i čekao, umesto da što pre pruži podršku (bili su tada u nekim kombinacijama s Dellom, ako se dobro sećam). Kad su se drugi veći igrači pridružili (Mandriva, Fedora etc.), već su sami asusovci pronašli sebi rešenja.

Možda bi stvar bila drukčija da su se, recimo, poklopile koordinate, pa da je prva netbook generacija izašla na nekom netbook Androidu... Izgleda da su interesi korporacija još uvek jači od interesa korisnika, a tu M$ onda lako nametne svoja pravila.

Slazem se sa statorom - XP licenca za netbook-ove kosta par puta manje nego normalna (desktop) licenca. Vista nema sanse da se tera na netbookovima, za Windows 7 ne znam ali pretpostavljam da i on vise opterecuje hardver od XP-a.
Usudi li se MS da poveca cenu licence -> automatski sledi ponovni porast prodaje linux netbookova; *** 50-100 evra vise na hardveru od 250-350 evra se bas oseca.

Ovo je situacija gde MS jednostavno ne moze da pobedi - prodavace svoje OS-eve skoro pa dzaba (iz njihovog ugla), niske cene nece uticati na brisanje konkurencije kao sto su navikli, a ako se usude da poskupe XP pocece da gube trziste.

Mi mozemo da kupimo kokice, sedimo sa strane i gledamo sta se desava, te konacno uzivamo u realnim cenama MS operativnog sistema :)

Meni i dalje nije realno da dam 350 dolara za neki desktop OS :)

Koji desktop OS toliko košta? :zgran:

@ Stator: ne bih se baš složio s tobom. M$ na netbook tržištu prodaje proizvod koji je već odavno trebao da bude povučen iz upotrebe, dok na mnogo bitnijem tržištu - desktop/notebook - i dalje drži iste cene svih svojih OSova.

Ovo jeste dobro za krajnje korisnike, ali samo one koji žele Win na svom netbooku. Problem će biti vrlo zeznut: kada proizvođači shvate da se Linux brzo "suzbija" na netbuk tržištu, biće odmah i manje drajvera za Linux. Sve u svemu, Linux je ovde ostvario Pirovu pobedu: naterao je svog velikog, bogatog neprijatelja da poklekne, ali sam Linux time nije dobio ništa! :(

U svakom slučaju, M$ može sada da prodaje svoj OS po smešnoj ceni, ali to se nikako ne sme shvatiti kao neka dobrobit! I Maxi može sutra da počne da prodaje zalihe mleka, kojima je istekao rok danas, po 30 dinara - da li bi ste ga kupili? ;)

Netbook racunari koriste standardan hardver koji se srece i na desktop masinama (graficke kartice, wireless/ethernet kartice, audio, modemi, cipsetovi i sl.), tako da to sigurno nece da utice na gubljenje drajvera.
Uostalom proizvodjaci desktop/laptop racunara i ne pisu drajvere, vec to rade kompanije koje prave gorenavedeno gvozdje. U slucaju windows drajvera PC 'sklapaci' ponekad rade jedino 'brendiranje' drajvera i nista vise.

eh da je situacija i na desktop trzistu kao i na netbook ... :)

u poslednje vreme se pricao o netbookovima sa ARM-om - ARM je efikasniji od intela (ono snaga po watt-u :)) tako da ima smisla praviti netbookove sa ARM-om ali u tom slucaju nista od Windowsa jer ne postoji za ARM... u svakom slucaju interesantno vreme je ispred nas - samo da kupimo kokice i ... :)

Poslednja izmena:
@Universe

da, Linux ima problem sa fontovima ako hoces 'ostra' slova (ne antialiasing). ja sam to resio tako sto koristim samo 'Liberation' i 'Verdana'. (nekada davno sam se baktao sa ukljucivanjem nekog hintinga i ponovnim kompajliranjem font engine-a kao sto je vec pomenuto, ali to ti ne treba ako koristis ova dva fonta)

@Universe

da, Linux ima problem sa fontovima ako hoces 'ostra' slova (ne antialiasing). ja sam to resio tako sto koristim samo 'Liberation' i 'Verdana'. (nekada davno sam se baktao sa ukljucivanjem nekog hintinga i ponovnim kompajliranjem font engine-a kao sto je vec pomenuto, ali to ti ne treba ako koristis ova dva fonta)

Taj problem sa izgledom fontova me prati, evo već skoro tri godine, od kad sam krenuo da se zanimam Linuxom.
Znači uopšte nije reč o nekakvom cepidlačenju, već o tome da fontovi izgledaju vizuelno ružnije, čak i ovi iz windowsa kad ih uvezem tamo.
Trenutno koristim Slax sa kojim sam prilično zadovoljan, ali taj problem je uvek isti, gledati takve fontove je dodatni fizički zamor, koji mi uopšte nije potreban, a zaista ne tražim mnogo, samo da izgledaju recimo ovako, kakve ih imam u Chromu ili Operi, bez ikakvih podešavanja:

Prilozi

• fonts.png
    fonts.png
    68.6 KB · Pregleda: 79
Nazad
Vrh Dno