doct.cor
Slavan
- Učlanjen(a)
- 01.02.2007
- Poena
- 320
@doct.cor:
Vidis... Nije Linux kriv zasto nema drivera za neke uredjaje.. kriv je proizvodjac tog uredjaja jer ne zeli da napise Linux driver. A zasto ne zeli? Ima mnogo razloga a jedan od tih razloga je i MS koji uslovljava proizvodjace.
Sa druge strane dosta kartica koriste slicne chipove pa za Linux postoje genericki driveri. Ako neko napise driver za mreznu ili wireless kartu sa nekim chipsetom vrlo verovatno ce raditi i na drugim karticama baziranim na istom chipu. To sto imas driver za neki uredjaj to je samo dobra volja nekog tamo daleko koji je seo i napisao Linux driver. Ljudi su ponekad toliko daleko isli da su ucitavali Windows DLL driver file i njega koristili da upravljaju nekim uredjajem (npr... Holywood+ MPEG2 dekoderska karta).
To sto tebi Ubuntu nije nasao uredjaje ne znaci automatski da je Linux krsh i ruzan. Ja sam isti taj Ubuntu instalirao na nekoliko mesta i nisam imao nikakve probleme.. Sve uredjaje je pronasao. Imam cak i jednu masinu na kojo sam krenuo sa Ubuntu 6.10, pa live upgrade na 7.04, pa na 7.10, pa na 8.10 i taj sistem i dalje radi. Reci mi da li ti je ikada uspeo upgrade Windowsa? Ako mi odgovoris da je lakse ponovo instalirati Windows nego raditi upgrade onda nema potrebe dalje da pricamo.
@morbius
Vratio sam se winu ali u svakom slucaju hvala za driver
Ako ti je ruzan i krsh onda se vrati na Windows. Ako ti je komplikovano to samo znaci da mu pristupas sa predrasudom i da se uopste nisi potrudio da skapiras kako neke stvari rade. Postoje distribucije koje izgledaju isto kao Windows.. Imaju start meni, okviri za prozore su isti, ... tek kada udjes u neka podesavanja primetis da to nije Windows. npr.. www.linux-xp.com ili http://www.puppylinux.org/home ili projekat vixta.. Ali nevidim razlog zasto vuka oblaciti u magarece krzno.
Jednog dana kada budes morao da platis to sto koristis mozda ces promeniti plocu. Do tada imas mogucnosti da naucis da koristis i neki drugi OS.
Kao prvo nisam rekao da je krs, rekao sam da je ruzan u odnosu na vistu i 7 (to je moje misljenje) interfejs i sam sistem je komplikovan, nema tu onih programa na koje sam navikao, nemogu da iskoristim moc graficke karte u igrama, druga stvar je 700gb ntfs-a sa svakakvim datotekama i jos mnogo toga u mom slucaju, tako da bih, veruj mi pre platio win sada nego li koristio linux, jer nema nijednog razloga koji me je privukao
Ovo je moj slucaj i misljenje nemojte ga shvatati kao uvredu ili sta vec, svaka cast fanovima linuxa i samom sistemu
@morbius
Vratio sam se win-u ali u svakom slucaju hvala na driveru
Poslednja izmena: