Šta je novo?

Poprečne veze

Masni Ludak

Čuven
Učlanjen(a)
08.04.2003
Poena
619
Interesuje me da li iko od vas ima bilo kakva iskustva vezana za pop. veze i to kako ih dobiti.
Konkretno želim da povežem dve kancelarije moje firme, jedna je u centru druga na Vidikovcu. Potrebna mi je klasična razmena fajlova i ponekad tj. većinu vremena da pičimo neki CS, War ili šta već....

Pošto mi se relativno žuri sa tim ako ima ovde neke gospode iz Telekoma ili neko već ko može da mi pomogne gde da podmažem :rtfm: da to dobijem što pre slobodno me kontaktirajte na p.m.

Poprecna ili semi-permanentna veza simulira fizicki SPOJ dva telefonska broja.
Znaci radi se o simulaciji neprekidne veze izmedju dva telefona KROZ telefonsku centralu, sa svim nedostacima koja unosi posredovanje centrale.

U sustini, na digitalnim centralama lepo funkcionise, a na starim kako kad. Obrati se Direkciji za rezidencijalne korisnike Telekoma-Srbije za detalje i cenovnik.

Iskustvo kaze da je dosta jeftinije od iznajmljenih parica i malo manje pouzdano od istih.

Ne bi ti bio u kozi... E sad ako te ova prva recenica nije uplasila - trebalo je. Uspostavljanje poprecne veze ne bi trebao da bude toliki problem - da nije nas telekom ono sto je. Odes u telekomovu zgradu (prekoputa etf-a) i podneses zahtev uz svu potrebnu dokumentaciju. Cekas jedno 2 meseca... Zoves ih minimum mesec dana od tih 2 da bi te uzeli u razmatranje cisto da te ne slusaju vise svaki dan. Ako budes imao srece bice dovoljno slobodnih parica u centralama preko kojih moras da se povezes i odobrice ti zahtev za uvodjenje precke. E onda samo moras da sacekas da dodju majstori iz telekoma i da kod tebe na lokaciji izvrse neke modifikacije i provodjenje telefonskih kablova od razvodne table do lokala/stana u kom zelis precku. To ti je jos jedno 2 meseca cekanja minimum. Ja sam na kraju uspeo tako sto sam pozvao neke veze i platio tim majstorima koji treba to da urade za dzabe odredjenu svotu novca. Naravno da ne pominjemo da ti trebaju i dva modema za poprecnu vezu da bi uopste imao vezu izmedju kancelarija. Oni mogu da guraju 2Mbit/s kroz 5 km kabla, tako da te dve lokacije koje povezujes ne bi smele da budu na mnogo vecoj udaljenosti od ove. Ja sam uspeo da proguram 1.5Mbit kroz dve centrale (jedna digitalna, druga analogna) na relaciji stari Merkator - T.C. Vero (Blok 24) (islo je i do 2 Mbit ali veza nije bila 100% sigurna pa je cesto pucalo - zbog ove analogne centrale kod starog Merkatora). Modemi su ti inace oko 400E komad. Ovo se sve desavalo pre nekih 1.5 god. Ako su u medjuvremenu pobili svu administraciju telekoma i uveli trzisni nacin rada u svim svojim postavama mozda (ali sam mozda) su se stvari promenile. Naravno imanje ujaka/brata/slicno u telekomu moze pomoci da se stvar zavrsi u roku od 3 dana koliko realno treba za ovaj posao koji se u sustini sadrzi od 4 telefonska poziva i izlaska ekipe na teren da zavrsi 30 minutni posao, ali ...
Sto se tice alternativa ... Postojala je i precka preko ISDN veze ali to je jos nemoguciji zahtev. Wireless verovatno ispada iz kombinacije jer ti treba fizicka vidljivost dve lokacije. Za ostalo prosto nemam ideje sta bi mogao da uradis. A ako ti treba za samo malo slanje podataka i veliko igranje cs i war 3 lakse ti je da koristis mail i vodis kolege u igraonicu jednom nedeljno.

Hvala ali ja sve to znam, mislim na zvanične informacije....
E sad da li neko zna nezvanično kako da dobijem poprečnu vezu, biću mu zahvalan €€€€ ,)

Pa i meni treba poprecna veza od BB do Zarkova 😀

Radim u Telekomu i o5 mogu da se j....

Hajde obavesti me sta si uradio...

A sto recimo ne platis nekom od provajdera wireless pristup sa obe lokacije, napravis VPN i da te bog vidi? I zamisli, ne moras nikog da podmazujes u Telekomu, a cela operacija traje mnogo mnogo krace. Ili cak probas (ako je izvodljivo) p2p wireless vezu od jednog do drugog mesta?

salac je napisao(la):
A sto recimo ne platis nekom od provajdera wireless pristup sa obe lokacije, napravis VPN i da te bog vidi? I zamisli, ne moras nikog da podmazujes u Telekomu, a cela operacija traje mnogo mnogo krace. Ili cak probas (ako je izvodljivo) p2p wireless vezu od jednog do drugog mesta?

Dobra ideja, uzecu u razmatranje.
Hvala

Nazad
Vrh Dno