Šta je novo?

"Popravljeni" bad sectori i garancija

Zare

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2003
Poena
630
Posle par dana sa problemima u radu hard diska, u par navrata HDD Regenerator je "popravio" preko 100 bad sectora. Hard sada radi potpuno normalno, svi testovi prolaze. U garanciji je jos par meseci pa me interesuje da li ima svrhe da ga nosim u servis na reklamaciju jer ni jedan program ne prijavljuje greske. Da li postoji neki nacin da se vidi da je hard ima bad sectore jer mi jedan serviser kaze da bi i servis uradio isto to i vratio mi disk kao ispravan?

pa nisi napisao ciji disk je?

za WD imas fabricki program koji ti kaze da li je ispunio uslov za RMA

Zaboravio sam da napisem koji je :). Seagate ST3250310AS, 250 GB.

inace uzmi HD Sentiel, on ce ti reci koliko je sektora realocirano, e sad pitanje je hoce li ti servis uvaziti garanciju u ovom slucaju... to je vise stvar volje... recimo da je 50/50

Koliko mi je poznato, morali bi da ti uvaze garanciju. Ne radi kako je predvidjeno, postoji rizik od daljeg sirenja BS/otkaza, pri cemu bi izgubio dragocene podatke, itd... reklamiraj

Imao sam WD 320GB. Pojavili su se BS-i dve nedelje pred istek garancije. Trebao je da ide na reklamaciju i trebao sam da dobijem novi. Sve podatke sam prebacio bio na drugi HDD i napravio sam jednu veliku gresku - pustio sam HDD Regenerator da odradi svoje. Navodno je popravio SVE Bad Sectore. Meni nije uvazena garancija jer se BS-i nisu "videli" i HDD mi nije bio zamenjen. Nedelju dana nakon isteka garancije pojavilo se 3x vise BS-a i HDD mi vise nije bio upotrebljiv.

Naravoucenije - reklamiraj ti to. HDD uopste nije pouzdan.

inace uzmi HD Sentiel, on ce ti reci koliko je sektora realocirano, e sad pitanje je hoce li ti servis uvaziti garanciju u ovom slucaju... to je vise stvar volje... recimo da je 50/50
Ne javlja mi ni jednu gresku u HD Sentinel-u. Koji test, koju opciju treba da ukljucim, moguce da nisam nesto dobro uradio?
Imao sam WD 320GB. Pojavili su se BS-i dve nedelje pred istek garancije. Trebao je da ide na reklamaciju i trebao sam da dobijem novi. Sve podatke sam prebacio bio na drugi HDD i napravio sam jednu veliku gresku - pustio sam HDD Regenerator da odradi svoje. Navodno je popravio SVE Bad Sectore. Meni nije uvazena garancija jer se BS-i nisu "videli" i HDD mi nije bio zamenjen. Nedelju dana nakon isteka garancije pojavilo se 3x vise BS-a i HDD mi vise nije bio upotrebljiv.

Naravoucenije - reklamiraj ti to. HDD uopste nije pouzdan.
Bas to sam i ja uradio. Zato me i interesuje kako da se vide popravljeni bad sectori. Cim ih je bilo skoro sigurno je da ce se javiti opet.

Bas to sam i ja uradio. Zato me i interesuje kako da se vide popravljeni bad sectori. Cim ih je bilo skoro sigurno je da ce se javiti opet.

Nikako. Ako ti HD Sentinel ne prijavljuje BS-e, onda ti ne preostaje nista drugo sem da kopiras fajlove, pomeras sa jedne particije na drugu i sl. Sve samo da ti se BS-ovi pokazu ponovo. A vratice se sigurno, ali pitanje je kada. Meni su se vratili u tri puta vecem broju za nedelju dana.

Poslednja izmena:
U sustini ako iscitavanje smarta ne da informaciju o reallocated sector-ima i ako full scan skala u hdtachu ne pokazuje velike dropove onda mozda nisu ni bili bad sector-i vec logicke greske.

Moj je savet da odradis low-level format i to 3 puta.

Takodje odradi jedan mhdd sken kako bi video stanje waits-ova na svim sektorima.

Pusti upozorenja, nego idi jedan po jedan parametar u HD Sentiel, potrazi deo sa Realocated sectrors event count, i sectors pending for realocation.

Low level sam uradio i posle toga normalno instalirao Win. Od tada HD Sentinel ne prijavljuje nikakve greske i sve radi normalno. To je tek 2 dana, nisam ga nesto posebno maltretirao sem testovima.

Probacu i mhdd pa cu videti sta kaze.

Pogledao sam MHDD sajt.
Reallocated Sectors Count treba da bude nula. Sa 50 je problem a ja imam samo :D 100.
Evo podataka iz HD Sentinel-a pa ako neko moze da vidi iz ovih podataka u kakvom je stanju hard, bio bih mu zahvalan cheers .

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    154.8 KB · Pregleda: 132
Možda si imao te logičke greške što kaže Vuk. Ja sam imao sličan problem i nikad nisam do kraja skapirao šta je problem, jer tada nisam nikad ni gledao u smart te ne znam da li su se moji opravljeni sektori pre hdd regeneratora nalazili u "reallocated sector" listi, tj da li regenerator može ili uopšte da li se jednom realocirani sektori mogu vratiti?!
Moj slučaj su bila dva sektora jedan do drugog nastali usled nestanka struje. To je bilo na FAT32 particiji, u tom trenutku je bio upisivan rar fajl. Kada je checkdisk odradio svoje, fajl je naravno upropašćen ali dalje nije bilo problema. MHDD ih je označavao sa X. E sad ne znam da li su ti sektori bili realocirani, jer tada nisam ni znao da tumačim smart. HDD regenerator ih je našao, "opravio" i više se nisu vraćali.

edit:
Ulete post dok sam pisao.
Zare, tvoj smart je ok, nemaš realociranih sektora. A za MHDD da nisi nešto pobrkao oko tog 50 i 100. To su vrednosti waits-ova za sektore sa malo sporijim odzivom, ono što ti je Vuk preporučio da odradiš, a to si možda pročitao na MHDD sajtu (tumačenje tih waitsova). Oni su označeni različitim bojama, zelena, braon... zaboravih. Uglavnom nije strašno ako i imaš po koji sektor sa sporijim odzivom. Jesi li probao njime da skeniraš? Ovo što ti spominješ broj bad sectora (100) koje ti je regenerator opravio nema veze s tim. To su zaista možda bile samo logičke greške, šta god to bilo :). Mogao bi neko to malo da razjasni.

Poslednja izmena:
@Gadjan
Mislim da imam relocirane sektore. To je na slici u SMART-u pod rednim brojem 5. Tutorial MHDD kaze: "The most important thing is the raw value of «Reallocated Sectors Count» attribute, which says how many remaps are on the drive. Normally, you should always have zero there. If it is more than 50 — you have a problem. That means you have bad power supply, vibration, overheating or just broken hard disk drive. "
I MHDD i Sentinel kazu da imam 100 relociranih sektora.

MHDD je malopre zavrsio sto se tice waitsova. Manje od 3 ms je 1.8 miliona, do 10 ms je 62000, do 50 ms je 47 i do 150 ms ima jedan. Za ovo nisam nasao objasnjenje, da li je dobro ili ne.

Poslednja izmena:
@Gadjan
Mislim da imam relocirane sektore. To je na slici u SMART-u pod rednim brojem 5. Tutorial MHDD kaze: "The most important thing is the raw value of «Reallocated Sectors Count» attribute, which says how many remaps are on the drive. Normally, you should always have zero there. If it is more than 50 — you have a problem. That means you have bad power supply, vibration, overheating or just broken hard disk drive. "
I MHDD i Sentinel kazu da imam 100 relociranih sektora.

MHDD je malopre zavrsio sto se tice waitsova. Manje od 3 ms je 1.8 miliona, do 10 ms je 62000, do 50 ms je 47 i do 150 ms ima jedan. Za ovo nisam nasao objasnjenje, da li je dobro ili ne.

Cekaj da ti pojasnim, one smart rezultate koji si okacio, pokazuju da za relocirane sektore imas data 0, verovatno te je zbunio prikaz u tom programu. Da bi ti bilo lakse i da ne bi nagadjao koja je data vrednost, startuj zadnju beta verziju everesta kako bi bio siguran u rezultate za smart.

Savetujem ti da odradis hdtach, tu ces videti brzinsku krivu i bice ti jasnije kakav je disk u celosti.

Sto se tice MHDD-a rezultat nije los, u sustini ne znam koliko je star disk ali po rezultatu deluje da je star od 4-5 meseci.
Taj jedan waits od 150ms moze malo da ti uspori transfer kada se data pojavi na tom delu.
Nije strasan u sustini.
Samo ne kazem da na tom delu disk nece dobiti bs.

Hdtach mi ne radi jer imam Win7, sta da koristim umesto njega? Disk u decembru puni 3 godine i po smart-u je radio 654 dana.

Everest mi ne daje nikakve podatke za smart.

Hdtach mi ne radi jer imam Win7, sta da koristim umesto njega? Disk u decembru puni 3 godine i po smart-u je radio 654 dana.

Ajde ovako kazi mi koju verziju everesta si probao kao sto rekoh moras da instaliras bas zadnju beta verziju, inace neces imati podrsku za storage controller. Smart se nalazi u storage sekciji.

Za HD tach , jedino sto mogu da ti savetujem je da ga probas u compatibility modu sa admin privilegijama.

slikni na vrednost, videces ispisano realne vrednosti :)

Potvrdjujem,meni radi HdTach na sedmici kada namestim System Compatibility na Win xp sp3...Citam malo temu ovu,pa da znam sta i kako ubuduce...,) Imam slicne brojke na novom hardu(mislim na SMART)

Poslednja izmena:
Everest je 5.50.2249 beta.

System Compatibility je...? Jos se ne snalazim najbolje sa sedmicom :S:.

slazem se, to je najbolja stvar... ipak sentinel cita raw podatke...

Everest je 5.50.2249 beta.

System Compatibility je...? Jos se ne snalazim najbolje sa sedmicom :S:.

Mislio sam na verziju poput 5.50.2253 ali i 2249 bi trebalo da je dovoljna.

Sto se tice compatibility moda, desno dugme na izvrsnom startabilnom hd tach fajlu, pa klik na compatibility tab, pa kao formu izaberes Xp sp3, sledece kliknes na privilage tab pa izaberes administratorsku privilegiju tako sto ces izabrati run this program as administrator i to je to.

HD tach ce pokazati brzinsku skalu duz citave povrsine, tu cemo videti kakva je realna brzina koja ce nam otkriti malo vise realno stanje.

Disk sa relociranim sektorima ili disk sa vecim waitsovima duz citave povrsine dace losije rezultate i dropove u brzini.

Dropove u brzini mogu da izazovu i vibracija, odnosno ne-stabilizovan disk, velika temperatura, neispravna elektronika na hardu, los sata kabl, i los kontroler na ploci.

Ovde izuzimamo software-ske probleme i greske na systemu.

dzaba to, hd tach radi segmentiranje, preskoci gb pa ocita sekvencu itd.

Evo rezultata HD Tach-a... Prva slika je sa 8 Mb zonama a druga sa 32 Mb.

Edit: HDTach daje iste rezultate za SMART kao i ostali programi.

Prilozi

• HDTach 8mb.JPG
    HDTach 8mb.JPG
    109.8 KB · Pregleda: 35
  • HDTach 32mb.JPG
    HDTach 32mb.JPG
    112.9 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Koliko su losi ovi padovni sa 32 Mb?

Probao sam sve testove Sea Tols for Windows i svi prolaze sem Advanced, njega nisam pustao.

ma HD tach tako meri, nemam pojma neki disk ima normalan graf neki ko EKG, ali to retko kada utice na protok. Moguce cak da pojedini sektori koje cita sadrze sitne fajlove ili fragmentirane... ima nesto, posto se ponsa tako...

Vrh Dno