Šta je novo?

"Popravljeni" bad sectori i garancija

Ne HDtach tako ne meri, oscilacije u brzini su ili posledica takvog rada diska nestabilna mehanika cesto kod Seagate diskova, a ekstremni padovi su vezani za relokaciju ili povecane waits-ove na sektorima, ili su u pitanju marginal sectori.

Disk ti je verovatno prazan posto si radio low level format.

Ponavljam nikada ali nikada dropovi na diskovima nisu slucajnost!!!

Pokusaj da vidis sta ces dobiti sa ovim toolom:

http://hddscan.com/

Disk nije potpuno prazan. Posle low lever formata napravljene su 4 particije i instalirana sedmica sa nesto osnovnih programa, tek da radi. Na ostalim particijama ima vrlo malo podataka. Mozda sam to trebao ranije da pomenem, ne znam da li je bitno.

Evo rezultata i sa HDDScan-om. Presudite na osnovu svega da li je disk ok ili nije.

Prilozi

• Capture3.JPG
    Capture3.JPG
    54.9 KB · Pregleda: 56
Kako se zove ili gde moze da se skine taj wd-ov fabricki program?

hvala

Pre par meseci kupio sam WD3200BEVT za Tecru A8-103 jer mi nije bio dovoljan kapacitet originalnog.
Posle kupovine sam pustio WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows, gde su mi neke informacije
bile sumnjive, ali sam posle formatizacije i particionisanja diska nastavio da radim jer mi je
bio neophodan prostor a podaci su stajali u medjuvremenu i na originalnom pa je rizik
od gubitka podataka bio umanjen.
Prilikom pripreme diska i instalacije Viste i kasnije u radu nisam primetio nepravilnosti.
Zbog zauzetosti i godisnjeg odmora nisam imao vremena da mu posvetim paznju a juce sam
naleteo na ovaj post.
Zanima me da li je disk ostecen sudeci po informacijama tri s.m.a.r.t programa i da li treba
obratiti paznju ili eventualno reklamirati isti?

Prilozi

• WD-smart.jpg
    WD-smart.jpg
    111.3 KB · Pregleda: 55
  • HD-Sentinel-smart.jpg
    HD-Sentinel-smart.jpg
    123.2 KB · Pregleda: 59
  • SpeedFan-smart.jpg
    SpeedFan-smart.jpg
    61.3 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Sta se desilo?

Ja kao da sam zakljucao temu :(

Poslednja izmena:
Šta ti je tačno sumnjivo? Šta je lifeguard prijavio? Sentinel prijavljuje da je sve ok. Nema realociranih sektora... Možeš još da proveriš mhdd-om odziv sektora.

Šta ti je tačno sumnjivo? Šta je lifeguard prijavio? Sentinel prijavljuje da je sve ok. Nema realociranih sektora... Možeš još da proveriš mhdd-om odziv sektora.

I WD program za testiranje a i druga dva programa ako sam shvatio
upozoravaju na 'nesto', ne kazem neispravnosti ali me zanima sta znace
vrednosti sa slike koje sam obelezio upitnikom.

Warn (upozorenje) 51, 21 i 140
Threshold (prag) 51, 21 i 140

Ma to te samo zbunjuje što su u programima različiti nazivi vrednosti. Warn=Threshold očigledo. To ne treba da te brine, to je kritična vrednost, granica koju je valjda proizvođač odredio... Tebe treba da zanima samo trenutna vrednost tj da sve bude "OK/always passing". Ako nešto nije u redu, svaki program koji čita smart će to jasno prijaviti. Ali da se ne bi zbunjivao, najbolje da koristiš everest koji lepo ima "data" kolonu, za razliku od ovih drugih konfuznih ;).

Ma to te samo zbunjuje što su u programima različiti nazivi vrednosti. Warn=Threshold očigledo. To ne treba da te brine, to je kritična vrednost, granica koju je valjda proizvođač odredio... Tebe treba da zanima samo trenutna vrednost tj da sve bude "OK/always passing". Ako nešto nije u redu, svaki program koji čita smart će to jasno prijaviti. Ali da se ne bi zbunjivao, najbolje da koristiš everest koji lepo ima "data" kolonu, za razliku od ovih drugih konfuznih ;).

Evo u everestu status za sve opcije je OK: Always passes a
samo za ove tri vrednosti je OK: Value is normal.

Zbunjuje me sto se u svim smart programima ove tri vrednosti
drugacije naglasavaju od ostalih, pa sam pomislio da je nesto
nije u redu. Sumnju mi podgrejava i to sto su mi u radnji prodali
disk koji nije imao fabricku kesicu, a na moje pitanje zasto je
nema rekli su da je otvoren samo radi testa i da im je to jedini
primerak.

Citat:
Citiram korisnika: Zare
Zaboravio sam da napisem koji je . Seagate ST3250310AS, 250 GB.

Testiraj ga u njegovom fabričkom programu "SEA TOOLS" iz DOSa

http://www.seagate.com/ww/v/index.js...00dd04090aRCRD

Disk je WD i testiran je WD fabrickim programom (win verzija, mada
mogu da probam i DOS verziju) zasto je potrebno to uraditi sa test
programom koji je predvidjen za Seagate HD?

Lol :D, pa vidiš da je MightyOutlaw to uputio Zaretu, čija je inače i tema i taj citat.

Lol :D, pa vidiš da je MightyOutlaw to uputio Zaretu, čija je inače i tema i taj citat.

Da sada vidim ali kada se vidi vreme postiranja nije ni cudo sto nisam
dobro video, znam da mu je savetovano 3 puta da koristi fabricki program,
pa sam pomislio, onako na brzinu, da je duplirao neki post da me podseti
na programe proizvodjaca, sada vidim da je ranije to savetovao Zevs.
Znam da je tema Zaretova ali bi bilo bezveze da otvaram novu sa slicnim
problemom pa sam videvsi da komentare poznavaoca problematike pokusao
da nadjem objasnjenje za moj 'problem'.

Nego, ne odgovori mi na moj prethodni post, zasto su razliciti opisi
pobrojanih karakteristika HD-a i da li ima razloga za brigu tj da li postoji
mogucnost da je serviser koristio programe za lecenje bad sektora,
sa kojima je zamazao problem, i da li postoji jos koji nacin da to proverim.

Ne razumem se ja dovoljno u tematiku, ali mislim da trebaš da se opustiš, bad sectori se ne mogu lečiti, njih bi disk realocirao i bili bi prijavljeni u smartu. Ono što ti možeš je da ponekad ili kad ti je nešto sumnjivo proveriš smart i da vodiš računa da se disk ne pregreva i to je to. Tako ja radim. Performanse diska možeš proveriti hd tach-om a odziv sektora mhdd-om i ako disk radi dobro nemaš razloga za brigu. A nazivi u smartu... pa to su samo nazivi, nije bitno kako je programer stavio, bitne su ti vrednosti. Još jednom kažem, everest ti je odličan za kontrolu smarta i temperature a i svega drugog osim hdd-a.
Pozdrav.

Ne razumem se ja dovoljno u tematiku, ali mislim da trebaš da se opustiš, bad sectori se ne mogu lečiti, njih bi disk realocirao i bili bi prijavljeni u smartu. Ono što ti možeš je da ponekad ili kad ti je nešto sumnjivo proveriš smart i da vodiš računa da se disk ne pregreva i to je to. Tako ja radim. Performanse diska možeš proveriti hd tach-om a odziv sektora mhdd-om i ako disk radi dobro nemaš razloga za brigu. A nazivi u smartu... pa to su samo nazivi, nije bitno kako je programer stavio, bitne su ti vrednosti. Još jednom kažem, everest ti je odličan za kontrolu smarta i temperature a i svega drugog osim hdd-a.
Pozdrav.

Iz visegodisnje prakse mi je poznato da se bad sectori ne mogu leciti
ali me zbuniste vec sa prvim postom a kako nisam pratio izvesno vreme
ovu problematiku pomislih da je lek nadjen.

@Zare
Posle par dana sa problemima u radu hard diska, u par navrata HDD Regenerator je "popravio" preko 100 bad sectora. Hard sada radi potpuno normalno, svi testovi prolaze. U garanciji je jos par meseci pa me interesuje da li ima svrhe da ga nosim u servis na reklamaciju jer ni jedan program ne prijavljuje greske. Da li postoji neki nacin da se vidi da je hard ima bad sectore jer mi jedan serviser kaze da bi i servis uradio isto to i vratio mi disk kao ispravan?

Sto se tice opustanja miran sam od pocetka, disk nisam ni platio,
dobio sam ga na koriscenje od poslodavca, ali bi mi bilo krivo da su
mi uvalili nesto neispravno i u pozadini trljali ruke :)
Kako je proizveden pocetkom godine a ima garatni rok 36 meseci
imam joj jedan razlog za neuzbudjivanje :), a i zato sto uvek imam
snimljene podatke i na rezervnom disku.

Hvala ti na strpljenju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno