Šta je novo?

Popravka napajanja

Vojkan

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poruke
17,253
Poena
1,180
Ako sam lepo prebrojao, treba menjati 6 kondenzatora. Koliko je to 1) isplativo 2) pametno
Novo napajanje uzimam u svakom slucaju, ovo je cisto da mi ostane u rezervi, zao mi je da ga bacim.
Sta je ovo sto lici na zvaku razvuceno po nekim komponentama? Ne znam da li je to postojalo kada je napajanje bilo novo.
 

Prilozi

  • IMG_2169.jpg
    IMG_2169.jpg
    98.5 KB · Pregleda: 731
Za ovo tesko da ima leka, pored sto su otisli elktroliti koji ko zna sta su sve povukli sa sobom, vidim da je nesto gorelo i dole levo od poslednjeg trafo-a bar tako izgleda na slici. BTW koje je ovo napajanje?
 
Nije nista gorelo, to je prasina/senka. Inace napajanje pali na zicu i daje dobre napone, samo sto tada cvrchi. Prikaceno na masinu iz potpisa se upali jednom iz x puta, a na jednoj slicnoj samo sa integrisanom grafikom je jednom probano i upalilo iz prve (ne cvrchi kada je optereceno).
Inace to je ovaj DTK iz potpisa.
 
Pitanje je da li vredi rizikovati...
U svakom slucaju mozes zameniti elektrolite i imati ga u rezervi - samo nemoj ga kaciti na nove komponente koje vrede mnogo vise od 10€.
 
Aha tako kazi, znaci elektroliti nisu otisli, nego su se samo naduli i malo pustili djus, pa onda ok zameni ih, smislicemo nacina da ga opteretis sa 300W a da to nisu rac. komponente ;), da vidimo kako ce proci

p.s. To sto cvrci da li se desavalo i pre ili samo sad kad su se naduli elktroliti, mozda ti cvrci neka zavojnica?
 
Ne secam se da l' sam ga pre palio na zicu, ali ako jesam, sigurno nije cvrchalo, secao bih se toga.
Pazi nije to bas cvrchanje, tesko je objasniti zvuk, podseca i na grebanje metala pomalo, i bas je glasno.

Na ovim elektrolitima pise 2200 mikroF 10V, mislim da su svi takvi (samo jedan mogu da procitam ali svi isto izgledaju), koliko to otprilike kosta?
 
Na ovim elektrolitima pise 2200 mikroF 10V, mislim da su svi takvi (samo jedan mogu da procitam ali svi isto izgledaju), koliko to otprilike kosta?

Možda ih ima ja (polovne, imam par riknulih napajanja ovde...), plati samo poštarinu?
 
Elektrolitski kondenzator 2200uF 16V košta oko 20tak din u Mikro Princu. Svi ELKO za napajanje su jeftini osim ona dva visokonaponska (200V).
Što se tiče cvrčanja može biti zavojnica, ali napajanja tako cvrče i kada im se aktivira zaštita od kratkog spoja, pa još neko vreme posle toga... Kada odstoji nekoliko min i ponovo se uključi toga više ne bude.
Inače, ona ,,žvaka'' je bila i kada je napajanje bilo novo, ima je u svakom napajanju. To je silikon služi za fixiranje pojedinih komponenti.
Sredi ga, ali nemoj baš puno rizikovati sa njim. Samo ja sam dovoljno hrabar (lud) da napajanje koje sam na buvljaku kupio za 50 din (zbog ventilatora) sredim i ubacim u komp :D Napajanje je bačeno kao neispravno jer je pištalo :d Fora je bila što je glavno trafo bio loše montiran, pa je dodirivao kutiju. To sam sredio i sada radi savršeno!
 
Dali je moguce preraditi amperazu na napajanju , mislim povecati istu i ako je moguce recite sta se treba uraditi.:
 
Dali je moguce preraditi amperazu na napajanju , mislim povecati istu i ako je moguce recite sta se treba uraditi.:
Naravno da jeste: odeš i kupiš jače napajanje. Čak ti ne treba ni znanje iz elektronike :d
 
pa 10-15% moze, stavis vece ladnjake, al totalno je besmisleno.
Imaće problema sa strujnom zaštitom (osim ako nije u pitanju neki krš od napajanja koji to ni nema). A da je besmisleno... jeste!
 
Nazad
Vrh Dno