Šta je novo?

Popravka i odrzavanje klime

veliki tesla

Cenjen
Učlanjen(a)
24.08.2014
Poena
180
Ako mi dozvolite otvorio bih ovu temu u kojoj bi clanovi pisali kako su resavali probleme na svojim klimama.

Pa da krenemo sa nekim popravkama nasih klima, u temi dubinsko ciscenje klime drugari su pisali o polutockicu kod fujitsu lu klime. Mislim da problem pucanja tockica koji trpi veliko opterecenje prilikom dizanja maske nastaje kad izmedju osovine i tockica nastane takav " luft " da dolazi do preskakanja ( cuje se pucketanje ) je se nepravilno uzubljuje sa puznim zupcanikom.
Probem praznog hoda resio sam tako sto sam skinuo celu masku, zatim popustio nosace osovine i izvukao tockic. Uz pomoc papira uspeo sam da neutralisem luft izmedju osovine i tockica ( uvucen je papir u vise slojeva ), vratio sve na svoje mesto. Ukljucio i iskljucio klimu, vise nisam cuo neprijatan zvuk sto ce reci gde je barim kod mene bio problem

Bravo drugari vidim da ova tema ima 90 pregleda sto je dobar znak da se ukljucimo i razmenimo iskustva.

Evo malo fotki od mene. Pranje unutrašnje je jednostavno dok je kadica na mestu. Evemtualno skidanje ako se pere turbina. Od opreme su dovoljne ove dve pumpe ispod, jedna za tečnost za pranje, druga sa običnom vodom za ispiranje. Ovaj put majstor radio, sledeći put ću verovatno sam.
received_685524372306352.jpg
IMG_20200805_093650.jpg
IMG_20200805_095810.jpg

Screenshot_20200805-142641.jpg
Screenshot_20200805-142632.jpg

Ona prva prskalica može i najobičnija fajtalica, npr. prazna prskalica od tečnosti za pranje prozora koja obično leti u kantu, Poenta je lepo naprskati dezinfekciono sredstvo.

Da li je nekome od vas ikada neki serviser rastavio ovako spoljashnju? Meni je ni ne pogledaju u NS. Kamoli ochiste.

Zato je ova tema vazna da je maksimalno podrzimo koliko mozemo, sto se tice pranja klima vazno je da se raspitamo koja je tecnost najbolja i dali je jedna te ista ( verovatno neki deterdjent ) za unutrasnu i spoljnu klimu ili postoje posebne za unutrasnju a posebno za spoljnu jedinicu.
Misljenja sam da bi nese klime u tri godine ( mislim na unuttrasnju jedinicu ) trebalo bukvalno skinuti iz prostorije i na stolu je detaljno rastaviti u sitna crevca. Jedino se tako moze besprekorno oprati i podmazati ventilator pa i motor.

Pa ti si to rešio da postaneš serviser?
Da li su unutrašnje jedinice predvidjene za odvajanje od spoljne pa da se rastura na stolu?
Sredstava za čišćenje klima uredjaja na našem tržištu imaš pregršt a koriste se dezinfekciona sredstva koja osim uništavanja bakterija (to je poenta pranja klime) skinu i nečistoću sa isparivača i ventilatorskog kola a sve ostalo je posao za servisere.

Rastura se na stolu, samo ako postoji preka potreba.

Nisu predvidjene da se skidaju, izmenjivac ostaje na zidu a sve ostalo moze da se skine mada je dosta komplikovano a po meni i nepotrebno. Ja ih perem direktno na zidu pa cak i turbinu, postavim foliju ispod cele unutrasnje jedinice a dole korito da sve to ide u njega i tako perem.

Pa realno, takav posao bi svaki majstor naplaćivao po ceni ugradnje, pa bi svi benefiti upotrebe klime bili???

Nikakvi, samo mogućnost da se oštete spojevi i cevi, izgubi gas i sl. O ceni da ne pričamo.

Izmenjivač može lepo da se očisti bez nekog specijalnog rasturanja, za turbinu treba nešto više posla i pažnje, pa treba videti da li je neophodno pri svakom čišćenju. Al' sad su klime full aktivne, rasklapanje i čišćenje će svakako da čeka maj-jun-jul...

Tako je pranje unutrasnje i spoljne jedinice radi se kad temperatura vazduha bude prijatna. Evo sta sam nasao na netu od sredstava za pranje klima:
- ACRTOOLS 5L ( Hemijsko sredstvo za čišćenje isparivača. Čisti čak i najprljavije isparivače, uklanja skramu iz diskova kondenzata. Sredstvo je koncentrat, razblažuje se sa vodom u odnosu 1:5. ),

- MABOSAN Split C ( Koncentrovano sredstvo za čišćenje spoljne i unutrašnje jedinice klima uredjaja, preporučeni odnos razblaživanja 1:5. MABOSAN Split C je dezinfekciono sredstvo namenjeno profesionalnoj dezinfekciji klima uređaja. Sredstvo je posebno pogodno za dezinfekciju klima uređaja koji se koriste za kondicioniranje vazduha u bolnicama, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, hipermarketima, halama sportova, obdaništima, domovima za starije osobe, itd. Sredstvo je koncentrat koji se pre upotrebe treba razblažiti vodom. )/

- Frigostar / za unutrasnje jedinice,

- Frigostar / za spoljne jedinice i driga sredstva......

ja koristim ovo

Prilozi

• viber_slika_2021-12-27_14-33-57-455.jpg
    viber_slika_2021-12-27_14-33-57-455.jpg
    89.4 KB · Pregleda: 70
Kod stare klime lg imao sam srece jer je komsija majstor skinuo unutrasnju jedinicu i odneo je kuci da je opere - servisira i da je vrati. Posto se taj servis nenormalno oduzio uzeo sam klimu i resio sam kao laik da je operem. Moram priznati da sam imao veliku srecu jer se plasticni delovi ( oklop ) lako demontiraju od isparivaca. Uh, imao sam prilike da vidim kako moze biti prljava unutrasnja jedinica, sa cetkom koju sam natapao u feri deterdjentu trljao sam sve delove isparivaca, plastike i ventilatora. Sa toplom vodom iz bojlera i mlaznicom koju sam napravio ( slikacu ) uspesno sam ispirao prljavstinu i doveo sve delove da budu 100% cisti. Kompresorom sve izduvano i ostavljeno da se prirodno osusi.
Sutradan sam sklopio klimu, kad sam nahvatao komsiju vratili smo je na mesto i odradili kompletnu proceduru pre pustanja u rad ( vakumiziranje i dopuna freona ).

Ne radi se dopuna, već punjenje "na meru".

Da li je nekome od vas ikada neki serviser rastavio ovako spoljashnju? Meni je ni ne pogledaju u NS. Kamoli ochiste.
Za taj posao je potrebno angažovanje alpinista uz obezbedjenje prostora na javnoj površini ispod mesta radova osim u slučaju da je klima montirana na terasi. Normalno ovo važi za stambene zgrade. Ne gledajte fotke, čovek živi u zemlji gde se ne tuku kočevima oko medje ili gde se gleda da se zauzme deo hodnika.

Vecini ljudi je spoljna na terasi ili ispod prozora gde je planski montirana klima.
To "ruzhenje" fasade i postavka klime gde god ti dune je doslovno nas specijalitet, na zapadu necete videti da ljudi kace klime ko ukrase na jelku- GDE TI DUNE ili jos gore GDE JE MAJSTORU LAKSE, uz ostale specijalitetee AJDE TU DA USTEDIM 1M CEVI (10e na 500e) ili AJDE TU TU MI JE OLUK.

Pa od svog komunalnog nereda ti se uhvati baš za klime. Eh da su nam samo one problem...

Postoji nekoliko stvari u kojima tesla gresi kod svoje zamisli oko ove teme.
Luft između zupčanika i osovine se ne rešava papirom, jer to nije trajno rešenje nego kratkoročno budzenje.
Servis klime pri kom je zamislio da se radi demontaža unutrašnje jedinice i pranje na stolu, koštao bi otprilike kao i nova ugradnja, a zavisno od toga kako bi to neko i radio možda i skuplje.
Onaj ko nije vican upotrebi osnovnog ručnog alata i plaši se slučajnog lomljenje nekog plastičnog dela, treba da koristi jedno od onih pumpica pod pritiskom, mekanu četku za farbanje i eventualno neki od onih ručnih parocistaca.
Ko nema strah od rastavljanja, procedura je takva da se danas sve odradi na zidu, a može i da se za pristojnu sumu nabavi i ona "kecelja" za zaštitu od prskanja kad se čisti.

Tesli je fah struja pa mu opraštamo gaf iz oblasti mašinstva. :D
Papir je otišao posle 2 kruga, ako puca plastika to pojede papir ko ništa, nema ni na zub da stavi. Tako se ne budži ni za prodaju da se vidi da radi,

Drugari nemoje biti toliko kriticki ostri i dajte neki konkretan vas rad na klimama koje imate. Sto se tice podmetanja papira pod tockic i osovine mogu da se pohvalim da posle 4 - 5 meseci sistem brzog popravka odlicno funkcionise.

Kritika je na mestu iako smatraš da je oštra, a papir je i dalje privremeno rešenje. Kritika tome i služi, da se skrene pažnja na oni što se radi kako ne treba, svakako da nije vređanje ili nešto tome slično.

Drugari koji imaju klimu kao sto je imam ( 12 luca ), znaju dobro sistem podizanja maske, njenog povezivanja sa drugom maskom koja se u donjem delu sa tri fiksne " nogice " pricvrscuje za masku. Kod ukljucivanja i iskljucivanja klime druga maska trpi odredjeno opterecenje ( sila koja je potrebna da se podigne prva maska ), nogice drzanjem zatvorene druge maske trpe to opterecenje.
Kod moje klime desilo se da mi je nozica ( desni donji cosak ) pukla i dobiven je luft - pomeranje coska druge - unutrasnje maske. Posto sam danima slusao neprijatno pucketanje resih da vidim u cemu je problem i kako ga mogu resiti na sto laksi nacin. Videvsi da je problem u nastalom pomeranju coska druge maske razmisljao sam kako da taj cosak ponovo pricvrstim, a da na lak nacin mogu ponovo da celu masku podici i doci do filtera koje na sedam do deset dana perem.

Podigao sam obe maske i fiksirao ih sa fabrickim nosacem za drzanje podignutih maski dok cistite filtere. U donjem desnom delu klime imate prozorce koje je sa plasticnim poklopcem zatvara prilaz elektricnoj instalaciji ( el. kablovi ). Taj poklopac se lako skida jer se pricvrscuje za kuciste klime sa jednim zavtnjem. Pre nego sto sam skinu poklopac sa flomasterom sam obelezio u kojoj visini nalaze druga maska i kako naleze na poklopac.
Sa burgijom 1,5mm izbusio sam dve rupe u koje sam uvukao bakarnu zicu debljine 1,2mm, nasao sam tanak ekser duzine 25 - 30mm koji je postavljen izmedju dveju izbusenih rupa i zategnut sa provucenom i zategnutom bakarnom zicom.
Vratio sam poklopac na svoje mesto i fiksirao ga sa zavrtnjem, izvukao ekser iz bakarne usice i spustio masku. Sa ekserom sam osigurao da se vise nedize druga maska kad netreba, klima ukljucena i vise nema neprijatnog pucketanja.

IMG_20220108_120242.jpg

Drugari potreban mi je drugarski savet za kupovinu nove instalacije ( preporuka za bakarne cevi ), dali je bolje kupiti posebno bakarne cevi i posebno izolaciju za tecevi? Ili kupiti bakarne cevi sa fabricki postavljenom izolacijom?

Za svaki klima uredjaj je propisan odredjeni promer cevi i debljinu zida. Uzmes cevi koje ti trebaju pa onda odgovarajucu izolaciju. Neko sa vise iskustva ce dati bolji savet koju izolaciju tacno da uzmes, jer ima izdrzljivijih ako ce SJ biti izlozena kisi i suncu direktno.

Jesi siguran da ti trebas da uzimas cevi? Posto ako neces da montiras bolje da to urade majstori. Samo se potrudi da nadjes dobre majstore.

Za majstora se nebrinem jer ce mi drugar ugraditi, koji je vec postavio predhodne dve klime. Hocu da pripremim sav materijal pa da ga zovem. Zato bi mi dobrodosao drugarski savet, spoljna jedinica je tokom dana u senci izbacenog krova i zasticena od padavina na 1,5 - 1,7m visine.

Nazad
Vrh Dno