Šta je novo?

pop i smtp server na kompjuteru ?

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Da li neko zna da li moze i kako da se podignu POP i SMTP server na kucnom racunaru ?
Znaci najbolje bi bilo kada bih nekako sam mogao da odredim i velicinu mailboxa jer bi trebalo da se prebace neki veliki fajlovi, a mailbox kod provajdera suvise mali.
Dakle u pitanju je stalna veza sa internetom (ADSL), i NEMA veze sa SPAMOM !!!

Ako neko ima nesto da kaze bio bih zahvalan!

Vec sam probao taj programcic.
On zaobilazi POP server provajdera i koristi DNS Server za slanje mail-a.
Dobar je za spamovanje, ali meni ne treba to, meni treba da na svom racunaru podignem nekako pravi POP i SMTP server u kom mogu da definisem nesto vise opcija u vezi mailboxa kao sto je i velicina mailbox-a.
Cini mi se da program SMTP Server Pro sa istog sajta i od istih pisca softwera moze da mi zavrsi posao ali ne znam tacno kako da ga konfigurisem!!

Svaka pomoc i dalje dobrodosla

Ako hoces da obavis posao ozbiljno, ili uzmes IIS ili instaliras Linux.

Ja sam kao lokalni mejl server za windows koristio hMailServer.Besplatan je i lak za konfigurisanje(može i preko interneta),određuješ veličinu mailboxa,itd...Naravno da ga možeš koristiti za tvoje potrebe(slanje i primanje pošte van lokala).Ukoliko si vičan u linuxu postoji besplatan mejl server xmail i za windows i za linux,ali se sve podešava u tekstualnom editoru menjajući .cfg fajlove(mada postoje posebne gui alatke za isti).Naravno na linuxu postoji još sendmail,qmail....
Kada si konačno izabrao mejl server da bi on proradio potrebno je:

1)Da ti provajder otvori pop3 port(110),smtp port(25)-mada on nije toliko potreban jer možeš namestiti da ti server koristi smtp server provajdera za slanje pošte.
2)da imaš domen (nešto tipa primer.com)
3)da podesiš dns-mx record na tvoj mejl server(to mora kod provajdera).

To bi bilo to ukratko.Za konfigurisanje servera javi se sa konkretnim pitanjem.

...smtp port(25)-mada on nije toliko potreban jer možeš namestiti da ti server koristi smtp server provajdera

Potrebno je da mu je TCP port 25 otvoren, jer ukoliko mu MX bude upućivao na taj računar, mail serveri bi direktno komunicirali sa tom mašinom. Nije mu neophodan da je otvoren TCP port 110, osim ako ne želi da proverava poštu i izvan svoje mreže.

Ako nemaš registrovani domen, moguće je zakupiti uz njega i DNS, tako da sam možeš napraviti MX zapis za taj domen.
I ja koristim hMailServer, sasvim je ok, jednostavan za konfigurisanje. I ja se pridružujem ako treba pomoć oko konfigurisanja.

acatheking je napisao(la):
Potrebno je da mu je TCP port 25 otvoren, jer ukoliko mu MX bude upućivao na taj računar, mail serveri bi direktno komunicirali sa tom mašinom.
Ok,u pravu si.Ja sam prevideo da mu je možda zatvoren dolazni saobraćaj na portu 25.Obično provajderi blokiraju odlazni saobraćaj(nisam siguran,ispavi me ako grešim) pa sam mu zato predložio smtp relayer.
acatheking je napisao(la):
Nije mu neophodan da je otvoren TCP port 110, osim ako ne želi da proverava poštu i izvan svoje mreže.
Koliko sam shvatio on hoće da razmenjuje poštu na njegovom serveru sa različitim korisnicima na različitim internet provajderima(oni bi koristili njegov server za primanje zbog veličine fajlova),pa je zato potreban port 110.

Sve u svemu poseban mejl server u ovom slučaju nije potreban(osim ako dečko zeli da vežba i nauči nešto).Velika prepreka je javna i stalna ip adresa.Ja bih ovo rešio korišćenjem p2p.FTP server može ukoliko provajder dozvoli.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno