Šta je novo?

Poneko pitanje u vei pojacala i trafoa

mik comi

Slavan
Učlanjen(a)
20.10.2005
Poena
301
Hocu da pocnem sa samogradnjom pojacala ali me nesto interesuje. Pogledao sam mnoge seme ali neznam gde mu dodje onaj glavni deo, kao tockic sto se nalazi spolja i cime pojacavamo zvuk :wall: .
A sto se tice trafoa trebe mi izvor od +/-60V, i predpostavljam da cu ga dobiti preko trafoa ali neznam kako se to pravi, ako znate objasnite ali detaljno. :D
I jos jedno pitanj kako da sa trafoa dobijem +/- i GND :trust:
Hvala unapred!!!!!

Iz ovih nekoliko pitanja vidim da nemas pojma o elektronici, a jos manje o pojacalima ( bez uvrede ).
Idi na specijalizovani forum www.hifi.co.yu/forum ili www.audio.co.yu/forum pa tamo mozda nesto i saznas.
Dajem ti jedan predlog ( ako zivis u Beogradu ) : idi do ETS Nikola Tesla i u fotokopirnici trazi knjige Prakticna Elektronika 1,2,3,4,5,... Tu ces steci potrebna znanja za pravljenje nekog elektronskog uredjaja ( i pojacala naravno ).

...

Pretpostavljam da nemas nameru da trafo pravis sam. Prema tome...sta te briga kako se to pravi, bitno je samo da cikici od koga ces trafo naruciti napomenes da ti je potrebno simetricno napajanje +- 60V. (inace, dobija se tako sto se sa sekundarnog namotaja uzme izvod na sredini koji ti predstavlja zajednicki kraj i u odnosu na koga ti je jedan krej sekundara sa + predznakom, a drugi sa -).
Sto se tice "tockica" kojim podesavas nivo pojacanja....ne mora obavezno svako pojacalo snage i da ga sadrzi. Uobicajeno je da sa sve potrebne regulacije vrse u predpojacalu, a da snagas samo isporucuje sirovu snagu, pojacan signal proporcionalan ulaznom signalu. Postoje i pojacavaci snage kojima se moze regulisati nivo pojacanja(gain), ali za ppocetak...koristis li diskretne komponente(misli se na tranzistorsko pojacalo) ili neko IC?
Ukoliko je u pitanju IC, vrlo lako mozes resiti svoje dileme, tako sto ces potraziti na netu i skinuti DATASHEET za to IC. Tamo imas navedene sve podatke koji te mogu zanimati, tipicne seme povezivanja sa tipcnim vrednostima elemenata....kako sta izracunati i sl.

Nazad
Vrh Dno