Šta je novo?

Ponasanje procesora u surfovanju

mifune21

Poštovan
Učlanjen(a)
09.02.2017
Poena
80
Pozdrav, sastavljam novi komp, koji procesor mi je najveca muka, zanima me kako se procesori ponasaju u surfovanju net-om, ako otvaramo neke zahtevnije sajtove, koji imaju javu, flash(kladionice, yt, poker) i tako to, ako pri tom otvaramo 10-15 tabova u chromu ili firefox-u? kakav je princip rada, da li tu vazi pravilo sto vise jezgara to bolje ili to nije slucaj? kako chrome i firefox koriste procesore ako moze objasnjenje, sad imam Amd X4 9950 BE 2.6 sa gb i to su muke zive, sa 4gb rama.
Planiram novi komp, sa 8gb ali ne znam dal uzeti nesto jeftinije, neki intel na primer intel g6400 ili nesti skuplje sa vise jezgara? Neki ryzen mozda? Voleo bih da sve lepo i fluidno radi, mislim sa ovo nije toliko zahtevan zadatak ali opet ne bih da se zeznem, a opet ona nasa domaca sto dati vise para ako se ne mora 😅

Citav taj princip rada i ponasanja procesora u tome me zanima

Svakako što jače. Ne uzimaš ti komp da ti drži godinu-dve.

Na primer mislio sam ako cu na jeftinije onda da bude Intel G6400 a ako ce skuplje onda Ryzen 3400G.
E sad ti kazes jedno a prijatelj od gore drugo 😁 Uvek je najpametnije uzeti skuplje ali ovde je razlika u ceni velika, na primer izmedji ta dva procesora, pa sad stvarno ne znam sta uzeti i to celokupno ponasanje procesora za ovo sto sam naveo

i3-10100 je jeftiniji od 3400G, a tu su negde. Pogledaj i R3 2200G/3200G, mada su oni 4c/4t, ali trebalo bi da su jeftiniji od i3-10100.

Ja između i7-4790 (4c/8t), i7-5600U (2c/4t), R3 1200 (4c/4t), R5 2600 (6c/12t) i R7 4800H (8c/16t) nisam primećivao razliku u home/office zadacima

Ma ja sam mislio uzeti taj G6400 iako je skoro izasao, ne znam kako ce se drzati za 2-3god, da li ce se morati menjati ili da sad skupim jos malo para pa da uzmem odma u startu jace ...browsing 10-15tabova, nekad nekii film/ muzika, tv i monitor su na 1080p

Verujem da će se držati dobro. Ja imam i5-3450 koji je izašao 2012. godine (kupio sam ga neku godinu kasnije) i ne primećujem nikakvo usporenje pri surfu, a evo kako se drži u odnosu na druge pomenute procesore: https://www.cpubenchmark.net/compar...-Intel-Celeron-G530/308vs3805vs3498vs820vs683

Pre njega sam imao oko godinu dana Celeron G530 sa integrisanom grafikom pa opet nisam ništa osetio pri surfu, barem ne u Windowsu, a tada je čini mi se surf lošije radio pod Linuksom, jer je bilo i više flash sadržaja, lošiji drajveri za grafiku itd. Kako si došao do zaključka da ti je procesor najslabija karika u trenutnoj konfiguraciji? Da li si posmatrao zauzeće memorije, grafičke, diska? Da li koristiš neki blokator reklama?

Po meni je ludost gledati bilo sta ispod 4 jezgra i ssd-a kao diska za sistem.

Pa sad je trenutno AMD 9950 BE + ATI 6770 1gb + 4gb rama.
U sustini tu je najveci problem manjak rama, ali da sad tu nesto ne budzim i samo mu produzujem minimalno rok trajanja, mislio sam uzeti novu konfiguraciju...

Pa planiram da kupim nesto sto ce trajati makar 5-6 god, a posto ne igram igrice, gledam samo 1080p filmove i yt klipove, surfujem i hteo bih brz rad racunara, otvatanja tabova, kopiranje, da bude fluidno sve...
Procesor mi tu dodje kao najvaznija stvar, tako bar mislim, ovo ostalo moze i integrusa da gura.

Video sam da dosta ljudu preporucije neku polovnu brend konfiguraciju, da je sad to mozdaa i bolji izbor nego nesto novo jer su cene skocile dosta.
Ali ja se bas i ne razumem u to, pa ne bih da se zeznem, mislim ono ima dobrih ponuda a ima i onih precenjenih, a ja kakve sam srece odma bih uzeo neku precenjenu 😅
A nemam nista protiv polovnih racunara i tih brend konfiguracija, i to moze biti opcija

Video sam to, ali ja bih isao do 30k din.
Pa samim tim i uzeo nesto jace, ako je neko voljan da pomogne bilo bi lepo, pa nek sibne neki kp link na pm, ili ovdee ako nije zabranjeno

Haswell je prevaziđena tehnologija koja uskoro puni 10 godina. Nema nikakve poente razmatrati ga danas kao rešenje na duge staze.

Ja sam svom ocu koji koristi racunar samo za surf prakticno uzeo gotovu konfihuraciju sa AMD Athlon 3000G koji je dual core procesor na 3.5Ghz sa 4 logicka jezgra i 8GB RAM-a i lagano se nosi sa potrebama surfa, ima 10 tak tabova otvoreno, brzo ucitava stranice, nigde ne trokira, i slicno....

Cak i ova integrisana Vega 3 grafika radi lepo, ja sam prosto bio odusveljen da jedan dual core procesor radi tako fino za te osnovne potrebe... E sad koliko je to futureproof izbor ne znam, ali uglavnom kazem da se i taj najnizi rang sasvim lepo nosi sa nekim osnovnim zahtevima.

Nazad
Vrh Dno