Šta je novo?

Pomozite neukom coveku ...

SirOliver

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
619
Situacija je sledeca: Imam Athlon 900 (zasarani su mu kontakti), Matsonic 8137c (tzv. Sheetsonic) i 128DDR NCP. Kako iz biosa ne mogu da povecam magistralu, ima samo jedan dzamper na ploci 100/133, ja sam zakacio na 133 i to je proradilo a ja bio sav srecan. Udjem u bios i tamo taman poceo da uzivam, jer je prijavljen kao Athlon 1200C (sta god to da znaci), kad se on zakuca. Vise nije hteo da upali monitor a ostalo kao da radi. Vratim na staro sav razocaran. Predpostavljam da je ploca u pitanju. Ima li tu pomoci, a da nije uzmi drugu plocu? Pozdrav.

mozes da dignes napon na samom procesoru
treba ti samo grafitna olovka i sve mostove koje nisu spojeni na L7 spoji
i imaces 1.85, za detaljniju semu nadji na netu semu mostova ili neko uputstvo.

Isto tako mozes preseci i l3 i l4 mostove i promeniti mnozioc, ali recicu ti kako samo ako te i to zanima (zaje** je posao)

pozdrav

Pogledacu za ovo na samom procesoru, ali bih to radio kao krajnje resenje.
Imam u biosu dizanje napona i to samo +0.05 i +0.1V. Jel moze nesto sa tim da se napravi?

Pa da, to tome i služi 🙂
Probaj ovako: staviš CPU na default, podigneš napon za 0.1V (trebaće ti dobar kuler), resetuješ, ugasiš, staviš jumper na 133 MHz i pomoliš se da radi 🙂

Sad ce da bude probano! A kuler je dobar, Raptor Cool ( ili njegov rodjak sa bakarnim kruzicem).

E sad sam malo besan :cuss: Povecao sam napon za 0.1V i opet nije hteo da izbaci sliku na ekran, kao da nije prikljucen. Neka druga pomoc?

Hm, teško, nema šta drugo da bude osim CPU-a, očligledno mu je i to malo napona...
Koje napajanje imaš, možda je ono preslabo?

Neko Makron (Mikron ili neko slicno) 250W. Kada povecam za 0.1V napon bude 1.8V, a 12V pokazuje kao 12.3 cini mi se, ako to nesto znaci.

Kad povećaš za 0.1V napon bi trebao da bude 1.85V, jer tbird radi na 1.75V...

To je definitivno do ploče - loša naponska jedinica za napajanje procesora.
Ne vredi puno da se *****avaš za tom pločom 🙁 Ako hoćeš da klokuješ zna se, abit ili epox, matsonic je da bude jeftin i da radi.

Ispravka, Matsonic je da bude jeftin i radi na prvi pogled.
Ne znam Matsonic koji kad tad ne napravi neki problem.

Pozdrav!

Moguće, lično nisam imao zadovoljstvo da se susretnem sa proizvodima dotične firme 🙂
Ali je nikom ne preporučujem, koliko god malo para imali. Ili im kažem da uzmu nešto tipa KT4V ili da skupe još keša 🙂

ja imam 3 matsonic ploce i sve rade ok , na dve su i overklokovani procesori, sve to radi ok , ali ni na jednoj sistem nece raditi beskonacno
stabilno tj nar nakon nedelju dana nesto ce da izbaci plavi ekran
mada ovo bi vise vezao za via-u nego za matsonica

misterno je napisao(la):
ja imam 3 matsonic ploce i sve rade ok , na dve su i overklokovani procesori, sve to radi ok , ali ni na jednoj sistem nece raditi beskonacno
stabilno tj nar nakon nedelju dana nesto ce da izbaci plavi ekran
mada ovo bi vise vezao za via-u nego za matsonica

Koji savet vise ili iskustvo sa tvoje strane su dobrodosli!
Pozdrav.

pa evo ovako, stavno se nenadaj da ces da dignes tog atlona sa 900 na 1200,jer ipak je to
staro jezgro predvidjeno za fsb 100
a to ti je kako stvari stoje i jedina opcija jer ti je samo to ponudjeno u BIosu.
Napon si digao , 1.85 je max i to je sto je.
Na mojoj jednoj matsonic8317 ploci radi duron 700 na 933, napon je dignut na 1.85
na samom procesoru + FSB na 133, a gotovo svaki duron moze se dici do 933.

na drugoj matsonic ploci8167(KT400) imam athlona 850, i rucno sam mu digao napon na procesoru na 1.85
medjutim rucno sam mu i menjao mnozioc ,secenjem i spajanjem L3 i L4 mostova ( a seku
se spaljivanjem -propustanjem malo jace struje tj napona - ako imas lexmarkov stampac
on ima dobar isparavljac koji daje 30V)
medjutim i mnozioc ne mozes tek tako da menjas , na sve ispod 7 ,meni nece da se budi.

a i zanimljivo je da na 7.5X133 =1000 sve radi, ali ne prolazi prime95,
dok na 7x145=1015, sve radi pa cak i prime95 prolazi.

sve u svemu ja ti ipak preporucujem zamenu te ploce za neku za elegantnije klokovanje ili
ono sto je najbolje, za tih 10-20E sto bi dao za bolju plocu, prodaj procesor i dodaj
tih 10-20E i uzmes nekog polovnog Xp-a, pa nek radi na default frekvenciji, opet ce
da bude dosta brzi, ma koliko i sa cim overklokovao tog athlona

pozdrav

pa evo ovako, stavno se nenadaj da ces da dignes tog atlona sa 900 na 1200,jer ipak je to
staro jezgro predvidjeno za fsb 100
a to ti je kako stvari stoje i jedina opcija jer ti je samo to ponudjeno u BIosu.
Napon si digao , 1.85 je max i to je sto je.
Na mojoj jednoj matsonic8317 ploci radi duron 700 na 933, napon je dignut na 1.85
na samom procesoru + FSB na 133, a gotovo svaki duron moze se dici do 933.

na drugoj matsonic ploci8167(KT400) imam athlona 850, i rucno sam mu digao napon na procesoru na 1.85
medjutim rucno sam mu i menjao mnozioc ,secenjem i spajanjem L3 i L4 mostova ( a seku
se spaljivanjem -propustanjem malo jace struje tj napona - ako imas lexmarkov stampac
on ima dobar isparavljac koji daje 30V)
medjutim i mnozioc ne mozes tek tako da menjas , na sve ispod 7 ,meni nece da se budi.

a i zanimljivo je da na 7.5X133 =1000 sve radi, ali ne prolazi prime95,
dok na 7x145=1015, sve radi pa cak i prime95 prolazi.

sve u svemu ja ti ipak preporucujem zamenu te ploce za neku za elegantnije klokovanje ili
ono sto je najbolje, za tih 10-20E sto bi dao za bolju plocu, prodaj procesor i dodaj
tih 10-20E i uzmes nekog polovnog Xp-a, 😉 pa nek radi na default frekvenciji, opet ce
da bude dosta brzi, ma koliko i sa cim overklokovao tog athlona

pozdrav

ako ti ni jedna od ponudjenih opcija ne odgovara, skini sa neta programce CPUFSB, i sa njim
mozez iz windowsa da softverski menjas u hodu FSB, treba samo da selektujes tvoju plocu i selektujes
tip PLL-a , a to ocitas kao tip integrisanog kola na ploci.
Ono sto je skoro sigurno je da ces imati izbor 112fsb pa ako tito radi onda cheers

Misterno, hvala ti puno. Mislim da je ipak najbolji savet da zamenim sam procesor i resim problem. Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno