Šta je novo?

pomoc! zamrzavanje racunara

cobraman

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2009
Poena
415
Moja oprema  
Laptop
Asus vivobook pro 15 oled
Mobilni telefon
Huawei p30 pro
Pametni uređaji
Huawei gt2
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakl e novogodisnji gremlini v.3:-devil-:

Par nedelja mi se konstantno povremeno bez nekog pravila ZAMRZNE racunar...samo se zaledi slika, nikakvi BSOD isl, i samo restart pomaze!
Probao memtest, vratio sve na neklokovano stanje, cak uradim i full svez windows...Ma samo bez pravila nekad po paljenju nekad posle nekoliko sati PAF! Zamrz!!!

Pomagajte da ga ne razbijem!!!:mad:

Jednu sam stvar primetio - imam ssd i 2 hdd-a - nakon restarta kad se zamrzne udjem u BIOS i na jednom od hdd-ova ne pise medel pod vendor vec neki bezvezni simboli (mada mozda jer je bio u sleepu hard disk pa zato)....izadjem iz biosa i dize se sistem ok...onda samo strepim kad ce opet...:zgran:

evo imini dump....mada nista ne pomaze

Prilozi

• 010614-12667-01.rar
    10 KB · Pregleda: 23
Poslednja izmena:
Probaj da zamenis sata kabal...

Nemam AVG, legalan Kaspersky....Probacu i zamenu kabla ali izgleda ok, nije ispresavijan i sl...

Tvoj minidump je vrlo jasan - problem je bio hardverski. Procesor je failovao - da li zbog nedostatka napona, neispravnosti na ploci, podesavanja u BIOSu ili napajanja, ustanovices.
BugCheck 124, {0, fffffa8004fa8468, 0, 0}
Probably caused by : GenuineIntel
Followup: MachineOwner

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (124)
A fatal hardware error has occurred. Parameter 1 identifies the type of error
source that reported the error. Parameter 2 holds the address of the
WHEA_ERROR_RECORD structure that describes the error conditon.
Arguments:
Arg1: 0000000000000000, Machine Check Exception
Arg2: fffffa8004fa8468, Address of the WHEA_ERROR_RECORD structure.
Arg3: 0000000000000000, High order 32-bits of the MCi_STATUS value.
Arg4: 0000000000000000, Low order 32-bits of the MCi_STATUS value.

Ovaj bugcheck je dobro poznat onima koji se bave OCom - u tom slucaju, resenje obicno bude dodavanje VCore voltaze.

OT: Ehm, da, vidim da oni sa puno iskustva odmah znaju sta je problem...

Poslednja izmena:
Hmmmmm...ali sistem nije klokovan uopste....Stavicu ja njemu rucno voltazu...napajanje je kolko tolko kvalitetno i ima tu jos slobodnih wati sto se tice snage....Videcemo videcemo...

skinem i testiram ga sa INTEL PROCESSOR DIAGNOSTIC TOOL....PASS! Orthos -PASS...mEMTEST -PASS

Ne bih rekao da je do procesora, pre da nesto drugo izaziva taj problem...

A iz onog sto si okacio - Probably caused by : GenuineIntel - mozda je neki intelov drajver za plocu!?

Ovo ti je do drajvera,samo kojih? ne znam sta sve imas instalirano wireless,zvucna...
Ili imas Daemon Tools ili Alcohol %?
Skini zadnje drajvere za win 7 64 sa https://www.asus.com/Motherboards/P5QD_Turbo/#support
Odradi Clear CMOS biosa.
Koja ti je verzija biosa zadnja je BIOS 0301

Poslednja izmena:
Aj redom...instalirani svi drajveri sa asus sajta, sve uredno...nikakvih hardwerskih promena nemam, problemi poceli odjednom...imam deamon tools lite ali ga imam godinama i nikakvih preoblema... bios jeste zadnji - 0301...

a zasto mislis da je drajver? sad sam u rebusu, ti kazes drajveri, highone kaze sigurno hardwer...

Chipset drajveri za Intel su obicni inf fajlovi (INF Update Utility). Znaci, nema drajvera - samo azuriranje informacije o drajveru. Dakle, voleo bih da vidim kako se to chipset drajveri "jasu"...
Kao sto rekoh u drugoj temi, ovo su obicna nagadjanja bez ikakve osnove. Karakteristicno za Vuka koji me savetovao jednom da ukljucim Adaptive VSync kad mi je 660Ti pucao u Heavenu na stocku. Ispostavilo se da je problem u preklokovanim kartama - poprilicno zanimljiva tema, gde je i on dao svoj doprinos, koji je uglavnom jednak nuli.

Ovakav tip greske je skoro siguran hardverski problem i znaci da je CPU detektovao hardversku gresku. Moze biti uzrokovana low-level drajverima. ali vrlo retko.

Nego, da pogledamo malo dublje taj dmp. Da vidimo:

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (124)
A fatal hardware error has occurred. Parameter 1 identifies the type of error
source that reported the error. Parameter 2 holds the address of the
WHEA_ERROR_RECORD structure that describes the error conditon.
Arguments:

Drugi parametar u dmp fajlu je adresa gde se greska desila:

!errrec fffffa8004fa8468
===============================================================================
Common Platform Error Record @ fffffa8004fa8468
-------------------------------------------------------------------------------
Record Id : 01cf0adfd5bbc845
Severity : Fatal (1)
Length : 928
Creator : Microsoft
Notify Type : Machine Check Exception
Timestamp : 1/6/2014 13:04:34 (UTC)
Flags : 0x00000002 PreviousError

Section 0 : Processor Generic
Descriptor @ fffffa8004fa84e8
Section @ fffffa8004fa85c0
Offset : 344
Length : 192
Flags : 0x00000001 Primary
Severity : Fatal

Proc. Type : x86/x64
Instr. Set : x64
Error Type : BUS error
Operation : Generic
Flags : 0x00
Level : 0
CPU Version : 0x000000000001067a
Processor ID : 0x0000000000000000

Section 1 : x86/x64 Processor Specific
Descriptor @ fffffa8004fa8530
Section @ fffffa8004fa8680
Offset : 536
Length : 128
Flags : 0x00000000

Local APIC Id : 0x0000000000000000
CPU Id : 7a 06 01 00 00 08 02 00 - 9d e3 00 0c ff fb eb bf
00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00
00 00 00 00 00 00 00 00 - 00 00 00 00 00 00 00 00

Proc. Info 0 @ fffffa8004fa8680

Section 2 : x86/x64 MCA
Descriptor @ fffffa8004fa8578
Section @ fffffa8004fa8700
Offset : 664
Length : 264
Flags : 0x00000000

Error : BUSL0_SRC_ERR_M_NOTIMEOUT_ERR (Proc 0 Bank 0)
Status : 0xf200084000000800

U pitanju je I/O BUS_ERROR. Poprilicno uopsteno, ali na osnovu ovog dampa izgleda da nije procesor a ni cipset. Dakle, neki od uredjaja na I/O bus vrlo verovatno izaziva problem - moze biti svasta, od PCI Express Porta pa nadalje, ali posto se javlja BUSL0_SRC_ERR_M_NOTIMEOUT_ERR - iskljuci sumnjivom hardu napajanje i da vidimo sta ce se dalje desavati. Da, ako imas jos neki dmp fajl, uploaduj.

Poslednja izmena:
Chipset drivers for Intel® P45 Express Chipset

Vidis i sam da interni tajmer procesora ne prolazi.

Interni tajmer procesora? Ima li kraja tvojim totalnim nebulozama?
Mozda je uzrok tome sto
Procesor ti se jase verovatno sa chipset drajverima
?
Evo, sad ce covek i da mi istumaci dump... Ajoj...

Dolazi do timeouta na I/O busu, vrlo verovatno.

Poslednja izmena:
najvise sumnjam na hdd ove ili ssd...grafika je nova i radi u fullu, a problem poceo pre menjanja iste...

iskljucio sam taj hdd samsung 500ij... skinuo najnovije intelove ich10 sata koji su prilicno noviji od ovih sa asus sajta... takodje i jmicron...za sada sve radi ali radilo i zadnja 2 dana pa danas Freeze! zato i postavio temu.... sutra menjam i sata kabal a pre toga sve skidam sa ploce i usisavam temeljno!

Interni tajmer procesora? Ima li kraja tvojim totalnim nebulozama?
Mozda je uzrok tome sto ?
Evo, sad ce covek i da mi istumaci dump... Ajoj...

Dolazi do timeouta na I/O busu, vrlo verovatno.
Srecan ti praznik.
Stvarno ne zelim da polemisem o svakoj napisanoj reci.
Evo ti ovo resi ispisivanjem celih strana dmp fajlova sa zakljuckom
da moze biti svasta i nista,a moje "nebuloze" ostavi meni.

Srecan ti praznik.
Stvarno ne zelim da polemisem o svakoj napisanoj reci.
Evo ti ovo resi ispisivanjem celih strana dmp fajlova sa zakljuckom
da moze biti svasta i nista,a moje "nebuloze" ostavi meni.
Hvala. I tebi.
Uobičajeno ne komentarišem takve stvari, ali ovo nije prvi put da nailazim na tvoje savete koji su potpuno nagađanje, i moj savet ti je da razmisliš pre nego što napišeš nešto.
Ako si mislio na CPU Internal Clock, sledeci put budi jasan. Ovako, mogu samo da zakljucim da nemas ni osnovno znanje o arhitekturi CPUa.

Danas dva nova friza:mad:

evo sva 3 minidampa pa prostuirajte...rekao bih da je isti problem tj kod greske...

Prilozi

• 010614-12667-01.rar
    10 KB · Pregleda: 10
  • 010714-11185-01.rar
    10.1 KB · Pregleda: 10
  • 010714-12277-01.rar
    10.1 KB · Pregleda: 9
Da, nazaslost, imas WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR i BUS_ERROR. Sva tri BSODa su ista. U ovom slucaju - BUSL0_SRC_ERR_M_NOTIMEOUT_ERR (Proc 0 Bank 0), vecina referenci koju nalazim jeste da je doslo do problema kod vracanja podatka iz L0 procesorskog kesa - procesor je zahtevao podatke iz kesa i nije ih dobio nazad na vreme (ili promasaj ili nevalidni podaci). Svejedno, ovo nije dobro i ukazuje skoro sigurno na hardverski problem - meni izgleda kao CPU, ali to je stvarno vrlo retko - ovakav fail moze da se desi i zbog ploce. Treba da pustis Prime95 blend test da se vrti i da vidimo sta se desava. Sat vremena Primea nije nista - za pun ciklus, da bi blend prosao kroz sve duzine FFTa treba osamnaest sati, ali kod tebe ce se verovatno vrlo brzo pokazati problem. Mogao bi da posluzi i LinX da vidimo da li prolazi - ako nema hardverskih problema, trebalo bi da prodje 25 prolaza. Obrati paznje na temperature i proveri sve.

:mad::mad::mad:Vise sam popizdeo...danas tj veceras jos nekoliko...sve isti djavo...pokusao i menjam slotove memorije ali dzaba...danas bas puno zamrzavanja - temperature su sve u redu svih komponenti i pod opterecenje...pokusacu jos u LinX i vise ne znam sta da radim....da uzmem MALJ i sve izlupam lepo i dam na reciklazu...

a SSD - da nije problem do njega neki? kontam da je ovo definitivno problem sa memorijom (cipom0...e sad da li od procesora, rama, ploce...a i ssd je sastavljen od cipova! probacu sad izbacim do sutra ssd i stavim ndd za windows...ne znam vise sta da radim:wall::wall::wall:

malo zapazanje - sad posle restarta kompa uopste nema cd uredjaja u winu...ne iscitava ih...ovo mi smrdi na juzni most ploce...sad cu restartujem pa opet da vidim...trebalo bi se pojave...inace nisu sata...

Poslednja izmena:
Ovo kao sto ti rekoh deluje kao procesor, a moze biti i ploca. Daj da vidimo da li je stabilan pod opterecenjem, imas Prime i Linx, pa provrti. Uglavnom, nesto je od hardvera - i to cini mi se ili ploca ili procesor. Pazi, pristupanje L0 kesu je cisto unutar procesora - dakle, ne pada mi na pamet kako bi nesto drugo moglo da utice na ovo.

Ja pak pocinjem da smnjam sve vise na SSD. sINOC ga zamenio sa hdd-om od 160gb i do sada radi sve ok...jutros rano pustim ovaj LINX kao sto rece 25 prolazai PASS svih 25...trajalo oko 3-4 sata...temperature oba jezgra max detektovane po 70C,,,vrte se od 67-70 ali ne preko...prilikom testa naravno...

nekoliko puta vec komp isao i budio se iz sleepa i za sada nema nikakvih freezova...znaci ovo sve sa hdd-om...ssd je van kucista...ostavljam ovako jos neko vreme pa veceras pustam i prime na 20 sati......Googlajuci sam video da je bilo ljudi sa zaledjivanjem izazvanim od ssd-a...ne znam ni sam...

Odlično. Znači da je bolja varijanta i da SSD blokira I/O BUS i izaziva BSOD - nažalost, to se u dampu ne može videti... Čim je prošao LinX, procesor i ploča su vrlo verovatno ispravni - Prime će ti biti neko dodatno osiguranje. Ali, ovo je vrlo moguća varijanta. Nažalost, hardver je - ali bolje SSD nego ploča ili procesor. Je li još uvek u garanciji?

jeste bre, nema godinu dana misim...ocz vertex 4...128...citao sam opet po netu i kazu da zna intel rapid storage da zeza ssd...ima neki u sebi power link managment koji zna da baci ssd u sleep a to ga zemrzne...sad opet vracam ssd i krkam novi sistem BEZ intel drajvera vec cu samo ostavim microsoft ahci... i flesujem firmware za ssd, sad je 1.5 a vidim ima i jos jedan noviji 1.5.1...

samo bi da nije ploca ili proc ali ne bi trebalo...procesor je jesan u milion da se s**** a ploca kvalitetna, bila 120evrica pre par godina...javljam ponasanje sa novim sistemom plus opet pustam LINX ali sa ssda ovaj put...

jeste bre, nema godinu dana misim...ocz vertex 4...128...citao sam opet po netu i kazu da zna intel rapid storage da zeza ssd...ima neki u sebi power link managment koji zna da baci ssd u sleep a to ga zemrzne...sad opet vracam ssd i krkam novi sistem BEZ intel drajvera vec cu samo ostavim microsoft ahci... i flesujem firmware za ssd, sad je 1.5 a vidim ima i jos jedan noviji 1.5.1...

samo bi da nije ploca ili proc ali ne bi trebalo...procesor je jesan u milion da se s**** a ploca kvalitetna, bila 120evrica pre par godina...javljam ponasanje sa novim sistemom plus opet pustam LINX ali sa ssda ovaj put...
Flesuj posledni firmware, uradi secure erase i nadaj se najboljem...
Ja imam instaliran taj isti RST -poslednji WHQL je 12.9.0.1001, nisam imao nijedan problem s RSTom vec dugo. Link power management mozes da disablujes i u njemu - imas tab Performance u podesavanjima.
Mada, neku razliku u performansama neces primetiti golim okom, tako da vredi probati. Ovo je hardverski BSOD i mozda novi firmware i secure erase rese stvar - verovatnoca da je drajver u pitanju je vrlo, vrlo mala...

Poslednja izmena:
Uradim danas nov sistem i fleshnem taj firmware...znaci svez win...skoro nista instalirano...i tako ceprkam nesto i ubacujem kad....FREEEZE!!! E da ti ****m mater! Izvadim ga i u kutiju...a na hard opet koknem svez win...evo pola dana radi super...znaci definitivno ssd zeza...NISAM PROBAO SECURE ERASE ...ali sam formatirao pre novog windowsa...zar nije isti djavo...? Sutra slavim, a prekosutra cu jos i to probam - secure erase pa novi win...ako opet zaledi ide u radnju na reklamaciju...dosta sam se ****nisao...:-devil-:

Poslednja izmena:
Sad dosao iz grada...i vidim sa hdd-om sistemskim, zavrsio LINX 25 prolaza za 2 i po sata...bez gresaka...definitivno sam siguran da je procesor u redu...temp max zabelezana 65, manje nego juce...win radi i dalje bez freezova...SSD jebava znaci...Imam vec ocz tool...ima secure erase, video sam vec...mrz me nocas to radim pa opet svez win...slavim sutra al cu pre podne obavim i to...valjda ce mi i Sv Stefan pomoci da ssd proradi ok...u suprotnom prekosutra leti u radnju gde je kupljen...sad cu pustim i prime nek se vrti do sutra mada mislim da i nema potrebe...ali ocu...

Vrh Dno