Šta je novo?

Pomoc, zaglavljen Windows XP ?!

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
Racunar moje cerkice je posandrcao. Instaliran je XP Prof. i odjednom je po logovanju poceo da prijavljuje sledeci problem:
A problem is preventing windows from accurately checking the licence for this computer error code 0x80090006
I nece da se podigne - nema Desktopa, niti se ista moze uraditi.
Hoce da se podigne normalno u Safe mod, nasao sam preko Gugla neke reference, vezane za neke Cryptografy kljuceve u Registry-ju, ali nije bilo vajde.

Moze li mi neko pomoci, da ne moram da sve instaliram ponovo :( ?

Vidi Aleksandar ... i ja sam imao skoro isti takav ( ako ne i isti) kada sam kupio racunar i pokrenuo instalaciju XP desavale mi se cudne stvari, poput takvih kao sto si ti naveo, i posle svega pokusanog ispalo je da se radi o memoriji, koja je skroz bila ispravna .... ali nekompatibilna sa mojom plocom! Savet: porbaj ubaci neku drugu memoriju ako se radi o novom racunaru! Pozdrav.

Da li koristis system restore? Ako to ne moze da pomogne, izgleda da ti ne gine da uradis instalaciju? Mozes da probas instalaciju bez formatizacije. Evo, da postoje uslovi vrlo rado bih ja sve to obavio umesto tebe.

Vidi da nisi instalirao neki program neposredno pre pojavljivanja te greske (pa ga ukloni, ako jesi).

Proveri da nije disable-ovan neki servis zaduzen za to.
Mozda "last known good configuration" pomogne (mada verovatno ne)
U svakom slucaju, repair windowsa bi trebao da bude najlakse resenje, da bi izbegao kompletno instaliranje svega.

I ja preporucujem repair... dakle ubodes cd, pustis da se digne sa istog, onda on krene jedno drugo trece svoje, na kraju skenira sta imas od windowsa po disku i onda ti prikaze tvoje postojece win... e tu mu kazes R (repair)
sitan problem ce biti ako imas instaliran sp2,a cd wina ti je bez sp2, moze da se desi da se zali, onda ti ne gine reinstalacija ili da napravis instalacioni cd sa integrisanim sp2... to ti je najlakse sa programom nlite
btw meni nekako lici da ima neke veze sa licencom ili aktivacijom wina... zato treba lepo instalirati "corp" (tj piratsku) verziju koja ne zeza sa aktivacijom isl, pa ukucati svoj legalni kljuc...

Malo sam pogledao okolo i nasao da error code 0x80090006 je moguci uzroci su da :
1. da se napravio duplikat postojece win2k/xp particije
2. da je promenjeno ime osnovne particije(c:\)
3. da je promenjen "default security provider"
Nisam nasao dali je moguce izvesti popravak kroz repair conzole ali evo neko resenje:
1. Start the computer. Press the F8 key during startup to start the computer in Safe mode.
2. Start Registry Editor (Regedt32.exe).
3. Delete the following registry keys in the Windows registry:
HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Cryptography\Providers
HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Cryptography\Providers
4. Quit Registry Editor.
5. Restart the computer
Use Registry Editor to change the drive letter of the system drive back to its original value. Edit the following registry key to change the value of the system drive:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

Poslednja izmena:
macko72 je napisao(la):
Malo sam pogledao okolo i nasao da error code 0x80090006 je moguci uzroci su da :
1. da se napravio duplikat postojece win2k/xp particije
2. da je promenjeno ime osnovne particije(c:\)
3. da je promenjen "default security provider"
Nisam nasao dali je moguce izvesti popravak kroz repair conzole ali evo neko resenje:
1. Start the computer. Press the F8 key during startup to start the computer in Safe mode.
2. Start Registry Editor (Regedt32.exe).
3. Delete the following registry keys in the Windows registry:
HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Cryptography\Providers
HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Cryptography\Providers
4. Quit Registry Editor.
5. Restart the computer
Use Registry Editor to change the drive letter of the system drive back to its original value. Edit the following registry key to change the value of the system drive:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices
Zar je moguce da ce da se tako istripuje zbog promene imena particije ?
U praksi to jos nisam doziveo.

Oh, hvala momci (i devojke?) na odgovorima :).

Memorija? Moze biti, pre 2-3 meseca se XP zatupeo, nesto je druo bilo u pitanju, zalio se na neke DLL-ove, nista nije pomoglo, zamrzavao se skroz. Tad sam sumnjao na viruse, cerkicin je PC. Ovo je sad fresh instalacija (pre manje od 3 meseca). Stariji je PC, neki Celeron 433, i ako sumnjam na HW, zamenicu sve, sem HD-a i DVD-a. Ali bih voleo da smanjim utroseno vreme..

Probao sam i last-known configuration, to je tek spucalo masinu, nije hteo da se digne.
Probao sam i Restore, na od pre oko mesec dana.. Isti efekat.
Na racunaru su samo Browser i igrice. Uglavnom su zadnje namestane neke sitne Shareware. Sigurno nista nije instalirano u nekoliko zadnjih sesija (dana) dok je racunar radio.
@macko72: To sam i ja nasao, bas to probao, nije radilo.

Nije menjana particija, drajvovi, nista slicno.

Inace, instalacija je Windows XP Proff. Corporate. Iskopiran sa originalnog XP diska. XP sa istog CD-a radi lepo vec godinama na dva druga PC-a.
Nikad nisam probao da se WIndows samo reinstalira, kao kod 98-ice. MS valjda to zove In-Place installation, ili tako nesto.

Jos jednom hvala puno svima, pokusacu auto-popravku (R), ako nadjem taj XP instalacioni CD (vrlo sumnjivo..). Kako bi reagovao da pokusam tu reinstalaciju sa drugim Windows XP CD-om??

drfedja je napisao(la):
Zar je moguce da ce da se tako istripuje zbog promene imena particije ?
U praksi to jos nisam doziveo.
Nisam ni ja ali mozda nam je praksa kratka{da budemo iskreni} kao sto sam naveo potrazio sam malo i nasao to u MS bazi podataka.

Vidi sta se meni ( slicno ) desilo. imao sam slican problem na jednom od mojih racunara. Odma da ti kazem da nije mi nista drugo poslo za rukom, osim sveze instalacije. Winxp cor. koji inace radi na svim racunarima super , pa i posle instalacije na doticnom kompu, radi super, jednostavno je poludeo i nije imao desktop, cak nije hteo da prodje welcome screen,svaki put, pa je prijavljivao da user.log ili tako nesto ne postoji na racunaru , pa da ima gresku koju ti navodis i jos svasta je prijavljiv'o, i nista nije pomoglo osim formata. Hardver je bio ispravan i dalje je hvala Bogu, no kad smo pokusali da ustanovimo sta je se desilo( nije nam bas 100% poslo za rukom) ispostavilo se , bar je to bio nas zakljucak, da je ****** napravio jedan od programa za testiranje hardvera. Ne mogu da se setim koji je program bio ( da ne bih neki ocrneo necu ga sad pomenuti), ali je taj program pristupao BIOS-u ( to smo bar utvrdili ) i posle nekog testa menjao je odredjene parametre ( a verovatno i neki reg key, ovo je vec misljenje). Znam da mi je menjao podesavanja memorije, sto me vraca na Mareta gore, i verujem da je to pravilo ******.
Ovo je samo jedno od iskustava koje sam imao. Mozda pomogne.
Meni se inacew desava da kao i mnogi drugi pokrenem program ( a pre toga se ne bas mnogo upoznam sa njim) pa next , next ...itd i verovatno se zato desavaju mnoge gluposti kroz koje prodjemo, zato za takve (eksperimente) stvari koristim samo jedan kompjuter pa nek mu je Bog u pomoci.

Vrh Dno