Šta je novo?

Pomoc za pozicioniranje sadrzaja sa CSS-om

markez

Slavan
Učlanjen(a)
14.07.2005
Poena
309
Pocetnik sam sa CSS-om pa mi je potrebna mala pomoc oko okvira <div> tag za pozicioniranje sadrzaja na strani. Napravio sam glavni okvir u kome ce se nalaziti sav sadrzaj 640x480. I posto sam koristio rezoluciju 1024x768 pozicionirao sam ga 192 pixela od leve strane. U Operi to tako i prikazuje medjutim u IE ga lepi za levu stranu. Zbog cega se to desava i kako da to resim. I kako da kazem okviru da se uvek nalazi na sredini strane bez obzira na rezoluciju monitora?

I jos jedno pitanje, u tom glavnom okviru sam ubacio jos jedan okvir koji bi trebao da se nalazi na dnu, stavio sam relativ poziciju na 465px od vrha misleci da ce da ga pozicionira na dno jer je on visok 15px medjutim on ga stavlja na neko, meni, nelogicno mesto, gde gresim?

Poslednja izmena:
daj css kod, pa ćemo da vidimo gde grešiš.

Ne, ne! Cekaj! Javlja mi se! Problem je u... samo malo... ...aha... da...

Nemoj da radis apsolutno pozicioniranje. I sta ces kad dodje neko sa 22" na sajt?

btw
R0B0T0 bolji ti je stari avatar. :)

Poslednja izmena:
Pocetnik sam sa CSS-om pa mi je potrebna mala pomoc oko okvira <div> tag za pozicioniranje sadrzaja na strani. Napravio sam glavni okvir u kome ce se nalaziti sav sadrzaj 640x480. I posto sam koristio rezoluciju 1024x768 pozicionirao sam ga 192 pixela od leve strane. U Operi to tako i prikazuje medjutim u IE ga lepi za levu stranu. Zbog cega se to desava i kako da to resim. I kako da kazem okviru da se uvek nalazi na sredini strane bez obzira na rezoluciju monitora?

Evo ovako:
Kod:
div { position: absolute; left: 50%; margin-left: -320px; width: 640px; }

I jos jedno pitanje, u tom glavnom okviru sam ubacio jos jedan okvir koji bi trebao da se nalazi na dnu, stavio sam relativ poziciju na 465px od vrha misleci da ce da ga pozicionira na dno jer je on visok 15px medjutim on ga stavlja na neko, meni, nelogicno mesto, gde gresim?

Ako imaš samo taj glavni DIV i taj footer DIV, onda footer DIV stavi IZA glavnog DIVa a ne unutar njega. A za glavni DIV dodaj jedno clear: both;

Na taj nacin nije apsolutno centrirano ;)
Bolje je recimo ovako:
Kod:
<body style="text-align: center;"><div style="margin: 0 auto;">bla bla bla</div></body>
Sto se footer-a tice ne znam na dno cega (stranice? glavnog okvira? neceg treceg? sta uopste znaci dno? :)) to treba da se stavi, a coveku ocigledno nije ni bitno jer se ne javlja. Da je okacio kod vec bi mu neko pomogao do sada.

Na taj nacin nije apsolutno centrirano ;)

Pa ako je to noseći DIV u koga idu ostali child DIVovi, onda je potpuno centriran. Ako u njega ide sadržaj (nije noseći DIV, loše projektovan layoout ;)), onda nije centriran zbog paddinga unutrašnjeg sadržaja.

No, što Serbianboss reče, verovatno mu i nije hitno kad nema ffedbacka :)

Može pomoć???

Odradio sam da mi se automatski učitava slika kada se vertikalno proširuje prostor.
E sad, ima jedna začkoljica...
Kako da izvedem da mi se učita jedna slika kojom ću zatvoriti content oblast ( ajd da objasnim: slika koja se stalno otvarala pri proširivanju stranice su 2 linije - jedna levo i jedna desno, kao graničnici content oblasti. Kako da se na kraju otvori jedna zasebna slika koja će zatvoriti tu content oblast (može li to i u footer-u da se odradi)?

Hvala unapred...

Jel mozes da nacrtas to u Paintu (kao blockovi) i da postujes ovde. Ne kontam iz texta nista.

Vrh Dno