Šta je novo?

Pomoc za oc Celerona

harmon

Slavan
Učlanjen(a)
14.09.2005
Poena
309
Imam MSI 865PE NEO2-V, Celeron na 2.0 GHz i 2x256 MB PQI DDR400. Overklokovao sam procesor na 2.5 GHz dizuci fsb na 125 MHz. Nisam dizao napon (1.5250 V). Kompjuter radi stabilno. RAM radi na 166.7 MHz. Prema SPD-u setovanja za 166 MHz su 2.5-3-3-7 pa sam ga ja u BIOS-u tako i setovao (kada bih stavio by SPD na AUTO setovanja bi bila 2.5-4-4-8). Medjutim cpu-z 1.3 pokazuje 2.5-4-4-8 tajminge. Ko laze? Kada sam podigao fsb na 125 AGP/PCI Clock je po default-u bio 75.00/37.50 MHz, medjutim integrisani zvuk mi nije radio (u Sounds And Audio Devices je pisalo No audio devices detected). Kada sam smanjio frekvencije na 71.01/35.50 MHz zvuk se vratio i sve radi kako treba. Da li sam ovo dovoljno smanjio ili bi trebao jos jer ne zelim da sprzim nesto na ploci? Temperatura procesora u BIOS-u je uvek oko 55C dok SpeedFan 4.24 u idle rezimu prikazuje oko 38 C, a pri punom opterecenju (Prime 95 posle 8 sati rada) prikazuje temperaturu od 64C. Da li je ovde sve u redu?

U kom smislu da li je sve u redu ??
Ako mislis na temperaturu, ona je sasvim ok, s obzirom da moze Celeron da ide i vise, bez problema.

Ja sam svog 2.4 gurao na 3GHz i nisam imao nikakvih problema, samo sto je dobit u benchmark programima smesna, jako smesna.

Ma taj na 2 Ghz moze sigurno na 2,6GHz da radi stabilno...tj. 133Mhz za magistralu...a 166Mhz za memoriju. Ja evo imam kod sestre jedan primerak na 2Ghz NWi ide na 2,6GHz bez problema...samo shto ona nema potrebe za tim...a i plocha nema oc opcije....brand neki.

I ako imas mogucnost zakljucavanja frekvencija za AGP/PCI ukljuci, da budu na 66/33MHz

Da, kao što je Mancha gore rekao treba PAT da bude isključen (na tvojoj ploči to se zove M.A.T.) kao i D.O.T. (opcija dinamičkog overklokovanja)

Podigni malo napon memoriji, recimo 2.9V, kad budeš išao u višlje zone fsb

A inače MSI je malo bezveze odradio zaključavanje AGP/PCI. To možeš da uradiš tako što se pozicioniraš na stavku sa AGP/PCI pa sa PageUp/PageDown promeniš vrednost na 66.71/33.35 i boja brojki će biti čini mi se žuta, a ne siva ili bela. U tom slučaju prilikom podizanja fsb primetićeš da se takt AGP/PCI ne podiže već stoji na istoj vrednosti. Znači ploča ima mogućnost lokovanja AGP/PCI ali nigde nije objašnjeno kako, čak ni u priručniku. Međutim, čak i tada pri zaključanom AGP/PCI na nekim višim vrednostima zvuk se gubi, pa preporučujem da uzmeš neku zvučnu karticu cca1000din.

Nisam siguran da je 64 C normalana za Celeron na 2,5GHz, koji ima Northwood jezgro.
Moj je [email protected] i temperatura ne prelazi 50-ak stepeni cak ni na najvecim vrucinama.
Nisi rekao ni koji kuler imas. Ja sam promenio BOX i stavio neki jeftini CoolerMaster od 5 eura.
@Zokish
Hvala za one informacije o zakljucavanju AGP/PCI kloka, jer kada dignem CPU na preko 3.4GHz prijavi mi neki problem sa AGP-om.

I jos nesto. Kod mene i te kako ima razlike u benchmark programima.

zokish je napisao(la):
A inače MSI je malo bezveze odradio zaključavanje AGP/PCI....

Izvinjavam se, nije MSI nego AMI BIOS za MSI ploče

Takođe, oko setovanja latencija memorije: bez obzira kako podesio ručno tajminge BIOS će ih setovati by SPD uvek kada ne može da digne sistem, nema veze šta ti kaže/savetuje cpu-z. Ovo znači da kod standardnih, tzv. običnih/value memorija je vrlo mali prag stabilnog overklokinga pri nominalnim setovanjima latencija pa ti se dešava da ti (harmon) zadaješ jedno a BIOS te ubeđuje u drugo.

M.A.T. i D.O.T. su bili iskljuceni po defaultu tako da ih nisam dirao. AGP/PCI sam smanjio na 67.01/33.5 (najmanja moguca vrednost). Da li speed fan laze? Probao sam sa fsb-om na 130 MHz (2.6 GHZ) ali Aqua Mark 3 je pucao, a Prime 95 je prijavljivao gresku posle samo par minuta rada. Kada sam povecao VCore na 1.58 V Prime je uspeo da izdrzi 43 minuta sto opet nije dobro, a speed fan je prikazivao 69 C (imam neki najobicniji Speer cooler), tako da nisam smeo da jos povecam napon na procesoru. Odnos FSB:DRAM mi je 3:4, mogu li to nekako da promenim? Po cpu-z RAM radi na 166.7 MHz, mogu li to da proverim negde u BIOS-u (u prirucniku pise da moze, ali u mom BIOS-u nema te linije)? Imam mogucnost da biram DRAM Frequency ali opcije su AUTO i 266. I na kraju pitanje za zokisha, ko laze kad su u pitanju tajminzi za RAM, BIOS ili cpu-z jer sam ja u BIOS-u zadao 2.5-3-3-7, a cpu-z prikazuje 2.5-4-4-8?

Kod Sikili-ja 2.8 CeleronD, radi na 3.5Ghz, sa spustenim naponom.

Vrh Dno