Šta je novo?

Pomoc za LapTop

• Začetnik teme Začetnik teme gagili
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gagili

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
601
Imam HP OmniBook 4100 sa 64mb rama i grafikom od 2mb. Da li mogu da dodam jos 64mb i promenim graficku za neku od 8mb i koliko bi to kostalo.

Ram sigurno (ajde neka bdue 95% 😉) mozes da dodas, ali graicku kartu tesko da ces moci da zamenis. Sve je to "slemljeno" zajedno 🙂

Moze i jedno i drugo. Omnibookovi 41xx imaju svi istu BX plocu. Kod tog koji ti imas je NeoMagic256 graficka karta i NeoMagic audio kontroler. Istu takvu graficku kartu koristi i 4150, ali ne i 4150B. On ima ATI Rage Mobility sa 8MB i istim slotom/kontektorom za graficku - ako nadjes kao deo od Omnibooka 4150B, moze da se uglavi. Takodje moze i procesor da se menja, posto je u MMC-2 pakovanju - to je kartica na kojoj je procesor i BX northbridge. Medjutim, na 4100 i 4150 ne moze da se nakalemi nijedan MMC-2 procesor koji podrzava SpeedStepping, a to znaci da valjda mogu da idu samo ona pakovanja do 433 ili 466MHz, ako se ne varam. Ima dva SODIMM slota - jedan je popunjen tim PC-66 modulom od 64MB, a jedan ti je prazan (kad odsrafis mali poklopcic sa donje strane videces i sam - vrlo je pristupacno).

A gde bih mogao da nadjem ram i eventualno graficku?

RAM je klasicni SODIMM 144pinski SDRAM koji ide u sve laptopove koji koriste SDRAM (da ne uzmes DDR slucajno). Pazi samo na brzinu memorije, posto ti "stariji" laptopovi ne prepoznaju svi dobro sve PC-133 module -> u tvom slucaju je najsigurnije uzeti PC-100 (ima jos uvek novih) ili cak PC-66 (to valjda jedino polovno mozes da nadjes). Gde mozes to da nadjes u Serbii, morace ili neko drugi da ti kaze ili malo da prodjes cenovnike firmi. Graficku eventualno da vidis sa nekim predstavnikom HP-a da se naruci ili da pokusas direktno karticom preko HP sajta da uzmes ili na nadjes polovno (sto ne verujem da ces brzo na Balkanu naci - eventualno eBay, mislim da su isle po 30-40e tamo bez troskova slanja).

Nazad
Vrh Dno