Šta je novo?

Laptop Pomoc za izbor laptopa

Koji laptop kupiti?

Dedja

Zapažen
Učlanjen(a)
23.05.2021
Poena
21
Pozdrav svima, dosao sam po neke savete za kupovinu laptopa.
Laptop cu koristiti za programiranje, surfovanne, faks i dve igrice ( league of legens i hearthstone) koje nisu zahtevne.
Budzet mi je do 150 000 dinara, ali ni to nije urezano u kamenu.

Jako sam se zainteresovao za macbook air sa M1 cipom. Medjutim, muci me to sto dosta koristim pirateriju i nisam siguran da li je to moguce i na macu ? Da li bih se iznenadio jos necim prelaskom sa windowsa na mac ?

Od windows laptopova suzio sam izbor na tri komada. Postavicu linkove ka sva tri.
1. https://www.bcgroup-online.com/lapt...dium=product_price_click&utm_campaign=bidding

2.
https://www.bcgroup-online.com/lapt...dium=product_price_click&utm_campaign=bidding

3.

Nasumicno sam postavio laptopove, nemam favorita medju njima. Ako znate za neki bolji laptop d ovih slobodno mozete postaviti.

Kakvu pirateriju za programiranje, surfovanje i faks?

Od navedenih, Acer je najbolji. S tim što mu baterija traje verovatno samo 2-3 sata, ako ti je to bitno. I teži je duplo od ova dva. Asus bih odbacio, potšo mislim da je memorija zalemljena. A 8GB ne bih razmatrao za bilo kakav rad, posebno ne programiranje. 16GB minimum, SSD od 500GB ako može

Evo ti perofrmance procesora, manje više nema neke razlike

Moj savet ti je M1 mac 16/512, mada cenim da je daleko iznad budžeta. Možda bi ti 8/256 bio dovoljan, ne znam šta da ti kažem. Pogledaj ima li neki thinkpad u tom rangu.

U suštini, danas imaš 3 opcije:
1. M1 Mac - najbolje ako ti odgovara OS i dostupan apliaktivni softver (i cena)
2. Profi serija (Thinkpad, ProBook, Latitude...) sa integrisanom grafiikom (ali dovoljno dobrom za tebe) i solidnom izradom i podrškom. Često doalze sa Win 10 Pro licencom
3. Gejming laptopovi (Legion, Nitro, Pavilion) sa diskretnom grafikom, H procesorima, ali sa kratkim trajanjem baterije i malo većom masom

Napravi prioritete (performanse, OS i softver, baterija, dimenzije/težina, portovi...) pa onda suzi izbor

Šta god da uzmeš, pogrešićeš, bez brige ;) Ako si planirao da koristiš linux, bilo kao jedini OS ili kao dual boot (za programiranje, surf i sl), mislim da ti je opcija 2 najbolja. Što se tiče procesora/platofrme, nemoj se mnogo opterećivati. Pogledaj konfiguraciju procesora (cores/threads) možda tip (ULV ili high-perf) i to je to. Intel ili AMD, i/R5 ili i/R7, Gen.10,11,4000, ili 5000.... nisu neke razlike. Naravno da je novije malo bolje, ali samo ako je razlika u ceni prihvatljiva

EDIT: Da, pošto ja mislim da su danas svi (Windows) laptopovi đubre, možda je ipak najbolje da uzmeš neki običan laptop za 80-90.000 sa solidnim procesorom, a ostatak novca ostaviš sa strane, za neke bolje dane. Realno, skoro svaki laptop od 500+ evra će ti odraditi posao. A sve je bukvalno bacanje para. Imam pored sebe i gejming i profi laptop (radnu stanicu), oba plaćena po ~1500€ i ne zna se koji je gori. 700-800€ je plafon koji se isplati dati za Windows laptop, ako nisi gejmer

Poslednja izmena:
Hvala ti na odgovoru.
Skidam filmove,serije sa piratskih sajtova. Takodje word, excel... I tipa matlab i slicni programerski softver koji se inace placa.

Jako mi je primamljiv macbook air 8/512. Samo se plasim da li ce mi odgovarati novi sistem i da li moze piraterija koju sam gore naveo. Ako imas neka iskustva sa macbookom, bilo kakva, molim te napisi 😁
Hvala jos jednom na odgovoru! 😊

sta ti znaci piraterija?
ako mislis na stream.io i slicne servise ako develiper izbaci verziju za mac imaces sve to. Samo ne ocekuj da preko app store-a skidas torrent cliente i slicno 😁

Nisam ja merodavan za Mac, pošto meni lično ne odgovara iz više razloga. Za mene je Linux daleko najbolje rešenje. Ali je činjenica da je M1 Mac trenutno najbolja kupovina, za ljude kojima to odgovara. Ne koristim piratski softver, pa uopšte to ne uzimam u razmatranje prilikom analize platforme/računara.

Postoje torrent klijenti za Mac (moja preporuka za sve platforme je qbitorrent). Torrent je protokol za transfer, a ne piratski softver.

Što se Matlaba i MS office-a tiče, moguće je da postoje "narodne" verzije. Moja preporuka za matlab je da kupiš studentsku licencu ili da koristiš GNU Octave (eventualno Scilab). A čini mi se da je pitanje vremena kada će ih Python sve zameniti.

Što se MS office-a tiče, trebalo bi fakulteti da obezbeđeju licence. A uvek možeš da uzmeš preplatu za 5€ mesečno, imaš i 1TB onedrive prostora. Opet, moja preporuka je LibreOffice, ako ne koristiš softver koji za integraciju zahteva MSO (Excel). Takođe, web verzija MS office-a je besplatna. Možda postoji i jeftini ključevi za Mac verziju, treba pogledati po poznatim sajtovima

Ja sam studije na kraju završio na linuxu (pre 10 godina), gde mi je jedini piratski program bio matlab (da sam tada znao da su studentske verzije toliko jeftinije, ne bih se ni s tim cimao), a diplomski sam pisao u libreoffice-u.

Pa mislim da je ms office i sl samo stvar komfora. I ja sam linux fanboy ali sam i objektivan. Ne verujem da neko hoce realno inferiornije i manje intuitivno resenje ako ne mora npr ms office i libre mada ima i neki ms office klon mada sam zaboravio naziv. Pri tom ima i mac alternative za office pages (word), numbers (nesto tipa excel od ms) itd.

meni je nedostatak m1 bas taj sto ne mogu da ubacim linux 😅 i dalje se pravi port za apple silicon.

ima i na oglasima po bench-u dosta dobrih laptopova pa pogledaj i tu. Svakako nije m1 sveti gral ali za performanse koje pruza i generalno ekran/tastatura/zvuk/izrada/baterija/necujnost base modeli jesu dobra kupovina. A i resale value mnogo sporije pada nego kod windows laptopova.

m1 je specifican kao i sam macbook sto koliko god su dobri nekako su iskrojeni po zamisli apple i tako kako su zamislili moras i da ih koristis inace cim nesto iskace iz tog okvira bude cimanje za workaround / kompatibilnost itd.
imam macbook air i moja preporuka ti je ako nisi spreman na taj rizik da ces morati da tinkerujes sam oko losije kompatibilnosti nekih aplikacija (slicno kao sa linuxom) da ides na sigurnu pricu tj neki windows laptop. Mozda neki jeftiniji ryzen 4500/4700

I ja lomih glavu nekoliko dana i posle pregledane celokupne ponude novih odlučih se za Lenovo Gaming 3, Ryzen 5 4600h, 16GB , 512 m.2 SSD, GTX 1650 Ti za 98k u prodavnici na B..
Sto neko rece gore, sta god da uradis, pogrešices. Ja sam hteo nesto "od oba sveta". Da mogu pre svega da guram Adobe ekosistem, a da pritom mogu da se fino izigram na medium/high podešavanjima.
Profi biznis laptopovi me nisu zanimali zbog integrisane grafike, a ovi sa boljom grafikom (1660 ti, 2060, 3060) idu od 140 do 180k.

+ je nemoguce naci neki windows laptop da kazes to je najnovije a da ne lupe astronomske cene (pricam za dedicated grafike) a i da platis sve to opet ces dobiti osakacen laptop sto se trajanja baterije tice pa undervoltujes pa ne vidis poentu sto uzimas najbolje kad ga teras da radi suboptimalno... tako da nezahvalno je birati laptopove 😅

Jako nezahvalno, po ceo dan vagam i nikako da izvagam 😂 Verovatno cu kupiti nesto sutra pa cu ostaviti ovde za sta sam se odlucio.
Hvala vam svima na savetima 🤗

Od macbooka sam odustao, sacekacu jos godinu dve do kraja faksa pa cu tada da se igram.. Sada moram na "sigurno" 😁

Trenutno naginjem na i5/i7 1165G7 uz Intel Iris Xe sa 16gb rama i 512gb ssd.. ima dosta modela ovog tipa pa se trenutno medju njima krecem.

Samo da napisem sta sam kupio na kraju.
Hp Pavilion
I7 1165G7
Iris Xe
16GB rama
512gb ssd
110 000 dinara.
Nisam ga intezivno koristio i dalje, ali sve programe koje sam skinuo rade odlicno.

https://forum.benchmark.rs/threads/laptop-do-1400e.474755/post-6245804
Evo mog iskustva sa istim modelom, slične konfiguracije.

S tim što moram da napomenem da moj primerak ima problema sa ventilatorom - skoro uvek radi, pa je dosadan i bučan. Kod kolege sve radi kako treba. Moraću da ga reklamiram, samo nemam vremena.

U suštini - jedina realna zamerka posle 8 meseci rada za ovaj tip računara mi je broj portova. Dell G5 je daleko bolji po tom pitanju. S druge strane, danas se i u Pro modele/radne stanice stavlja samo 2 USB porta pa to ti je što ti je. Ovde bar imaš HDMI i LAN ako ništa drugo

Najveća prednost je 2 RAM slota i mesto za jedan 2,5" drajv, tj. postoje neke opcije za proširenje. Što je lepo videti danas kad je sve zalemljeno (a npr. pomenuti Dell G5 dolazi bez kabla za dodatni 2,5" drajv, štede 2$ na račuanru od $1000+)

Nazad
Vrh Dno