Šta je novo?

Pomoc - Web programiranje !!! Urgent

Neo_Matrix

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2003
Poena
649
Hitno mi treba Search Engine, koji ce da pretrazuje automobile po ceni i broju ljudi koji se u njemu mogu voziti... Znaci imam u bazi 50 vozila, i u searchu izdvoji vozila od 2000-5000 € i za 5 clanova, i on izdvoji one koji pripadaju tom skupu...
Nadam se da je ovaj primer bio dosta jasan...
A evo i mog dodatnog objasnjenja : Dakle ja sam to zamislio kao neku bazu u kojoj ce se nalaziti podatci za sva vozila, a od podataka sledece (putanja do slicice koja ce se prikazivati uz rezultat (mala slicica automobila), cena automobila, marka i mode (tekstualni podatak koji ce se ispisati u rezultatu), i broj za koliko ljudi moze da se registruje (4, 5, 6...)...
Dakle treba mi neki skript koji ce pretrazivati tu bazu (moze PHP ili bilo sta), treba mi kako da kreiram bazu i kako da je instaliram na serveru...

Znam da je pitanje tesko, ali mi je veoma bitno da nadjem odgovor jer radim sajt i imam rok do 15-og, a ako ovo ne nadjem puko sam...:-( Isto kao sto znam da je zadatak tezak znam da ima ljudi koji dolaze na ovaj forum i koji mi mogu dati odgovor, pa im se zahvaljujem... Molim za pomoc !!! :evil: :D :D

Pozdrav!!! :mrgreen:

Pa tebi je bre sve hice i urgent. Pisanje programa nije one night stand sex - sedi lepo, razmisli, isprojektuj, isprobavaj, sakupi sve podatke, pa polako nogu pred nogu

Ma da ti njemu ispises kod lepo silvere, da se covek ne muci.
Sta ima veze sto je decko rekao da ce uradi nesto sto ne ume, pa mu bedak da ne ispali poslodavca i ostane bez kesa :mrgreen:

Pozdrav!

ZA bazu uzmi MySQL, koji je besplatan, a interfejs najbolje u PHPu. Imas dobru knjigu bas za MySQL i PHP, pa citaj i uci. Beza podataka se ne uce preko noci, a ni php. Ja bi bazmu mozda i mogao da uradim, ali php ne znam

silverglider je napisao(la):
Pa tebi je bre sve hice i urgent. Pisanje programa nije one night stand sex - sedi lepo, razmisli, isprojektuj, isprobavaj, sakupi sve podatke, pa polako nogu pred nogu

Da, znam da je malo glupo sto mi je sve hitno, ali sam usao u takav ritam da se ne odvajam od kompijutera, radim taj sajt i jedan prg...
No sve jedno, izvinjavam se sto trazim ovoliko pomoci, a ujedno se zahvaljujem na pomoci u Delphiju...

Inace @Sale No Comment

@ Marvin 10x

Poz.

Stvarano kako si uzeo da radis nesto gde ni osnovu problema ne znas kako da postavis na papir i resis. NHF, ali barem da si odradio vecinu i da ti treba neka sitnica za pomoc, ovako ispade da trazis custom PHP/SQL web aplikaciju iz rukava neko da ti sastavi. :rolleyes:
Inace primetio sam da sa tim autima i sl. ljudi obicno rade u ASP-u. Pouzdanija tehologija? hehe. :)

Ako neko ima licencirani MS softver, onda je ASP pravo resenje.
Bazu se lako napraviti u Access-u i upsize wizardom se prebaci na MSDE 2000. Sifarnike bacis u application varijable i ima da leti...

@Matrix Kakve ima veze tip aplikacije (pregled automobila) sa izborom paltforme, dal li PHP ili ASP, Linux ili Windows?

ssteva je napisao(la):
@Matrix Kakve ima veze tip aplikacije (pregled automobila) sa izborom paltforme, dal li PHP ili ASP, Linux ili Windows?
pa verovatno ima veze sa naslovom topica - web programiranje...znaci coveku ovo treba za web >>> php + mySQL - najbolje resenje

[licencirani micro$oft software ??? :mrgreen: ]

Poceo sam da radim u PHP-u, nasao sam literaturu, pa moze da se zatvori...

Dragan_skydsl je napisao(la):
...

web programiranje...znaci coveku ovo treba za web >>> php + mySQL - najbolje resenje
Najbolje resenje je ono koje se najlakse uklapa u postojecu infrastrukturu i pritom je ekonomicno, lako za odrzavanje i pouzdano.
Bojim se da nije uvek PHP + MySql to resenje.
Dragan_skydsl je napisao(la):
...
[licencirani micro$oft software ??? :mrgreen: ]
Sta je ovde smesno?

ssteva je napisao(la):
...

Najbolje resenje je ono koje se najlakse uklapa u postojecu infrastrukturu i pritom je ekonomicno, lako za odrzavanje i pouzdano.
Bojim se da nije uvek PHP + MySql to resenje

da ali u 90% slucajeva jeste...

1-jer je ekonomicno [sta vise sam software je free]
2-a i pouzdano [radi na prilicno pouzdanim operativnim sistemima]
3-lako za odrzavanje [pa i jeste i nije, ali to je cena stavke 1 i 2]

u svakom slucaju ko nevoli PHP+mySQL neka proba PHP+Postgre SQL ;)

Recimo ovako
$querysearch= "SELECT * FROM products WHERE price BETWEEN 2000 AND 5000";
$resultsearch=mysql_query($querysearch) or die (message('Search product failed'));
while($rowsearch = mysql_fetch_array($resultsearch)){
i ovde stampas HTML i koristis $rowsearch['imepoljatabele']
}

Inace ovo ako si pocetnik i nije bas lako.
Kako radi moj searchmozes da pogledas ovde
http://www.fotoaparati.info/search.php?what=product
http://www.fotoaparati.info/search.php?what=news

ssteva je napisao(la):

Nista, samo sam rekao da sam primetio da taj tip sajtova obicno radi u ASP-u. Ne znam zasto, valjda imaju love investitori za takve sajtove, pa onda kupuju licencu za ASP itd.

Evo npr. cuveni mobile.de...

Ja sam svakako za PHP/MySQL kombinaciju cheers Keep on rockin' in the free world :)

Jedini trosak za ASP resenje je ulaganje u Win Server.
Baza je besplatna (MSDE), a kome je spor VBScript, slobodno moze da koristi Python.
Postoje i skuplja resenja (WebSphere) kao i jeftinija, koliko para toliko muzike. Pa zar mislite da bi mobile.da sa ne znam koliko hitova u sekundi radio sa MySQL-om?

Sad bih samo da razjasnim neke stvari oko MSDE2000, to jeste development fora, odnosno osakaceni SQL Server. I tacno je da se najcesce koristi za razvoj aplikacija kada je ASP ili ASP.NET u pitanju (dok naravno kada se sajt postavi kod provajdera bazu tera SQL Server). Sad, kako je neko napomenuo da je lako napraviti bazu u Accessu a zatim je "prebaciti" na MSDE, to je tacno, ali ne znam zasto bi se to radilo, kad odma moze da napravis bazu koju ce da tera SQL Server, koriscenjem Accessa kao front-end aplikacije (u stvari samo kao grafickog korisnickog interfejsa).

U ostalom ovo gore i nije toliko bitno, kolko je vazno primetiti kao vecina nasih provajdera u glavnom podrzava PHP i MySQL kombinaciju, tako da je ovo verovatno i logican izbor za pocetak uplovljavanja u vode web-developmenta.

Na kraju ne znam koliko je to poznato ljudima, ali moguce je napraviti hibrid tipa: ASP- server-side kodiranje + MySQL- baza podataka.... Probao, i moram reci da je za 99 posto potreba u nasim uslovima MySQL vise nego dovoljan RDBMS....

Naravno MySQL je dovoljan za male i srednje sajtove
ASP+MySQL rade zajedno samo je pitanje ko ce to da hostuje?
Sve u svemu Neo_Matrix moja preporuka je PHP/MySQL aplikacija. Hosting je jeftin, a neko resenje sam vec napisao

ljtruba je napisao(la):
Naravno MySQL je dovoljan za male i srednje sajtove
ASP+MySQL rade zajedno samo je pitanje ko ce to da hostuje?
Sve u svemu Neo_Matrix moja preporuka je PHP/MySQL aplikacija. Hosting je jeftin, a neko resenje sam vec napisao

Pa verovatno niko, iz prostog razloga, sto koliko sam ja informisan, domaci provajderi u glavnom izaberu Linux na strani servera, a ASP je vezan za Windows Serverske Operativne sisteme. E, sad moguce je naravno i na Win serveru poterati i PHP i MySQL, ali to izgleda nije interesantno odnosno, ovde Windows nije interesantan kao serverska platforma.

Sad sam se setio necega sto sam izostavio... Jeli bre Neo M., pa kakav je search engine u pitanju, kad je sve sto ti treba jednostavna upotreba SQL-a na unapred definisan nacin? Ocu malo da pojasnim ulogu "search engine"-a vrsi sam RDBMS, odnosno u ovom slucaju MySQL....

ljtruba je napisao(la):
Recimo ovako
$querysearch= "SELECT * FROM products WHERE price BETWEEN 2000 AND 5000";
$resultsearch=mysql_query($querysearch) or die (message('Search product failed'));
while($rowsearch = mysql_fetch_array($resultsearch)){
i ovde stampas HTML i koristis $rowsearch['imepoljatabele']
}

Inace ovo ako si pocetnik i nije bas lako.
Kako radi moj searchmozes da pogledas ovde
http://www.fotoaparati.info/search.php?what=product
http://www.fotoaparati.info/search.php?what=news

Možeš li da pošalješ malo koda u vezi search kverija sa ovog sajta.

Nazad
Vrh Dno