Šta je novo?

Pomoc update firmware Transcend SSD 2.5" 1 TB

filni

Slavan
Učlanjen(a)
24.03.2011
Poena
215
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
AsRock B350 Pro4
RAM
Patriot Viper Steel ddr4 16gb (2 x 8gb) 3200mhz
GPU
Fighter AMD Radeon™ RX 6600 8GB GDDR6
Storage
Kingston A2000 256gb m2, Patriot 128gb SSD, Segate 1tb HDD, WD Blue 320gb HDD
PSU
Thermaltake litepower 550w
Monitor
LG 27mr400-b 27'' 100Hz
Mobilni telefon
Xiaomi MI 11 Lite 5G NE 8/128gb
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Ljudi, pomagajte.
Hocu da uradim update firmware na SSD od 1TB koji sam uzeo jer poceo da brljavi ( nije u garanciji ) i program kaze da ima novi Firmware, pa da pokusam da ga spasim :)
Uradim sve kako treba, preko njegovog software-a, napravim bootabilni USB preko tog njegovog programa, sve kako je u uputstvu i kada resetujem komp, kaze no boot file na USB-u, znaci pobenavio sam vise ili mi napise nesto no such bla bla bla :/
Ako neko ima iskustva pomagajte. :D
Flash sam formatirao kako pise u fat32 nije nuklarna nauka, nazvao USB kako treba TRANSCEND, bukvalno sam radio ko ***** step by step sa ovog uputstva koje je nikad prostije, on napravi taj flash, ja restart, boot from USB i prc, no boot file i slicno.
Probao na dva racunara, jock isto sve.
Znaci ja vecu debilnost video nisam jer ne kapiram sta ne radim dobro, a kao sto sam rekao nikad prostije.
Hvala svima na pomoci ako zna resenje.
Ovo je tacan model: TS1TSSD220Q

Prilozi

• SSDFirmwareUpdateUtility_user manual_V20.pdf
    720.6 KB · Pregleda: 7
Kad pokreces aplikaciju, jesi probao desni klik i: run as administrator?

Odradi ceo postupak ali preko Rufusa.
Preko rufusa mi dize Linyx ali samo kao teskt..sto bi rekli kao da je command prompt.
Ne znam kako da mi podigne kao iz uputstva.
Ne kapiram gde gresim.
uvek idem run as admin... :)

Sad sam uspeo da stignem do ovde, morao sam flash da formatiram kao MBR, sto nigde ne pise, pa sam uradio preko Rufusa, i kada idem da load TinyCore, ucitava i nista, samo u jednom trenu dodje do nekog texta i trepce i to je to, mogu samo da ukucam quit ili exit i resetuje se komp, nece desktop da pojavi. Koji mu djavo :/

Prilozi

• TinyCore-boot-screen.png
    TinyCore-boot-screen.png
    3.9 KB · Pregleda: 24
Ne moze edit.
Kada izaberem kako treba opciju jedan, ucitava, i samo stigne do ovde >>> TC@BOX:~$ prompt but cannot get any further. i to je to. Ne ucita dekstop.
To je neka fora sa linux-om, a ja se ne razumem sta treba u cfg file-u ili gde vec da zamenim da bi radio.

Po cenu da ispadnem noob..;)
Da li si probao sa app UNetbootin ?
Imas ovde manual..
Pre toga donload firmware za tvoj SSD sa Transcend SSD Scope.
Pa da, sa time sam i radio prvo sve, pise na pocetku, okacio sam manual sto sam dobio uz skinut firmware.
Na kraju sam morao da napravim preko Rufusa kao MBR da ga formatiram i uspem sada da stignem do onog dela TC@BOX:~$.
Umesto toga treba da se pojavi desktop ali trt :/
Bas debilana, napravise nauku nepotrebno.

Mene muči isti problem na drugi način.

Imam 220S kome su promenjeni delovi u odnosu na onaj prvobitni 220S. Zahvatilo ga ono čuveno promena svega, kontrolera, DRAM i NAND, usled kovida. Ima kontroler od 240S serije i NAND od 250S serije. Kako je od 2 TB, obično se na istu brojku stavi GB za DRAM, ali i to nije slučaj. Umesto 2 GB DRAM, ima 1 GB DRAM. Problem što se posle izvesnog vremena, čitanje podataka opadne na red od pre više decenija, reda 10-15 MB/s. Jedino rešenje je secure erase, koji daje sam Transcend. Ne pomažu ovde parted magic i drugi alati koji su u vezi sa secure erase.

Secure erase se pravi uz pomoć Transcend SSD Scope, koji skine fajl "transcend_secure_erase.zip" sa servera u kom se nalazi TinyCore i pripremi sve što treba na USB flešku.

Tu dolazimo do ove teme, EFI boot ne radi. Samo legacy boot. Još kad imate noviji računar koji za grafiku ima samo EFI GOP Video BIOS, jasno je da se takva fleška ne može pokrenuti. Jedino staviti neku stariju grafiku koja ima Legacy Video BIOS i TinyCore može se pokrene uz pomoć legacy boot.

Čini se da istu problematiku imaju i sami korisnici TinyCore, pa je pojašnjeno kako napraviti EFI flešku:

https://forum.tinycorelinux.net/index.php/topic,19364.msg119228.html#msg119228

Nisam probao još uvek, treba da vidim gde da stavim transcend alat.

Kada izaberem kako treba opciju jedan, ucitava, i samo stigne do ovde >>> TC@BOX:~$ prompt but cannot get any further. i to je to. Ne ucita dekstop.

Probaj da ukucaš:
Kod:
startx

Zamolio bih za ISO koji si skinuo, jer se hvatam za slamku, možda tu ima neki noviji firmware za ovu moju disketu od 2 TB. Bez obzira što SSD Scope kaže da nema nekog novog firmware-a.

Sad sam uspeo da stignem do ovde, morao sam flash da formatiram kao MBR, sto nigde ne pise, pa sam uradio preko Rufusa, i kada idem da load TinyCore, ucitava i nista, samo u jednom trenu dodje do nekog texta i trepce i to je to, mogu samo da ukucam quit ili exit i resetuje se komp, nece desktop da pojavi. Koji mu djavo :/
Промени флеш уређај за неки други флеш

Промени флеш уређај за неки други флеш
Radjeno i to, menjani i racunari, uvek isto :(
Mene muči isti problem na drugi način.

Imam 220S kome su promenjeni delovi u odnosu na onaj prvobitni 220S. Zahvatilo ga ono čuveno promena svega, kontrolera, DRAM i NAND, usled kovida. Ima kontroler od 240S serije i NAND od 250S serije. Kako je od 2 TB, obično se na istu brojku stavi GB za DRAM, ali i to nije slučaj. Umesto 2 GB DRAM, ima 1 GB DRAM. Problem što se posle izvesnog vremena, čitanje podataka opadne na red od pre više decenija, reda 10-15 MB/s. Jedino rešenje je secure erase, koji daje sam Transcend. Ne pomažu ovde parted magic i drugi alati koji su u vezi sa secure erase.

Secure erase se pravi uz pomoć Transcend SSD Scope, koji skine fajl "transcend_secure_erase.zip" sa servera u kom se nalazi TinyCore i pripremi sve što treba na USB flešku.

Tu dolazimo do ove teme, EFI boot ne radi. Samo legacy boot. Još kad imate noviji računar koji za grafiku ima samo EFI GOP Video BIOS, jasno je da se takva fleška ne može pokrenuti. Jedino staviti neku stariju grafiku koja ima Legacy Video BIOS i TinyCore može se pokrene uz pomoć legacy boot.

Čini se da istu problematiku imaju i sami korisnici TinyCore, pa je pojašnjeno kako napraviti EFI flešku:

https://forum.tinycorelinux.net/index.php/topic,19364.msg119228.html#msg119228

Nisam probao još uvek, treba da vidim gde da stavim transcend alat.

Probaj da ukucaš:
Kod:
startx

Zamolio bih za ISO koji si skinuo, jer se hvatam za slamku, možda tu ima neki noviji firmware za ovu moju disketu od 2 TB. Bez obzira što SSD Scope kaže da nema nekog novog firmware-a.
E izvini, tek sad vidim forum, nisam bio tu.
Poslacu ti kad dodjem kuci, nije problem preko wetransfera link ovde na Bench.
Imam neku sklopociju od laptopa pa jedino na njemu da probam. tipa iz 2007 godine :D

Poslednja izmena:
UPOZORENJE!!!OPOZORILO!!!WARNING!!!UPOZORENJE!!!OPOZORILO!!!WARNING!!!UPOZORENJE!!!OPOZORILO!!!WARNING!!!

OVAJ ODELJAK SE ODNOSI ISKLJUČIVO NA SERIJU 220Q

UPOZORENJE!!!OPOZORILO!!!WARNING!!!UPOZORENJE!!!OPOZORILO!!!WARNING!!!UPOZORENJE!!!OPOZORILO!!!WARNING!!!
Kao što je napisano, odnosi si se samo na seriju 220Q, jer samo za to, ovog puta, postoji firmware. Možda se i neki drugi jave, pa da proširimo listu firrmware-a.

Ovo je samo silom prilika, neki projekat da bi skockao tinycore linux za ovu priliku. Prethodno je smišljeno za Transcend Secure Erase, biće posebno otvorena tema za to. Iako i sam transcend pakuje sve ovo u tinycorelinux, ali čini se da je to za mnoge, na kraju balade, iz nekog razloga, nefunkcionalna stvar, što se vidi u temi. Na savremenim mašinama, samo tinycore x86-32, radi u verzijama 14 i 15. Dok istovremeno, mnoge ranije verzije rade u x86-64 izdanju.

Ovde se samo podrazumeva legacy boot iliti CSM, U Rufusu birate MBR i BIOS opciju. Kad boot-ujte flešku, dole, treća ikonica sa desne strane, uz pomoć nje može da vidite kako je zakačena Vaša fleška, jer može biti drugačije, u zavisnosti od zakačenih uređaja. U ovom slučaju, to je sdb1. Otvaramo terminal i kucamo kao slici:

Kod:
cd /mnt/sdb1

zatim:

Kod:
./tff.sh

XJ7DrIk.png

Da biste dobili sledeće:

Xq1K1Gh.png

Nemam transcend SATA SSD, da bi išao do kraja, te se nadam da će raditi u Vašem slučaju za seriju 220Q.

Download:

Pojašnjenje:

TFF -> Transcend Flash Firmware

Napomena, napišite verziju firmware-a, pre i posle, da bismo bili uvereni, da sve ovo radi.

Videcu za sat-dva kada dodjem kuci da li sam te razumeo, mada sam ja sa rufusom to i uradio, ali ne digne mi dektop nego ostane na slovima.
Skinucu ovaj tvoj ISO ako tyo nije onaj sto sam ja tebi poslao, ako je isti, onda mi i dalje nije jasno sta si uradio da dodjes do TinyDesktopa :) Rufus MBR i BIOS uefi sam ja odmah uradio i to sam sam nekako skapirao ali nemam desktop da bih dobio sta mi treba.
Aj javljam, ako ne, placam da mi posaljes fleshku da uradim update, i saljem paket od 4 piva :D

Dopuna:

Preporuka je pre flešovanja, da se 220Q SSD, da mu se uradi Secure Erase. Secure Erase ćete naći u Transcend SSD Scope, pod Tools, zatim kartica/tab Erase.

Ispravka ili update:

Omogućen je EFI boot. Možete uz pomoć rufusa raspakovati EFI boot. Po želji možete i GPT i MBR.

Kod savremenih mašina ili bolje savremenog EFI-ja, možete uz pomoć 7zip-a, raspakovati ISO na flešku, zatim raspakovati EFIBOOT.IMG na samoj flešci, gde ćete dobiti:

Kod:
EFI\BOOT\BOOTX64.EFI

I pripadajuće fajlove u folderu.

Download:

Nazad
Vrh Dno