Šta je novo?

POMOC Umrezavanje vikendice i kuce u gradu

• Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 1735

Guest
Moj prijatelj ima kucu u Novom Sadu i na 4km od nje u naselju kamenjar ima vikendicu.
Vikendica ima svoj kompjuter sa kamerama koje su povezane na nju i hteo bi da preko wifi antena salje video signal sa kamera na njegov komp u kuci.
Nema internet ni na vikendici, niti u kuci niti hoce da ga instalira zbog mesecnih troskova.
Ja sam mu predlozio dve jace wifi antene ali nisam nikada to radio.
Kamere su mu starijeg tipa sto znaci da kompjuter preko kartice prima analogni signal od kamera i sve sabira na kompjuteru.
Sto znaci da bi trebalo da se posalje video od onoga sto se vidi na monitoru na kompjuteru od vikendice (na kome se pustaju kamere) preko wifi antena prema kuci i da on moze da vidi taj video.

Kakvi su vasi predlozi?
Najbolje bi bilo da ako neko zna da ovo odradi (za pare naravno) i jos ako je iz NS-a,da mi se javi na PM pa da mu dam kontakt telefon od tog lika pa se pogadjajte, jer nemam zivaca da eksperimentisem sa necim sto nisam radio i nedajboze da potrosim necije pare na kupovinu opreme koja nece raditi posao.
Hvala unapred,
Devil 2000.

Poslednja izmena od urednika:
To ne da nece biti jeftino, vec ce mu biti isplativije da ima internet na oba mesta. Jedino ako ce da se budzi neka "cantenna", "wokfi" ili slicne egzibicije :d Opticka vidljivost se podrazumeva.
Pametno od tebe sto neces da se petljas u to.

Internet na vikendici nema sanse da se uvede jer nema ni wifi provajdera koji pokriva taj deo niti telefona niti kablovske koja je dosla u taj kraj tako da internet otpada.

Pokriva ga mobilna mreza.

Ako vidi sa svog balkona vikendicu,odnosno ako ima direktnu opticku vidljivost ima smisla raditi wifi. Ako nema onda nek zaboravi na wifi.

@Devil 2000

Koji deo Kamenjara je u pitanju i gde je kuca u gradu ?

Jeste Kamenjar "u rupi" ali postoji pokrivenost WI-FI signalom.

Jel se vidi vikendica od kuce? Mora postojati opticka vidljivost ako bi isao sa wifi. Inace najjeftinija solucija je kupovina 2 AP-a WA-5210G ili 2 WA-7510N i staviti ih u bridge. Ako vec zeli nesto stabilnije i ozbiljnije onda RB SXT na obe strane i u bridge. Da bi slao sliku na drugi komp najpametnije je da pusti stream preko VLC-a na drugi komp. U vikendici na VLC-u postavi input wdm od kartice, odnosno anolognu karticu na koju si nakacene kamere. Napravi stream preko rstp ili mms i cepaj na drugi komp. Moze da pusti i broadcast ako bi stavljao ap-ove u bridge jer bi oni onda radili na L2 nivou pa bi broadcast prolazio.

Poslednja izmena:
Uhh...5210G i 7510N će teško raditi na 4 km. Mnogo je to za te uredjaje osim ako se ne koriste externe antene...ali onda se ulazi u cenovni rang SXT-a pa je besmisleno.

Radice i na vecoj razdaljini. Mislim da sam vec napomenuo da sam sa dva 5210g ap-a napravio link na oko 5+km i da radi savrseno vec skoro 2 godine. Ali opet to je na mestu gde nema puno ometanja drugih baznih stanica. A sto se tice NS ja bih ipak isao sa RB SXT.

Mislio sam da bi neka jaca yagi ili grid antena od 24dBi sa usb wifi karticom od 2W sa obe strane moglo resiti problem, nisam cuo za taj RB SXT, to je verovatno sve u kompletu i kartica i antena.

nemora da bude ekstra rezolucija.
samo da se nazire stanje u i oko objekta

Mislio sam da bi neka jaca yagi ili grid antena od 24dBi sa usb wifi karticom od 2W sa obe strane moglo resiti problem, nisam cuo za taj RB SXT, to je verovatno sve u kompletu i kartica i antena.

Ma sta ce ti kartice od 2W... To je cista ludost, ima da pokupe vise izoblicenog nego dobrog signala. Taj RB SXT ti je mikrotik AP sa integrisanom antenom od 16dBi i izlazne snage od 400mW sto je i vise nego dovoljno da se pravi link i na mnogo vece razdaljine a samim tim podrzava i N standard tako da ces lako izvlaciti velike brzine, moci ces imati VGA stream od 30fps na 10+ kamera :).

I dalje mislim da nigde nije navedeno da ima opticke vidljivosti. Inace to 2w kartice, ja mislim da to djubre nema ni 200mW realno....

Ako bi imalo 2w izlaza bez potrebe bi zagušio korisnike wi-fi u smeru prostiranja signala.

Pa kao sto Zeppelin rece to je cista laz. Takve kartice ni nemaju toliku izlaznu snagu. Hajde ok, razumem za kartice od 1W, ali sve preko toga....

kad je usmeren signal, onda nije toliki problem kad se izraci neka veca snaga, ali ako je to neka omni antena....e tu nastaju problemi

Nazad
Vrh Dno