Šta je novo?

Pomoc u zimskom overclocku

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Zdravo prijatelji forumashi i overklokeri. Polako je krenulo da dolazi hladnije vreme, a to naravno znachi hladnije ambijentalne temperature shto opet znachi bolji overclock, ali kada sam uzeo malo da se bavim time video sam par anomalija u mom hardware-u.
Inache overklokom se bavim josh od davnih vremena, mozda nisam bio bash najvatreniji u svojim ambicijama, ali sam manje vishe imao sliku u glavi shta sve moze da se radi.

E sad valjda se vidi na mom profilu, ali za svaki sluchaj istaci cu to opet.
Ja posedujem XFX-ovu 8800GT grafichku karticu koja je kupljena chim su prvi primerci krenuli da dolaze u Srbiju, procesor Core 2 Duo E6750(mnozioc 8, 2.66GHz Default) koga hladi box kuler i 4GB DDR2 800MHz rama koji svi leze u Asus-ovoj P5KC matichnoj plochi.
Koliko ja znam 8800GT bi trebalo da se solidno overclockuje, shto se i pokazalo kao sluchaj i na mom primerku, ali ono shto mene brine jeste idle temperatura od 72 stepeni po deafultnom taktu. Ne secam se da je pre bila tolika(mada mi jesu preminula 2 12" ventilatora tako da mi je protok vazduha u kucishtu skroz poremecen), ali rekao sam what the hell i overclockovao sam ga na odlichnih 702/1620/999 i pustio sam Furmark torture test da ga muchi preko noci(nekih 6 sati) i sve je ujutru bilo ok, ali me je brinuo to shto on odmah na pochetku dovuche grafichku do nekih 108 stepeni od kojih Average FPS padne od 25 do 10 i ta temperatura se u narednih pola sata postepeno povecava do nekih 112 stepena i taj maximum drzi celu noc, dok za divno chudo bez overclocka situacija je ista(sa tim shto je maximum za par stepeni manji). Inache u igrama(konkretno Darksiders) temperatura sa ili bez OC-a stize na momente oko 103+/-2(shto znachi nekad i 105) stepeni shto je opasno blizu onoj cifri kada zbog temperature performanse krecu da opadaju. Sad pitam ja vas, da li je to normalno?

Pored toga muchi me procesor. Njega sam uzeo da overclockujem tek danas dok se grafichkom zabavljam vez zadnja par dana. Lako mu ja podignem FSB na 400, ali kad u BIOS-u namestim voltazu na 1.4 komp me kulira i postavi neku koja varira(uglavnom bude oko 1.31 po merenjima CPU-Z-a i Speedfan-a) shto mi je strashno chudno, mislim mozda sam promenio pogreshnu vrednost, ali valjda se razumem u kompjutersku terminologiju dovoljno da shvatim shta je voltaza procesora, a shta north bridge-a ili memorije.

Kao da to nije dovoljno, kada pustim Prime 95 torture test mnozioc uzima vrednost 6 koju obichno uzima kada nema zahtevnih aplikacija ne bi li ushtedio struju ili shta god. Tada inache procesor dostize 82 stepena celzijusa ali mi to nishta ne znachi poshto procesor ne daje svom maximum tako da ne mogu biti siguran koliko je u stvari stabilan.

Nadam se da cu uspeti uz vashu pomoc da prevazidjem ove probleme,

Unapred zahvalan
Sole

Ja mogu samo da ti kazem da temperature nikako nisu normalne, nakaci neki vent da bije u graficku.
Jesi li iskljucivao C1E u biosu pre pustanja Prime-a? Tvom procesoru je maximalna dozvoljena temperatura 72 stepena, ti si to uveliko premasio. Jesi li cistio kuciste skoro?

Pa pretpostavio sam da je tu negde oko 70 max za procesor, ali sam pomislio da sam loshe chuo chim je moj dostizao 82 stepena. Chistio sam ga u septembru, a prashina iako je prisutna nikako mi ne objashnjava bash toliku razliku u temperaturi. Mislim koliko sam ja chitao na netu ljudi su uspevali na tom procesoru 3.4 bez promene voltaze(mada mi je to sumnjivo).
Grafichku bi jedino objasnilo to da sam dobiju bash prvu verziju 8800GT-a onu sa malo kracim ventilatorom, ali ne znam kako uspeva da satima shljaka Darksiders bez problema(evo danas sam igrao barem 5-6 sati).

Poslednja izmena:
Pa moze prasina drasticno uticati na temperaturu, prvo odradi to...
Moja preporuka ti je da ne mucis vise grafiku sa temperaturama od preko 100 stepeni, bar dok neki ventilator ne nabavis.

Pa ne znam, mislim josh odavno sam provalio da kartica ima problem sa temperaturom ali iako sam postavio temu na benchu nishta nije pomoglo.
Jedino da nadjem nove 12" ventilatore za kucishte i da se posavetujem sa forumom za njihovo postavljanje ne bi li dobio shto bolji airflow.
Inache hvala ti puno na ovako brzom odgovoru, nisam se ni nadao da ce mi neko ovoliko pomoci tako brzo.

Poslednja izmena:
Ajde, pa javi kad sredis to, lako cemo oko overkloka...

Najbitnije stvari su ti napajanje i hladjenje. Ne mozes/ne trebas dizati uopste voltazu procesoru ako je na njemu stock hladnjak, posto se on se jedva izbori i sa def. setovanjima. Sto je frekvencija procesora veca to je prag max temperature na kojoj ce on biti stabilan nizi. Ako neka komponenta (CPU, GPU ..) ode u veliku temperaturu onda ona krece da "trotluje" tj. gubi performanse pri toj velikoj temperaturi. Sledeca stvar posle toga bi bila da se ugasi kao preventiva ostecenju.

Kartu bi trebao da otvoris i ocistis, eventualno i pastu zamenis - ovako da se spolja malo produva i sl. ne radi posao, mora da se otvori i da se ocisti prasina sa rebara hladnjaka. Inace bas taj model ima i jedan moj drugar pa i znam da se malo vise greje posto je single slot i ima poprilicno mali kuler na sebi. Svejedno ne bi trebala da ide preko 80-85c pri vecem (70%+) broju obrtaja.

Sto se variranja napona tice, tu ima vise faktora. Lose/slabije napajanje moze da izazove variranje napona. Naponska sekcija na ploci je druga najbitnija stvar, tu imas pojmove vdroop i vdrop. Ne mogu da se setim koji je konkretno koji, ali jedan ti je odnos BIOS podesavanja i realne idle (mirovanje) voltaze, a drugi razlika izmedju idle i load voltaze. Ovo prvo nije toliko bitno, tu i sam BIOS ploce utice, bitna je razlika idle i load napona i da tu nema velikih variranja. Neke izvikane ploce za overclock imaju dobre i jake naponske na sebi te je ta razlika svedena na minimum ili je uopste uopste ni nema do odredjene granice.

Onaj deo za multiplier nisam najbolje razumeo. Tu imas Intel-ove fore za cuvanje energije C1E i EIST. Jedna funkcija obara multiplier i tako spusta takt procesora u mirovanju, a druga radi isto to samo sto ne obara multiplier vec sam FSB. Kada te dve funkcije stavis na disable u BIOSu onda imas "zakucanu" frekvenciju procesora.

Sve u svemu ako zelis da se igras moras prvo da resis te najosnovnije i najpotrebnije stvari (napajanje i hladjenje). Pa posle ti ostaje da vidis s cime imas posla - kakav je primerak procesora idt.

P.S Oko 80tak stepeni ni ne treba prelaziti sa C2D procesorima kako se ne bi degradirali.

Poslednja izmena:
Ti si moj idol! Ajde sto si video da je 112c ali sto si je pustio celu noc i ona prezivela 😛
Vrlo hrabro momce.

Pa znash kako, bez 4850 bez overclocka ima temperatura od oko 105 stepeni u full loadu, pa sam rachunao da bi i moja toliko izdrzala.

Anyway rachunar je bio kod nekog caletovog prijatelja koji ga je lepo ochistio i sada grafichka sa onim overclockom sa pochetka ne prelazi 90 stepeni na onom torture testu, 58 je u idle, a posle nekih sat vremena Team Fortress 2 stigla je do 75 stepeni, dok procesor lagano gura 3.2 GHz pri nekih 67 stepeni, dok napon opet malo zeza, ali mi ne smeta dok radi.
Pusticu Prime95 preko noci chisto da se uverim da sve lepo radi.

Zeznuo sam se za procesor, prime 95 ga gura do 62 najvishe, a radio je celu noc, ne znam odakle mi cifra od 67 stepeni(mozda sam bez naochari video 57 kao 67).

Nazad
Vrh Dno