Šta je novo?

POMOC U VEZI USB-a U KOLIMA!!!

gulanone

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2006
Poena
304
Pozdrav drugari!

Imam jedan problem...naime u pitanju je auto Citroen C4...u njemu imam naknadno ugradjen USB box (uredjaj koji pored fabrickog CD-a pusta sa USB-a,AUX-a...) e sad problem je u tome sto sam hteo da pazarim neki externi hard 2.5 pa me interesuje dal mora da bude FAT32 ili je svejedno pa moze i NTFS?!

Pitam zato sto mi je Flash koji koristim u kolima FAT32...Kingston 4gb!
I jos jedno pitanje mada mislim da i sam znam odgovor na njega...Da li mi za 2.5 hard treba dodatno napajanje ili se napaja preko USB-a samo?!

Hvala puno!

Prvo drugo pitanje :), 2.5 HD (u rack-u) ne treba napajanje (koristi USB)

A za prvo.. Stvarno ne znam. Sad sam malo proguglao , ima po koje pitanje ali niko nije odgovorio.. Ako imas od koga da pozajmis pa da probas ntfs... ili ..

ps. sajt za vlasnike c4, ima zanimljivih stvari ... http://c4owners.org

Poslednja izmena:
Hvala druze!

I sam sam mislio da je tako za 2.5 hdd (ili ako se koristi u rack-u ili ako pazarim neki externi tipa prestigio i sl.), ali rekoh daj da ipak pitam kad me vec ovo drugo zanima!

A znam i za taj sajt...odavno sam gledao jos tamo ali mi je sve konfuzno veoma! Niko nista konkretno nije rekao..pa sam mislio dal ovde neko zna konkretan odgovor na ovo pitanje...jer po mome skromnom misljenju to je vise pitanje za nekoga ko poznaje komp, a ne kola..

Video sam i na nekim sajtovima kao neku foru za konvertovanje FAT32 u NTFS i obratno...ali opet nisam siguran dal to moze da funkcionise u ovom slucaju...na zalost nemam odakle da probam NTFS hard,tako da mi je i to otezavajuca okolnost...

Ako neko ista zna..bio bih mu zahvalan na pomoci! Hvala!

Tesko da ce ti raditi USB HDD, tj gotovo da sam siguran da nece. Pre kupovine vidi pozajmi od nekoga pa probaj. Malo je drugacija logika upravljanja uredjaja izmedju HDDa i flasha. Sumnjam da su stavljali kontroler koji moze da se koristi i sa HDDovima. Pored svega toga flash vuce dosta manje struje od HDDa i ako ih nisu predvideli nece moci da se napaja preko USBa.

Poslednja izmena:
Pa pazi druze..i meni je tako nesto padalo na pamet..ali sam saznao da su ljudi uspevali!
Tj. u masi novijih kola hard disk je sastavni deo..znaci nasnimis muziku i sljaka..samo organizujes playliste!
Samo nigde nisam video dal mogu i NTFS hardovi da se koriste ili je ogranicen na FAT32!
Svaki flash je FAT32 i najveci koji moze da se nadje po nekoj pristojnoj ceni je od 8gb..zato je moja ideja i bila da pazarim neki externi hard ili neki u rack-u od 20ak gb i bog da me vidi! :)
Nema vise akanja sa diskovima, rezanjima, preskakanjem i ostalim cudima..Nakacim gajbi na komp stavim sta mi treba ..7,8 playlista i vozi!

Pa nisam baš probao sa fabričkom postavkom u Citroenu ali jesam kačio eksterni hard (WD passport) koji je FAT32 na Alpine uređaj sa USB ulazom i to radi. Bez ikakvih problema. Hard je od 80GB i imao je oko 50-60GB muzike na sebi. Sve je lepo radilo.

Ne verujem da je tvoj mnogo drugačiji.

Ako neće da radi NTFS koji eventualno kupiš, samo ga formatiraj kao FAT32 i rešio si problem.

Poslednja izmena:
Mislis da bi mogla da upali ta konverzija sa FAT32 na NTFS?!
Ja sve podsvesno mislim da to nece funkcionisati...mislim, nemoj me pogresno razumeti...ali gledajuci na nekim sajtovima prosto mi je cudno da se jedno milion ljludi nije setilo vec toga, a ima slicno pitanje kao i ja..

Hmmm...pa nisam znao da postoji FAT32 cak na 80GB! Mislio sam da se oni prave mnogo skromnijeg kapaciteta! Mozda pogledam koji mogu da pronadjem i kolika je cena..bojim se samo da nije mnogo skuplji od NTFS-a istog kapaciteta...

Pa ti biraš kako ćeš da formatiraš hard. Ti eksterni uglavnom dolaze sa FAT32 upravo zbog kompatibilnosti ali te niko ne ograničava da ga formatiraš. Sem nekih ograničenja koja FAT32 ima, kao što je maksimalna veličina fajla od 2 giga i ograničena veličina particije (ne sećam se koliko), nema nikakvih prepreka da ga formatiraš kako god ti hoćeš. Eksterni hard je upravo to - najobičniji hard disk.

Lepo ti covek kaze. Prikljucis ga na komp i kad ga Win prepozna kao eksterni disk odes na My Computer, desni klik na njega > Format i u prozoru koji se otvori imas padajuci meni gde biras u kom formatu ces da ga formatiras.
Inace, mislim da ni velicina particije nije problem kod FAT32 vec je WinXP SP1 (ili bez njega) imao neko ogranicenje, nije video vise od 130 i nesto GB. Davno je to reseno, koliko se secam.

Diskusije oko konverzije FAT32> NTFS se vode zbog podataka koji se na tim diskovima nalaze, cesto se desava da se pri toj konverziji ostete/ izgube svi podaci. Ali tebe to ne treba da brine jer je i tako prazan kad ga kupis.

Jedino sto treba da proveris je da li ce taj HDD dobiti dovoljno struje iz tog USB-a. I ako radi, odes na taj Citroen forum i prodas im izum :D

Ja sam probao transcend 250gb na mom pioneeru.
Hdd nije hteo ni da cuje :).

Poslednja izmena:
Moj LG u kolima po specifikaciji cita drajv kapaciteta MAX 32GB,tako da proverite sa vasim uredjajima kakva je situacija... Inace meni je 4GB sasvim dovoljno,stvarno ne znam sta ce vam hdd u kolima???

Meni po specifkacji nema ogranicenje za usb ali za hdd pise da ne moze da pokrene u specifikaciji.

Pored flash-eva od 32GB zašto uzimati hard disk za kola i izlagati ga truckanju i ko zna čemu sve ne???

Meni 2x4gb vrsi posao vec godinu dana
Nikad mi nije bilo potrebno vise od toga
NI kad sam vozio po 15 sati a kamoli kad idem do grada , tad ne mogu dve pesmu do kraja da odslusam.

Nemas teoretske sanse da zakacis 2,5'' HDD na player u kolima. Jedini i dovoljan razlog je sto player nije napravljen da vuce "toliko" struje iz akumulatora, mada ako zelis da eksperimentises secam se da je neki majstor mom caletu pogresno prespojio par zica pa je player kod mene u kolima vukao vise struje nego sto treba, pa je praznio akumulator non-stop :D

Nazad
Vrh Dno