Šta je novo?

Pomoc (savet) WI-FI umrezavanje

M@XImuS

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2002
Poena
609
Umrezavanje 2 kompa ...

Situacija : oko 300m razdaljina (opticka vidljivost u pricipu ok,osim dela krosnje drveta koja "smeta" ) :smash:
Racunari : pod XP-om SP2

Sta mislite o kupovini : Antena NST12Al 2.4GHz - 12dBi http://www.nst.co.yu/antena1.htm
i TL-WN651G http://www.tp-link.com/product/show.asp?ProductNO=406 kartica ??

Unapred HVALA !!! Ako neko ima znanje i vremena, moze da nam ugradi ? :)
Nagrada sledi ;) Novi Beograd

P.S. Moram da napomenem da sam procitao gomilu postova ovde i na es forumu....mada i dalje imam nedoumice, nadam se da ce mi neko pomoci.Takodje se nadam se da cu ovde bolje proci nego na es forumu gde mi je obrisam post (kaze cika admin : sry ali citaj ranije postove).Oci su mi pobelele od citanja pre nego sto sam postavio "temu".Citajuci ranije postove naidjem na slicne, a tema se zavrsi u fazonu ma srusi drvo.Ili npr. "sta misite o ovoj opremi"? Naravno niko ne komentarise vec govori sta on ima od opreme, naravno ubacuje se drugi "ma to je shit" itd...

Smorio sam vas ? :smoke:

Poslednja izmena:
Vazno je i koliko je etar zagusen... Sto se tice antena i te krosnje imas jedan post ovde u kojem mozes da vidis da ona moze dosta da oslabi signal (narocito kas se razlista).
Uglavnom to ce raditi ali kojom brzinom to verovatno niko ne moze da ti kaze... saznaces kad probas a onda ce mozda biti kasno :d. Ustvari zavisi za sta ti je potrebna ta veza...

Poslednja izmena:
Citao sam satima ali nisam naisao......Sve mi je to u princupu jasno ali ipak ne bih zeleo da kupim opremu a da ona zavrsi u kontejneru ;) Iz tog razloga sam i napisao da ako neko ovde postoji ko bi mogao da nam to motira itd, pa ako treba kupicu i od njega opremu (iako imam u netixu Vp cene) Hvala zex

necu da se bakcem sa pravljenjem antene iako imam sve mere i calculator za proracun..To umrezavanje mi je potrebno da bi konacno imao neki net.Znachi drug ima na tom kompu net a ja zelim da se ogrebem :p procitao......hmmm...opet su misljenja podeljena a o tome pricam svo vreme u ovom threadu...hmmmmm

zex24 je napisao(la):
Pa najvise sto mozes da uradis, posto verovatno nisi za to da sam pravis antenu, je da uzmes HL Grid 24 dB. On je oko 70ak eurica sa PDVom a sa njim ce ti sigurno dobro sljakati.

ma kakav grid od 24 na tu razdaljinu.
mislim da je bolja varijanta da uzme slabiju antenu sa vecim uglom zracenja kako bi mogao da pokupi dosta odbijenih signala. u principu kako covek kaze, vidjivost je ok, osim dela koji zaklanja krosnja, znaci ostaje deo koji ne zaklanja krosnja... tako da ne bi trebalo da bude nikakvih problema...
ja sam se kacio kroz krosnju sa 12db yagi antenom, na AP sa fabrickom omnicom (pendrek),koji je stojao kod drugara u sobi na prozoru, rastojanje oko 150m i protok mi je bio od 200-800k. kontam da je ovo bilo bas zahvaljujuci uglu zracenja moje antene od 23 koja je pokupila dosta odbijenih signala.

Poslednja izmena:
Mislio sam da na obe strane stavi grid, a sto se tice usmerenja izracunaj pa ces videti da je oblast koju gadjas na razdraljini od 300m, ako je ugao zracenja 8 stepeni, oko 40 metara u precniku. To nije bas tako tesko pogoditi tj usmeriti antene. :d Na taj nacin bi maksimalno izolovao ostale signale a pojacao svoj.Opet to i kosta a posto je rekao da mu treba veza za internet slobodno moze da uzme te ultra dzidzi midzi kantene i radice mu... :bottle:

Poslednja izmena:
ja samo kazem da mu ne treba antena koja hvata i do 30km(u idealnim uslovima), kod nas neka bude 5km, za razdaljinu od 300m. a narocito mu ne trebaju dve takve.

tu sam i ja koristio. mislim da je skroz ok antena, narocito sto je ok i cena 42€.

Pa malo ste preterali....

Ja bih za 40€ poseko pola parka :) ( salim se )

Ako etar nije zagusen,mogu i antene od 20-ak € ( 15dBi ) da odrade posao.

Nazad
Vrh Dno