Šta je novo?

pomoC!!!! problem sa novom konfiguracijom!!!!!!!!!!!!!!

mristicm

Slavan
Učlanjen(a)
23.12.2004
Poena
319
U pitanju je:
ASUS P5AD2-E PREMIUM socket LGA 775
INTEL 630 ( 3.0 ghz, 2mb, 64 bit )
kuler koji ide uz procesor (2500 RBM/m)
2x 160 gb MAXTOR SATA
flopy
soft modem
2x 512 mb DDR2 CORSAIR ( made in USA) na 533mhz
dvd pioneer dvr110
extra big tower kuciste CHIEFTEC BA2-B_B_B na 410W PSU ( imam jos jedno isto kuciste(druga konf) sa ASUS p4p800 deluxe i radi odlicno..isto 3 ghz procesor (onaj s478) )

problem je u tome sto se cesto sam ugasi i posle nekad oce nekad nece da se upali, a kad posle hoce, onda mi u trenutku podizanja sistema, na pocetku, napise F1 i F2 error ( kao u vezi overclocka procesora, iako je u BIOS-u sve podeseno na STANDARD...nista nisam overclockovao, a temp ploce je ispod 30 stepeni, a procesora oko 40 ).
U cemu je problem?
Molim vas pomozite...dajte predlog...

ps: Modem kad je bio u drugom (od 3) PCI slotu, PC nije hteo da se pokrene (monitor je blinkao), a kad sam ga prebacio u treci sve je proradilo lepo.

Poslednja izmena:
mristicm je napisao(la):
U pitanju je:
ASUS P5AD2-E PREMIUM socket LGA 775
INTEL 630 ( 3.0 ghz, 2mb, 64 bit )
kuler koji ide uz procesor (2500 RBM/m)
2x 160 gb MAXTOR SATA
flopy
soft modem
2x 512 mb DDR2 CORSAIR ( made in USA) na 533mhz
dvd pioneer dvr110
extra big tower kuciste CHIEFTEC BA2-B_B_B na 410W PSU ( imam jos jedno isto kuciste(druga konf) sa ASUS p4p800 deluxe i radi odlicno..isto 3 ghz procesor (onaj s478) )

problem je u tome sto se cesto sam ugasi i posle nekad oce nekad nece da se upali, a kad posle hoce, onda mi u trenutku podizanja sistema, na pocetku, napise F1 i F2 error ( kao u vezi overclocka procesora, iako je u BIOS-u sve podeseno na STANDARD...nista nisam overclockovao, a temp ploce je ispod 30 stepeni, a procesora oko 40 ).
U cemu je problem?
Molim vas pomozite...dajte predlog...

ps: Modem kad je bio u drugom (od 3) PCI slotu, PC nije hteo da se pokrene (monitor je blinkao), a kad sam ga prebacio u treci sve je proradilo lepo.

1. Skini poslednji bios za plocu, mozda pomogne,
2. Probaj gimnastiku sa memorijom, probaj sa jednim modulom, probaj da zamenis slotove,
2. Probaj standardnu proceduru, ostavis samo ono sto "mora" Maticna, CPU, 1x512MB, 1xHDD pa probaj da podignes sistem, a ostale komponente postepeno dodajes i otkrices sta te od hardware-a zeza.
:wave:

Neka nekompatibilnost izmedju komponenata
Probaj (pod 3) kao sto Dekara kaze!

Kao sto su ti vec rekli
BIOS za taj CPU ti je 1004 http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=P5AD2-E Premium probaj sa iskljucivanjem CPU C1E instrukcije u BIOS-u, ikljuci EIST jer ti ne treba na tom procesoru. Ja imam INTEL 650 iskljucen C1E i EIST ne zato sto imam problema nego su po meni nepotrebne, jer su temperature OK, pa nemam potrebe za obaranjem brzine CPU-a.
Imao sam problem na 640-ki kad mi je bila ukljucena C1E instrukcija, komp je zakucavao, iskljucivanjem iste sam uspeo da instaliram WIN i imao sam OK rad istog.

Dekara je napisao(la):
1. Skini poslednji bios za plocu, mozda pomogne,
2. Probaj gimnastiku sa memorijom, probaj sa jednim modulom, probaj da zamenis slotove,
2. Probaj standardnu proceduru, ostavis samo ono sto "mora" Maticna, CPU, 1x512MB, 1xHDD pa probaj da podignes sistem, a ostale komponente postepeno dodajes i otkrices sta te od hardware-a zeza.
:wave:

1. Skinucu BIOS, pa cemo videti...
2. Probacu i to...
3. Ali ja mogu da podignem lepo sistem i da mucim ceo komp da mi renderuje nesto "Tesko" u 3D studio maxu i sve radi super...a desi se da ostane racunar upaljen (nista od programa ukljuceno), i da se sam ugasi. Desi se da ne mogu komp da ugasim (cak ni na prednje dugme (da ga dugo drzim)), vec moram da cupam kabl iz zida da bi se ugasio :)

Inace, hvala vam svima, na brzim predlozima :)

Ako se jos neceg setite, javite

Imao sam i ja slican program sa ortakovim kompom, tek donetim iz prodavnice. Jedna memorija, jedan hard... Jednostavno se restartovao sam od sebe {bar on tako kaze}!

Pustim 3dmark i pukne. Bla, bla, sta je ovo ono, zamenimo grafiku, isto. Zamenimo memoriju, prodje test. Samo je jedan modul bio u kutjistu i on je pravio problem.
Uzmemo {zamenimo} novu iz prodavnice, drugi proizvodjac, testiram, 3dmark prodje, deset puta nista... Rekoh, to je to sada radi.
Ali me zove odmah sutra, kao isto... Ja "zakoljem" procesor na testu, memoriju 24h, grafiku... Satima ih mucim i nista stabilno kao stena. Kazem mu vidis da radi nemoguce da se nije restartovao u toku ovih testiranja... Ja sam tamo sedeo satima blejao u monitor i cekao klik... Ali nista.

I odem. Zove me kasnije: Ej resetovao se cim si otisao... MA DA!
I tako sam zakljucio da on ko zna sta radi. Evo vec dva meseca mu se nije resetovao, kako doslo tako i otislo.

dr.Tiristor je napisao(la):
Imao sam i ja slican program sa ortakovim kompom, tek donetim iz prodavnice. Jedna memorija, jedan hard... Jednostavno se restartovao sam od sebe {bar on tako kaze}!

Pustim 3dmark i pukne. Bla, bla, sta je ovo ono, zamenimo grafiku, isto. Zamenimo memoriju, prodje test. Samo je jedan modul bio u kutjistu i on je pravio problem.
Uzmemo {zamenimo} novu iz prodavnice, drugi proizvodjac, testiram, 3dmark prodje, deset puta nista... Rekoh, to je to sada radi.
Ali me zove odmah sutra, kao isto... Ja "zakoljem" procesor na testu, memoriju 24h, grafiku... Satima ih mucim i nista stabilno kao stena. Kazem mu vidis da radi nemoguce da se nije restartovao u toku ovih testiranja... Ja sam tamo sedeo satima blejao u monitor i cekao klik... Ali nista.

I odem. Zove me kasnije: Ej resetovao se cim si otisao... MA DA!
I tako sam zakljucio da on ko zna sta radi. Evo vec dva meseca mu se nije resetovao, kako doslo tako i otislo.

Prica je slicna:
Ovaj PC sam sastavio jednoj firmi (izmedju ostalih racunara koji svi rade), i kad sam ja tamo bio sve je radilo (3x su me zvali zbog problema sa gasenjem), cim ja odem ugasi i im se ( odatle poslovica:"Drzi vodu dok majstori odu" :) ). I poslednji put sve stavim na LOAD DEFAULT u BIOS-u i...opet problem.
Sutra idem da im ubacim najnoviji bios, da iscupam jedan HDD, i jedan DDR2 modul...pa da vidimo.
Nervira me sto ta ASUS P5AD2-E premium ploca ima milion SATA konektora (tj 8). 4 su za RAID, a 4 su klasicna. Pri tom, ja sam vezao oba za prvi i treci (tako pise u uputstvu), od ova 4 klasicna. Nisam nikakav RAID pravio, jer sam podelio svaki HDD na po dve particije (Prvi: 40 i 120 gb, drugi: 80 i 80 gb).
Sumnjam da je do kucista posto je zaista kvalitetno...

dr.Tiristor je napisao(la):
I odem. Zove me kasnije: Ej resetovao se cim si otisao... MA DA! I tako sam zakljucio da on ko zna sta radi. Evo vec dva meseca mu se nije resetovao, kako doslo tako i otislo.
Ja sam imao takav problem sa starim kompom, restartuje se po 4-5 puta za dan, a posle po 6-7 meseci radi OK. Kako da popravljaš tako nešto... Ni danas ne znam gde je bio problem, verovatno je imao veze sa naponom mreže i napajanjem.

ovako na slepo mislim da bi trebalo da pogledas kako kuler lezi na procesoru.
moguce da se pregreva....
vidi gde je postavljena granica za gasenje kompa u biosu.
taj procesor zahteva stvarno dobro hladjenje. retail cooling solution i nije bas najsrecnija varijanta.

Vrh Dno