Šta je novo?

Pomoc pri kupovini racunara

Anarki

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2007
Poena
304
Prvo pozdrav svima, pratim bench sajt neko vreme i stvarno je super, na forum nisam cesto dolazio, ali evo sada prilike. Potreban mi je nov racunar, ja sam otprilike nesto smislio, ali bolje je da se jos malo informisem, pa ako neko zna nesto sto bi trebalo da znam, bilo bi super da to podeli sa mnom.
Konfiguracija je sledeca:

CPU - AMD Athlon 64 X2 5000+, Dual Core (2,60GHz), 2x512KB, BOX (Socket AM2)
MB - GIGABYTE GA-M56S-S3, nForce 560, PCI-Ex16, DDR2, SATA2, RAID, GLAN, SB, SB7.1, IEEE1394, USB2.0 (Socket AM2)
RAM - GEIL DDR2 2GB (2x1GB), 800MHz, Ultra, SPD 4-4-4-12
HDD - SATA2 160GB SEAGATE, 7200rpm, 8MB
DVD - DVD-rezac Pioneer DVR-212D, Double Layer, DVD-RAM, SATA
GPU - ASUS EAH3850/G/HTDI/512M, ATI Radeon HD 3850, 512MB/256bit, DDR3, 2xDVI, HDMI (PCI Express 2.0)
CASE/PSU - CoolerMaster Miditower Centurion 534, ATX, 430W, Aluminium, Black, fan 12cm, 5x5,25, 1+4x3,5 (RC-534-KKP4-GP)
MONITOR - 22" Asus VW222S, Wide, 1680x1050, 2ms, 2000:1, 300cd/m2, Speakers, analog, Black

Otprilike to je to, mis, tastaturu i to ne kupujem, jedino jos neke zvucnike, 2.1, ali i to mi nije bitno, neke cu jeftine, genius ili tako nesto. Pre svega me zanima maticna ploca, da li ova valja i imali jos sta u tom rangu cena da treba da pogledam.

Malo sam stegnut sa ukupnim budzetom, mislim nisam ni siguran da mi treba novi komp, ali kao resio sam da uzmem nesto. E sad, ukupno nekih 800 jura ili tu negde, mozda 50-ak vise i tako. Nisam neki igrac, odavno se slabo igram, ima par igrica koje ponekad odigram i to uglavnom online, nisu nesto preterano zahtevne, ali probao bih i neke nove igre, sto da ne. Isto tako komp mi ne sluzi za rad, mislim radim sa kompovima, ali administraciju i sl.
I meni ovde najvise bode oci ploca i to sto kazes stariji cipset, naajbolje bi bilo da uzmem neku intel platformu, ali mi se stvarno ne daju tolike pare. Otprilike za slicne pare mogu da uzmem MSI K9AG-Neo2-Digital ili Gigabyte- GA-MA69GM-S2H (obe su valjda mikro ATX, i to mi se bas ne svidja, ali verovatno nema veze), ali nemam pojma, isto tako odavno nisam u toku sa hardverom, kao sam se nesto malo informisao, ali ako imas neku preporuku bilo bi super, mada ove ploce 790 cipset ili kako vec, otprilike ne dolaze u obzir. Tako da sam otprilike mislio da dam oko 150 jura za proc i plocu, maksimum neki bi bio 200.
Jos me zanima oko monitora, ovaj ASUS ima super cenu, kao karakteristike su dobre, pa mi malo cudno, je li zna neko, valja li ovaj model i uopste asus monitori.

Pa vidi, E4500 je nekih 95e ne vise, sto se mene tice bolje on nego 5000+,
Ploca neka Gigabyte ili Asus sa P35 chipsetom, koja bi ti odgovarala za 80-90e ne vise.
Ti ti je do 180e da kazemo, ali ako mene pitas bolja opcija 100 puta od AMD-a i one ploce.
Znaci imas P35-DS3 neku ili Asus P5K recimo, vidi na itsvet pa prelistaj malo.
Ostalo ti je sve ok, a sto se tice napajanja gura ce to, samo ako ti jednog dana budes imao prob znaj da prvo obratis paznju na napajanje posto je tu negde odma preko granice da kazemo.

Ne znam, sada sam otisao predaleko, tako da cu par dana da razmislim, mada verovatno se okrecem intel-u, svidja mi se ovaj procesor sto si rekao, ne znam, vidim dosta zadovoljnih kupaca, a i oc potencijal nije za zanemarivanje. Sto se ploce tice, svidela mi se ova Gigabyte GA-P35-DS4, jeste skuplja od ds3, ali ne znam, izgleda da je opravdano, mada mozda gresim. U svakom slucaju hvala za odgovore.

Pa vidi, E4500 je nekih 95e ne vise, sto se mene tice bolje on nego 5000+,
Ploca neka Gigabyte ili Asus sa P35 chipsetom, koja bi ti odgovarala za 80-90e ne vise.
Ti ti je do 180e da kazemo, ali ako mene pitas bolja opcija 100 puta od AMD-a i one ploce.
Znaci imas P35-DS3 neku ili Asus P5K recimo, vidi na itsvet pa prelistaj malo.
Ostalo ti je sve ok, a sto se tice napajanja gura ce to, samo ako ti jednog dana budes imao prob znaj da prvo obratis paznju na napajanje posto je tu negde odma preko granice da kazemo.

Sigurno je E4500 ispred X2 5000, ali je i X2 5200 daleko ispred tog procesora. Takođe je i nForce 570 ploča daleko ispred nForce 560 i to je razlika primetna čak i običnim laicima. Moj savet je da se za te pare uzme GA-M57SLi-S3 i AMD X2 5200 - komplet košta oko 180€ i takav komplet može rame uz rame da stane sa E4500 i GA-P35-DS3P pločom, naročito ako je namena računara - igre.

Oprostite na upadici,ali čini mi se da IT svet za savet,je od veoma malo koristi.Da se vide telefoni firmi,eventualno ponuda...mada često su cene različite ili nečega nema.
Problem je i u "štimovanim" komentarima koji hvale neki proizvod,u svakom slučaju ne verujte baš puno tim komentarima.

Usput mislim da bi core2duo bio bolje rešenje od AMD dual core.Sad zavisi od ukusa,ali kažu da je intel ipak malo bolji.

Hvala na odgovorima, ok je sve to, ali zanima me jos nesto, to klokovanje, mislim hoce li to da radi sa nekim normalnim hladjenjem, a i ja bas nisam siguran da cu to da radim, je li to stvarno neophodno i kako radi taj procesor (E4500) na default-u ili kako se vec to zove. Nije da bas ne znam nista o tome (zadnji oc sto sam radio je bio sa celeron-om na 300 :D), ali nisam neki igrac kazem, mislim ne jurim fps po svaku cenu, a i nije mi mnogo bitno sad da sve u igricama izgleda ludilio. Mozda zvuci smesno pitanje, ok kapiram ja valjda da sve to radi, ali kakva je kupovina ovaj procesor za neki normalan rad. I da svidja mi se sto vecina ljudi kaze da je ok za oc, i ne kazem ja da necu dizati frekvencije i to, nego cisto onako.

Nazad
Vrh Dno