Šta je novo?

pomoc pri izboru diktafona

sasabraj

Slavan
Učlanjen(a)
02.01.2006
Poena
319
Molim vas da mi pomognete u izboru diktafona.Prvenstveno me zanima model koji moze sa vece udaljenosti da kvalitetno snima zvuk.
Sto mislite o modelu ICD-MX20,Sony

Uzmi slobodno, ima jack za mikrofon tako da nema frke, dodas memorije koliko ti treba, ja bi uzeo bez pitanja, mozda bi ga probao pre kupovine ako postoji mogucost, ako ne, nije bitno, specfikacija govori sama za sebe. Radio sam sa raznim olympusima i to treba zaobici u sirokom luku, ovo je prava stvar, samo nigde nisam video u koji format snima.

Ne koristim lichno diktafone, ali ljudi koje znam i svakodnevno barataju istima preferiraju Olymus, iz razloga shto je odnos cena-kvalitet mnogo bolji nego kod Sony-ja, a i ovi noviji modeli su prilichno user friendly.

Evo, npr. model VN-1100PC.
VN-1100PC__m.jpg

http://www.olympus-europa.com/consumer/2581_VN-1100PC.htm

Prilichno ga nahvalishe, snima u wav i preko USB-a se kachi na komp. Ima shiroki opseg hvatanja zvuka (tachnije - snima sve oko njega), za razliku od Sony-jevih modela, koji uglavnom moraju da se usmere direktno u izvor zvuka, shto opet mozhe nekad biti praktichnije, ako je izvor zvuka statichan i zhelish da izolujesh sporedne izvore. Ima ulaze mic i ear i, tako da se u bolje opremljenim konferencijskim salama mozhe prikljuchiti na posebne uredjaje koji su povezani na mikrofone na govornici.
E sad, zavisi za shta ti treba diktafon. Sve je to dobro, samo treba naci neshto shto odgovara tvojim lichnim prohtevima.
Samo nemoj uzimati one sa mini diskom, mnogo je jednostavnija USB varijanta.

Nadam se da sam ti pomogao malo, obzirom da nisam neki poznavalac tih stvarchica, ali valjda ce se javiti neko ko se bash razume u diktafone.

@amd_mad
Zashto treba zaobilaziti Olympus?

@vocoder
Olympus nema kvalitetan zvuk, a ovo:
"Ima shiroki opseg hvatanja zvuka (tachnije - snima sve oko njega), za razliku od Sony-jevih modela, koji uglavnom moraju da se usmere direktno u izvor zvuka, shto opet mozhe nekad biti praktichnije, ako je izvor zvuka statichan i zhelish da izolujesh sporedne izvore."
To je mana svakog olympusa, ja sam radio u radiu gde su koristili dva olympusa, modele se ne secam, ali stvar je sledeca:
Prvo, snima u neki levi WAV format, semplovanje 22KHz, 16bit, izrazen DC offset, snima sve, ali ono sta treba se ne cuje, posto je priroda zvuka takva, da kad hoces da popravis skenjan zvuk, jos ga vise unistis, prebacivanje se vrsi preko njihovog programa brzinom 2 puza, 30 min zapisa kopira 10min, sramota te da pustis taj zapis u etar, mislim diktafon se realno ne koristi za to, ali kad sam uporedio sa kvalitetom snimka sa MSI MegaStick-a, nebo i zemlja, MSI moze lepo u 44.1KHz, 16bit, onaj ugrdjeni mikrofon je odradio tako, da sam im ostavio da rade bitnije stvari sa njim a olympus nek koriste ako ne treba da ide materijal u etar.
Olympus je preskup za ono sta nudi, sad ce neko da ga hvali, ali iz licnog iskustva, a i iz iskutva mog profesora: Olympus diktafone nemojte koristiti! Sony je za 2 koraka ispred.

To je mana svakog olympusa, ja sam radio u radiu gde su koristili dva olympusa, modele se ne secam, ali stvar je sledeca:
Prvo, snima u neki levi WAV format, semplovanje 22KHz, 16bit, izrazen DC offset, snima sve, ali ono sta treba se ne cuje, posto je priroda zvuka takva, da kad hoces da popravis skenjan zvuk, jos ga vise unistis, prebacivanje se vrsi preko njihovog programa brzinom 2 puza, 30 min zapisa kopira 10min, sramota te da pustis taj zapis u etar, mislim diktafon se realno ne koristi za to, ali kad sam uporedio sa kvalitetom snimka sa MSI MegaStick-a, nebo i zemlja, MSI moze lepo u 44.1KHz, 16bit, onaj ugrdjeni mikrofon je odradio tako, da sam im ostavio da rade bitnije stvari sa njim a olympus nek koriste ako ne treba da ide materijal u etar.
Olympus je preskup za ono sta nudi, sad ce neko da ga hvali, ali iz licnog iskustva, a i iz iskutva mog profesora: Olympus diktafone nemojte koristiti! Sony je za 2 koraka ispred.

Po ovom sto si napisao vidim da si daaavno radio sa Olympusom ili su ti uvalili neke kineske kopije olimpusa. :D
Olimpus i Sony = Nebo i zemlja u kvalitetu

Verujem da je kopija, posto su relativno novi, max 1.5 god, ali to nisam ocekivao od olympusa, sreca nisam ja isao da ih kupujem pa nije meni na dusu, ali ruku na srce onaj msi mega stick 1 je strava snimac za ono sta njima treba, jos kad ubodes ext mikrofon, ma banja :D

Da li se popravilo stanje sto se tice Olimpusovih diktafona?
Vidim da su u ovim temama neki poprilicno ocrnili Olimpus, a ne vidim da ostali imaju tako veliki izbor.
Mozda su ljudi gresili jer su uzimali diktafon iz klase za intervjue, a ocekivali su da snima govornika na 10m?
Evo tema:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=113744&highlight=diktafon
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=85008&highlight=diktafon

Vidim ovde da su dosta izbacili novih modela:
http://www.olympus.co.yu/consumer/2581.htm

Sta mislite o DS-75 ili eventualno DS-65, DS-55?
Mada po netu uglavnom vidim da prodaju starije modele DS-50, 40, 30 i to po veoma visokoj ceni.
Ovaj LS-10?

Svrha je za predavanja i sl, ali udaljenos i do 10m recimo. Znaci da dobro hvata na daljinu.
Vidim da imaju i kao dodatak stereo mikrofon...
Na Olimpusovom sajtu dosta ishvalise DS-75, 65, 55 i LS-10 da mogu i za predavanja i za prirodu, kao snimak je bas realistican i da dobro hvata, ali koliko je to tacno?

Ja ne znam šta je njima, sve što sam ja čuo od tih digitalnih diktafona je stvarno katastrofa. A skupo. Ne znam kakvi su ovi novi, bilo bi dobro kad bi to moglo da se proba (evo ideja za Bench, neka testiraju diktafone).

Ja imam dva analogna, jedan je Sanyo, drugi "backup" diktafon (tj. stoji u rezervi) je Sony, koji nikad nije ni korišćen. Plus u nuždi je tu MP3 player, tako da bih bio motivisan da kupim digitalni diktafon samo ako je baš dobar.

Bilo bi lepo ako bi napravili neki uporedni test sa ovim novim modelima koji su cini mi se mnogo bolji nego ove starije serije od pre samo godinu dana. Tako da je verovatno dosta toga promenjeno oko digitalnih diktafona, a mnogi ljudi imaju lose misljenje koje vuku od pre 2-3 godine.

Vidim da Tehnomanija prodaje hrpu nekih Panasonic diktafona koji uopšte nisu skupi. Estetski, 200x su lepši (bar meni) od Olympusa, ali iz specifikacija niti vidim po čemu se međusobno razlikuju, niti je jasno u kakvom formatu snimaju. Zanimljivo je da se za sve kaže da imaju zoom mikrofon, što bi značilo da se može birati karakteristika. Naravno, najvažnije od svega, ne znam kakav im je zvuk.

http://digitalmedia.oreilly.com/2008/05/22/olympus-ls-10-recorder-review.html
http://transom.org/tools/recording_interviewing/200805_olympus_ls10/

Evo ovde ima dosta primera kako zvuci u razlicitim situacijama.
Malo sam citao i vidim da je LS-10 Olympusov prvi diktafon za kako se kaze visok kvalitet zvuka. Ali svi su odusevljeni sa njim, nigde ne procitah da mu je neko nasao neku vecu manu zbog cega ga ne bi trebalo kupiti.
Koliko vidim iako im je prvi odmah su stali uz rame konkurenciji u ovoj klasi diktafona, cak su malo i ispred konkurencije kada se sve sabere (ergonomija, cena, kvalitet...) Ima kvalitetnijih Sony-jevih i sl ali su zato poprilicno skuplji, glomazniji...
Jedino mozda Marantz 620, ali koliko vidim na ovom forumu
http://forums.oreilly.com/category/6/Audio-Community/
svi uglavnom biraju Olympus.

Moje je misljenje da je skroz normalno da su ljudi bili nezadovoljni Olympusom pre ovog modela LS-10, jer je ovo, opet se ponavljam, njihov prvi diktafon za kvalitetno snimanje. Ostalo je bilo za snimanje na pola metra, metar kao sto su zvucne beleske, intervjui i sl, ali kada bi neko snimao predavanje ili neki koncert onda bi se razocarao i pricao da su losi i ako im to nije svrha. E sad sto je poneki model malo bolje hvatao i na dalje to je druga stvar.
Znaci ovo mu dodje po prvi put prava stvar od Olympusa za snimanje predavanja, koncerata, vidim da je i neku pticu snimio...
Meni ovo ne deluje lose, ne bih uzimao druge Olympuse u obzir sem mozda DS-75. Ovi u Tehnomaniji, mislim da su bacanje para ako ti je cilj da snimas "travu kako raste".
Evo ti spisak ozbiljnijih aparata za ovakve stvari, ostali su dosta skuplji, ovi su sa koliko toliko "normalnom" cenom:
http://digitalmedia.oreilly.com/audio/portable-recorder-comparison/

Edit: A zoom micro, bar kako sam citao u testu o LS-10, nije nista specijalno, mada ima razlike, malo se bolje cuje ono sto je tacno ispred diktafona (ekran okrenut ka tome sto se snima), a ostala buka sa strane se malo neutralise. Sve u svemu lici mi kao beskorisni digitalni zum kod fotoaparata, svi ga stavljaju u specifikacije i hvale se ko ima veci, a nikakva korist od njega za one koji imaju kopm.

Poslednja izmena:
mislim da su bacanje para ako ti je cilj da snimas "travu kako raste".
Nije mi cilj da snimam "travu kako raste", sasvim sam zadovoljan ako kvalitet bude kao kod solidnog analognog diktafona. Mada, mislim da od digitalnog čovek s pravom očekuje nešto više. Meni je stvarno šokantno to da su se skupi diktafoni pravili sa hardverom koji daje rezultat kao prosečan jeftin MP3 player, uz dodatak milion dugmića i funkcija za manipulaciju fajlovima.

Ja koliko sam citao tako ispada. Mada neko mi rece da bi i neki jeftiniji diktafon sa externim mikrofonom odradio posao sto se tice snimanja predavanja, mada sve zavisi na kojoj udaljenosti je izvor zvuka.
Koliko sam citao na onom forumu nahvalise WS-311, kao dodje mu best-buy sto se tice cene i onog sto se dobije. Cena mu je kod nas 10000, plus neki mikrofon oko 1500-2000.
Imas i WS-321 i 331, a cene su redom 12000 i 15000.
Tu je i ova DS serija, DS-50 20000, ds-40 je 16000, a ds-30 je 12000.
Samo nisam siguran koliko bi svi oni odradili posao. Sigurno da bi se culo nesto, ali ako se ispostavi da je snimljeni zvuk smece onda si u najboljem slucaju bacio 12000din. Nisam siguran koliko se isplati odmah ici na LS-10, nije mala cena, mada deluje kao jedina ozbiljnija stvar.
Ili kome nije hitno da saceka sledeci model Olympusa u klasi pcm.

Poslednja izmena:
Zvao sam neke iz Olympusa i rekose kao previse je LS-10, kao to je bas za onog kome treba kvalitetan zvuk, a za snimanje glasa je dobar i DS-50 pa na nize. Rekose da za 10-tak dana ocekuju i ove nove tj DS-75...
Kao i DS-30 moze da hvata i na vecoj udaljenosti... A koliko vidim jedina razlika izmedju DS-30 i DS-50 je u memoriji. Ova nova DS serija dosta bolje snima, DS-75 snima i u pcm (wav), ali mogu da zamislim cenu, kada je DS-50 20000din, bice ovaj do 30000. A to je sve isuvise blizu LS-10.
Jedino DS-30 i da se dokupi neki bolji mikrofon, deluje najpovoljnije. Jedino da se ne ispostavi kao sto su ranije kukali da nisu zadovoljni kvalitetom zvuka. Samo nisam nasao na koje su tacno modele kukali.
Ja recimo ne bih uzeo DS-50 jer 20000 plus mikrofon 2000, futrola 1000... ispadne ista cena kao LS-10.
Edit: Zvao sam Mamut u Sremskoj i cena LS-10 je 35500din. Na netu je 400dolara, a i tamo su se prodavci ugradili... Ne znam koliko se isplati narucivati bilo sta sa neta, em garancija, plus carina i pdv... Al opet ovi nasi ga preterase. Nikada mi nije bilo jasno zasto su kod nas cene tako naduvane, valjda deru kad moze.

Poslednja izmena:
Zvao sam neke iz Olympusa i rekose kao previse je LS-10, kao to je bas za onog kome treba kvalitetan zvuk, a za snimanje glasa je dobar i DS-50 pa na nize.
Tu se sad opet vrtimo u krug. Za snimanje glasa je dobar svaki. Ono što je pitanje to je pod kakvim uslovima i sa kakvim kvalitetom? A to ne znamo. Meni, mislim, ne treba nešto tako kvalitetno kao LS-10. Ali, sve skuplje od najjeftinijeg (pa možda čak i to) ne ide da se kupi na neviđeno.

Upravo to i mene "muci". Sta mi vredi da kupim nesto jeftino ako to ne moze kvalitetno da snimi glas u mojim uslovima. Dzabe ako nekom tamo vrsi posao, al on mozda snima sa 2-3m udaljenosti.
Nego kao sto rekoh ovi kod nas kao nemaju vise, prodalo se, ali moze da se naruci. Cena je neverovatnih 460e sto ne bih nikada dao za jedan diktafon. Medjutim nasao sam danas ovde:
http://www.amazon.com/Olympus-LS-10-Linear-PCM-Recorder/dp/B0012754UG?tag=oreillycom-20

Cena je 260 dolara. Prodavnica je Electronics Expo, ima solidan rejting od 95% (bar se meni cini da je do prihvatljivo), postarina je 7 dolara tako da nisu u onom fazonu mala cena proizvoda, a napenale te postarinom. Medjutim salju samo u okviru USA.
Mada mi i dalje nije jasno zasto imaju bas tako nisku cenu kada je neka prosecna cena u USA 400 dolara. Ako se potvrdi da su ispravni tj ako nije neka feler serija i sl, ne bi bilo lose da se nadje nacin. Samo kada se plati carina i pdv plus marza i koje kakve takse kod e-ducan onda ispadne na nekih 340e ako je pocetna cena u prodavnici 260 dolara, mada i to je 120e jeftinije od ovih nasih. Samo ostaje pitanje kvaliteta konkretno tih primeraka koje Electronics Expo prodaje.
Ili da se nadje neko ko ima nekog u USA, pa da naruci kod sebe i da posalje ovamo kao poklon...
Sve mi se na kraju cini da cu da nabavim neki malo kvalitetniji mp3.
Mada ako imas neku ideju u vezi onog gornjeg linka, javi.

Vrh Dno