Šta je novo?

Pomoc potrebna (MatLab)

omnik

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
855
Dobio sam zadatak da uradim za odbranu vezbi a posto na istim nisam bas bio redovan :oops: , potrebna mi je pomoc :)

Zadatak je sledeci:

Razviti funkciju y=ln(1+x) u Meklorenovu formulu za n=4 a zatim izracunati priblizno ln 1,5 i oceniti gresku.

Svaka pomoc je dobrodosla!

Hvala unapred.

Pozdrav :)

Idi na sajt matematickog fakulteta. Pod nastavnim osobljem izaberi asistenta Filipa Marica i predmet Numericke metode (oba kursa i za 2002/03 i 03/04) i tu ces nace gomilu primera uradjenih u Matlabu (razne vrste interpolacija). Ako ti treba Maklorenova formula nabavi knjigu Matematicka Analiza (Kadelburg).

vidakm je napisao(la):
Idi na sajt matematickog fakulteta. Pod nastavnim osobljem izaberi asistenta Filipa Marica i predmet Numericke metode (oba kursa i za 2002/03 i 03/04) i tu ces nace gomilu primera uradjenih u Matlabu (razne vrste interpolacija). Ako ti treba Maklorenova formula nabavi knjigu Matematicka Analiza (Kadelburg).

To care ! Bas ono sto mi treba !!!
Sve bre ima na ovom Benchu

:happy: :happy: :happy:

@Omnik: na koji fax ides kada ti takodje treba MatLab ?!

:wave;

vidakm je napisao(la):

Bio sam na tom sajtu i nisam nasao nista sto bi moglo da mi pomogne.

Ako neko ima jos predloga, pomagajte ako boga znate...

Pa jel znash razvijanje u Maklorenov red?
Za to ti ne treba MatLab. Tacnije to nije nikakvo racunanje.
Koliko se secam iz Matematike3 (ETF) imash i formulu za ocenu greshke. To se radi rucno, mislim da tu nema nikakve potrebe za MatLab-om, tj. ne vidim kako moze da ti pomogne, sem da ti izracuna ln1.5 bez greshke, shto ce ti uraditi i bilo koji digitron...
A mozda i greshim :D

jox je napisao(la):
Pa jel znash razvijanje u Maklorenov red?
Za to ti ne treba MatLab. Tacnije to nije nikakvo racunanje.
Koliko se secam iz Matematike3 (ETF) imash i formulu za ocenu greshke. To se radi rucno, mislim da tu nema nikakve potrebe za MatLab-om, tj. ne vidim kako moze da ti pomogne, sem da ti izracuna ln1.5 bez greshke, shto ce ti uraditi i bilo koji digitron...
A mozda i greshim :D

Pazi, rado bih ja to na papiru ali cemu to?

Vezbe se rade u lab-u na kompjuterima a na njima instaliran MatLab. Kao dobijes neki praktikum iz koga se vezba. Ja sam ga celog odradio sa manje ili vise razumevanja i opet mi nije jasno kako da odradim ovo. Otprilike sam ovako to zamislio:

>> syms x
>> taylor(log(1+x),4)
ans =

x-1/2*x^2+1/3*x^3

To je valjda prvi deo tog zadatka? Ovaj drugi deo ne znam ni sta treba da predstavlja...

Ajde matematicki geniji pomazite :)

omnik je napisao(la):
...

Bio sam na tom sajtu i nisam nasao nista sto bi moglo da mi pomogne.

Ako neko ima jos predloga, pomagajte ako boga znate...

I ja sam bio i stvarno nista nema...

:(

mozda zvuci glupo ali
zar nema svih tih gluposti na vasem ofic VETS sajtu
kazem ovo jer mi svi koji idu tamo kazu da maltene za vreme kolokvijuma, kad rade na kompovima, nalaze resenja bas tu....
ili tako nekako...??????

Omnik, tebi je ocigledno potrebno poznavanje predefinisanih matlab-ovih funkcija. Ja sam mislio da se ocekuje programiranje u matlabu, znaci pravljenje sopstvenog m-fajla. Ja sam ti dao link ka sajtu mog fakulteta jer se mi na faksu iskljucivo time i bavimo. Znaci mislio sam da ti je bitna sintaksa matlab-a kao programerskog alata, a toga na sajtu Matematickog fakulteta ima bas dosta. Ovako, mozda ce zvucati trulo ali ne znam kako drugacije da ti pomognem osim da ti kazem da matlab ima odlican help. Ugradjene funkcije matlab-a stvarno ne poznajem u tolikoj meri da bih ti nekako pomogao, znaci morao bih da preturam po help-u. Ako ti treba nesto u vezi programiranja u matlabu ili matematike vezane za Tejlorovu formulu (oblici ostataka, formule ...) reci pa cemo nesto iskopati ...

Btw Tejlorov polinom se sastoji od samog polinoma i ostatka. Postoje tri vrste ostataka: Lagranzov, Slemilh-Rosov i Peanov (Verovatno postoji nesto o njima u Matlab-ovom help-u)
Greska aproksimacije je ustvari sam ostatak, odnosno razlika izmedju stvarne vrednosti funkcije u tacki i vrednosti Tejlorovog polinoma u tacki.

Za matlab ne znam ali od Marica bolje igram basket i c++ :D
Rece ti vidak... da li ti trebaju predef. functions ili "obicno" programiranje ?

~ChiCk~ je napisao(la):
mozda zvuci glupo ali
zar nema svih tih gluposti na vasem ofic VETS sajtu
kazem ovo jer mi svi koji idu tamo kazu da maltene za vreme kolokvijuma, kad rade na kompovima, nalaze resenja bas tu....
ili tako nekako...??????

Nema, as far as i know... ctp;

Na koji fax ti ides ?
Jesi li upoznata sa MatLabom ?

Nazad
Vrh Dno