Šta je novo?

Pomoc oko wireless-a.

• Začetnik teme Začetnik teme Green
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
G

Green

Guest
Dakle, poshto sam ispaljen za aDSL (podeljena su SVA 4 prikljuchka na mojoj centrali, a proshirenje sledi tek sredinom/krajem godine), wireless mi ostaje jedina opcija (pored SBB-a, koji ce stici kod mene 2220.) Tako da, ako ima ljudi koji se stvarno razumeju, da mi pomognu oko nekih stvari. Znachi ovako:
1. Realna udaljenost na kojoj to moze da radi dobro i ako moze da mi se preporuchi AP na koji bi trebao da se nakachi (bilo koji, sa krova vidim apsolutno ceo Beograd) Moja adresa je Vojvode Stepe 504 (dakle u Kumodrazu).
2. Oprema, sa sve cenom i gde bi to mogao da kupim, i ko bi to mogao da mi instalira (ko stvarno zna). Znachi oprema ne mora da bude neka ultra mega giga, samo mi treba da radi dobro, da ne bude fazon konzerva i shtap ili neshto slichno, i da ne bude preskupa naravno. Samo da napomenem da definitivno ne znam sam da napravim i to je iskljucheno.
3. Koji provider i cene paketa? (flat me zanima naravno (valjda ni ne postoji nishta drugo))
4. Ping na Battle.net-u (cmd, tracert europe.battle.net)
5. Koliko to dobro radi pri loshijim vremenskim uslovima, i koliko chesto jako loshe radi?

Znachi, molim ljude koji stvarno znaju da mi odgovore. Hvala svima unapred.

Da, prochitao sam ja to nekoliko puta, ali mi nije mnogo jasnije, zato shto ja apsolutno ne znam NISHTA oko wirelessa. A posebno mi ne vredi taj FAQ poshto me (izgleda) Veratovi AP-ovi ne pokrivaju. Ukratko, ne pishe ono shto sam ja pitao. I samo josh da dodam, odnosno da zamolim nekoga da mi u PlanPlus-u pogleda udaljenost do nekih najblizih AP-ova (od Vojvode Stepe 504 (Beomedicina, Vodotoranj ili neki treci). Hvala.
[edit] Ok, pogledao sam malo ovaj link (netiks) i ima korisnih informacija. Hvala. [/edit]

Poslednja izmena:
Ovaj drugi link objasnjava dosta. Medjutim, ne bih se usudio da sam pravim antenu (ne znam, ili shtagod), tako da bih kupio neku. Ustvari, moj osnovni problem je shto ne znam koji mi je AP najblizi (znam samo za Tehnicomov na BeoMedicini i Vodotornju). Za ostale (manje) providere ne znam gde su im AP-ovi. Druga stvar je shto nemam PlanPlus pa ne mogu da izmerim udaljenost. A treca stvar je shto, chak i kad bi znao udaljenost ne bih imao pojma shta mi sve od opreme treba i koliko je to kesha i ko bi to ustvari mogao da mi namesti. Eto... 🙂

Poslednja izmena:
Pocni ti da zoves provajdere da bi utvrdio koji ti je najblizi, i koji ti najvise odgovara! Oprema ti je oko 80 eura (bez AP-a), i preko 100 eura ako planiras da koristis AP!

ili lepo uzmi opremu i postavi antenu i vidi koje signale hvatas
ako nadjes neki ok signal ode na sajt i pogledas cene...
a btw koliko si od krova?

Oko 11m (+/- pola metra). Videcu ovih dana da uradim to merenje (sa nekim naravno) 🙂

Poslednja izmena:
mozda ces imati slabljenje signala zbog duzine kabla
11 metara + plus jos jedno 1-1.5 m za podizanje antene...

Poslednja izmena:
Green je napisao(la):
Oko 11m (+/- pola metra). Videcu ovih dana da uradim to merenje (sa nekim naravno) 🙂
Pa moraces da koristis deblji kabl (i skuplji :S: ), cfd400 koji je skoro 35 eura za 15 metara! A ako ti treba vise od 15 metara, onda daj malo vise para i uzmi AP! :wall:

ako se ide na kupovinu AP-a koji se onda kabli koristi?

Mladen je napisao(la):
mrezni, ne treba ti low loss

Potreban je samo pigtail da se poveze antena sa AP-om ili pak low-loss ukoliko je potrebno da daljina AP<>antena bude duza (npr. ako se AP stavi ispod krova da bi se zastitio od vlage a antena par metara vise na krovu.

Green je napisao(la):
Ovaj drugi link objasnjava dosta. Medjutim, ne bih se usudio da sam pravim antenu (ne znam, ili shtagod), tako da bih kupio neku. Ustvari, moj osnovni problem je shto ne znam koji mi je AP najblizi (znam samo za Tehnicomov na BeoMedicini i Vodotornju). Za ostale (manje) providere ne znam gde su im AP-ovi. Druga stvar je shto nemam PlanPlus pa ne mogu da izmerim udaljenost. A treca stvar je shto, chak i kad bi znao udaljenost ne bih imao pojma shta mi sve od opreme treba i koliko je to kesha i ko bi to ustvari mogao da mi namesti. Eto... 🙂

Verat AP - Dušana Jovanovića (~sredina ulice) pa do tebe oko 1.4km
Vodotoranj oko 5.650km
Banjica Verat i Memodata oko 2.850km

Baci se prijatelju na Čitanje ima dosta korisnih stvari
Ja sam pre 3 dana počeo da Bistrim tu nauku Wireless i nije loše
ljudi su se baš potrudili ( Scot, Stator, Npetar i dr.) da pojasne stvari
Meni se najviše sviđa varijanta Home made Biquad + Offset a treba će mi i neki AP i još samo da nađem neki AP sa kojim imam optičku vidljivost

Ja još nisam negde našao spisak svih Wireless ISP-ova a baš bi mi trebao
Znam za Verat, Tehnicom, Memodata, MaksNet.

Ako nekom nije teško neka baci neka imena WiFi ISP.

Vodite racuna da Verat omogucava mrezenje na max 500m. Znaci, ukoliko ste udaljeni vise od 500m na Verat ne racunajte(ranije su omogucavali i sa vecih udaljenosti ali vise ne).

npetar je napisao(la):
Vodite racuna da Verat omogucava mrezenje na max 500m. Znaci, ukoliko ste udaljeni vise od 500m na Verat ne racunajte(ranije su omogucavali i sa vecih udaljenosti ali vise ne).

E Baš si me obradovao za Verat :-devil-:
sad mi ostaje MemoData. Čini mi se da su ljudi zadovoljni sa MemoDatom osim jednog korisnika koji je skidao Solaris.

1. Dali je moguće A čini mi se da sam negde video (pročitao) da su ljudi uzimali Verat 512kB i delili na 4 korisnika?
2. Dali je to dozvoljeno ?
3. Dali taj router/switch (kako li se već zove) ima ugrađen na AP-u ili se mora posebno kupovati
4. Video sam neki Zyxel ZyAIR B-3000 kod Geneka AP/router 82e, a neko ga je i preporučio u nekom postu o WiFi
Pitam zato jer bih hteo da sa komšijama podelim troškove a nismo neki teški korisnici za težak DL.

Prilozi

• MemoDATA 01 AP.gif
    MemoDATA 01 AP.gif
    17.6 KB · Pregleda: 57
mkrnjic je napisao(la):
E Baš si me obradovao za Verat :-devil-:
sad mi ostaje MemoData. Čini mi se da su ljudi zadovoljni sa MemoDatom osim jednog korisnika koji je skidao Solaris.

1. Dali je moguće A čini mi se da sam negde video (pročitao) da su ljudi uzimali Verat 512kB i delili na 4 korisnika?
2. Dali je to dozvoljeno ?
3. Dali taj router/switch (kako li se već zove) ima ugrađen na AP-u ili se mora posebno kupovati
4. Video sam neki Zyxel ZyAIR B-3000 kod Geneka AP/router 82e, a neko ga je i preporučio u nekom postu o WiFi
Pitam zato jer bih hteo da sa komšijama podelim troškove a nismo neki teški korisnici za težak DL.
Mislim da moze, kao sto bi i moglo da ti imas u stanu 4 racunara, normalno da neces uplacivati 4 naloga

Mladen je napisao(la):
Mislim da moze, kao sto bi i moglo da ti imas u stanu 4 racunara, normalno da neces uplacivati 4 naloga

Zavisi koliko tcp konekcija je ogranicio provajder. Mnogi tako ogranicavaju da ljudi ne bi preprodavali uslugu(npr. Beogrid wifi ISP). E sad, negde su Delimir i Bane_R cini mi se pricali o tome, a gde je Delimir pricao kako je to nedozvoljena radnja. Bilo kako bilo (iako se moze provaliti koliko kompa je nakaceno), mislim da vecina provajdera to ne brani. Uostalom, jedan anonimni poziv provajderu i ovo pitanje resava nedoumicu.

Inace, za ovo je potreban ruter a ima wifi AP-ova koji imaju ugradjen ruter u sebi.

Hvala puno mkrnjic. Iz ovih podataka mislim da mi je najrealnije da se kachim na Banjicu, ili na Vodotoranj (ne daj boze, mnogo je daleko). Inache, dobio sam karticu D-Link DWL 520+ i Panel antenu (fabrichku) 12dB. Npetar mi je rekao da je kartica dobra a antena slaba. Ajde sada neko da mi kaze koliko koshta antena sa kojom bi mogao da se kachim na ove udaljenosti (5.6 i 2.8 km).

npetar je napisao(la):
Inace, za ovo je potreban ruter a ima wifi AP-ova koji imaju ugradjen ruter u sebi.

Šta je jeftinije AP+router ili AP sa ugrađenim routerom
I kako da prepoznam tj. šta da tražim u specifikacijama da bih prepoznao
jel su to možda 2 ili 4 LAN porta???

Green je napisao(la):
Ajde sada neko da mi kaze koliko koshta antena sa kojom bi mogao da se kachim na ove udaljenosti (5.6 i 2.8 km).
Za tu daljinu bih ja uzeo hiperlink grid 24db koji kosta oko 100 evra ili ako hoces pravljenu antenu sabacki grid 24db koji kosta nekih 45 evra

Poslednja izmena:
Uf, definitivno ova druga. 100E mi je malo puno. Gde moze da se kupi ta antena ?

Green je napisao(la):
Hvala puno mkrnjic. Iz ovih podataka mislim da mi je najrealnije da se kachim na Banjicu, ili na Vodotoranj (ne daj boze, mnogo je daleko). Inache, dobio sam karticu D-Link DWL 520+ i Panel antenu (fabrichku) 12dB. Npetar mi je rekao da je kartica dobra a antena slaba. Ajde sada neko da mi kaze koliko koshta antena sa kojom bi mogao da se kachim na ove udaljenosti (5.6 i 2.8 km).

Na te udaljenosti nikako. Jedino da se postavi usmerena veza samo za tebe. Znaci, jedna antena usmerena direktno ka tebi n akoju ces se samo ti kaciti.
Drugo resenje je pretpostvka, recimo da neki od tih AP-ova ima dobre pojacivace i recimo da ti imas jak uredjaj (sa tom karticom nista neces uraditi, potreban ti je AP od 200mW) + grid 24dB antena ili pak parabola+biquad. Bilo kako bilo, na tako velikim udaljenostima ces gotovo uvek imati problema. O tome moze i Mladen da posvedoci iz svoje prakse.

Green je napisao(la):
Uf, definitivno ova druga. 100E mi je malo puno. Gde moze da se kupi ta antena ?

Nazalost, malo je to para kojima raspolazes. Sabacki grid nemoj da kupujes, na tim udaljenostima ti nece raditi kako treba.

mkrnjic je napisao(la):
Šta je jeftinije AP+router ili AP sa ugrađenim routerom
I kako da prepoznam tj. šta da tražim u specifikacijama da bih prepoznao
jel su to možda 2 ili 4 LAN porta???

Vidi u radnjama koje prodaju opremu, npr. www.netiks.co.yu

Jos jedan savet svima. Pre nego se ista kupi, prvo se pozove provajder i poprica o izvodljivosti toga sto zelite. Dzaba ovde pricamo dok god ne obavite taj posao.

npetar je napisao(la):
Jos jedan savet svima. Pre nego se ista kupi, prvo se pozove provajder i poprica o izvodljivosti toga sto zelite. Dzaba ovde pricamo dok god ne obavite taj posao.
I/ili pozajmi oprema pa proba pre kupovine

US-R Turbo Access Point & Router 8054

recimo ovaj dole AP i domaca Biquad & Dish antena na 1.7km (Memodata) jel to može, jel neko ima nešto slično. Privlači me Biquad & Dish antena jer mi se čini da ima veoma dobro pojačanje 24dB+

Aj' neko ko je malo iskusniji da baci oko na ovaj AP & Router
Valja li to ???

------------------------------------------------------
Standards and Specifications

Integrated 54 Mbps 802.11g Wireless Turbo Access Point
One RJ-45, 10/100 Mbps auto-sensing and auto-switching Ethernet WAN port
Four RJ-45, 10/100 Mbps auto-sensing and auto-switching Ethernet LAN ports
DHCP server (LAN) and client (WAN)
Static and Dynamic IP addressing
PPP over Ethernet (PPPoE) support
Embedded PPTP Client
VPN pass-through support for PPTP, L2TP, and IPSec
DMZ host support

Security Features

Integrated firewall
64/128/256-bit Wired Equivalent Privacy (WEP) encryption
Disable Broadcast SSID
802.1x network authentication support
Wi-Fi Protected Access (WPA)†
MAC address authentication (50 MAC addresses) and wireless association control

Modulation Types

BPSK, QPSK, CCK, PBCC, and OFDM

Radio

Complies with IEEE 802.11g 54 Mbps wireless standard

RF Output Power

+16 to 18 dBm
Frequency Band
2400 ~2462 MHz FCC Regulations for North America
2400 ~2472 MHz for Europe

Operating Channels

11 channels for North America
13 channels for Europe

Radio Technology

Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS)

Data Rates

1, 2, 5.5, 6, 11, 12, 22, 24, 36, 48, 54 Mbps with auto-fallback*

Antenna Type

Dual swivel dipole removable antennas with reverse polarity SMA connectors
Minimum System Requirements
HTML configuration is supported by any computer that supports TCP/IP and HTML Web browser
For Ethernet networking –computer with Ethernet adapter (Network Interface Card)
CD-ROM drive
General Wireless Networking Requirements
Internet access for Web sharing –active Internet connection and Internet Service Provider (ISP) account‡
For 100 Mbps wireless networking –computer with 100 Mbps 802.11g wireless adapter

Nazad
Vrh Dno