Šta je novo?

Pomoc oko Windowsa 2000

• Začetnik teme Začetnik teme Bokaco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bokaco

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2003
Poena
649
Pozdrav za sve benchmarkovce!
Evo, prvi put cini mi se postujem u ovoj sobi, pa bih vas molio da imate malo strpljenja pri odgovoru na moja pitanja. Naravno, ako uopste zelite da odgovorite. 🙂

Instalirao sam napokon win2k sp4 umesto windowsa98 I prva stvar koja mi je zapala za oko je to da jedina igrica koju mogu da pokrenem ( graficka s3 sa 1mb, naravno u slucaju nuzde jer je gforce crkao) ovde dosta usporila u odnosu na 98-cu. Znam da win2k nije pravljen za igre, ali da li to znaci da kada stavim npr. neku nvidiu, da necu moci da odigram pristonu partiju quake-a. cs.a ili cmr-a. Masina duron750, 128mb…

Druga stvar je da kada startujem directx dialogbox javi mi nesto tipa eror…library…kernel 32… Ok, nije mi ni bitno sta javlja, al jevazno da radi u igrama. Directx je 9.0cTakodje, ostavio sam da pri butovanju mogu da podignem 98-cu, mada mislim da sam sve lepo instalirao I podelio izmedju ova dva windowsa..Mogu li se problemi javiti I ovde?

Navikao sam da pri gasenju racunara samo pritisnem na kratko dugme na kucistu, ali u win2k izadje poruka kako drajver za tastaturu zabranjuje odlazak u standby, a u power management-u je namesteno lepo da na pritisak power dugmeta system treba da se gasi…
Kako da ispravim ovo?

I najbitnije, u win98 sam preko msconfig-a mogao da iskljucujem nepotrebne servise, a u win2k stvarno ne znam kako to da uradim, niti koje servise treba iskljuciti. Molim vas, kako I koje.

Izvinjavam se ako sam vas smorio, stvarno ne mogu nigde da nadjem ove informacije.
Hvala vam I pozdrav.

1) Igra je verovatno usporila zbog graficke (koja je igrica?). Drugo, stare igre su cesto pravljene za Win9x, ne za WinNT. Najpoznatiji primer je Need 4 Speed: High Stakes koji je nemoguce poterati bez odgovarajuceg (neoficijelnog) patch. A i tada zna da prilicno uspori. Cak u readme fajlu pise da nije pravljena za NT verzije Windoze.

2) Ako ti se jave problemi pri butovanju, jave se. Ne mozemo da gledamo u pasulj i pilece kosti da li ce biti problema. Mislim, uvek su moguci, sve sto covek napravi, podlozno je gresci. Javi kad se dogode, pa ce se vec videti sta i kako.

3) Ne bih znao.

4) Win2000 nema msconfig. Za gasenje servisa ne znam, nisam koristio 2000ku sve zajedno 2 meseca...

Neka me ostali dopune. Btw. konfa je vise nego dovoljan za igre koje si naveo, tako da se tu ne brini, mada bih ja dodao jos toliko memorije...

Poslednja izmena:
Win2000 moze sasvim fino da vozi igre, mada je sasvim normalno da bude sporiji u nekoj maloj meri u odnosu na win98, pogotovo ako imas manje RAM-a. Za pocetak, OBAVEZNO instaliraj najnovije drajvere za graficku kartu (mada zaista ne znam koji bi to bili za S3...).
Ako ti bas treba msconfig, nadji nekog da ti iskopira doticni iz Windows XP-a i radice posao.

msconfig mozes uzeti i iz win98!
Komp bi ti lakse disao sa nekim xp-home ili sl nego sa win2k!

@MarkoJ.

da li bi npr. i Divx, na starijim masinama radio bolje na XP-u nego na 2000-ci?

Servise gasis u Service Manageru (Control Panel, Administrative Tools, Services), a ima ih prilicno. Najbolje bi bilo da ih gasis jedan po jedan otprilike, restartujes, pa ako ti sve radi gasi sledeci i tako. Evo ti spisak servisa i objasnjenja za WinXP, uglavnom je isto kao i za Win2K, pa pogledaj ako te interesuje.

Sto se mog iskustva tice, nisam primetio nikakvo usporenje igrica kad sam presao sa 98 na 2K (na 98 3DMark = 1514, na Win2K 3DMark = 1495, znaci zanemarljiva razlika). Ali sam zato jako lepo primetio stabilnost i pouzdanost 🙂 CS je meni sasvim lepo radio u oba slucaja na Duron 850MHz, 256 MB Rama i GF2 MX200. Ovo "cmr" ne znam sta ti je 🙂

Ako ti directx lepo radi u aplikacijama i igrama, bas te briga, ako pravi probleme skini happy directx uninstal, time deinstaliraj directx pa instaliraj ponovo. Meni je to otklonilo neke probleme.

Za tastaturnu mozda da proveris u biosu opcije kod gasenja, ili da instaliras druge drajvere, mada ovo samo nagadjam...

Poslednja izmena:
poke je napisao(la):
Servise gasis u Service Manageru (Control Panel, Administrative Tools, Services), a ima ih prilicno. Najbolje bi bilo da ih gasis jedan po jedan otprilike, restartujes, pa ako ti sve radi gasi sledeci i tako. Evo ti spisak servisa i objasnjenja za WinXP, uglavnom je isto kao i za Win2K, pa pogledaj ako te interesuje....
Da, vidis, zaboravio sam da i u 2000 ima M$ Management Console....
poke je napisao(la):
...Ovo "cmr" ne znam sta ti je 🙂
CMR = Colin McRae Rally

Hvala vam momci na brzim odgovorima. Za sada koristim privremeno s3, ali cim legne nesto bolje, bacam se na najnovije drivere.
Ok, video sam servise, ima ih stvarno dosta. Ne bih da iskljucujem svaki pa da vidim da nece nesto da pukne. Ako ima neko od vas ko je vec upucen sta treba dirati a sta ne neka napise, a ako nema, ma neka radi i ovako.

Ima li resenja za gasenje kompa na power dugme, i dalje javlja onu glupu poruku kako driver za tastaturu sprecava odlazak u standby.

Ladno, sad upalim komp, kad report rate na misu pao na 60, koristim logy driver, tamo pise max100, a u 98-ci 200. Ipak sam namestio u device manager-muose driver 100. Ali cini mise da sam sa starim win2000 bez sp4 imao 200. Ma ko ce ga znati :wall:

Poslednja izmena:
ne radi link: Forbidden
You don't have permission to access /WIN2K/servicecfg.htm on this server.

poke je napisao(la):
ne radi link: Forbidden
You don't have permission to access /WIN2K/servicecfg.htm on this server.
Ne znam u cemu je problem kod tebe, meni radi.

Izvolite spisak servisa i uputstvo koje servise isključiti. 😉

Hvala svima, sada cu malo da se zanimam oko servisa.
Ima li leka za power dugme, vec je pocelo da me nervira?
Ajde, pleeeeeease!
Pozdrav

Evo, sredjeno! Za servise...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno