Šta je novo?

Pomoc oko wifi extendera

ilija997

Zapažen
Učlanjen(a)
26.05.2024
Poena
2
Pozdrav,

Imam jednu situaciju koju pokusavam da resim, medjutim nemam puno iskustva sa extenderima pa bi mi znacio savet.

Cilj mi je da sprovedem LAN kabl do PC-ja preko wifi extendera.

Trenutno, LAN kabl je sproveden kroz celu kucu (oko 20-25m kabla) od rutera do PC-ja. Medjutim, vreme mi je da menjam kabl jer je stari kabl (protok 100mbps, brzina neta mi je 300mbps) dotrajao.

Dosao sam na ideju da kupim wifi extender koji ima LAN izlaz, ubacim extender u svoju sobu i kroz njega sprovedem kabl do PC-ja (bio bi dugacak samo par metara). Nemam puno iskustva sa mreznom opremom pa me zanima da li je ovo sto sam zamislio uopste moguce na toj brzini koju zelim? Ako nije, da li postoje neka druga resenja koja bi postigla slican efekat?

Generalno, mesto gde planiram da stavim extender je odmah pored vrata, wifi signal je tu dobar tako da sa te strane nece biti smetnji. Naravno uzeo bih extender koji podrzava brzine koju zelim da izvucem, ne one basic modele od par hiljada. Takodje me zanima da li su ruteri limitirani sto se tice brzine wifi signala koji salju (mada sam imao 300mbps download bezicno na xboxu, verujem da ne bi bio problem)

Ako imate preporuke za neki extender koji se uklapa u ovo sto zelim (pozeljno je da podrzava vece brzine, jer cu eventualno imati i optiku) otvoren sam za preporuke.

Zar za to nije bolje uzeti PowerLine adaptere, extender okej ako ti treba wifi, ali koliko sam skapiro tebi treba samo da dovedeš lan do računara

Zar za to nije bolje uzeti PowerLine adaptere, extender okej ako ti treba wifi, ali koliko sam skapiro tebi treba samo da dovedeš lan do računara
Izguglao sam, nisam ni znao da ovo postoji, to bi takodje odradilo posao mada bih radije extender jer imam par mrtvih kvadrata u sobi (znacilo bi za telefon)
u svakom slucaju hvala, imam B opciju ako ne nadjem adekvatan extender!

Tu mozes da stavis sta hoces, mozda nesto na ovu foru.

ovo izgleda super, ako radi po propisanim specifikacijama to bi bilo to, hvala!

Pozdrav,

Imam jednu situaciju koju pokusavam da resim, medjutim nemam puno iskustva sa extenderima pa bi mi znacio savet.

Cilj mi je da sprovedem LAN kabl do PC-ja preko wifi extendera.

Trenutno, LAN kabl je sproveden kroz celu kucu (oko 20-25m kabla) od rutera do PC-ja. Medjutim, vreme mi je da menjam kabl jer je stari kabl (protok 100mbps, brzina neta mi je 300mbps) dotrajao.

Dosao sam na ideju da kupim wifi extender koji ima LAN izlaz, ubacim extender u svoju sobu i kroz njega sprovedem kabl do PC-ja (bio bi dugacak samo par metara). Nemam puno iskustva sa mreznom opremom pa me zanima da li je ovo sto sam zamislio uopste moguce na toj brzini koju zelim? Ako nije, da li postoje neka druga resenja koja bi postigla slican efekat?

Generalno, mesto gde planiram da stavim extender je odmah pored vrata, wifi signal je tu dobar tako da sa te strane nece biti smetnji. Naravno uzeo bih extender koji podrzava brzine koju zelim da izvucem, ne one basic modele od par hiljada. Takodje me zanima da li su ruteri limitirani sto se tice brzine wifi signala koji salju (mada sam imao 300mbps download bezicno na xboxu, verujem da ne bi bio problem)

Ako imate preporuke za neki extender koji se uklapa u ovo sto zelim (pozeljno je da podrzava vece brzine, jer cu eventualno imati i optiku) otvoren sam za preporuke.
Treba da batališ sve te ekstendere i powerline uređaje i da ponovo razvučeš kablove kad već imaš rupe. I razvlačenje će ti biti lako, jer možeš za postojeći kabal da nakačiš novi LAN kabal, i onda izvlačenjem starog, uvlačiš novi. Nikakvi WiFi uređaji ne mogu da zamene kablove.

Treba da batališ sve te ekstendere i powerline uređaje i da ponovo razvučeš kablove kad već imaš rupe. I razvlačenje će ti biti lako, jer možeš za postojeći kabal da nakačiš novi LAN kabal, i onda izvlačenjem starog, uvlačiš novi. Nikakvi WiFi uređaji ne mogu da zamene kablove.
to je tacno da je najsigurnije na kablu. Ja sam koristio ekstender tp-link ax3000 i to je extra radilo jedno vreme, ali je crko na 5G sam od sebe. Onda sam kupio ruter tenda isto ax3000 i nakacio ga kao AP (taj mod i ne pominju u specifikaciji, ali ga ima. Ima i ripiter mod) i imam od optike na 5G punu brzinu bez mrtvih zona u celom stanu (na udaljenosti od nekih 10-12 metara sa par betonskih zidova). Mozda bude odstupanje nekih 1-3% u brzini a ping je 4. Brzina optike mi je 200/20 jer mi vise ne treba, ali moze to da tera i vece brzine. Eto, mozda bude nekom od koristi moje iskustvo, resio sam slican problem sa 5,500 din. Za PC koristim wifi adapter 2.4G.

Poslednja izmena:
Ja bih dobar Wifi stavio. Sad već nisu daleko od džepa mreže od preko gigabit, što je više nego dovoljno da zaboraviš na kabl.

Taj meš koji gledaš je u teoriji skoro 3Gbit. Šta će ti ikad bolje od toga?

Nece se od PowerLine 'leba najesti. Ja sam probao tako da resim problem, pa vise nije radilo nego sto je radilo. Cak i na dve uticnice u istoj prostoriji brzina je vise od upola bila manja. Sa adapterom u susednoj prostoriji brzina je bila oko 100tinak Mbps. Kabl je najbolje resenje, eventualno mozda extender.

Nazad
Vrh Dno