Šta je novo?

Pomoc oko uvoza demo unita za Youtube review kanal

HIFI-Daydreaming

Zapažen
Učlanjen(a)
09.05.2025
Poena
1
Pozdrav Benchmark korisnici,

Ja imam neki svoj hobisticki kanal za recenziranje audio opreme. I evo skoro dve godine ga gradim, pa imam neke proizvodjace koji zele da mi proslede svoje uredjaje za recnziranje.
I tu lezi problem, cesto imamo mnogo problema oko dostave tih uredjaja, zbog:

1. Ako firme zele brzom postom i fedexom da mi posalju, posrednicka kompanija Fly-cargo mi stoji na putu. I vec tri puta vracaju uredjaj zbog nedovoljno dokumentacije. Sad ja ne znam da li je do lose komunikacije izmedju nas, ali kolko god da im donosim dokumentcije, screenshotova, linkova, potpisa... nikad nije dovoljno. I realno kada se nadjem u toj situaciji njihovi agenti cesto su nedostupni, sporo odgovaraju, portal im cesto neradi. I ja tako izgledamo jako ne profesionalno, u ocima ljudi koji mi to salju. Ja iskreno mislim da je fly cagro neka skemerska kompanija, ali avaj mozda gresim. I to meni nikako ne prolazi.

2. Drugi nacin je klasicna posta, sto uspeva za sada. Ali ima dva problema, jako dugo cekam da demo unit dodjie, sto ponovo ne uliva poverenje od ljudi koji mi slaju. Evo npr, sad ima dva-tri uredjaja koji su vec skoro dva ipo meseca na carinjenju. Ali i to nije najstrasnije nego kada mi uredjaj stigne ja platim njegove 30% cene plus usluge carinjenja. Sto kada je neki uredjaj malo skuplji znaju da budu ozbiljne pare, pogotovo kada se nakupe uredjaji.

Koji je najbolji korak, ako neko ima iskustva u Srbiji da se susreo sa ovim problemom, tipa da ima svoj youtube kanal itd.? Meni tata pominje neki nacin tranzitnog uvoza, da uvezem na neko odredjeno vreme pa vratim(i onda ti vrate porez)... Iskreno nista ne znam o tome, nit on, ali rekao mozda neko zna. Ili neki nacin da se malo umanji porez na uvoz ili bilo sta. Dosta sam mlad u svemu ovome, i bilo koja informacija bi mi dobro dosla.

Hvala unapred puno na odgovorima.

Kaži tati da ne postoji tranzitni uvoz, može biti roba u tranzitu a za nas važi samo uvoz ili privremeni uvoz. Za privremeni uvoz tehnike teže ćeš proći kao fizičko lice, jedino kao pravno lice.
Nadji nekog špeditera da ti objasni i kaže kakvi papiri trebaju da budu i normalno cenu njegove usluge i za privremeni uvoz i za vraćanje pa ćeš brzo odustati od privremenog uvoza. Ako ti nije uslov proizvodjača da vraćaš robu ostavi za sebe ili kači na oglase, pokrićeš se.

Mozda nije losa ideja, da iscimam neke speditere da dobijem neke savete, sta da radim u ovakvim situacijama.
Mada realno platicu ja sve sto treba, mada bi viseo voleo da postoji neki life hack ovde... nego mi vise smeta duzina cekanja. Imam trenutno 6 paketa na carinjenju negde. Sad ce jedan paket da dodje i do 61 dana od kada je poslat.

Bracala kinezi zele da ubrzaju proces tako sto ce slati fedexom, ali cim moj paket dodje do Fly-Cargo ja ne uspem da se sporazumem sa njima nikako. Mada na google imaju jako puno negativnih i vecina kazu da su skemerska kompanija. ( https://maps.app.goo.gl/c5xdwThCpxoTBP4o6?g_st=com.google.maps.preview.copy ) To je ono sto mi je nekako bizarno, za kompaniju koja radi uvoz za tako veliku kompaniju da funkcionise na takvom nivou. Ja jos uvek sebe krivim da nemam mozda dovoljno iskustva pa zato to tako tesko funkcionise. Voleo bi da mogu sa njima da saradjujem, pa da proces robe bude brzi, kolko god da platim.

Hoces brze?
Das tvojim promoterima/proizvodjacima moju adresu u Nemackoj.
Odes na DEPrevoz sajt i sve se dogovoris sa njima.
Paket stize kod mene, proverim i ako je sve ok, saljem gore navedenima na adresu u Nemackoj, za sta treba 2-3 dana max.

Od prijema kod njih do tebe u Bg treba max 10 dana, znaci max 2 nedelje od mene do tebe.
Ako vrednost paketa prelazi 150 evara, najverovatnije ce biti naplacena carina.
Sve troskove ti placas + 20 evry za cimanje + 7% na ukupnu cifru jer toliko uzme PayPal za konverziju.

Eto ti brzo resenje

Nazad
Vrh Dno