Šta je novo?

POMOC.oko upotrebe

daniel111

Cenjen
Učlanjen(a)
21.05.2010
Poena
154
Zdravo svima ,
Posto sam totalni laik oko upotrebe servera ,bio bih vam zahvalan da mi date ideju ,na cemu bi mogao da iskoristim sledece Servere, dobijene u kompenzacii i sad neznam sta da im radim :)

1.HP ml150 g3
mb- hp 436718-001
cpu- 2 x xeon 5140
ddr2- 4x1gb ecc reg
sata 2 x 750gb
--------------------
2. HP gl385 -( bez mb. ima 2 hot napajanja od po 1000w neke kartice i 6xhot fan +2xhot fan ,sas hot plug karticu za 8xsas )
3.hp xw 8600 /6600/9400/6400 tower s napajanjem 800w+80
PS. svi su potpuno novi nikad ne korisceni

Prilozi

• 002295-2.jpg
    002295-2.jpg
    11.6 KB · Pregleda: 79
  • hp_vista_interior_01-300x226.jpg
    hp_vista_interior_01-300x226.jpg
    26.5 KB · Pregleda: 84
  • 002418.jpg
    002418.jpg
    4.5 KB · Pregleda: 61
  • HP-XW8600-Workstation_400x400.jpg
    HP-XW8600-Workstation_400x400.jpg
    21.1 KB · Pregleda: 70
Mogao bi da ih prodaš za početak :)

usvakom slucaju bice dosta za prodaju ,ali ipak bi hteo da dozna u koju svrhu bi mogao da iskoristim ml150 koji su komplet, kao sto sam naveo u predhodnom postu:)

malo sam rzlistao ebay i tamo vidim da samo napajanje p/n 444411-001 za xw8600 i to Refurbished kosta negde oko 220$ +shipping ,pa se mislim dali bi bila dobra cena za xw 8600 /xw9400 / ml 150 g3 i gl 385 g2 ( brend new ,kompletna kucista sa napajanjem,ventilatore i kablove-kao na slici ) bez mb/cpu itd. da bude 250eura.Dal bi ova cena bila dobra ?

usvakom slucaju bice dosta za prodaju ,ali ipak bi hteo da dozna u koju svrhu bi mogao da iskoristim ml150 koji su komplet, kao sto sam naveo u predhodnom postu:)

malo sam rzlistao ebay i tamo vidim da samo napajanje p/n 444411-001 za xw8600 i to Refurbished kosta negde oko 220$ +shipping ,pa se mislim dali bi bila dobra cena za xw 8600 /xw9400 / ml 150 g3 i gl 385 g2 ( brend new ,kompletna kucista sa napajanjem,ventilatore i kablove-kao na slici ) bez mb/cpu itd. da bude 250eura.Dal bi ova cena bila dobra ?

to na ebay-u mozda, ovde ne vredi nikom.
Videces

:( Zar mi niko nece pomoci i predloziti u koje svrhe bi mogao da koristim :
1.HP ml150 g3
mb- hp 436718-001
cpu- 2 x xeon 5140
ddr2- 4x1gb ecc reg
sata 2 x 750gb
i sta mi jos treba da bi ga mogo koristiti.neke kartice ,koji OS itd.

:( Zar mi niko nece pomoci i predloziti u koje svrhe bi mogao da koristim :
1.HP ml150 g3
mb- hp 436718-001
cpu- 2 x xeon 5140
ddr2- 4x1gb ecc reg
sata 2 x 750gb
i sta mi jos treba da bi ga mogo koristiti.neke kartice ,koji OS itd.

mogao bi npr da podmetnes ispod ormara ako se klima, ili da pritiskas kupus.

ajde sad ozbiljno reci cime se bavis pa ce ti neko odgovoriti kako da uz pomoc tih servercica poboljsas svoj posao

To za pritiskanje kupusa ti je dobra ideja, samo nije mu sezona.
recimo 15 racunara za knigovodstvo i proektantski biro za cad sa 5 zaposlenih

Filo

Eto vidis
Npr: u toj knjigovodstvo varijanti baza podataka moze da se smesti na taj server, ili u obe varijante moze da sluzi kao file server.

ma mozes i Maxi da vodis na toj masini, a mozes i da podignes Benchmark forum, izvini ali malo je bezveze...E kupio sam Hilti gde mogu da busim rupe. Mozes da radis sta hoces, oprema je samo alat za kreativan rad...

Ako ga vec ne mozes uglaviti kao server ili prodati - gledaj na njega kao na bilo koji komp - 5140 Xeon ti je pandan Intel Core 2 procesoru, pa mozes server upotr****ti i u "desktop" svrhe, ECC memorija nije na odmet, mozda da mu uglavis i neku graficku karticu... Jedino ne znam koliko je bucan za stola :)
Sto se tive OS-a, ne vidim razloga zasto neki Linux ili Windows ne bi radio na njemu....

posto sam totalni noob oko servera ,dosla mi je jedna ideja- konkretno :
Dali je moguce da se na HP ml150 g3 instalira Archicad kao app ,tako sto bi ostali kompjuteri u lanu ,mogli da rade i koriste server a da u njih nema instaliranog Archicada. Dokolko je to moguce dali bi neko potrosio svoje dragoceno vreme da mi malo razjasni kako to ide i sta mi je drugo nuzno da bi to radilo .netrebam internet,druge aplikacije i beckap sl. jednostavno samo server i 4 druga PC-a samo za Archicad .tnx

Vec smo pricali o ovome:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=195002

Generalno, to radi u slucaju da ti u aplikacijama nije potrebna pomoc 3D akceleracije (za knjigovodstvo, programe koji rade sa bazama podataka, office primjena i sl.) Za primjenu gdje je graficka karta bitna, ne bi se upustio u to....

Zasto mu jednostavno ne kupis graficku, i koristis ga kao klasicnu desktop radnu stanicu za CAD ili sta vec?

Uz to, zbog 2 HDD-a koja mozes podesiti u RAID 1, mozes staviti da i ostali korisnici koriste tu masinu za cuvanje projekata (moze i najobicniji file sharing), emailova, backup, pa da ujedino sluzi i kao office server i sl....

Dali je moguce da se na HP ml150 g3 instalira Archicad kao app ,tako sto bi ostali kompjuteri u lanu ,mogli da rade i koriste server a da u njih nema instaliranog Archicada. Dokolko je to moguce dali bi neko potrosio svoje dragoceno vreme da mi malo razjasni kako to ide i sta mi je drugo nuzno da bi to radilo .netrebam internet,druge aplikacije i beckap sl. jednostavno samo server i 4 druga PC-a samo za Archicad .tnx

to sto si ti zamislio, na jednostavan nacin i bez dodatnog softvera(koji je jako skup) nije moguce izvesti

Posto sam i sam resio neke probleme ovako pokusacu da ti pomognem.
Problem kod tog server-a je sto AutoCAD i ArchiCAD ne mogu bas opusteno da rade jer je integrisana grafika predvidjena samo za prikaz slike radi lakse instalacije i konfiguracije servera. Da bi mogao neki ozbiljniji rad da imas treba ti neka malo bolja grafika od te integruse.
Sto se software-a tice imas dve mogucnosti.
Jedna je VMware Workstation (trenutno verzija 7) koji u potpunosti podrzava 3D akceleraciju u svojim virtuelnim masinama. Pristup preko vmware-ovog vnc server-a je vise nego zadovoljavajuc. RDP je spor i autocad gasi 3d akceleraciju kada se konektujes preko RDP-a. Ovo je jeftinije resenje.
Drugo resenje je Citrix-ov XenDesktop sa HDX-om. Mnogo robusnije resenje sa mnogo vise opcija i verovatno mnogo boljim performasama. Dosta je skuplje od prvog resenja. Ima jos varijanti iz Citrix-a kao sto je XenApp i drugi.

U svakom slucaju, meni je vmware resio problem.

Hvala svima .sad mi je nesto jasnije :) , jos samo da mi neko posoci ,koja bi gravicka bila optimalna
u radu sa 2x xeon 5140 .
Posto na MB nema PCI_E x16 slot .a nisam imao srece da nadzem neku GF na PCI-X ,PCI ili
PCI-E x8 narucio sam ovaj adapter t.e od PCI-e x16 na pci-e x8

PEA1628.png

Poslednja izmena:
Sad ovako , nabavio sam adapter pci-e x16 na pci-e x8 zato sto na ml150 g3 ima samo pci-e x8 slot , ubacio graficku 9800gt i sada se javio sledeci problem:

kompjuter normalno bootira no prilikom instalacije OS-a ,win 7,xp- 64 bit - kad dodze do mesta gde treba da verifikuje instalaciju -nece vise dalje - te . nece da prihvati driver za graficku.
Nakon nekoliko neuspesnih instalacija nekako sam uspeo da instaliram Home server 2010, koji u sebi nema nvidija drivere, i sad radi sve osim sto mi GF radi na VGA drivere, os nece da prihvati nijedan drugi driver koji -za win7 ili server 2008.
Na ml150 g3 imam samo 1gb ram -Jeli moguce da nece da instalira GF driver zato sto mu manjka RAM . Dokolko neko ima iskustva za slican problem bio bih vam veoma zahvalan ako mi da savet sta da radim dalje :(

Vrh Dno