Šta je novo?

Pomoc oko setovanja Huawei + Linksys router

Jet Set Willy

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
645
Molim vas za pomoc oko podesavanja rutera.
U pitanju je Linksys wireless-g ruter WRT54GC, koji je prikljucen na Huawei MT822 ADSL modem (Telekom je u pitanju). Na ruter treba da budu prikljucena 3 racunara putem LANa.
Nemam bas iskustva oko ovih stvari, pa ne znam kako treba podesiti protokole i setovanja,adrese i slicno da bi ovo sve proradilo. Probao sam svasta, ali bez uspeha. Znaci vidim ruter i mogu da podesavam, ali me na net ne pusta, bez obzira na setovanja DHCP, PPoE...
Svaki savet dobrodosao :)
Telekomova podrska naravno vikendom ne radi...

Poslednja izmena:
Ako ti Telekom pomogne oko setovanja uredjaja koji nije njihov, onda je to njihova dobra volja. Elem, treba da podesis NAT, da bi mogli svi racunari da koriste resurse van tvoje lokalne mreze.

POzdrav.

Problem i jeste upravo u tom setovanju posto ne mogu da namestim da internet radi. Telekom je pokazao dobru volju, ali i nakon poduze konsultacije sa njihovim operaterom nismo uspeli da namestimo da proradi. Na ruter je prikljucen samo jedan racunar preko eth. i primarno mi je da namestim da sve profunkcionse sa bar jednim kompom, posle sa dodavajnem ostalih u mrezzu nije frka, pa mi zato i treba vasa pomoc.
Znaci stvari trenutno stoje ovako, mada su probane i druge kombinacije:
Veza ismedju modema i rutera je namesstena (na ruteru) na automatski (DHCP) i modem dodeljuje ruteru spoljasnju adresu 192.168.1.7. Gatewey i DNS se podesi kao IP adresa adsl modema a to je 192.168.1.1.
Prema LAN-u ruterov IP je 192.168.1.5, iskljucen je DHCP i rezervisane ip adrese za kompove 192.168.1.100 do 192.168.1.150. Na kompu je manuelno namestena IP adresa 192.168.1.111, subnet 255.255.255.0, Gateway je adresa rutera znaci 192.168.1.5. DNS sam probao svasta od IP-a rutera (znaci isto kao gateway), IP-a modema, kao i vrednosti koje mi rekose iz telekoma ali ni sa jednom varijantom ne radi :(
Gde gresim?

Zamolio bih moderatore da po potrebi prebace ovu temu u "mreze" ili "mrezna oprema" posto mislim da joj je mesto ipak tamo.

Problem je u tome sto su obe mreze (od rutera ka modemu i od rutera ka racunarima) u istom opsegu/podmrezi 192.168.1.0/24, sto "ukida" funkciju rutera, a samim tim i NAT je nepotreban, a uredjaj koji radi u takvom okruzenju je bridge. Elem, napisao si da tvoj ruter dobija privatnu adresu od Telekomovog modema, sto znaci za njihov modem NAT-uje sve ka tvom ruteru, tako da tebi prakticno NAT nije ni potreban. Sve sto treba da uradis je da ruteru,na interfejsu ka tvojoj mrezi (gde ces postaviti racunare), das drugu ip adresu (na primer 192.168.2.1 / 255.255.255.0), a onda podesis racunare sa ip adresama iz tog opsega (192.168.2.2, 192.168.2.3, itd), gateway je 192.168.2.1, za DNS stavi adrese koje si dobio od Telekoma.

Javi.

Pozdrav.

To majstore!
Podeseno je kao sto si rekao i fercera! :) Za ostala podesavanja cu se vec snaci, vazno je da je ovo reseno!
Thnx, imas pivo, javi se kad budes u NS!

Poz.
:wave:

Nazad
Vrh Dno