Šta je novo?

Pomoc oko SBB-ovog interneta

wilenjak

Slavan
Učlanjen(a)
29.04.2008
Poena
309
Od kako su nam dali ovo poslednje ubrzanje meni je internet katastrofa.... Dva dana radi da kazem normalno pa onda 15 dana radi tako da mi za Google treba i po 2 minuta da otvori. Zvao sam ih 7 puta, slao mailove i nista. Danas su mi lepo rekli da je problem do njih ali da oni ne mogu nista da urade, da im je potreban plan jer ce mozda morati da izmestaju kablove. A za svo to vreme ja uredno placam internet i kablovsku!

Ulazni signal mi je jako slab, trenutno je 0.4 :wall: Da li postoji nacin da se signal pojaca?! Da li moze da se kupi neki pojacivac, da li to radi? I ako ima ta opcija gde i koji da kupim...? Ako je neko imao slicnih iskustava i resio to bio bih mu jako zahvalan na pomoci.....
Pozdrav

otvori http://192.168.100.1/ i idi na Signal i reci koji ti je Power Level?

inace, idealno je oko 0, a ide i do +/- 15dBmV

Od kako su nam dali ovo poslednje ubrzanje meni je internet katastrofa.... Dva dana radi da kazem normalno pa onda 15 dana radi tako da mi za Google treba i po 2 minuta da otvori. Zvao sam ih 7 puta, slao mailove i nista. Danas su mi lepo rekli da je problem do njih ali da oni ne mogu nista da urade, da im je potreban plan jer ce mozda morati da izmestaju kablove. A za svo to vreme ja uredno placam internet i kablovsku!

Ulazni signal mi je jako slab, trenutno je 0.4 :wall: Da li postoji nacin da se signal pojaca?! Da li moze da se kupi neki pojacivac, da li to radi? I ako ima ta opcija gde i koji da kupim...? Ako je neko imao slicnih iskustava i resio to bio bih mu jako zahvalan na pomoci.....
Pozdrav

Meni to lici na zagusenju na cvoru. Svaka prica oko signala se moze srediti bez "premestanja kablova". Ili ti u njihovom jeziku problem je (j)utilizacija. Ili da pojednostavim previse korisnika na tvom cvoru.

Trenutno mi je Power Level oko -2
A mislim da je xxxmarkoxxx u pravu jer u mojoj zgradi su skoro svi bili na Ikomu a onda su se prebacili na SBB. Zgrada ima 190 stanova :( Mada imam drugara na Autokomandi i drugaricu na Zvezdari i imaju identicne probleme, a oboje zive u malim zgradama....

Poslednja izmena:
otvori http://192.168.100.1/ i idi na Signal i reci koji ti je Power Level?

inace, idealno je oko 0, a ide i do +/- 15dBmV

Kod mene u Nisu Receive Power Levelje 5.0 dBmV, a Transmit Power Level 53.5 dBmV. Jel to dobro ili lose :smash: Inace zadnja dva dana uglavnom nisam imao net i to su prvi prekidi u internetu za zadnjih godinu dana. Da li neko zna sta se desava sa SBB internetom u Nisu i kada ce do nas stici ubrzanje za ugovorce ?

Receive power level
od +5 dBmV do 0 dBmV; od 0 dBmV do -5 dBmV -- odlican
od +10 dBmV do +5 dBmV; od -5 dBmV do -10 dBmV -- losiji/normalan
od +10 dBmV do +15 dBmV; od -10 dBmV do -15 dBmV -- LOS na oko +-13dBmV ce vec prestati da radi net.

Poslednja izmena:
I meni je na SBB 4mbit paketu...
Receive Power Level 13.9 dBmV
Transmit Power Level 28.2 dBmV
a na www.speedtest.net imam 3.8Mbit/sec

Možda može i bolje od toga :) Da ih zovem ? Ne razumem se baš u te brojke... pa zato pitam

I meni u Nisu sbb radi slabo u zadnje vreme. nikad gore nije bilo :(

Jel može neko da mi objasni zašto mi se (često) dešava, da kada ne koristim net (web explorer, utorrent, bilo koji chat klijent, niti radi bilo kakav update programa) Newtork Meter prikazuje kako se dešava neki upload ? I to ne jednom, nego neko vreme...
Zna li neko u čemu je reč ?
Slika1: Upload 208B/s
captureqdu.png

Slika2: Upload 0B/s
capture2yu.png

Jel može neko da mi objasni zašto mi se (često) dešava, da kada ne koristim net (web explorer, utorrent, bilo koji chat klijent, niti radi bilo kakav update programa) Newtork Meter prikazuje kako se dešava neki upload ? I to ne jednom, nego neko vreme...
Zna li neko u čemu je reč ?
Slika1: Upload 208B/s
captureqdu.png

Slika2: Upload 0B/s
capture2yu.png

Razni programi proveravaju da li postoji novija verzija, sam windows isto tako, kod adsl-a postoje kontrolna zaglavlja koja se periodicno salju zbog odrzanja veze (za kablovski ne znam bas), ako te bas zanima skini wireshark pa gledaj :D- Posto ti je tako mali upload nije nista alarmantno

Ma ja se "plašim" da nije neki virus, ili nešto što šalje neke podatke o mom korišćenju računara, ukucavanju šifri, ili tako nešto...
Ne javlja se stalno, to je ok.
Nije veliki upload, e to me plaši... kapiram da je nešto malo što stalno uploaduje nešto.. a šta ? to nemam pojma !

Ja sam imao problem koji se slicno(isto) manifestovao. Dva uzrocnika su dovela do takvog s[t/r]anja:
1) antensko cvoriste je bukvalno bilo cvoriste (uvezani kablovi) :d >> postavljen spilter (reseno),
2) modem prolupao >> zamenjen modem (reseno).

Inace, pojavio se covek iz SBB-a. Merio signal, sredio kablove, uputio me na centralu za zamenu modema.

Rešen problem !
Zvao sam SBB i rekli su mi da mi je signal prejak !
Receive Power Level mi je bio između 13.9 - 18 dBmV
Tenička služba SBB-a je danas došla do mene (juče sam ih obavestio o problemu) i rešila mi problem u roku od par minuta !
Sada mi je signal do 6dBmV i već osetim razliku u netu (speedtest.net, sbb.rs/test)...
Hvala vam što se mi "otvorili oči" povodom ovog signala... To je nešto u šta se ne razumem baš najbolje :)

EDIT: Nisam znao da i prejak signal može da šteti !

Poslednja izmena:
Kod mene naprimer varira od 19 do 22 i sve radi savrseno, protok koji placam i ping 8ms.

Večeras se opet nešto dešavalo u SBB-u... pa sam jedno vreme imao "svega" 2Mbit/s umesto dosadašnjih 4Mbit/s... Takoreći prepolovio mi se download...
Međutim, ono što sam primetio je da....
Povećao mi se ping sa nekih 12ms na 29ms...
Šta sad to znači ?
Koji je razlog tome ?
(Rečeno mi je da je najbolje imati ping do 15ms...)

Ma tako je izgleda kod velikog broja korisnika, jedno vreme sve radi normalno a onda naidje period kada je protok katastrofa... Sa kim god da sam pricao svi imaju iste probleme a opet svi zive u razlicitim delovima grada :S

Vrh Dno