Šta je novo?

Pomoc oko Sambe

• Začetnik teme Začetnik teme mambo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mambo

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2002
Poena
619
Radna grupa :RAZVOJ
Napravljen /home/Transfer direktorijum
Hocu da bilo ko moze da pise i cita fajlove u ovom folderu.Nesto sam cacko u WEBMINU -ali nije to ....Ljudima ne dozvoljava da upisuju u ovaj folder.
Ne zelim da koristim webmin vec direktno da brljam po /etc/samba/samba.confu
Ne zelim da kreiram nikakve usere..(ako je to moguce) vec jednostavno da serujem ovaj gore transfer direktorijum i da bilo ko moze da mu pristupi u RW modu.

testparm je izbacio sledece:

# Global parameters
[global]
workgroup = RAZVOJ
server string = Vlada Samba Server
security = SHARE
map to guest = Bad User
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 50
max disk size = 100000
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
printcap name = cups
os level = 65
preferred master = No
dns proxy = No
printer admin = @adm
hosts allow = 10.1., 127.0.0.1
printing = cups

[homes]
comment = Home Directories
read only = No
browseable = No

[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
create mask = 0700
guest ok = Yes
printable = Yes
print command = lpr-cups -P %p -o raw %s -r # using client side printer drivers.
browseable = No

[print$]
path = /var/lib/samba/printers
write list = @adm, root
inherit permissions = Yes
guest ok = Yes

[pdf-generator]
comment = PDF Generator (only valid users)
path = /var/tmp
printable = Yes
print command = /usr/share/samba/scripts/print-pdf %s ~%u //%L/%u %m %I "%J" &

[Transfer]
comment = Razmena
path = /home/Transfer
read only = No
guest only = Yes
guest ok = Yes

Gde je greska i dali mogu ovo da odradim bez dodavanja juzera.....
Svaka pomoc dobro dosla.... :wave:

Fali ti linija "writable = yes" pod [Transfer] delom.
Ostalo bi trebalo da je OK, mada i nisam nesto puno gledao

Smith je napisao(la):
Fali ti linija "writable = yes" pod [Transfer] delom.
Ostalo bi trebalo da je OK, mada i nisam nesto puno gledao

E pazi foru, ovo tek sad ne kapiram...sada sam opet pogledao smb.conf fajl i video sam da stoji writeable=yes za transfer....Cak sam stavio to isto i pod global opcijama...ali kada startujem testparm ovo mi se ne prikazuje..... (writeable=yes)
:crash: i dalje ne radi...... :wall:

A kakave atribute ti ima /home/Transfer dir na samom linuxovom fajlsistemu, tj. ima li uopste writable flag?

Brisi:
map to guest = Bad User

trebalo bi da radi i samo sa

[Transfer]
comment = Razmena
path = /home/Transfer
writable = yes
public = yes

P.S.
Sto ne zaviris u taj sambin log fajl? 🙂

Poslednja izmena:
Proradilo .....

silverglider je napisao(la):
A kakave atribute ti ima /home/Transfer dir na samom linuxovom fajlsistemu, tj. ima li uopste writable flag?

Brisi:
map to guest = Bad User

trebalo bi da radi i samo sa

[Transfer]
comment = Razmena
path = /home/Transfer
writable = yes
public = yes

P.S.
Sto ne zaviris u taj sambin log fajl? 🙂

Obrisah map to guest.......Dodah za folder prava...i evo ga sljaka ko ludo... hvala puno svima na brzim odgovorima... :wave:

Srebrni, primetio sam da kada resetujem masinu, linux vrati Transfer direktorijum na read only....tako da moram svaki put da se kada upalim racunar logujem kao root i stavljam da bude write za isti...zasto ovo radi?
Inace postavljam write dozvolu preko midnight commandera? Dali je u tome problem?
Kako ovo da resim da mi ne vraca na read only...

Vraca ti na readonly? 755?
Da li je to poseban disk koji je mountovan kao /home/Transfer i ko je 'vlasnik' tog dira?

silverglider je napisao(la):
Vraca ti na readonly? 755?
Da li je to poseban disk koji je mountovan kao /home/Transfer i ko je 'vlasnik' tog dira?

Mislim da je vlasnik root... Nije poseban disk...obican folder...
Evo sta kaze crusader kada upalim masinu....vidi atacment..

Dali da stavim sebe (obicnog korisnika) kao vlasnika direktorijuma i kako?

Prilozi

• snapshot1.webp
    snapshot1.webp
    80.6 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
Da li postoji user Transfer?

Sa vlasnistvom nad dirom ima razlicitih strategija; ako je veci broj korisnika u pitanju, mozda nije lose kreirati posebnog korisnika, tj. account koji ne bi imao nikakva druga prava osim vlasnistva nad tim dirom i eventualno pristupa njemu preko nekih servisa (FTP recimo), s tim da bi bio chrootovan u tom diru. U tom slucaju svi mogu da pristupaju tom diru sa tim usernameom i njegovom shifrom.
Moze da se kreira grupa (recimo "locals" ) i u nju potrpaju svi accountovi koje si ti kreirao, odnosno da nisu sistemski ili aliasi pojedinih daemona, pa das vlasnistvo rootu i toj grupi ("chown root.locals /home/Transfer") i adekvatna prava (recimo 770 ili 775).
A mozes i onako "na seljaka" da das svima sva prava nad tim dirom ("chmod 777 /home/Transfer"). S tim da je ovo najnesigurnije, jer moze svako da pristupi tim fajlovima (ovo zbog toga ako mreza ima pristup vanjskom svetu, odnosno internetu).

Napomena ovde - samba ima svoju "smbpasswd" komandu za dodavanje usera i menjanje passworda. Na taj nacin mogu da se dodaju mrezni windows korisnici samo u sambin passwd pristupni fajl.

Pitah da li je poseban disk u pitanju, posto nije neuobicajena init procedura da se ceo disk prvo mountuje u ro rezimu, pa onda remountuje kao rw. Dirovi kao takvi ne menjaju flegove sami od sebe - to mora da je neka init skripta. Mozes da pogledas u /etc/rc* fajlove, tj. da ih pretrazis da li se negde tu pominje "chmod" komanda ili to radi neki daemon - mozda cak sama samba prilikom inicijalizacije (vidi i njen log), ukoliko imas "viska" parametara u config fajlu.
U krajnjem slucaju, ako se ne snadjes, a treba ti resenje hitno, mozes da se privremeno snadjes tako sto ces editovati inicijalizacionu skriptu. One se nalaze u /etc diru i pocinju sve sa rc; postoji neki redosled kod njihovog pozivanja - obicno postoji jedna rc.sysinit skripta koja podize drajvere, daemone i slicno (nju ne dirati) i jedna skripta koja je ostavljena korisnicima da dodaju neke svoje u startup sekvencu. Ona se obicno zove rc.local ili nesto slicno. U nju na kraj mozes da dodas komandu tipa "chmod 777 /home/Transfer" ukoliko postavljanje tog moda (iz terminala, kao root) ne bude stalno. Ali ponavljam - kao privremeno resenje dok ne nadjes tacno u cemu je problem i ko to menja flagove nad dirom.

Nazad
Vrh Dno