Šta je novo?

pomoc oko postavki

BANANAS

Slavan
Učlanjen(a)
21.04.2005
Poena
304
Koje bi bile dobre postavke za

A7N8X-E Deluxe(nForce2), AthlonXP 2600+(Barton 11.5*166MHz), 2*512MB PC-3200 Kingmax(trenutno radi na 200MHz).
Unapred hvala.

:banana:

200*11 Cpu, Memorija na 2.5-3-3-11 (proveri da li moze bolje), ako cpu nece na 200*11 probaj da mu malko dines voltazu. Posle stabilnost proveri sa Prime95 ili sa S&M i prati napone i tempreature sa Motherboard monitorom.
p0z

zaboravih sinhrono cpu i mem. na 200 fsb.

A ako je mnozilac zakljucan , onda 11.5 * 200 Mhz, uz malo dizanje napona procesoru na 1.725. ,)

a za MSI K7N2-Delta(Nforce 2), 2X 256 DDR Kingston brand, Athlon XP 2600+ (1.9GHz), ATI Radeon 9600se!!!

Alien022 je napisao(la):
a za MSI K7N2-Delta(Nforce 2), 2X 256 DDR Kingston brand, Athlon XP 2600+ (1.9GHz), ATI Radeon 9600se!!!
Isto magistrala na 200 MHz, a za memoriju ces morati sam da eksperimentises, mada nema sanse da CAS bude nizi od 2,5, ostalo cackaj, pa vidi
Sto se tice testiranja stabilnosti ja mislim da treba koristiti i s&m i prime!
Jeste da s&m razvije vecu temperaturu, ali prime bolje primecuje greske!

2112 je napisao(la):
Isto magistrala na 200 MHz, a za memoriju ces morati sam da eksperimentises, mada nema sanse da CAS bude nizi od 2,5, ostalo cackaj, pa vidi
Sto se tice testiranja stabilnosti ja mislim da treba koristiti i s&m i prime!
Jeste da s&m razvije vecu temperaturu, ali prime bolje primecuje greske!
ali kad podignem magistralu na 200 mhz nece windows da se startuje!!! Postavi mi crn ekran i nista!!! Upomoc!!!

ili vecu voltazu

@alien022
nemoj da spustas magistralu, nego smanji mnozilac (11; 10,5) - ako je otkljucan procesor. Inace slobodno mozes malo i napon da povecas
sto se tice memorije CAS 3.0 je bas beda, moralo bi to da moze i na 2.5.Napon memorije slobodno stavi na 2.6v, ja je tako drzim od kad-ikad
U ostalom testiraj u sandri mem. protok, pa vidi da li ti vredi da malo zrtvujes magistralu, zbog nize CAS latencije. Postoji tu jos dosta raznih stavki (bank interleave je npr. dosta bitan), pa ne bi bilo lose da procitas neki tutorial o tome ako vec nemas nekog iskustva!
Dace ti sigurno neko od ljudi sa foruma neki link, ako ti treba - ja nemam!

2112 je napisao(la):
@alien022
nemoj da spustas magistralu, nego smanji mnozilac (11; 10,5) - ako je otkljucan procesor. Inace slobodno mozes malo i napon da povecas
sto se tice memorije CAS 3.0 je bas beda, moralo bi to da moze i na 2.5.Napon memorije slobodno stavi na 2.6v, ja je tako drzim od kad-ikad
U ostalom testiraj u sandri mem. protok, pa vidi da li ti vredi da malo zrtvujes magistralu, zbog nize CAS latencije. Postoji tu jos dosta raznih stavki (bank interleave je npr. dosta bitan), pa ne bi bilo lose da procitas neki tutorial o tome ako vec nemas nekog iskustva!
Dace ti sigurno neko od ljudi sa foruma neki link, ako ti treba - ja nemam!
a u podesavanju procesora imam samo "high performance, Auto, Manual" a kad stavim na manual imam ponudjeno da biram brzinu FSB-a izmedju 100 i 200mhz (trenutno je 166) kad povecam na 200 i resetujem u biosu pise da mi procesor radi na 2500mhz ali nece windows da se startuje!!! zato mi je bedak!!! A sto se tice CAS latencije, smanjio sam je na 2.5!!! i kako da povecam napon na odredjenim komponentama?! e i jos nesto kad stavim bilo koji broj za FSB izmedju 166 i 200 znaci zakuca mi komp i moram da prespajam jumper za CLEAR CMOS da bi vratio na 166!!! pozdrav

NEsto ne radis dobro... 11.5 x 200 = 2300mhz. Pod uslovom da ti procesor jeste 2600+ onda je ovo sto treba da dobijes.

ALI ako tvoj procesor NIJE barton vec thouroghbred B ali fsb 333, onda ti je default mnozilac 12.5, sto na 200fsb daje 2500mhz, koliko si ti i dobio ;)

Posto je ovo najverovatnije slucaj, a 2500mhz prilicno mnogo za vecinu XP/bartona proveri da li je procesor otkljucan. To uradis tako sto ga stavis na 10 x 166 i ako se digne i ispise AthlonXP 2000+ ili AthlonXP 1660mhz onda je sve ok i otkljucan ti je CPU. U tom slucaju podesi FSB na 200 i stavi mnozilac 11. To ti je dosta za pocetak. Menjanje napona se vrsi u biosu ali ne znam gde tacno na tvojoj ploci, procackaj malo pa nadji. FSB 200 je sam po sebi dosta ubrzanja. Memoriju stavi (reko si da radi na cas 2.5 ali treba to posle da istetiras sa primeom95 ili S&M-om) 2.5-3-3-11, ne moras previse da se igras ovi setinzi na toj memoriji koju imas su savim ok. Kad ovo uspes, a nadam se da hoces, javi ovde pa cemo videti sta dalje.

E sad, ako ti je procesor zakljucan moraces da se igras sa voltazama (da ih prethodno nadjes) jer default mnozilac i 200fsb (2500mhz) je stvarno mnogo za default napon (1.65V na tvom procesoru)

Najbolje ovako , da mi ne bismo nagadjali sta je u pitanju , skini ovaj program http://www.cpuid.org/download/cpu-z-128.zip , pa lepo procitaj sta pise , code name procesora , fsb , voltazu i ostalo...kad to uradis napisi informacije pa da pokusamo da ti pomognemo.... Incae ja mislim da je gx-x u pravu , ali ujedno predpostavljam i to da ti je procesor zakljucan , tako da bez podizanja napona neces uraditi nista...Zamalo da zaboravim , pre nego sto uopste nastavis da OC , koji kuler imas na procesoru? i koja ti je trenutna temperatura?

Poslednja izmena:
mislim da mu CPU-Z nece to reci i da ce skontati da je barton u pitanju.

Evo ovo:

Thoroughbred B - 0.13 microns , model 8 CPUID 681 , FSB 333 , cache : 128K Level1 , 256K Level2

Name Mult X FSB Vcore Power

2600+ 12.5 X 166 1.65V 64.0W
2700+ 13.0 X 166 1.65V 64.0W
2800+ 13.5 X 166 1.65V 66.0W

Barton - 0.13 microns , model 10 , FSB 333 , cache : 128K Level1 , 512K Level2

Name Mult X FSB Vcore Power

2500+ 11.0 X 166 1.65V 53.7W
2600+ 11.5 X 166 1.65V 00.0W
2800+ 12.5 X 166 1.65V 55.9W
3000+ 13.0 X 166 1.65V 58.4W

Alien022 je napisao(la):
e i jos nesto kad stavim bilo koji broj za FSB izmedju 166 i 200 znaci zakuca mi komp i moram da prespajam jumper za CLEAR CMOS da bi vratio na 166!!! pozdrav
Verujem da je tako! Ma cudo je taj MSI (mislim na sve njihove ploce, ne samo na tvoju), ni u vatru ga vise ne bih stavio, a kamoli u kuciste. U celokupnoj njihovoj istoriji napravili su jednu dobru plocu (BX Master), i da je pravde ime te kompanije ne bi nista znacilo, bar nista pozitivno!
Naime, imao sam i ja slicna iskustva sa njihovim krshem (nece da radi na odredjenim vrednostima, pa to ti je)
Nista, probaj da smanjis mnozilac, a ako je zakljucan cpu, prodaj to ***** od ploce nekom neprijatelju, kupi neki Epox/Abit NF2 i bices vrlo srecan covek! Mislim, procesor ce i dalje ostati zakljucan, ali bar ces jednu bedu skinuti s' vrata, i moci ces da biras svaku vrednost FSB-a
p.s. nemoj da se uvredis zato sto ja tako pricam o MSI-u, nije to nista na tvoj racun!

@2112:

Sta si ti sad napricao ? :trust: To sto se njemu desava moze biti iz vise razloga, a poslednji na koji sumnjam je sama ploca ! najverovatnije su mu odnosi CPU/RAM ostali podeseni na neku vrednost sa kojom to ne moze da radi. Mozda mu je i dzamper na ploci setovan na 166 umesto na 200 ili na auto... ko zna sta moze da bude...

gx-x je napisao(la):
@2112:

Sta si ti sad napricao ? To sto se njemu desava moze biti iz vise razloga, a poslednji na koji sumnjam je sama ploca ! najverovatnije su mu odnosi CPU/RAM ostali podeseni na neku vrednost sa kojom to ne moze da radi. Mozda mu je i dzamper na ploci setovan na 166 umesto na 200 ili na auto... ko zna sta moze da bude...
Pa jel covek lepo rekao da se na 200 MHz ploca budi, samo nece windows da se podigne, a na nekoj vrednosti izmedju 166 i 200 se ne budi uopste i mora da kliruje bios. Kako onda moze da bude do odnosa cpu/ram (onda se ne bi budila ni na 200).
Jednostavno MSI je pravio i pravi krseve (dobar procenat MSI KT3 ultra 2, recimo, nece da se budi na magistralama izmedju 151 i 159, a na 161 hoce - moj slucaj, koji je potvrdjen kod jos mnogo ljudi, i ovo se ne resava nikakvim updateom biosa)
p.s. naravno da moze da bude iz vise razloga, ali ovo je, poznavajuci MSI, jedan potpuno moguc scenario, tako da....

Ej Ljudi hvala vam sto se mucite oko mog bojlera!!! Evo kakve sam rezultate dobio iz CPU-Z -a:

CPUID Output
--------------------------------------------------------------------------
Number of CPUs 1
Name AMD Athlon XP
Code name Barton
Specification AMD Athlon(tm) XP 2600+
Family/Model/Stepping 6A0
Extended Family/Model 7/A
Package Socket A
Technology 0.13µ
Instructions Sets MMX, Extended MMX, 3DNow!, Extended 3DNow!, SSE
Clock Speed 1921.1 MHz
Clock multiplier x11.5
Front Side Bus Frequency 167.1 MHz
Bus Speed 334.1 MHz
P-Rating 2600+
L1 Data Cache 64 KBytes, 2-way set associative, 64 Bytes line size
L1 Instruction Cache 64 KBytes, 2-way set associative, 64 Bytes line size
L2 Cache 512 KBytes, 16-way set associative, 64 Bytes line size
L2 Speed 1921.1 MHz (Full)
L2 Location On Chip
L2 Data Prefetch Logic yes
L2 Bus Width 64 bits

Chipset
--------------------------------------------------------------------------

Northbridge nVidia nForce2 Ultra 400 rev. C1
Southbridge nVidia nForce2 MCP rev. A4
Graphic Interface AGP
AGP Revision 3.0
AGP Transfert Rate 8x
AGP SBA supported, not enabled
AGP Aperture 64 MBytes
Memory Type DDR
Memory Size 512 MBytes
Memory Frequency 167.1 MHz (1:1)
CAS# 2.5
RAS# to CAS# 3
RAS# Precharge 3
Cycle Time (tRAS) 7

Memory SPD
------------------------------------------------------------------------------

DIMM #1

General
Memory type DDR-SDRAM
Manufacturer (ID) Kingston (7F98000000000000)
Size 256 MBytes
Max bandwidth PC3200 (200 MHz)
Part number K
Serial number 510EE0FC
Manufacturing date Week 01/Year 05

Attributes
Number of banks 1
Data width 64 bits
Correction None
Registered no
Buffered no

Timings table
Frequency (MHz) 133 166 200
CAS# 2.0 2.5 3.0
RAS# to CAS# delay 2 3 3
RAS# Precharge 2 3 3
TRAS# 6 7 8

DIMM #2

General
Memory type DDR-SDRAM
Manufacturer (ID) (0000000000000000)
Size 256 MBytes
Max bandwidth PC3200 (200 MHz)
Part number
Manufacturing date Week 00/Year 00

Attributes
Number of banks 1
Data width 64 bits
Correction None
Registered no
Buffered no

Timings table
Frequency (MHz) 133 166 200
CAS# 2.0 2.5 3.0
RAS# to CAS# delay 2 3 3
RAS# Precharge 2 3 3
TRAS# 6 7 8

nesto sam prckao po BIOS-u i nasao da mi je "CPU ratio" podesen na "By H/W" a mogucnosti su od x7.0 do x13.0
kao i "CPU Vcore select" na "By H/W" a mogucnosti su od 1.550V do 1.800V!!!
Temperature dok sam bio u biosu su bile: System Temp. : 32*C/89*F ; CPU Temp. : 46*C/113*F
Procesor sam dobio u BOX tako da hladnjak i ventilator sam dobio uz procesor
Provali sam da "FSB/DRAM Ratio" podesavanjem razlicitih odnosa (1:1 , 5:6 , 4:5 , 3:4 , 2:3 , 1:2......) menja "Current DRAM clock"!!!
Tek sam sad provalio da mi RAM memorije nisu iste!!! jel to ima veze?! jedna je Kingston BRAND a druga je nemam poima, uglavnom da crnim chipovima pise NCP!!! Pozdrav Ljudi!!!

Poslednja izmena:
Sto se tice memorije, bolja ti je ona NCP brand, posto bez frke radi kao CAS 2.5, a za Kingstona moze da bude slucaj, ali i ne mora.

Prvo probaj da promenis "CPU ratio" na x11. Ukoliko ti pri boot-u sistema i po ulasku u Windows prijavi Athlon 2500+, imas otkljucan procesor. Ako nece da se boot-uje, onda je 99% zakljucan procesor. U tom slucaju moraces da odradis CLEAR CMOS. Otkljucan procesor ti daje vecu "manipulativnu slobodu" za o/c.

Stavi FSB/DRAM Ratio na 1:1 obavezno, latencije 3.0-3-3-11, za pocetak i podigni FSB na 200MHz. Pusti "Memtest" boot disketu, pa vidi da li se javljaju greske memorije. Ako se ne javljaju posle 2 prolaza, probaj latencije 2.5-3-3-11, pa opet provrti test memorije. Ako se racunar zakucava, podigni malo napon na procesoru (recimo 1.7V).

Ajd pa javi sta je bilo, da znamo sta dalje da radimo...

Poslednja izmena:
@Alien022:

Dobro, iz prilozenih podataka se jasno vidi da je barton u pitanju, ono sto meni nije jasno je: kako ti onda pri bootu na 200fsb izbaci 2500mhz ?! (12.5x200=2500, kod tebe je 11.5x200=2300)

Uradi ovo sto ti je Ostoja rekao pa javi znaci PRVO probaj da promenis mnozilac (CPU ratio kod tebe) i obavezno pre restarta, znaci u istoj turi stavi odnos CPU:RAM 1:1 (ili sta vec ima, na nekim plocama nema 1:1 vec npr. 5/5...ista stvar). Posle nam javi. Ako bas oces da se igras, stavi voltazu za CPU (Vcore select kod tebe) na 1.75 pa probaj da butujes na FSB 200.

sve je to meni jasno!!! Ali dali da se zezam sa temperaturom posto mi ovaj kuler na procesoru ne izgleda bas verno!!! posto znam da kad dizem voltazu dize se i temperatura!!! i sto se tice mnozioca on je podesen na 11.5 sto bi bio manji (Kao sto pise u CPU-Z -u gore)!!! Pozdrav

Stavis ga da bude manji da vidis da li oce tako da radi, ako oce to se onda zove "otkljucan procesor" i onda mozes da stavis 10x200fsb sinhrono sto je primetno brze nego 11.5x166 fsb, a ne moras recimo da podizes voltazu i dodatno grejes procesor. Idi procitaj sticky temu "Kako overklokovati" posto vidim da nisi procitao, a stoji tamo za nove clanove i manje iskusne clanove kao sto si ti. Naucices dosta.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
Stavis ga da bude manji da vidis da li oce tako da radi, ako oce to se onda zove "otkljucan procesor" i onda mozes da stavis 10x200fsb sinhrono sto je primetno brze nego 11.5x166 fsb, a ne moras recimo da podizes voltazu i dodatno grejes procesor. Idi procitaj sticky temu "Kako overklokovati" posto vidim da nisi procitao, a stoji tamo za nove clanove i manje iskusne clanove kao sto si ti. Naucices dosta.
Nece!!! Stavio sam mnozilac na 10 i nece ploca da se probudi!!! Povecavao sam napon i nista ivek ista prica!!! Promenim nesto od brzine resetujem i onda moram da resetujem bios!!! Izgleda da je Ninja bio u pravu kad je rekao za moju plocu da je shit nevidjeni! dali postoji jos nesto sto trebam da uradim?! pozdrav

Pa ovo znaci da:
1)Procesor ti je zakljucan...
2)S obzirom da nece da makne sa 166MHz + zakljucan proc, neces se 'leba najesti od o/c

Ostaje ti da probas zatezanje latencija memorije... neces dobiti nista specijalno, ali ako moze da radi zategnutije, sto da ne probas.

Asus a7n8x-e deluxe je u svoje vreme (posle Epox 8rda+ i Abit nf7-s, dobrih OC ploca za K7 platformu, a pre DFI lan Party-ja) na anandtech-ovom site-u dobila najbolju ocenu! prema tome ploce ti je super!!!
da sam na tvom mestu stavio bi drugi proc i probao o/c!

@Alien022:

da procitas sticky: Kako overklokovati

Vrh Dno