Šta je novo?

Pomoc oko pocetnika

slashinjo

Poznat
Učlanjen(a)
26.04.2021
Poruke
15
Poena
25
Pozdrav svima.
Mozda nisam pogodio pravi podforum, ali mi nekako deluje da je ovo najbolje mesto za temu.

Naime, radim u IT preko 10 godina, imam ozbiljan portfolio firmi u kojima sam radio, i smatram se profesionalcem u ovom poslu (sys admin)
Nedavno sam dobio novog kolegu, svezeg sa vise skole (koja je IT related) sa 0 iskustva, i moj zadatak je da ga obucim za rad.
Radimo uglavnom na windows platformi, imamo desetak fizickih servera pod hyper-v om, dva vpn-a i nekolicina sql servera. U sustini nista preterano komplikovano (sa moje tacke gledista).
Pitanje je sledece :
Koja ocekivanja imati od coveka bez iskustva ?
Da li je dovoljno da zna da instalira windows, uclani masinu u domen i uradi windows update ?
Razmisljam, da li imam problema sa ocekivanjima od coveka koji nema iskustva ? Znam da se u skoli ne moze nauciti nista previse iz prakse, ali kontam da imalo pismen it pismen covek zna razliku izmedju display port kabla i hdmi kabla, da zna da napravi bookmark u hromu, ili da zna koja je razlika izmedju servera i switcha.....

Moje je pitanje, sta ocekivati od coveka koji je juce izasao iz skole i nema nikakvog iskustva u poslu ?
 
Moje očekivanje bi bilo koliko je bistar i koliko je zainteresovan za taj posao? Ako tako malo zna mora da je tu radi plate a da ga posao slabo interesuje. To što neko uči u školi je ništa pitanje je koiko je zaintersovan za takav posao? Tada bi učio i ono što se ne uči u školi jer bi tada voleo svoj posao. On očigledno ne iz priloženog zaključujem.
 
Tek posle škole počinje pravo učenje. Sećam se nekih kolega sa mašinca, nisu znali na koju stranu se odvrće svećica.
 
Tek posle škole počinje pravo učenje. Sećam se nekih kolega sa mašinca, nisu znali na koju stranu se odvrće svećica.
Ja sam isao na ETF, smer racunarstvo/informatika i video gomilu mojih kolega koji su ga zavrsili i ne znaju maltene da ukljuce kompjuter, a neki od njih sada rade kao asistenti/profesori.
Po meni ja bi njih (koji su bubali bez interesa za materiju) kao i ove sto hoce da na brzinu prodju neki kurs zarad velike plate strpao u isti kos.
Ako te ne zanima materija, i nisi sam uzeo da radis u privatnoj radinosti nesto u vezi od toga, takve likove u sirokom luku izbegavati.
Jedino ako je posao takav da mogu da ga rade i neuki onda je sve ovo sto sam napisao nebitno,
 
Proslo je 15 dana od kako sam pokrenuo temu, i shvatio sam da lik ne zna da posalje je***i email.
Gramaticke greske, s postovanjem ime prezime u istom redu.
Opet se pitam, da li ocekujem previse ?
 
S tvoje strane ne, ne ocekujes previse. Sa njegove da, ocekujes nesto sto ga niko nije naucio te ni on ne zna. Nemoj posmatrati da danas ljudi dolaze s nekim pred kulturnim nasledjem u bilo kojem polju i bice ti lakse. Ako si profesionalac i perfekcionista, jos manje ocekuj ljude slicne tebi.
 
Takav rad je dvosmeran, i makoliko postoje očekivanja osobe koja uvodi drugoga u rad, postoje i očekivanja sa druge strane. :)

Ja bih stvari postavio drugačije kako bi bilo lakše, pogotovo na duže staze. Više bih se orijentisao na tog "praktikanta".
  • Kako je taj čovek došao uopšte do te pozicije? Da li ga je neko uvalio, ili je prošao sve faze "selekcije"?
  • Šta ga zanima?
  • Da li želi karijeru u IT?
  • Zašto je uopšte upisao taj IT smer?
Bla bla bla, može tako do sutra.

Mislim da će se očekivanja menjati shodno odgovorima na ovakva pitanja.

Te proste stvari zna svako koga imalo zanima IT, računarska tehnika i tehnologija. Tako da deluje kao da nije kroz život stekao takva znanja. Kako, zašto, to se jedino može iz njega izvući.
 
Nazad
Vrh Dno