Šta je novo?

Pomoc oko overclock-a?

Bojan93

Cenjen
Učlanjen(a)
31.08.2012
Poena
169
Resio sam da probam da overclockujem moj intel core 2 duo e6420 proc, koji vec nekoliko godina drzim na stock speed.
Imam par pitanja posto mi je ovo prvi put da to radim pa bi mi dobro dosao savet od nekog iskusnijeg.
Video sam na youtubu tutorijal od nekog lika koji objasnjava kako da overklokujem bas ovaj moj procesor http://www.youtube.com/watch?v=8kgOq9PF6-M
1) Koliki je rizik da zapravo ostetim procesor ako to radim?
2) Na koliko bi mogao da clockujem sa stock kulerom ? trenutne temperature su mi 30-40 ne prelaze vise
3) Ako zelim kasnije da se vratim da li cu moci to da uradim? ili ako reinstaliram sistem da li se onda nesto poremeti pa ponovo mora da se clockuje ili sve ostaje?

Znaci koliko sam shvatio ja bi sad bez problama trebao da odem u bios i da podesim CPU Host Frequency na 333 ili na 400
Potom System Memory Mutliplier na 2x
E sad nije mi jasno tu oko Cpu Voltage nista ??

@ Turok
Nasao sam tu temu vec bio i da mi je bilo jasno sve odma nebi ni postavljao topic za help od nekog ko vec sve to zna i moze da mi kaze u kratke crte sta i kako

Koji cooler imas?

@mirza: na stock cooleru je.
@bojan: cpu voltage je napon. sto veci klok- to je potreban i veci napon da bi procesor mogao da radi. samim tim uvecava se i potrosnja i grejanje procesora, a sa tvojim (stock) cooler-om to i nije bas preporucljivo. pokusaj da ga poteras na deff. naponu, vidi koliko moze, i prati temperature.

1. rizik ostecenja procesora je jaaako mali, ukoliko se ne radi o velikim naponima i temperaturama, sto kod tebe ne bi trebalo da bude slucaj.
2. mora se videti iz prakse.
3. mozes vratiti ili promeniti bilo koje podesavanje u bios-u, nezavisno od instaliranog operativnog sistema.

@mirza : da na stock kuleru sam

@turok
Hvala na pomoci
Znaci probacu onda na 333 x 2 i to je to.. malo hocu da ga clockujem ne mnogo cisto da doteram dotle da ne moram voltazu da dizem
Mada na kraju krajeva se i razmisljam kolike performance bi mi donelo to ? bolje da sacekam i uzmem novi proc itd.

Ono ˝CPU Frequiency˝ sa druge slike bi trebalo da bude FSB ili ekvivalentno tome.

Uspeo sam da se snadjem u kloknuo sam fsb na 320 x 8 i za sad mi je dosta.Temperature u idle oko 40, a ovako ne prelaze 50

Nazad
Vrh Dno