Šta je novo?

Pomoc oko Macintosh

mandza

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2006
Poena
304
Cao Druugari,
potreban mi je savet u vezi ovog kompa.
Razmisljam se da uzmem neki od ova dva modela:

1. Naziv APPLE iMac G5 17" 1.9Ghz
Cena 137.820,00 (sa PDV)
Garancija 12
- 1.9 Ghz PowerPC G5, 512kb l2 cache
- 512MB DDR SDRAM, (podržava do 2GB DDR)
- 160GB S-ATA HDD
- DVD+-/RW
- 17" widescreen active-matrix LCD
- VGA X600 Pro 128 DDR
- 10/100/1000 BASE-T Ethernet
- audio in
- seaker
- AirPort Extreme wireless networking 802.11g
- Bluetooth 2.0 + EDR
- 2x FireWire
- 3x USB 2.0
- 2x USB 1.1
- Apple remote
- Apple tastatura
- Apple miš

2. Naziv APPLE iMac G5 20" 2.1Ghz
Cena 166.980,00 (sa PDV)
Garancija 12

- 2.1 Ghz PowerPC G5, 512kb l2 cache
- 512MB DDR2 SDRAM, (podržava do 2GB DDR)
- 250GB S-ATA HDD
- DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW
- 20" widescreen active-matrix LCD
- ATI Radeon X600XT sa 128MB VRAM
- 10/100/1000 BASE-T Ethernet
- 56k modem
- AirPort Extreme wireless networking 802.11g
- Bluetooth 2.0 + EDR
- audio in
- speakers
- 2x FireWire
- 3x USB 2.0
- 2x USB 1.1
- Apple remote
- Apple mouse

Moje pitanje vezano za ove modele jel prevelika razlika u ceni..tj da li mi se isplati uzet ovaj 2 model i jos nesto sto mo je prioritet zbog cega ga uzimam a to je crtanje...treba mi Autocad i 3D max...koristio bih ga prevashodno za arhitekturu......

Hvala svima na pomoci...
p.s.
ne znam bas dal je ovo pravi topic gde sam ubacio temu..

Gde si ti iskopao te G5 mashine? :D

iMac 17” Core 2 Duo 1.83GHz/512MB/160GB/Combo/GMA950/KActive - 95,490
iMac 20” Core 2 Duo 2.16GHz/1GB/250GB/SuperDrive/X1600/KBActive - 143,190 (www.apple.co.yu)

u svakom slucaju ne bih se vracao na 17" posle 20" monitora... iskreno velicina monitora mi vise znaci od GHz CPUa...

pa ako ti treba za autocad i 3dsmax mislim da mac tu ne moze da ti pomogne ni malo.. prvo procesori su ti dosta losi, drugo memorije je malo za njih ( 512 mb) a i graficke su ti katastrofa... po mom misljenju kupovina tih mekova je cisto bacanje para...
bolje je core2duo (gde performanse u rendiranju idu tacno 2.4 puta brze u odnosu na jednoprocesorske athlone64 i barem 3 puta brze od tih G5) sa najmanje 1GB rama i graficka naravno neki kvadro... i neki ekran od 20 inca.. a izaci ce te isto koliko i ti mekovi ....
velika je verovatnoca da za mekove ne postoje 3dsmax i autocad tako da bi ti to tek bio promasaj.. i isto tako.. ako uzimas racunar uzmi ono sto je u glavnim tokovima a ne nesto sto ne koristi skoro niko... RAZMISLI DOOBRO..

uzmi ono sto je u glavnim tokovima a ne nesto sto ne koristi skoro niko... RAZMISLI DOOBRO..

ok, u vecini stvari si u pravu, ali u poslednjoj rečenici nikako nisi, jer Mac sa Intel-ima koristi možda 15-20% ljudi koji imaju Mac, a ostali su i dalje na G3, G4, G5...

mislio sam konkretno na pc a ne na mac... pc je u glavnim tokovima... ne kazem da je mac los ali hardware bez software-a je isto sto i pesak na plazi bez mora :)

kako uopste moze da postoji plaze bez mora???

:d

btw ja sam prevideo da je covek rekao 3DMax i autocad. Da li uopste postoji Max za MacOSx? Kako bilo niko mu ne brani da koritsti WinXP na Core2Duo Macu ;)

Poslednja izmena:
izvinjavam se za izjavu... sta ti Delimire mislis da ce brze coveku da radi .. ovo sto smo mu predlozili ili ti makovi sa G5 (pod uslovom da ima software za njega )... Mac su poznati po dizajnu i kvalitetnoj izradi ako ga to zanima.. sto se performansi tice nisu dzabe presli na coreduo da je G5 bio pun pogodak.. cak i na apple-ovom sajtu imate negde da vam pise da je coreduo brzi duplo od dual g5....
a inace dati tolike pare za mac a instalirati windows je mnogo glupo plus windows jede vise pa je pitanje sta ce da radi sa tih 512mb rama... :)
isto tako iMac je po performansama isto sto i laptop samo sto nema bateriju pa opet razmisli.. ima i notebook-ova sa quadro grafickama... :)

Poslednja izmena:
dobro izvinjavam se za izjavu... sta ti Nedjo mislis da ce brze coveku da radi .. ovo sto smo mu predlozili ili ti makovi sa G5 (pod uslovom da ima software za njega )... Mac su poznati po dizajnu i kvalitetnoj izradi ali nisu dzabe presli na coreduo da je G5 bio pun pogodak.....
a inace dati tolike pare za mac a instalirati windows je mnogo glupo... :)
isto tako iMac je po performansama isto sto i laptop samo sto nema bateriju pa opet razmisli.. ima i notebook-ova sa quadro grafickama... :)

Koji bre Nedjo? :)

Tek sam bre ustao, vidis da haluciniram :)
p.s.
nisi mi dao fore ni da izmenim izjavu... dobro PRIZNAJEM , KRIV SAM...

Poslednja izmena:
Enivej, glupo je uopste raspravljati sada oko toga. Onaj kome treba Mac, zna za sta mu treba. Kao kada bi neko trazio npr. Jaguar, a ti mu kazes - nemoj to da kupujes putevi u Srbiji su katastrofa, bolje uzmi Golf, a i jeftiniji za odrzavanje :)

Ako neko ne zna sta ce mu Mac, onda bolje da kupi PC - vise ce mu odgovarati takva kombinacija, jer za vecinu korisnika PC je sasvim dovoljan.

nema potrebe da se izvinjavas!! :)

mislio si na byMax-a, ne na nedju?

Windows je vec instaliran na tim Macovima ;) po meni recimo ni jedan PC ne moze da prismrdi dizajnu i tehnickim resenjima na Mac-u! Npr. WOW (ne, nije warcraft :)) efekat je zagarantovan kod MacBookPro-a kad ga covek prvi put vidi. Dakle ako neko hoce exluzivu to je neki Mac. uostalom lepo je opisao delimir...

Jobs-ovo objasnjenje da su Power procesori u corsokaku i da nemaju jasan roadmap... i ostale gluposti ne mogu da progutam. Mozda je problem sto PowerPC procesori nikada ne mogu da postignu tako dobru cenu kao intelovi zbog kolicine u kojima se prozivode. Pre ce to biti objasnjenje nego da nemaju jasno definisan road map. A mozda im se nije ni isplatilo da projektuju posebne verzije Power procesora za Mac... Ili su mozda cekali da intel toliko unapredi SSE instrukcije (dostigne nivo AltiVeca) pa da uopste mogu da predju sa PowerPC na Intel procesore :D (da bi MacOS radio potreban je minum SSE3 procesor, predpostavljam da nije to bez razloga)

btw dobro jutro :wave:

Poslednja izmena:
slazem se skroz ali nisu u igri macbookpro nego iMac sa G5... covek hoce da kupi jedan od ponudjena dva modela...

nema potrebe da se izvinjavas!! :)

mislio si na byMax-a, ne na nedju?

Windows je vec instaliran na tim Macovima ;) po meni recimo ni jedan PC ne moze da prismrdi dizajnu i tehnickim resenjima na Mac-u! Npr. WOW (ne, nije warcraft :)) efekat je zagarantovan kod MacBookPro-a kad ga covek prvi put vidi. Dakle ako neko hoce exluzivu to je neki Mac. uostalom lepo je opisao delimir...

Jobs-ovo objasnjenje da su Power procesori u corsokaku i da nemaju jasan roadmap... i ostale gluposti ne mogu da progutam. Mozda je problem sto PowerPC procesori nikada ne mogu da postignu tako dobru cenu kao intelovi zbog kolicine u kojima se prozivode. Pre ce to biti objasnjenje nego da nemaju jasno definisan road map. A mozda im se nije ni isplatilo da projektuju posebne verzije Power procesora za Mac... Ili su mozda cekali da intel toliko unapredi SSE instrukcije (dostigne nivo AltiVeca) pa da uopste mogu da predju sa PowerPC na Intel procesore :D (da bi MacOS radio potreban je minum SSE3 procesor, predpostavljam da nije to bez razloga)

btw dobro jutro :wave:

Mislim da za posao koji je covek naveo ovi Mac-ovi uopste ne odgovaraju iz prostog razloga sto za OS X ne postoji ni AutoCad ni 3dsmax. Za Autodesk softver jedino resenje je Windows, a vozio ga na Mac-u ili PC-ju svejedno - to je uvek Windows :)

U svakom slucaju, nijedan Mac ne dolazi sa fabricki instaliranim Windows-om vec se on mora naknadno kupiti i instalirati. Ove dve masine su sa G5 procesorima sto znaci da ne mogu da voze Windows osim kroz Virtual PC emulaciju sto je daleko od upotrebljivog za profesionalnu primenu.

Znaci, odgovor pokretacu treda: ne kupuj nijedan od ta dva Mac-a, ako su ti 3dsmax i AutoCAD neophodni.

Poslednja izmena:
ma jasno da je besmisleno kupovati G5 modele (koji su uz to jos i skuplji od ovih C2D) zato sam mu naveo i cenu iMac c2d modela i gde moze da ih potrazi - www.apple.co.yu !

"nijedan Mac ne dolazi sa fabricki instaliranim Windows-om"
ozbiljno? prijatelj je dobio MacBookPro sa BootCampom i Windowsom... ne znam gde je kupio racunar.

ma jasno da je besmisleno kupovati G5 modele (koji su uz to jos i skuplji od ovih C2D) zato sam mu naveo i cenu iMac c2d modela i gde moze da ih potrazi - www.apple.co.yu !

"nijedan Mac ne dolazi sa fabricki instaliranim Windows-om"
ozbiljno? prijatelj je dobio MacBookPro sa BootCampom i Windowsom... ne znam gde je kupio racunar.

Nude u USA riseleri takvu opciju, ali zvanicno Apple to ne radi. Kod nas ne znam kakva je situacija, ali kapira da uz odgovarajucu nadoknadu nije problem da ti to instaliraju...

opet ja..

dugo me nije bilo..ne stigoh net da uplatim..........vidim da ste se svi bas dobro raspisali..kada sam otisao na njihov site www.apple.co.yu video sam ove modele core duo tako da sam njih mislio da uzmem al sad kako vidim posto iskljucivo crtanje mi je prioritet a mnogi kazete da pitanje je dal uopste mogu korisiti 3dmax i autocad sad sam u nedoumici..a koliko sam uspeo da procitam o imac video sam da je dizajn strava,pocev od slika da gledas,filmove,muzika...nekako mi mnogo bolje deluje u odnosu na pc..igrice ne igram........e sad jedino sto me plasi sto nemam iskustva dal je on uopste prisutan na nasem trzistu..tj,ako mi nesto zafali jel se moze naci kod nas ili bolje cekati jos par godina :)

3dsmax apsolutno koristi dual core procesore samo da znas... boljitak koliko sam ja merio je oko dva puta brze u odnosu na single core...(samo je bitno da je procesor x86 oliki)

znaci ako uzmes imac sa Core2Duo procesorom i hoces da koristis 3DMax moraces da instaliras i Windows pored MacOSX-a.

btw http://www.youtube.com/watch?v=Dbt9upE6hpM

da li neko zna koliko brzo Windows radi pod MacOSX??

samo je problem koja graficka kartica dolazi sa mekom... posto njemi bas treba profesionalna graficka....

Konkretno sa iMac dolazi X1600Pro... Za profi primenu predvidjen je Mac Pro za koji postoji X1900...

Ati i opengl mi nekako ne ide :)

Nista sporije u odnosu na bilo koju slicnu PC masinu. Plus se lakse instalira :)

da ali tamo se istovremeno vrte tri OSa!! kapiram da je MacOS host za druga dva... da li je to omogucava neki program tipa VirtualPC ili sta...?

kako 3D kartice ubrzavaju max? mislim koliko to treba da bude kompleksna i kakva scena da 3D max pocne da se gusi sa npr. 2GHz CPU, 2GB Rama i 7600GT kartom?

Ne razumem kako se vrte ISTOVREMENO tri OS-a? Imas dual boot i butujes u Windows ili u OS X...

Kada preko boot campa butujes u Windows, Mac se ponasa kao i svaki drugi PC.

@kovacm: 3D karte sluze za prikaz MAX scene u realnom vremenu, a koliko jaku masinu mozes sa renderingom da ugusis, bolje da ne znas :)

@mandza: ono sto su ostali vec spomenuli: za isto novca mozes da uzmes besan PC sa ultra besnom grafikom koji ce da preskace naredne dve generacije ovih apple plastikanera (koji su u sustini sada samo nasminkani PC klonovi).

npr: Asus WS ploca, C2D 6600/6400, 2GB DDR800 i tek smo na pola cifre maca...

Poslednja izmena:
Ne razumem kako se vrte ISTOVREMENO tri OS-a? Imas dual boot i butujes u Windows ili u OS X...

Kada preko boot campa butujes u Windows, Mac se ponasa kao i svaki drugi PC.

??? jesi li pogledao http://www.youtube.com/watch?v=Dbt9upE6hpM ??? meni se cini da se sva tri OS vrte ISTOVREMENO :)

XGL + VmWare - da li to znaci da je MacOS host (XGL moze da se pokrene pod MacOS ?!)? koliko se usporenja donosi VmWare (nikad ga nisam probao) da li je osetno?

@kovacm: 3D karte sluze za prikaz MAX scene u realnom vremenu, a koliko jaku masinu mozes sa renderingom da ugusis, bolje da ne znas :)

nisam ni mislio na rendering :) vec na prikaz dok se modelira. pitam zato sto sve scene koje sam video/probao rade sasvim tecno na 7600GT i P4 [email protected]...

@mandza: ono sto su ostali vec spomenuli: za isto novca mozes da uzmes besan PC sa ultra besnom grafikom koji ce da preskace naredne dve generacije ovih apple plastikanera (koji su u sustini sada samo nasminkani PC klonovi).

npr: Asus WS ploca, C2D 6600/6400, 2GB DDR800 i tek smo na pola cifre maca...

tesko. Samo 24" Apple Cinema kosta preko 1000e. dakle za ostatak (800e. ako gledamo 24" imac koji kosta ukupno 1800e.) mozes uzeti isto sto i Mac nudi (2.16GHz/1GB/250GB/SuperDrive/X1600/KBActive).

CPU - 200e.
ploca - 150e.
mem 1GB - 120e.
DVD - 30e.
HD 250GB - 90e.
X1600 - 100e.
kuciste - 60e.
PSU - 50e.
-----------------
800e. - okruglo :)

tako da iMac uopste nije skup a kamoli 'na pola cifre' :D!

Vrh Dno