Šta je novo?

pomoc oko kupovine...

hugoboss

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
304
e ovako... zadnjih nedelju-dve dana sklapam neku konfiguraciju, kojoj ce glavna namena biti video produkcija, kompjuterska animacija i graficki dizajn... da se ne lazemo bice tu i po koja igrica, ali opet napominjem gore pomenuto je primarna namena... evo sta sam sklopio za sada:

p5q pro
e8400
gainward 4850 golden sample
2x1gb ddr2 1066 cl5 ocz titanium intel edition
wd3200aaks
lc6550gp2 + thermaltake m5
pioneer 215d

to mi sve ispadne oko 600 evra i sklapao sam u atom-u... ako imate jos neki savet ili predlog sta moze da se jos promeni ili neku drugu firmu da mi preporucite, slobodno... inace budzet mi je 650e, ali to je stvarno gornja gornja granica... najsrecniji bi bio sa ovom od 600...

hvala unapred! :wave:

Obavezno Quad umesto C2D za tu namenu... Dakle neki Q6600 da ti se uklopi u cenu... I opushteno stavi josh 2 gb memorije tj uzmi kit 2*2 gb i to ce izaci tacno do tih 650 evrica...

Ostalo je manje vishe sve korektno 😉

:wave:

pazi malo bezim od viste, a xp moze da primi 3,25gb, tako da mi je najlakse da dokupim jos jednu tablu... sto se tice quad-a, da li mislis da cu moci u potpunosti da ga iskoristim?

Svakako za ono shto si napisao gore ce ti biti potreban quad i shto vishe memorije i moja preporuka nevezano XP/VISTA je da idesh na 64-bit sistem 😉

:wave:

nije lose sastavljeno evo i ja ovih dana nesto sklapam pa cu priloziti da uporedis. sto se tice quada; ne zelim ga za sada.

Intel LGA Core2Duo E8500 3.16 GHz 11.446 din
Asus P5KC,P35/ICH9,1333,DDR2/DDR3(1066/1333),CrossFire,eSATA,2x1394,GLAN 7.419 din
PQI DDRII 1GB PC800 CL5 x2kom 1.187 din x2
Asus EAH4850/HTDI/512M,DDR3 256 bit,625MHz,HDTV,DVI-Ix2(1HDCP),DVI-HDMI adapter,DX10.1 12.633 din
WD Caviar Blue SATA2 500GB 16MB Cache 7200 RPM 4.536 din
Pioneer DVDRW DVR-215D Biege S-ata 1.527 din
Cooler Master Midi Mystique 631S B 6.939 din.

Au bre ima toliko tema na ovu temu , ljudi uzmite quad i 4 giga rama ddr2 , x48 chipset, neko dobro napajanje i vozite ako vam treba za to sto ste napisali . Nemojte davati tolike pare na graficke , ili uzmite nesto sa oglasa...

Au bre ima toliko tema na ovu temu , ljudi uzmite quad i 4 giga rama ddr2 , x48 chipset, neko dobro napajanje i vozite ako vam treba za to sto ste napisali . Nemojte davati tolike pare na graficke , ili uzmite nesto sa oglasa...

hmmm, da ima sigurno puno tema vezanih za sastav konfiguracije ali to nije bas od pomoci nekome ko zeli sada da kupi racunar. sigurno si svestan razlike u hardveru od pre nekih sest meseci i sada. sto se tice graficke; pa covek je spomenuo i igre a koliko sam citao po forumima bolje je uzeti qore2 nego quad. ako se profesionalno bavi video obradom onda se slazem za quad.

Ja se slazem sa tim.... Skoro svi ozbiljni programi podrzavaju rad sa 4 jezgra / 8 threadova, tako da ce ti quad mnogo brze zavrsavati posao..

Mozda ovako?

Thermaltake Soprano RS101 (Gigatron ~ 35eur)
Thermaltake ST 550W ( Gigatron ~ 54eur)
DFI LanParty DK P35-T2RS (6 sata, RAID... -Lithium OC House ~ 90eur
Intel Q6600 8MB cache (Win Win shop ~137eur)
2x2gb Geil Black Dragon 1066mhz 4-4-4-12 (DPM Computers ~ 76eur)
PowerColor ATI 3850 512MB DDR3 (Atom ~ 82eur)
2x500gb WD Caviar (SATA2/16MB/7200) – WD5000AAKS (Lithium OC House ~ 1x53eur=106eur)
DVD-RW Pioneer 215D (Lithium OC House ~ 17eur)

Sve ukupno: 597eur (+/_10%)

Ako ces tek povremeno igrati igrice, 3850 je sasvim dobra kartica, sa Quad-om i 4gb rama ima da cepa sve na Highest, sem naravno Crysis, ali mislim da mnogo vise dobijas ako odmah kupis ceo komp sa jakim CPU i dosta Ram-a, nego sto ces dobiti od grafike. CPU i RAM, pa i HDD ti je bitnije od grafike ako se bavis video editingom profesionalno...
Mozes eventualno da uzmes samo jedan 500gb HDD a umesto HD3850 da uzmes PC HD4850 512mb (Lithium OC House ~ 133eur)...

Cene naravno sa PCBerza.co.rs... mislim da sam sracunao istu konfiguraciju gore ali samo gledajuci Gigatron za ~650eur, ali nemoj me uzimati za rec...
Ja mislim da malo prosetati se nije strasno za takvu konfiguraciju za samo ~600eur, sta mislis Hugoboss? Inace mislim da je konfa duplo jaca od one tvoje, e sad pitanje je da li su cene sa PCBerza.co.rs tacne... ja uvek sumnjam u njih... za 650eur dobijas takav komp ladno, garantujem

Poslednja izmena:
Pošto svi predlažete hardove od 500gb, moram da pitam:
zašto ne wd 640GB, on ima najmanju cenu po gb. Ja sam ga platio 4840 din pre par dana, mislim da za 140gb više vredi 300din doplate 😉

Pošto svi predlažete hardove od 500gb, moram da pitam:
zašto ne wd 640GB, on ima najmanju cenu po gb. Ja sam ga platio 4840 din pre par dana, mislim da za 140gb više vredi 300din doplate 😉

Pa naravno, ali tako je to sa PC-jevima... znas i sam... 300din ovde, 300din tamo i skoci cena kompa za 150eur dok trepnes...
Ako oces i imas sredstva da doplatis (a pritom se bavis profi video editingom i animacijom) predlazem da ulozis ni manje ni vise 600din 😀 i uzmes 2x 640gb.... jer ipak bih isao u RAID 1 ako ti je to posao...

RAID 0 ti povecava brzinu pristupa disku jer pristupa i upisuje podatke istovremeno na oba diska, ali zato ako rikne jedan HDD podaci odose zbogom,dok
RAID 1 ti ne povecava brzinu ali imas redundantnost podataka, ako rikne jedan HDD imas backup na drugom...

A veruj mi ja sam tako 300 po 300 i sa 600eur dosao na to da me komp izasao 800eur 😀

Slazem se, ali za video obradu prostora nikad dosta, 600 dinara se lako ustedi 🙂
Inace meni se najvise svidja tvoja (miloshs) predlozena konfiguracija, bolje odgovara zahtevima prvog posta (primarno: video obrada, sekundarno: igrice).
Znaci vise u procesor, memoriju i hard(ove), a manje u grafiku...

RAID 1 ti ne povecava brzinu ali imas redundantnost podataka, ako rikne jedan HDD imas backup na drugom...

Ispravka: Na dobrom raid kontroleru i raid 1 ubrzava citanje (Moze da procita pola sa jednog, a pola sa drugog, jer je sadrzaj na oba identican).
E sad ne znam da li to "znaju" da koriste i ovi integrisani...

Poslednja izmena:
Ispravka: Na dobrom raid kontroleru i raid 1 ubrzava citanje (Moze da procita pola sa jednog, a pola sa drugog, jer je sadrzaj na oba identican).
E sad ne znam da li to "znaju" da koriste i ovi integrisani...

Sa RAID 1 povecava se "read speed", ali i u vecini slucaja rezultat povecanja brzine citanja je usporenje brzine pisanja na disk...

Ja mislim da vecina integralaca ima RAID 0 i 1 (pa mozda i 0+1) Ova DFI p35-T2RS je sposobna za RAID 0, 1, 0+1 i 5 ...
RAID 1+0 (RAID 10) je mozda i najbolja opcija za Hugoboss-a ali potreba za 4 hdd-a je ogromna.
Jos jedna solucija je pomenuti RAID 5 koji bi mogao da se odradi sa 3 HDD-a umesto 4 HDD-a... RAID 5 omogucava "striping" i distribuirani paritet, pa je tako sistem zasticen od gubitka podataka, ali se pri tom povecava brzina citanja (u odnosu na 1 hdd, bez RAID-a), a brzina upisa ostaje usporena.

Sve u svemu da ne duzim, citavu pricu o RAID-u mozemo da zaboravimo ako coveku nije bitno da ima backupe podataka, tj. ako ne zaradjuje za zivot od animacije i video editinga... Onda jednostavno nek uzme jedan HDD od 640GB i miran je, kasnije ako mu ponestane moze uzeti jos jedan od 640GB...

hmmm, da ima sigurno puno tema vezanih za sastav konfiguracije ali to nije bas od pomoci nekome ko zeli sada da kupi racunar. sigurno si svestan razlike u hardveru od pre nekih sest meseci i sada. sto se tice graficke; pa covek je spomenuo i igre a koliko sam citao po forumima bolje je uzeti qore2 nego quad. ako se profesionalno bavi video obradom onda se slazem za quad.

U jeee covek ode u izlazak i vec se raspisaste. 😀 .A razlika je u cemu sto se tice hardvera? Pa ko sto je rekao neko posle mene 3850 ce da odradi posao ili neki 8800 sto se tice igara. A kolega je rekao da mu za ovo treba "video produkcija, kompjuterska animacija i graficki dizajn" znaci ono sto sam rekao i nista vise. 😉

Poslednja izmena:
Asus P5KC,P35/ICH9,1333,DDR2/DDR3(1066/1333),CrossFire,eSATA,2x1394,GLAN 7.419 din

Nemoj tu plocu da uzimas nikako. Mozda ces imati problema sa memorijom, desavalo se to i precesto. A tek za te pare je totalni promasaj, pa P5Q Pro moze da se uzme za tu kintu.
A umesto PQI memorije uzmi Transcend, ponekad da znatno vise nego sto ocekujes...

Realno razlike (teorijske) izmedju P35,P43 i P45 nema, pa skoro da se moze reci da su ista stvar... Znaci da uzme bilo koju plocu sa ovim chipsetovima, nece se pokajati... ako vec hoce da overklokuje onda bih isao na DFI i Asus, mada su Asus-ove ploce poznate po enormnom grejanju northbridge-a, dok ni DFI nije zaboravljen sto se toga tice.

Mislim da sve preko DDR2 1066 i CPU za 1066FSB znatno povecava cenu kompa, naravno ako zelis da iskoristis puni potencijal ploce. JA bih opet preko P5Q Pro uzeo DFI P35-T2RS, ali to sam samo ja jer volim DFI (a ima i Digital PWM)😀

Evo i jedan citat sa xbitlabs-a:
"A quick look at the results table is enough to realize that the new ASUS P5Q Pro mainboard unfortunately loses to the Intel P35 Express based solution in all benchmarks. The reason of this fiasco is evident: ASUS P5Q Pro doesn’t allow suing the same aggressive Performance Level settings as the good old boards on the time-tested P35"

"However, we haven’t yet seen any remarkable solutions among competitors’ products on the same Intel P45 Express chipset. This suggests that even though Intel P45Express is the newest platform today, it is not the best one."

hmmm 😀

Poslednja izmena:
Ma moze sve, i ja volim DFI. Samo da se zaobidje Asus P5KC, cisto bacanje para. Eno, sone.a u onoj temi o BloodIron i OCZ memorijama - nije mogao da potera RAM preko 850MHz na Asus P5KC, stigao DFI P45+ i odmah na prvu 1160MHz. A tek to sto se na svakih mesec dana neko pozalio na tog Asusa. Ma da je P5KC i 50e, ne bih ga kupio. Pozz

Ma moze sve, i ja volim DFI. Samo da se zaobidje Asus P5KC, cisto bacanje para. Eno, sone.a u onoj temi o BloodIron i OCZ memorijama - nije mogao da potera RAM preko 850MHz na Asus P5KC, stigao DFI P45+ i odmah na prvu 1160MHz. A tek to sto se na svakih mesec dana neko pozalio na tog Asusa. Ma da je P5KC i 50e, ne bih ga kupio. Pozz

Gle ovako, Asus je veoma poznata firma, ali ja imam jednu teoriju vezanu za njihove produkte...

Asus ako kupujes, da bi dobio Asus kvalitet, moras uzeti performance ili high-end stvari... ove low-end i lower-end stvari su im krshina, kao i one kung-fu stvarcice...
Nema jeftinog Asus-a, samo ASRock sa Asus nalepnicom je jeftin 😀

Giga-Byte isto u poslednje vreme ima problema sa P35, P43, P45 i 790FX plocama, svakakve gluparije im se desavaju, dok kod DFI-ja ima samo jedan problem - nekad stignu DOA... sto je po meni najbolji slucaj, jer odmah dobijas novu plocu i nema dileme... DFI kad radi, onda ga cepa svetski... a i brat bratu izgledaju bogovski, nedo bog da imas UV kabl 😀

nesto sam razmisljao, obzirom da je razlika u ceni nekih 20ak evra izmedju p5q pro i obicnog p5q-a, a i to da pro ima jos jedan slot za graficku, koji mi i nije nesto preterano potreban, dolazim do toga da tu mogu da malcice ustedim...

a tek ste me sa dfi-om bacili u rebus... p5q je p45, a dfi je p35... tako sam nasao i ovu, malo jes skuplja al pogledajte tj dajte komentar...
dfi-lanparty-dk-p45-t2rs

p.s.- isto tako razmisljao sam o drugoj grafickoj, jer tu bi dosta ustedeo... 3850 ili 3870 bilo koja od te dve mi izgledaju zanimljivo, mozda me ipak malo vise privlaci ova 3870...

LM, i dalje je sve otvoreno, al neki grub izgled konfe je ovakav:

p5q ili dfi [p35 ili p45 jbm li ga vise ni sam ne znam]
e8400 [definitivno! ok cena, dobar cache, magistrala]
2x1gb geil black dragon ultra plus 1066 [i mozda jos jedna tabla - teram xp, a ne bih vistu ni 64bitni os]
wd6400aaks [ubedili ste me 😀]
powercolor ili sapphire ili palit 3850/3870
thermaltake m5 ili soprano
NAPAJANJE!!! [ovaj deo mi zadaje najvise glavobolje... prvo sam hteo LC Power, pa sam odustao zbog neki losih iskustava (tudjih) onda su u igru usli OCZ GameXStream 600w i Thermaltake W0144 600w... pomagajte!!!]
pioneer 215d

p.s.2- a abit-ove ploce?

Poslednja izmena:
Dzaba si otvaro temu ako ostajes pri svome, Quad ti je bolje resenje ne C2D.
Drugo, 4Gb ti je isto bolje resenje i stavis x64 OS, zasto ne ? sta mu fali ?
Disk je dobar, jedino ako ti treba i za backup onda uzmes jos jedan 😀
Grafike su malo van aktuelnosti ali je ok ako ne cepas igre nesto cesto i zahtevno ( mozda 9600GT da razmislis ili nesto slicno eventualno ..)

Abit ima isto ok ploce, mada sto se cimas za plocu uzmi komotno P5Q Pro ili Dark-a P45, sta god ti je jeftinije nije ti ni toliko bitno obe su dobre.

Napjanje bi ja uzeo OCZ jer ima 1x6pin i 1x6+2pin dok Tt ima 2x6pin. A i po granama je malo jace od Tt-a.

ali kako se ponasaju softveri sa 64bitnim os-om? vista ako mora, ajd... 😀 isto tako 800mhz ili 1066, koja bi se memorija najbolje iskoristila tu brzinu magistrale? jel to zavisi i od ploce?

sto se tice graficke, tu mi je tek ass u procepu, jer se uvek lomim izmedju ati-a i nvidia-e... sto se tice igrica, bitna mi je igrivost, u drugom planu izgled, a i uopste ne patim od toga da je sve na ultra high... isto tako, ako bih vec uzimao graficku, voleo bih makar da mi izdrzi sto je duze moguce, da npr je zamenim u roku od 1-2 godine... zato sam razmisljao neki 3850/70 ili cak neki GeForce... nemam pojma...

sto se tice c2d Vs. quad... e8400 je novije tehnologije 45nm, a samim tim i vuce novine tipa manje zagrevanje, raspodela cache-a po svakom jezgru je vece nego na quad-u, jeste da quad ima vise jezgara,al... jedino pravo resenje je, cini mi se, u q9xxx seriji, ali mi je ona u ovom trenutku stvarno preskupa... dakle zato mi je bitno da imam dobru plocu [sto mislim da je p5q pro], kako bi kasnije lako presao na ovu noviju seriju ili onu koja dolazi...

nisam se zainatio i teram svoju pricu, uvazavam svaki savet i neizmerno vam hvala... ali posle malo kopanja, iako mozda noob-ovskog, neke stvari mi se ne slazu i zato mi je bolje da vas pitam... izvinjavam se svima koji misle da ne cenim vas izlazak meni u susret! stvarno vam puno hvala!

Poslednja izmena:
P5Q Pro ~100e
Q6600 ~145e
OCZ Vendetta 2 ~30e
2x2GB Geil Black Dragon 800MHz ~55e
Palit 8800GT Sonic ili Gainward 9800GT ~ 110e
WD6400AAKS ~65e
DVDRW ~20e
Thermaltake M9 ili CoolerMaster 590 ~55e

Ovo je oko 580e. Ostaje ti jos da odaberes napajanje. Eventualno mozes da kupis slabiji CPU kuler (CoolerMaster TX2) ili da ga ne kupis uopste. Ali ovakva masina se ne vozi sa BOX kulerom ako hoces da se druzis sa nama 😀
Pozz

EDIT: Mozes i da overis Gainward 3850 512MB DDR3. On bi trebalo da je oko 80e. Za pola godine ako budes bio pri kinti mozes da ga zamenis lako. Ne moze toliko da izgbi na vrednosti, u startu je jako povoljna kupovina. Bolje nego da pustis procesor da se kuva...

Poslednja izmena:
Kad bolje razmislim, moj finalni predlog:

P5Q Pro ~100e
Q6600 ~145e
OCZ Vendetta 2 ~30e
2x2GB Geil Black Dragon 800MHz ~55e
Gainward 3850 512MB DDR3 ili XFX 9600GSO 384MB ~ 80e
WD6400AAKS ~65e
DVDRW ~20e
Thermaltake M9 ili CoolerMaster 590 ~55e

Suma: ~550e. Koliko si voljan da probijes 600e, toliko jako napajanje uzmi i to ti je to...

EDIT: Pogresio sam oznaku kucista. Mislim na TT M9.

Poslednja izmena:
a tek ste me sa dfi-om bacili u rebus... p5q je p45, a dfi je p35... tako sam nasao i ovu, malo jes skuplja al pogledajte tj dajte komentar...
dfi-lanparty-dk-p45-t2rs

p.s.- isto tako razmisljao sam o drugoj grafickoj, jer tu bi dosta ustedeo... 3850 ili 3870 bilo koja od te dve mi izgledaju zanimljivo, mozda me ipak malo vise privlaci ova 3870...
Pa gledaj na to realno, sa ovom DFI p45 plocom dobijas samo ekstra PCIe slot, koji ti brat bratu nece trebati, sem ako u buducnosti ne planiras da ubacis 2x nVidia Quadro radi animacije i ostalih zezancija 😀, za sta je sansa 0.000000...1% 😀

P45 chipset u odnosu na P35 nije nista revolucionarno, i prakticno ne donosi nikakve novine. I pomenuta P35-T2RS je prakticno ista kao P45-T2RS (u ocima korisnika koji nije hard core OC-er), cak i podrzava 1066mhz (1200mhz OC) DDR2 iako ITSvet tvrdi da podrzava samo DDR2 800... Skokni do www.dfi.com.tw i uporedi P35 i P45, videces da su potpuno iste, isti LAN cip, isti Sound cip, ali potpuno su iste sem dodatka jos jednog PCIe slota na P45. A ovo ti govorim iz jos jednog razloga, jer sam i ja uzeo plocu sa 3xPCIe slota i posle mesec dana sam skontao da ih nikad necu iskoristiti, sem kad mi dodju drugari da odradimo testiranje Tri-CF kombinacije :wall:

I s lepse strane P35 je jeftiniji od P45 (govorim o ovim DFI modelima) za 2000din sto nije mala suma kad pogledas da uz dodatak od 600din mozes uzeti 2gb DDR2 memorije.
Isto pomenuti ASUS P5Q Pro je dobra ploca, a i jos jeftinija nego DFI P35 pa razmisli i o njoj. Ja licno ne volim power saving stvarcice (tipa ASUS EPU)... nesto nemam poverenja u takve stvarcice na maticnoj. Daj mi consantnu voltazu i snagu i ja sam srecan 😀

Memorija od 1066mhz je brza i ubrzace ti sistem, ne puno, mozda 5-10%, ali je i razlika u ceni izmedju 800 i 1066 veoma mala i s tim ne vidim zasto ne iskoristiti pun potencijal ploce i ne staviti DDR2 PC8500.

Quad vs Dual... mislim sta reci... sve je to OK poslednja tehnologija, 45nm, itd... ali Quad je Quad brate mili, mozes ti imati i C2D na 15nm pa ce opet Quad biti Quad... Q6600 je bargain posao i ne vidim zasto ga ne bi uzeo, kad je ocigledno bolji od bilo kog C2D (barem za posao kojim se bavis). Nijedan review na netu ne testira procesore za ono sto si ti imao na umu, pa s tim u skladu razumem sto mislis da bi bilo bolje uzeti C2D... Realno u Photoshopu, 3D Studio, Maya... i ostali 3D, photo i animacioni programi iskoristavaju Quad core procesor do daske i zavrsavas posao za duplo manje vremena (aj mozda ne duplo, al ladno 70% brze)...
Jos kad se uzme u obzir da je Q6600 samo 10-15eur skuplji od E8400.... stvarno ne vidim zasto uopste razmisljati o E8400...

Napajanje bez ustrucavanja mozes uzeti OCZ gameXstream 600W jer ja imam istu varijantu ali od 700W i radi perfektno, a nije skupo. Ako ne planiras overklok i dodavanje nekih "overkill" komponenti (tipa 4870x2 ili GTX280, QX9xxx...) mozes uzeti i OCZ stealthXstream 600W koje ce ti u isto vreme biti i tise i jeftinije (al ne puno, mozda 5eur)

mitarus je napisao(la):
Eventualno mozes da kupis slabiji CPU kuler (CoolerMaster TX2) ili da ga ne kupis uopste. Ali ovakva masina se ne vozi sa BOX kulerom ako hoces da se druzis sa nama
😀

Dobar predlog isto, aftermarket cooler ce ti utisati komp i bolje ohladiti procesor i nema brines. OCZ Vendetta 2 je dobar i jeftin pa nemoras da se lomis oko hladnjaka, a dobijas i fan uz njega...

Na kraju radeon 3870 je super kartica, i sam je imam i sve igre rade na very high na 1680x1050 cak i u DX10 modu u Visti (sem naravno Crysis-a...no comment), 3850 ce ti isto tako odradjivati posao ako imas Quad i 2x2gb rama, a izaci ce te ~2500-3000din manje od 3870...

Isto bih preporucio da uzmes 2x2gb, a ne 4x1gb DDR-a...
Mozes da uzmes samo 1 HDD i umesto Q6600 ubacis Q9300 (http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core2quad-q9300_4.html)

Znaci na kraju ispadne...

OCZ stealthXstream 600W ( Atom ~70eur)
DFI LanParty DK P35-T2RS (6 sata, RAID... -Lithium OC House ~ 90eur)
Intel Q9300 6MB cache (Win Win shop ~190eur)
500gb WD Caviar (SATA2/16MB/7200) – WD5000AAKS (Lithium OC House ~ 1x53eur=53eur)

Cena: ~620eur (a dobio si 45nm 😀)

:banana:KUPUJ BOG TE MAZO!:banana:

😀

Znaci na kraju ispadne...

OCZ stealthXstream 600W ( Atom ~70eur)
DFI LanParty DK P35-T2RS (6 sata, RAID... -Lithium OC House ~ 90eur)
Intel Q9300 6MB cache (Win Win shop ~190eur)
500gb WD Caviar (SATA2/16MB/7200) – WD5000AAKS (Lithium OC House ~ 1x53eur=53eur)

Cena: ~620eur (a dobio si 45nm 😀)

A gde je tu kuler 😀
Best-buy HDD je 6400AAKS i zbog brzine i cena/GB.
Licno, ja bih ustedeo na procesoru i kupio Vendettu2 i neko besnije napajanje - PC Power&Cooling Silencer 610W (ima na netu o njemu dovoljno, jos kad bi islo na dno kucista kao kod CM590, bilo bi skoro necujno).
Ali to su vec nijanse. Izlazi nova platforma, po meni nema potrebe toliko ulagati u procesor ako pricamo o ovakvom budzetu. :wave:

EDIT: Zasto sam predlozio RAM na 800? Uglavnom zbog ustede, razlike i nisu toliko drasticne, a i u vecini slucajeva su se klokovali preko 1000. Ali i da nece da se klokuje - procesor na 9x400 (3.6GHz) -> RAM na 800 (kad vec nece na 1000). Vendetta2 bi to drzala pod kontrolom u dobrom kucistu 🙂

Poslednja izmena:
Gle ovako, u IT svetu stalno izlaze nove stvari.... mozes cekati do sutra i opet ce biti nesto jace od onoga za sta ti imas para... To je realnost. A kolko znam Q9300 dolazi sa BOX-om? radice na def sa stockom... nije svako overkloker..

Pozdrav svima! Evo jos jednog laika na kub! Imam solidan staz u koriscenju PC-a ali sa hardwareom sam posvadjan skroz na skroz... Imam dve solidne desktop i notebook konfiguracijice ali mi treba jos jedna koju bih otkacio sa neta i koristio iskljucivo za audio (multitrack) snimanje.. Vazno mi je da sljaka, da "ne stuca" i da bude maksimalno tiho! Pitao sam par drugara i dobio par odgovora.. (Naravno, kome ne bude mrsko, neka mi predlozi neku dobru konfiguracijicu do oko 3 stotkice -- procesor, maticna, ddr, hdd, kuciste+napajanje).

Konfiguracija 1 (do oko 300 Eura)
procesor e8400 core2duo 3ghz
ploca gigabyte p35 chipset
memorija ddr2 800 mhz (sta mislite o 2x2GB 800 MHz PQI za 30 Eur.?)
grafika asus 7600gs
kuciste 350
hard disk wd 250gb sata 300

Konfiguracija 2 (do, oko 230 Eura)
procesor core2duo e2140 1,6 ghz
ploca 945 pl
hard disk wd 250gb sata 300
memorija ddr2 800
grafika asus 7600gs
kuciste 350

Konfiguracija 3 (ako se to moze nazvati konfiguracijom) 🙂
neki dvoglavi najeftiniji intel C2D (Koji?)
ram 2GB, transcend jetram
Plocu uzmi neku msi (Koju?)
VGA (Koja?)
hdd seagate ili hitachi
serverska verzija sata diskova od 3,5'' (skuplji su 10E) (Koji su to?)
kuciste chieftec (Koje?)

Hvala unapred...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno