Šta je novo?

Hardver Pomoc oko kupovine procesora (AM4)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

123456789

Poštovan
Učlanjen(a)
04.02.2022
Poena
60
Pozdrav
Hocu da nadogradim racunar moj, a pritom i drugi racunar da sastavim za dete
Moj racunar koji sada koristim je
MPG X570 GAMING PLUS
CPU AMD 3800x
Sada bih kupio ryzen 7 5700x3d i koji hladnjag za njega da kupim neki lep RBG sa dva ventiilatora, moze i kp da nije preskup
I zanima me koliko se greje 5700x3d i zanima me ja trazio na kp polovan nema, ako neko zna gde mogu kupiti polovan neka kaze
Da li je uredu da kupim na kp procesor 5700x3d moze preporuka prodavca sto jeftiniji, mnogo mi u radnji da dam 28000 din

Drugi racunar koji hocu da sastavim ( ovaj ide za dete)
Kupio sam polovnu plocu sa procesorom
MSI MAG Tomahawk x570 + Ryzen 7 2700x
Sada bi prodao 2700x i stavio bi moj 3800x ili razmisljam oba da prodam da kupim i tu jedan 5700x3d
Sta predlazete nisam pametan

Za tvoj komp, ako igraš dosta igara 5700X3D je ok (mada košta previše za to što jeste). Mislim da je bilo bolje da si išao na AM5 platformu, no šta je tu je.

Polovan 5700X3D teško da ćeš naći. Ako nemaš nov na KP, imaš opciju kupovine sa Aliexpressa ali treba naći pouzdanog prodavca...hrpica ljudi sa foruma je naručivalo Ryzene odande, možda neko uskoči sa preporukom.
Mada, postoji šansa da te carina odrapi sa punih 32% carine i PDV-a na punu cenu procesora ako provale (vrlo verovatno ako si pod niškom carinom).
Vidim da idu od 230e naviše što se baš i ne isplati, plus rizici i potencijalni carinski troškovi...

Ako ne cepaš mnogo igara, možda ti je 5700x bolja i jeftinija varijanta. Ako se baviš nečim šta ima koristi od puno jezgara, možda i 5900x?

Za kuler, ID Cooling Frozn A620 Pro SE ARGB preko KP.

Poslednja izmena:
Slazem se da je u danasnje vreme 28k previse za 5700x3d, bio neko vreme 20k i to je bilo ok, za 15k ima nov 5700x (tray verzija bez kulera) koji je sasvim dobar za igre a jos nesta bolji za sve ostalo.

Ja sam kupovao par procesora preko Kine. Novučići + kuponi izađe to lepa cifra

Za tvoj komp, ako igraš dosta igara 5700X3D je ok (mada košta previše za to što jeste). Mislim da je bilo bolje da si išao na AM5 platformu, no šta je tu je.

Polovan 5700X3D teško da ćeš naći. Ako nemaš nov na KP, imaš opciju kupovine sa Aliexpressa ali treba naći pouzdanog prodavca...hrpica ljudi sa foruma je naručivalo Ryzene odande, možda neko uskoči sa preporukom.
Mada, postoji šansa da te carina odrapi sa punih 32% carine i PDV-a na punu cenu procesora ako provale (vrlo verovatno ako si pod niškom carinom).
Vidim da idu od 230e naviše što se baš i ne isplati, plus rizici i potencijalni carinski troškovi...

Ako ne cepaš mnogo igara, možda ti je 5700x bolja i jeftinija varijanta. Ako se baviš nečim šta ima koristi od puno jezgara, možda i 5900x?

Za kuler, ID Cooling Frozn A620 Pro SE ARGB preko KP.
Za AM5 treba mnogo para ja to sad nisam u mogucnosti, tu sve novo dolazi.Uzeo bi zbog igara i nekih programa na duze staze, mozda predjem na AM6 kada bude, AM5 preskacem.
Imas preporuku za jos neki kuler ?

Poslednja izmena:
Taj Frozn je odličan i tih za malo para. Možeš i neki Thermalright dual tower poput Phantom Spirit 120 (SE) ili Evo verziju koja ima diskretni RGB na fanovima ali košta više...
Možda beli Peerless Assassin 120.

Ako može single tower, možda možeš i kod nas da nađeš Arctic Freezer 36 ARGB.

Taj Frozn je odličan i tih za malo para. Možeš i neki Thermalright dual tower poput Phantom Spirit 120 (SE) ili Evo verziju koja ima diskretni RGB na fanovima ali košta više...
Možda beli Peerless Assassin 120.

Ako može single tower, možda možeš i kod nas da nađeš Arctic Freezer 36 ARGB.
Hvala ti puno na trudu i pomoci
Od ova dva modela cu izabrati jedan
FROZN A620 ARGB
FROZN A620 PRO SE ARGB
Ima razlike u perfomansama ili su oba ista samo je stvar estetike
Kućište MS ARMOR V700, valjda ce stati u ovo kuciste

Isteko mi edit moram ovako
I ovo da pitam vidim predlozio si mi 5900x pa koji je bolji procesor za igre 5900x ili 5700x3d i koji se manje greje i da li ce ovi vazdusni kulieri moci da ohlade oba procesora
FROZN A620 PRO SE ARGB
FROZN A620 ARGB

Isteko mi edit moram ovako
I ovo da pitam vidim predlozio si mi 5900x pa koji je bolji procesor za igre 5900x ili 5700x3d i koji se manje greje i da li ce ovi vazdusni kulieri moci da ohlade oba procesora
FROZN A620 PRO SE ARGB
FROZN A620 ARGB
5700x3d se dosta manje greje jer i trosi dosta manje, ali sve se zna resiti u biosu, oba mogu da ohlade vazdusni kuleri, za danasnje igre dosta je bolji 5700x3d ali ako buduce igre mogu da iskoriste sva 24 thread-a onda je 5900x brzi, za aplikacije naravno svakako 5900x.
Imas izbor izmedju 5700x, 5700x3d i 5900x...pa izaberes po potrebi i koliko si spreman da izdvojis.

Poslednja izmena:
x3d procesori SVI se JAKO tesko hlade. Molim Vas ne gledajte tdp shvatite da ti procesori ne smeju se pregreju zbog 3d cache i njegovog stakovanja.
ovo je cak mnogo bitnije za 5 i 7 seriju procesora nego za 9tu
ovo pise cak i za 5700x3d, pise i za 7800x3d ..
Recommended CoolerLiquid cooler recommended for optimal performance.

x3d procesori SVI se JAKO tesko hlade. Molim Vas ne gledajte tdp shvatite da ti procesori ne smeju se pregreju zbog 3d cache i njegovog stakovanja.
ovo je cak mnogo bitnije za 5 i 7 seriju procesora nego za 9tu
ovo pise cak i za 5700x3d, pise i za 7800x3d ..
Recommended CoolerLiquid cooler recommended for optimal performance.
To vazi za 5800x3d/7800x3d i 9800x3d, ali 5700x3d ima toliko nizak max boost da se sama jezgra dosta manje greju, isto tako mnogi primerci mogu da rade na cak -40 CO, pre godinu dana sam prikupio dosta informacija o tome jer bilo vreme za kupovinu nove konfiguracije.
Ali ipak jaci kuler nije na odmet, nize temperature i manje buke.

Veci je tebi problem kuciste nego kuler:) to kuciste ako se dobro secam ima naslonjene ventilatore na staklo, ali moze da se rpesrafi da idu malo "nazad".
Provedi da ti staje kuler....ogroman je bas je krme.

Veci je tebi problem kuciste nego kuler:) to kuciste ako se dobro secam ima naslonjene ventilatore na staklo, ali moze da se rpesrafi da idu malo "nazad".
Provedi da ti staje kuler....ogroman je bas je krme.
Je sam sve ventilatore sam presrafio iznutra to video na yt savet i to sam i uradeo.Juce sam bas stavio plocu u kuciste i merio 154mm staje FROZN A620 ARGB, on je jaci malo od FROZN A620 PRO SE ARGB koliko gledao specifikacije i uporedjivao i manji je malo.FROZN A620 PRO SE ARGB je 157mm

Po meni ne znam koliko ima smisla ici na dual tower coolere ako si na budzetu. Ja kada sam klincu radio upgrade sa 3600x na 5700x3d ostavio sam ARCTIC Freezer 34 Esports Duo i to je meni prejako za ovaj cpu.

5700x3d ima smisla samo ako se hoce izvuci koliko se najvise moze iz AM4 platforme u smislu gaminga. Nisi naveo koja grafika bi isla i koje igre i rezolucija . Od kombinacije svega toga zavisi koliko bi se eventualno dobilo u odnosu na 5700x.

Za neku opstu gaming upotrebu pitanje dali bi bilo neke primetne razlike.
Ovo sa 5900x posebno mi nema smisla za gaming na budzetu.

Uvek ima smisla ici na dual tower ako je blizu cena, tise, future proof,

ID-Cooling SE-206-XT je samo ~750 din skuplji od Arctic Freezer 36, odnosno sad je oko 4100 din ID-Cooling SE-206-XT

jedino za neke bas niske potrosace, je Freezer 34 obican dobra opcija za 2500 din u domacoj firmi

Arctic Freezer 36 ima smisla samo za intel za te pare, dok je bio 19e imao je smisla i za amd,.,

Narucio 2 komada FROZN A620 ARGB po 55e komad na kp nema jeftinije.
I na rucio jedan 5700x3d 203e nema jeftinije
kada prodam 2700x i 3800x tadacu poruciti jos jedan 5700x3d
porucio sve od ovog prodavca ima sve pozitivne, na kp niko nece da salje van ns i bg, retko ko hoce zasto ne znam

Za jedan racunar ce ici RTX 2060 super
za drugi kupice se nova grafima ili 5070 ti ili 9070 xt
o tomecu kad dodje vreme otvoriti temu

18e manje je SE verzija. Ne salju zbog problema sa "zakonom".

Čekaj, šta je sad pa to sa slanjem?
Baš sam mislio da naručim nešto...
Juce sam rodio mecku oko porucivanja na KP
Prvo sam hteo da da porucim FROZN A620 PRO SE ARGB i sve sa oglasa zvao nece niko da salje samo NS ili BG i toliko, e onda sam trazio FROZN A620 ARGB pretraga drugi ljudi i isto zvao pisao i cim cuju da sam van NS i BG nece da salju, svadjao se i ubedjivao i nece, izgovor nece kurirske sluzbe da voze i da prihvate odkup,Od ovok lika sto sam porucio bilo je ubedjivanje gde mi je trazio novac unapred sto nisam pristao i na kraju je pristao da poruci i da mi posalje postekspresom. Zasto je tako sigurno ih juri ispekcija ili ko zna sta, ako neko zna tacan razlog neka napise ovde.
Ovo je moja prva kupovina preko KP da narucujem komponente, uvek sam kupovao u domacim radnjama.Valjda nece da me prevare, javim kada stigne i kako je proslo

Svaka posiljka sa otkupom ide sa LK. Znaci zna se priliv licu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno