Šta je novo?

Pomoc oko kupovine aspiratora

Od kuhinje nema ništa, naručena kod majstora pa dok stigne na red početkom naredne godine tek, tako da će aspirator prvi na zid... Zato mi i treba neki koji može na zid direkt. Recimo ovaj Tesla.

649762-tesla-db600sb-aspirator_2.jpg

Bukvalno sam gledao svima upustva i klasifikaciju, i recimo samo sam na Candy naišao da tačno opisuje dve vrste montaže, na zid i pod element.

Tesla je tek šou sa svojim uputstvom, konkretno za ovaj model. Prvo deo na engleskom opisuje da postoje dva mesta pozadi za zakačiti, i opisuje koliki promer rupa na zidu izbušiti, a onda deo na srpskom jeziku opisuje da pravilna instalacija aparata zahteva ugradnju pod viseći element, ovo prvo nigde ni ne spominje.

To je podgradni i trebalo bi da svi imaju opciju montaže i na zid i u elemenent odozdo.
Ako nisi u mogućnosti da odeš do neke radnje i lično proveriš obavezno pozovi radnju gde si planirao kupovinu pa neka ti potvrde.

Da ne otvaram novu temu, pitacu ovde.
Nemam odvod nikakav niti je moguce u odzak ili spolja, koji aspirator je najbolje ugraditi u ovoj situacij? Ne razumem se bas najbolje.
Ako moze savet

Prilozi

• IMG_5780.jpeg
    IMG_5780.jpeg
    134.1 KB · Pregleda: 95
Prvo sto posto nemam pojma nista o aspiratorima,pa me interesuje posto vec postoje gornji delovi i nema gde da postavim crevo znači mora da uzmem neki od ovih sa filterima i peru se,e sad me zanima kolika razlika mora da bude od viseceg dela do aparata ili moze da se kači za viseci direktno a sto mi je najbitnije koja je min razdaljina od aspiratora do sporeta negde sam procito 70tak cm kod mene nize jel moze ispod te razdaljine i jel to problem.pozz

Standard razlika izmedju visecih tj gornjih i donjih kuh.elemenata je 60cm ali je ti mozes povecati shodno zelji. Toliko je i izmedju aspiratora i sporeta.

Standard razlika izmedju visecih tj gornjih i donjih kuh.elemenata je 60cm ali je ti mozes povecati shodno zelji. Toliko je i izmedju aspiratora i sporeta.
Nismo se razumeli,mislio sam aspirator da zakacim za viseceg delove pa me interesuje najmanja razlika između aspiratora i sporeta.pozz

Viseci elementi se prave prema aspiratoru, tj i tu postoje neki standardi koje znaju ljudi koji se bave izradom kuhinjskih elemenata. Jedino ako ti hoces na obican (klasican ormaric koji nije predvidjen za aspirator) viseci element nakaciti aspirator...?
Nacrtaj to sto bi zeleo.
Svakako razlika izmedju aspiratora i sporeta (kao sto sam i napisao gore) ne treba biti manja od 60cm jer u suprotnom jednostavno neces moci da funksionises kad kuvas i spremas nesto na sporetu.

Tako je Milose, ne ispod 60cm, ali ako sporet ima i plinske ringle, onda se aspirator mora postaviti dosta vise, od 80 do 110 cm iznad sporeta.
Ja sam u dva stana imao problem sa odvodom i to sam resio instalacijom plasticnih kanalizacionih cevi fi-110 mislim da su, iznad gornjih elemenata. U jednom slucaju do zidnog otvora za ventilaciju ( oko 2m), a u drugom stanu do spoljasnjeg zida (oko 5m) u kome sam napravio otvor i spolja postavio resetkicu sa mrezicom.
Najnize se moze postaviti ako je sporet samo na struju i u tom slucaju se kupuje ugradni aspirator i morao bi da se skrati elemenat iznad za visinu aspiratora. Ili da se kupi normalna kapa i skine taj elemenat iznad sporeta, pa se postavi na njegovo mesto.

Poslednja izmena:
Moze pomoc? Dvoumim se izmedju ova 3 modela:
Faber FLEXA NG HIP AM/XA60
Whirpool Whirlpool AKR 749/1 IX
Samsung NK24M1030IS/UR.

Koji je najbolji od ovih?
Ili ako imate preporuku za neki drugi, u tom cenovnom rangu, do 15 hiljada.

Koliko znam nema greške sa Faberom, za ove ostale neko drugi proizvodi i upitan je kvalitet elemenata.

Nemam tu mogucnost, al bolje i to nego nista. Znaci koliko toliko. I u prethodnom stanu mi je ista situacija bila. Bar je malo bolje nego kad ne ukljucim.
Ja imam aspirator, ali nemam mogucnost da izbusim rupu,tako da mi aspirator samo reciklira vazduh i nemam efekta. Stoji mi dzabe za ukras jel ne uzvlaci mirise nista.

Nije da nema efekta , ima efekta jer uglavnom imaju filtere koji sadrze aktivni ugalj koji apsoultno neutrališe sve nečistoće i neprijatne mirise kuhinje. Naravno uvek je bolja opcija ako moze da se koristi sa odvodom.

Trebam pomoć oko izbora.Menjam aspirator Vox zbog buke.Tražim prvenstveno neke tiše.Gledao sam Bosch DFT 63AC50 ali sam na YouTube video da je i on poprilično bučan a cena mu je oko 200e.
Da li imate neku preporuku,trebam ugradni,teleskopski,da je odvod na sredini i širina 60 cm a cena 200-250e?

Za taj Bosch piše buka 68db pri maksimalnoj brzini kada izbacuje oko 368m3/h.
Za cenovni rang od ~200eur, uglavnom su svi bučni.
Pogledaj recimo neke Elica modele; za cenu od ~38k, ima modela koji imaju buku od 61db pri max. brzini od 581m3/h.

Elica pravi Bosch aspiratore, ne sve ali dobar deo asortimana.
No, i meni treba neki predlog za aspirator, prvenstveno da je tih. Moze teleskopski a moze i potpuno ugradni. Budžet do 200€.

Mislim da prave i za Beko.Posto na nekim modelima.koje sam ja gledao pise zemlja porekla Italija,a na jednom modelu mislim da je pisalo Poljska.Gorenje noviji modeli isto pise zemlja porekla Poljska ili Kina.

Elica pravi Bosch aspiratore, ne sve ali dobar deo asortimana.
No, i meni treba neki predlog za aspirator, prvenstveno da je tih. Moze teleskopski a moze i potpuno ugradni. Budžet do 200€.
Očigledno da za 200e nema manje bučnih aspiratora.Ja već danima se mučim da nadjem ali nema.Tek za 300e može da se nadje nešto tako ali ti su drugih dimenzija a to meni pravi problem,trebalo bi da prepravljam kuhinjski element.

Zdravo svima, da li je neko imao sličan problem i kako ga je rešio
Naime kupio sam aspirator DFM 064A53 i kada komšija ispod mene nešto prži ili kuva, mirisi dođu u moj stan kroz taj odvod.
Deo gde cev od mog aspiratora ulazi u odvod sam lepo zatvorio silikonom, postavio sam klapnu iz kompleta sa aspiratorom koju sam dobio, silikonom sam i oko spoja sa aspiratorom zapusio sve. Izgleda mi kao da iz mog spiratora dolaze mirisi, sto verovatno znaci da klapna nije dobra, ali opet ako Bosh ne pravi dobru klapnu za svoje aspiratore pa ko će praviti. Takođe mirisi ulaze i u WC kroz ventilaciju, ali tu nemam klapnu još uvek nikakvu, pretpostavljam da će to rešiti tu problem.
Ima li neko neke ideje ili rešenja koja bi mogla da spreče ovaj prodor mirisa kod mene u stan? Hvala unapred

Očigledno da za 200e nema manje bučnih aspiratora.Ja već danima se mučim da nadjem ali nema.Tek za 300e može da se nadje nešto tako ali ti su drugih dimenzija a to meni pravi problem,trebalo bi da prepravljam kuhinjski element.
Na kraju smo uzeli ugradni teleskopski Elica Elite 14 LUX GRIX/A/60. Cena je izuzetno dobra. Na sajtu piše da je mala brzina svega 46dB što mi je bilo jako bitno. Nadam se da će biti dobar, stiže u toku sledeće nedelje pa prenosim utiske :)

Stigao aspirator, nadmasio nasa ocekivanja sto se tice buke. Stvarno smo prezadovoljni, Druga brzina je cak tisa u odnosu na prvu kod vecine drugih aspiratora. Deluje mi da vuce lepo, videcemo kako ce se pokazati kada kuhinja bude gotova. Mašina za pohvalu. Cena mu je oko 100€, mislim da je stvarno best buy.

Inače, ne znam kako je kod drugih, ali uz ovaj dodju dva kabla. Jedan ima Schuko utikač na kraju a drugi ima samo žile, pa se ubode onaj koji treba. Zaista lepo smišljeno.

Zdravo svima, da li je neko imao sličan problem i kako ga je rešio
Naime kupio sam aspirator DFM 064A53 i kada komšija ispod mene nešto prži ili kuva, mirisi dođu u moj stan kroz taj odvod.
Deo gde cev od mog aspiratora ulazi u odvod sam lepo zatvorio silikonom, postavio sam klapnu iz kompleta sa aspiratorom koju sam dobio, silikonom sam i oko spoja sa aspiratorom zapusio sve. Izgleda mi kao da iz mog spiratora dolaze mirisi, sto verovatno znaci da klapna nije dobra, ali opet ako Bosh ne pravi dobru klapnu za svoje aspiratore pa ko će praviti. Takođe mirisi ulaze i u WC kroz ventilaciju, ali tu nemam klapnu još uvek nikakvu, pretpostavljam da će to rešiti tu problem.
Ima li neko neke ideje ili rešenja koja bi mogla da spreče ovaj prodor mirisa kod mene u stan? Hvala unapred
Mislim da to nema veze sa aspiratorom vec sa sistemom ventilacije tj. tog odvoda koji je u zgradi. Mislim da to ne sme da bude samo jedna vertikala u koju ulaze odvodi iz svakog stana, vecinom pod 90% vec moraju da budu pod nekim uglom... pronadji nekog strucnije, ali teraj pricu u tom pravcu. Nije do aspiratora.

Mene zanima nesto drugo, da li bi moglo da bude kakvih problema i nekih neplaniranih pojava ukoliko bih probio zid za odvod odmah iznad aspiratora (na nekih 190cm od poda), ali to nije spoljasni zid, vec bi se uslo u kupatilo, a tamo bi rebrasto crevo moralo da se spusti do poda, pa tek onda smota ka spoljnjem zidu.
Evo ovako...
skica je kupatilo, aspirator je plava boje i sa one strane je zida, a crvena je rebrasto crevo koje bi moralo u kupatilo i da se spusti na 10-15 cm od poda (mora tako jer je sve u kosinama), pa tek onda da se izvodi na spoljni zid

Posle bi se crevo oblozilo gipsom. Mene u sustini samo zanima da li bi moglo biti nekih neplaniranih propratnih pojava (tipa, pojava nekog smrada, kondeza i sl)?

Pa osim što je to nepovoljno za protok vazduha, mislim da i estetski nije dobro rešenje. A zašto ne ideš po plafonu do spoljnog zida već po podu?
Ako je u pitanju potkrovlje kakve su mogućnosti da izvučeš kroz krov cev?

Pa osim što je to nepovoljno za protok vazduha, mislim da i estetski nije dobro rešenje. A zašto ne ideš po plafonu do spoljnog zida već po podu?
Ako je u pitanju potkrovlje kakve su mogućnosti da izvučeš kroz krov cev?
Ma mene samo interesuje da li sa tehnicke strane moze biti nekih problema (zato sto rebrasto crevo ide na dole), tipa neprijatni mirisi, ili da se nakupi macnoce na crevu, mada kontam da je to zanemarljiva kolicina. Ne mogu po plafonu jer ima milion prepreka, spoljni zid je nizak (mozda 90cm i odmah krece kosina), a na njemu su i kojekakve instalacije i prozor, i jedino mesto za odvod je busenje rupe ispod prozora. Kroz krov ne je komplikovano jer ima brdo slojeva izolacije iznad gipsanog plafona... ovo sa prolaskom u kupatilo je najbezbolnije, a estetski ce se resiti nekako, jer ne mora se obloziti samo rebrasto crevo, moze tu i neka policica da se napravi u sklopu toga, a sto je najvaznije nece uticati na funkcionalnost kupatila

Šta da ti kažem, iznuđeno rešenje, verovatno čim bude malo vetrovito ima da ti vraća unutra.

Mislim da to nema veze sa aspiratorom vec sa sistemom ventilacije tj. tog odvoda koji je u zgradi. Mislim da to ne sme da bude samo jedna vertikala u koju ulaze odvodi iz svakog stana, vecinom pod 90% vec moraju da budu pod nekim uglom... pronadji nekog strucnije, ali teraj pricu u tom pravcu. Nije do aspiratora.

Mene zanima nesto drugo, da li bi moglo da bude kakvih problema i nekih neplaniranih pojava ukoliko bih probio zid za odvod odmah iznad aspiratora (na nekih 190cm od poda), ali to nije spoljasni zid, vec bi se uslo u kupatilo, a tamo bi rebrasto crevo moralo da se spusti do poda, pa tek onda smota ka spoljnjem zidu.
Evo ovako...
skica je kupatilo, aspirator je plava boje i sa one strane je zida, a crvena je rebrasto crevo koje bi moralo u kupatilo i da se spusti na 10-15 cm od poda (mora tako jer je sve u kosinama), pa tek onda da se izvodi na spoljni zid

Posle bi se crevo oblozilo gipsom. Mene u sustini samo zanima da li bi moglo biti nekih neplaniranih propratnih pojava (tipa, pojava nekog smrada, kondeza i sl)?

Ja sam tako, u susednu prostoriju pa napolje, sa rebrastim. Jedini problem je dužina pošto sam našao samo od 3 metra i morao sam da spajam. Sada kada bih stavljao, stavio bih one sive kanalizacione cevi umesto rebrastog. I da, problem može da bude kondenz ako crevo ide na gore prema spoljnom zidu, onda kondenz hoće da curi unutra. Po ovoj tvojoj slici ne bi trebao da imaš takvih problema, samo pazi da ovaj krajnji deo prema spoljnom zidu ima blagi pad prema napolje. I stavi spoljnju masku sa mrežicom i klapnom.

Nazad
Vrh Dno