Šta je novo?

Pomoc oko kulera

• Začetnik teme ShOcKwAvEr
  • Datum pokretanja
S

ShOcKwAvEr

Guest
Ovako... do sada nisam imao komp koji zahteva turbinu da bi se hladio ;) tako da je mozda osecaj cisto subjektivan, ali kuler se stvarno mnogo cuje. Acorpov i vrti se na 5700 obrtaja.

Voleo bih ako neko moze da mi preporuci neki kvalitetan. Prvi faktor je taj da mora da hladi XP1700 a drugi je da bude sto tisi.

UZmes vodeno hladjenje cca 100.-$ i miran si.

:D pa te dve stvari nikako ne idu zajedno...
A ako ti Acorp smeta ,onda si ga naje***, posto je to jedan od vrlo "pristojnih" kulera tj uopste se ne dere mnogo,nema veze sa "turbinama", one su mnogo gore...
Ja imam XP1600 i jos mu nisam nasao dovoljno dobar kuler,a probao sam ih mnogo...tako da ti zelim good luck :)
Bajdvej, dosta pomazu dva dodatna ventilatora za kuciste..zasad...a kad dodje leto neznam sta cu :(

Neki kuler sa velikim telom (najmanje volcano 6Cu), zatim ga prespojis na napajanje za hard disk, npr na 5V, stavis ventilator pozadi koji izduvava. Nece bas da bude najhladniji, ali radice i nece se cuti.

E da, volcano 7 je dobar, ima veliko telo i merac temperature pa prilagodjava broj obrtaja. Nesto je skuplji ali ne preterano. Mozes i da mu prevaris senzor tako sto ga odkacis ili stavis neki izolator pa da misli da je manja temperatura. Mada za ovo nemoj da me drzis za rec, nikad ga nisam drzao u rukama, ali trebalo bi da moze :)

E da, ako te zanima kako da usporis cooler, pogledaj
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=4980

Geek_master je napisao(la):
E da, volcano 7 je dobar, ima veliko telo i merac temperature pa prilagodjava broj obrtaja. Nesto je skuplji ali ne preterano.
Probao ja, istu temperaturu postize a pritom se na slicnoj brzini mnogo vise cuje od doticnog Acorp-a koji covek vec ima (koga sam takodjer probao).

Procitao sam u testu kulera o Volcano-u 7 pa sam stekao utisak da je dobar a manje se cuje...

A gde mogu da nadjem to vodeno hladjenje, ukoliko nije bila sala?

ShOcKwAvEr je napisao(la):
Procitao sam u testu kulera o Volcano-u 7 pa sam stekao utisak da je dobar a manje se cuje...

A gde mogu da nadjem to vodeno hladjenje, ukoliko nije bila sala?

100 $ ? :)

Ja ce ti ga napravim za te pare :)

Pozdrav!

p.s. dead serious :)

Vidjao sam po netu da se moze napraviti i neko hladjenje zasnovano na sistemu frizidera:). Znaci spolja tople cevi sa freonom a unutra zima :D.
Znam tipa iz Rume koji pravi rashladne vitrine za mesare i dragstore, pa sam ga mislio pitati da li bi meni mogao da nesto uradi po tom planu.
Ustvari sam vas hteo pitati imam li realne osnove da se nadam da to moze da se izvede?

pozdrav

evo mi sad rece ortak da u njegovoj firmi ima da se uzme neko vodeno za 80ak evra....

Marel je napisao(la):
Dobar je Titan TTC-D5TB koji ima samo 3000rpm ali hladi do 2000+.
:D :D :D (ili u prevodu ha ha ha)
Probao i to na 1600 u zatvorenom kucistu 57 stepeni :mad:
Ako je to dobro...

Titan je zaista najtisi, ali je dobar samo do otprilike 1 GHz.

Kod mene ATHLON AXIAR 1ghz sa snizenim naponom na 1.6v ne prelaze 36C !!! TITAN 3300rpm , CHIEFTEC midi tower
Treba da dobijem ATHLON MP pa cu da vidim koko cu njega da hladim ...

Alternativno hladjenje

Cini mi se da smo vec dobro apsolvirali temu hladjenja sa klasicnim cooler-ima, i nismo bas zadovljini, ili koliko bi hteli, mozda treba poceti razmisljati i nekoj drugoj vrsti hladjenja da bi docekali vruce leto spremni, (vodeno, neka mala klima, ... zvuci
blesavo ali ako pomaze) jer Athlon nece bar jos neko vreme spustiti temp. procesora. Ako je neko nesto cuo ili video konkterno
kako to funkcionise ...

BodyRemover je napisao(la):
evo mi sad rece ortak da u njegovoj firmi ima da se uzme neko vodeno za 80ak evra....

Pa lepo je to znati... ovako da ti je rekao, ali sta mi ostali imamo od toga? :D

Kazi gde, kako radi, pa da vidimo da li se isplati...

Re: Alternativno hladjenje

xane je napisao(la):
Cini mi se da smo vec dobro apsolvirali temu hladjenja sa klasicnim cooler-ima, i nismo bas zadovljini, ili koliko bi hteli,

Nije tacno, ne fali procesoru nista da radi na 57 stepeni, nego smo se mi malo razmazili. Evo npr P1 120 MHz od mog caleta ima neki mali bedan ORIGINAL INTEL cooler i kad ga pipnem vruc, ko zna koliko ima stepeni. Bar sam ga skoro ocistio od prasine. I to tako radi nekoliko godina...

Tacno tako... ne fali mu nista...
Samo meni fali jer mi puca glava od buke. :D

ShOcKwAvEr je napisao(la):
Ovako... do sada nisam imao komp koji zahteva turbinu da bi se hladio ;) tako da je mozda osecaj cisto subjektivan, ali kuler se stvarno mnogo cuje. Acorpov i vrti se na 5700 obrtaja.

Voleo bih ako neko moze da mi preporuci neki kvalitetan. Prvi faktor je taj da mora da hladi XP1700 a drugi je da bude sto tisi.

Ovaj... da sam na tvom mestu ne bi stavio Acorp cooler, imao sam loša iskustva, oće da crkne, i to da ni ne primetiš... Samo kad otvoriš kućište vidiš da se jedva vrti FX

Ja ti savetujem Globalwin, malo je bučan, ali ne možeš imati sve;)

Pogledaj na njihovom sajtu šta preporučuju za XP... www.globalwin.com.tw

Ili eventualno Cooltium www.cooltium.com ...nema sajta (hteo da proverim), Globalwin ga je kupio ctp;

fop38 je strava ali je mnogo bucan u sta sam imao prilike da se uverim !Vrti se na 8000rpm i hladi ko lud.....
Ako ti ne smeta buka kupi njega !
Meni smeta pa sam ovaj fop38 stavio lepo u fijoku i stavio neki kulercic SCS (koji je dosta tih),i on mi drzi Durona na 40C.
Fop ti je definitivno najbolji izbor ako ti ne smeta buka !!!

p.s.Dacu ti ovog FOP38 za 700din.

Da li mi smeta buka? Pa to je cela poJenta ovdena! :D
Hocu neki koji je dovoljan da hladi XP ali da nije bucan (ili bucniji) od Acorpa...

stanke je napisao(la):
fop38 je strava ali je mnogo bucan u sta sam imao prilike da
p.s.Dacu ti ovog FOP38 za 700din.

Ne vrti se na 8000 nego na 7000, a drugo, toliko kosta nov :)

stanke je napisao(la):
vrt se na 7800rpm i nov je oko 1000din

Ako ga ti nabavljas po toj ceni onda jadan ti :) Ne kazem da ja imam nesto povoljno ali trebalo bi da je oko 25 DM.
Zakleo bi se da radi na 7000, ali necu, jer sam samo 99% siguran :)

Bio mi je u masini do skoro.(do pre dva dana)
radio je na 7800 i nesto jos obrtaja,a cuje se ko avion !!!
vuuuuuuuuuuuuuu,vuuuuuuuuuuuuuu
Ubija,ali zato strava hladi !

Nisam jos pazario novi kuler ali ovih dana cu... pa cu i izvestiti kakvi su utisci... Inace sam instalirao VCool programcic i mogu reci da sam vise nego iznenadjen...
Uz NB cool bit i idle Loop - XP1700 je na 35° dok na primer surfujem ili ne radim nesto intenzivno. Uz ovako nesto verujem i da bi Volcano 7 koji ispada da slabije hladi, ali se i dosta manje cuje, bio vise nego dovoljan...

//Nisam jos pazario cooler, ali ovih dana cu...//

Pre nego sto pazaris bilo koji cooler, posto je problem optimizovati performanse (citaj: odnos hladjenje/nivo buke), obavezno poseti:
http://www.ocinside.de/index_e.html

Tu imas performanse gomile coolera: brzina, protok vazduha, dimenzije, koliko struje vuce (ovo mozda i nema...hmm...) i sto je najvaznije: NIVO BUKE U dB I SNIMLJENO KAKO KOJI ZVUCI pa ih mozes cuti LIVE!
Tako da mozes uporediti vise njih.

Mislim da ce ti ovo bar malo pomoci, a ono oko bucnosti ako nista drugo.

be cool!:)

macak je napisao(la):
Tu imas performanse gomile coolera: brzina, protok vazduha, dimenzije, koliko struje vuce (ovo mozda i nema...hmm...) i sto je najvaznije: NIVO BUKE U dB I SNIMLJENO KAKO KOJI ZVUCI pa ih mozes cuti LIVE!
be cool!:)

Jesu li sninljeni sa "originalnom" jacinom, mislim, nije valjda nivo zvuka isti kod svakog?

Svaka cast onome ko se ovoga setio i tebi koji si ga nasao :)

Jesu li sninljeni sa "originalnom" jacinom, mislim, nije valjda nivo zvuka isti kod svakog?

Paa...ne bih bas znao tacno da ti kazem, ali po nekoj mojoj proceni nivo buke koji je dat u dB i zvuk koji cujes je ono sto bi cuo kada bi izbacio fanove sa kucista i napajanja, hard i jos par stvarcica koje prave okolnu buku pa onda snimio zvuk sa neke razdaljine od nekoliko cm - OVO JE CISTO SUBJEKTIVNA PROCENA njihovih rezultata (a i inace kako bi drugacije izmerio ;) ).

Ja sam uporedjivao to sto su oni prezentovali za cooler Titan (pa nesto - 19dB na 3500 rpm-a - STVARNO zvuci kao na snimku) koji je na AMD-u kod moje devojke i rekao bih da je to otprilike to!

Ako nista drugo, barem mozes vrsiti relativno poredjenje jednog sa drugima coolerom - razlike su vise nego ocigledne.

be cool! :)

Vrh Dno