Šta je novo?

Hardver Pomoc oko konfiguracije

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Vertical

Zapažen
Učlanjen(a)
30.04.2023
Poena
4
Imam stari racunar od koga mogu i moram da iskoristim kuciste,napajanje i graficku...kuciste je cooler master haf evo napajanje 650w a graficka je msi r9 380 4gb...mislio sam zbog cena da uzmem maticnu msi b450 tomahawk max ii(85e)
procesor ryzen 5 5600 (90e)
memorija kingston fury renegade 3200 cl16 2x8gb(65e)
Ssd samsung 970evo plus 1T (80e)
hladnjak rayintec 240 vodeno(65e)
Misljenje i sugestije dobro dosle...

napajanje je verovatno neko matoro pa je red da se takođe zameni

čemu vodeno hlađenje za Ryzen 5 5600?

Uh pa onda ti je ovo novo jedno 10ak puta jače možda i više. Ne vidim ništa loše u tome. Jedino što ta grafička odudara puno pa da bude pristojna igračka.

Jeste napajanje je starije ali nije krs...a jurio sam prvo ryzen 5600x ali mi se prodade ispred nosa za 120e...zato sam stavio vodeno...sadasnje hladjenje je ok ali neznam da li moze na am4 plocu(nemam ni one drzace)

Koje ti je to sadašnji hladnjak ? Možda ti čak i ne treba bolji kuler od onog što dolazi sa processorom, uvek možeš da ga kasnije zameniš ako ti je bučno ili nedovoljno.

Pa naravno da probaš, biće bar dovoljno dobro, ako ne teraš processor do daske biće i dovoljno tiho. Ima i dve brzine na ventilatoru. Pomoći će i ako je dobra ventilacija u kućištu a to ti svakako i treba.
Za napajanje pazi da ima 8 (2x4) ATX pina.
Bios će naj verovatnije trebati upgrade.
Windows bar W10 ili 11. 7mica će teško do nikako. Ako imaš W7 ili bilo koji posle Retail license primiće i to.

Poslednja izmena od urednika:
Neznam morao bih da otvaram kuciste da bih video...ali bilo je nekih 80e kada sam ga kupio...
Gledao sam oglase bas dosta ali nisam nasao nista ok...ako iole valja traze velike pare...ako ima neki konkretan predlog bio bih zahvalan...

To mi je ideja,da sada uzmem ovo sto moram a kasnije neku graficku i napajanje...eto necu uzeti ono vodeno hladjenje mozda bih mogao odmah i novo napajanje ako ih ima za te pare...nisam to gledao uopste...na cemu bih mogao da ustedim?to mi bas znaci...

Pogledaj to napajanje prvo da li ima potrebne kablove. Ne vuče taj novi system niišta više. možda i manje.
Važne stavke, ukupna snaga i Amperi na 12v.

Pa ram nije 65e već 40e 3200/16,
ako hoćeš brži 3600/16 je 50e
bez hladnjaka tog +65e
Za ssd sačekaj nekog drugog dal ima jeftinije,a da je ok.
Matične nema ništa povoljno,od 75e pa na gore(asrock b450m pro4)..mada ne bi bilo loše ako može i b550,više zbog biosa(nem pojma dal dolaze iz fabrike sa podržanim 5000 serije cpu,pa da ne fleshuješ).

Adata xpg gammis 2x8gb 3200mhz cl16 39evra
Kingston fury beast 3200/16 40e
G.skill ripjawz v 3600 cl18 43e
kingston fury beast 3600 cl17 46e
kingston fury renegade 3600 cl16 50e
Pa biraj...

Ja sam do skora imao Raidmax Silemt 660 napajanje polu modularno ali je crklo pre nekoliko meseci. Nije crklo načisto ali samo jedan rail izgubio snagu. Problem je što je dual rail, tj sve podeljeno na dva dela, jedan za system a drugi rail za sve ostalo pa je bilo malo ampera na svakoj grani. Widi tačno koji model jer ih ima puno sa tom snagom.

Samo pise to model rx...sta cu menjacu i njega cim budem mogao...sada samo da se nadam da ce raditi jos malo...
Nisam mogao celog da ga izvadim da ne otkacinjem kablove tako da sam samo to video...

Novo:
Aerocool aerobronze 550w 45e
Cooler Master mwe white 600w 55e
poskupela su napajanja nažalost,bili su mi primamnjiviji za 40e..
ili polovno (fina cena)

Prilozi

• Screenshot_2023-04-30-19-18-09-546_com.kupujemprodajem.android.jpg
    Screenshot_2023-04-30-19-18-09-546_com.kupujemprodajem.android.jpg
    87.3 KB · Pregleda: 17
Vrh Dno