Šta je novo?

Hardver Pomoc oko konfiguracije (must have necujno kuciste)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

code381

Cenjen
Učlanjen(a)
11.12.2014
Poena
180
Zdravo, kompjuter koristim svakodnevno, poslednji koji sam kupio je bio pre 10 godina samo sam mu prosle godine umesto HDD zamenio SSD.

Komp inace koristim za Web to mi je 80% vremena i jos filmovi, serije etc. igrice ne igram uopste. Zasto sam resio da zamenim? Pa zato sto bih kupio nov kompjuter sa bezcujnim kucistem ili da bude sasvim tiho i zato sto mi od ove godine kada pustim 720p na YouTube ne radi kako treba (480p radi bez greske) a i ovo je 11-a godina kako je star kompjuter pa je pitanje dana kada ce nesto da otkaze.

Ovo je trenutna konfiguracija:

Speccy.jpg

Opet ponavljam, meni sve i sada lepo radi tj nisam neki zahtevan korisnik samo mi YouTube poceo praviti problema na 720p dok npr kada gledam film/serije preko GomPlayera 1080p HEVC radi bez greske.

Treba mi pomoc sta sada kupiti, nesto srednje jacine mada je to relativno sta je srednje. Znam samo da mi treba necujno kuciste da kada je ukljucen kompjuter pozeljno je da se nista ili skoro nista ne cuje i sto se tice RAM uzeo bih 8GB. Posto sam do sada koristio samo AMD vise naginjem ka njemu ali svaki predlog je dobrodosao i Intel je ravnopravno u svakoj kombinaciji.

Ne igram igrice, trebalo bi integrisana graficka da mi zavrsava posao kao i na prethodnoj konfiguraciji.

Inace nemam nikakav ogranicen budzet, hteo bih samo da prodjem sto jeftinije tj da ne placam za nesto sto mi i nece bas trebati a da kupim kompjuter koji ce me sluziti u narednih 5 godina.

Sada sam izguglao i mislim da ce mi odgovarati taj Ryzen 3 eventualno ako nema na stanju ili za svaki slucaj kupim neki malo jaci/skuplji Ryzen 5. Za to da racunamo cenu oko 120-130 evra.

Ok, to je dobar pocetak. Za RAM sam rekao 8GB DDR4 to vidim da kosta oko 50 evra. Za SSD cu se sam snaci npr neki Samsung 250GB za 80-100 evra.

Ostaje mi preporuka za maticnu plocu sa integrisanom grafickom karticom i kuciste sa napajanjem.

Novi procesor je najmanja briga za takve zahteve - svaki će da završi posao, ako je tišina prioritet onda fokus treba da staviš na prateće komponente koje prave buku, ili je utišavaju - kuler, kućište, napajanje i ssd umesto hdd (mada su pojedini novi hard diskovi izuzetno tihi). Ja sam npr zbog buke odabrao zero-fan napajanje, i tih tower kuler za procesor. Jedino što se minimalno čuje su ventilatori na kućištu, ali to mi ne smeta ni malo.

Ostaje mi preporuka za maticnu plocu sa integrisanom grafickom karticom
odavno se ne prave matične sa integrisanom grafičkom karticom. ista je prebačena u procesor. Ryzen-i sa G u nazivu, poput preporučenog, sadrže integrisanu grafičku. gotovo sve sadašnje ploče imaju video izlaze za te integrisane tako da tu nema brige.

ne bi bilo loše da uzmeš veći SSD. razmotri NVMe tip

odavno se ne prave matične sa integrisanom grafičkom karticom. ista je prebačena u procesor. Ryzen-i sa G u nazivu, poput preporučenog, sadrže integrisanu grafičku.
Eto sad vidite sa kim imate posla. Nisam to znao, dobro nije da nisam znao nego pojma nisam imao da je sada graficka na procesoru. Kazem ja pre skoro 11 godina sam kupio zadnji kompjuter i ne znam sta se u medjuvremenu sve izdogadjalo. Hvala na objasnjenju, sad znam sta tacno da gledam.

Novi procesor je najmanja briga za takve zahteve - svaki će da završi posao, ako je tišina prioritet onda fokus treba da staviš na prateće komponente koje prave buku, ili je utišavaju - kuler, kućište, napajanje i ssd umesto hdd (mada su pojedini novi hard diskovi izuzetno tihi). Ja sam npr zbog buke odabrao zero-fan napajanje, i tih tower kuler za procesor. Jedino što se minimalno čuje su ventilatori na kućištu, ali to mi ne smeta ni malo.
Najbolje ces mi pomoci tako sto napises kupi to, to i to i ja posle uz pomoc Google znam u kom pravcu dalje da trazim

Update:

Ipak sam jednu stvar prevideo, ove nove komponente nece da rade sa Windows 7 a ja bih (jos malo) koristio Windows7 pa se nesto razmisljam da kupim polovan MiniPC. Izguglao sam da Windows7 bez problema moze na Intel procesorima 6-te generacije pa mislim da bi mi npr ovaj zavrsio posao:

HP EliteDesk 800 G3 sff: i5-6500/3.2/8GB​

• Desktop PC HP ProDesk 800 G3 SFF
  • Procesor: Intel i5-6500 na 4x3.2GHz(4 jezgra, 4 treda, turbo frequency 3.6GHz)
  • RAM: 8 GB DDR4
  • Hard disk: 240GB SSD
  • Grafika: Integrisana Intel HD 530
Posto nemam nikakva iskustva sa MiniPC svaki savet/misljenje bi mi dobrodoslo.

P.S. Pretpostavljam da su bar dosta tiha

Vrh Dno